Een handleiding voor je leven én ondernemerschap in 5 hoofdstukken

door | mrt 11, 2019 | 12 reacties

Ben jij voor jezelf begonnen, omdat je goed bent in je vak en iets hebt door te geven? Heb je een passie voor de mens en zijn ontwikkeling? Heb je onderzocht hoe je het bedrijfsmatig allemaal moet organiseren en loop je over van de ideeën?

Dan merk je al vrij snel dat er meer bij komt kijken. Het is lastig om klanten te vinden, zichtbaar voor hen te zijn en jezelf te onderscheiden. En wat kun je precies aanbieden tegen welke prijs?

Je enthousiasme en passie kunnen dan langzaam plaatsmaken voor frustratie, want hoe moet jij je passie in de wereld zetten, als het zakelijk niet lukt? Zowel persoonlijk als zakelijk heb je een weg te gaan. Persoonlijk ontwikkel jij je passie met spiritualiteit en doe je kennis op in opleidingen.

De weg van het ondernemerschap

Zakelijk gezien sta je aan het begin. Ondernemerschap is ook een weg, net als persoonlijke ontwikkeling. Zelfs een heel confronterende weg. Naast de praktische kant van ondernemen, moet je kennis handen en voeten krijgen in je bedrijf, moet je leren omgaan met teleurstellingen en afwijzingen, en moet je vooral niet opgeven.

Wil jij van je bedrijf een succes maken? Wees dan positief en enthousiast. Dat is moeilijk als alles tegenzit en je amper iets verdient. Totdat je doorkrijgt dat jouw persoonlijke en zakelijke weg heel dicht bij elkaar liggen.

Om uit te leggen welke persoonlijke weg jij in je bedrijf kunt gaan, vertel ik vaak het verhaal van de Vijf Hoofdstukken van het Leven uit het Tibetaanse boek van Leven en Dood.

Hoofdstuk 1 

Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Je weet niet waar je bent en je weet niet hoe je eruit moet komen. Het duurt erg lang voordat je eruit kunt komen en je hebt hulp nodig van anderen.

In deze fase lijkt alles wat je meemaakt de waarheid. Je wordt overvallen door angst, onzekerheid en twijfels of je wel goed genoeg bent en je vergelijkt jezelf met anderen die beter zijn dan jij. Als klanten boos op je zijn of je gelooft zelf niet dat je goed presteert, maakt dat je onzeker. Je gelooft wat er gezegd wordt en de tranen in je ogen bevestigen je rottige gevoel.

Dit kost je veel energie. Je zit hier regelmatig in vast. Je voelt je een slachtoffer van de situatie. Je wilt zo graag geld verdienen en klanten hebben, en het frustreert je enorm dat het niet lukt. Je kunt je niet ontspannen en je geeft de omstandigheden de schuld. Je hebt hulp nodig om anders naar jezelf te leren kijken.

Hoofdstuk 2

Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Je baalt enorm. Je hebt zo hard gewerkt om eruit te komen en nu zit je er weer in. Je vraagt je af hoe dit kan en wat je allemaal fout doet. Het duurt wederom erg lang voordat je eruit kunt komen.

In deze fase begin je zicht te krijgen op je doelgroep en vertrouwen te krijgen in je bedrijf en waar je naar toe wilt. Je hebt je ideale klant helder en je werkt eraan om ook je diensten helder te krijgen. Je voelt je gepassioneerd en positief en het lijkt alsof het nu allemaal gaat lukken en je eindelijk gaat verdienen. Een continue stroom aan klanten heb je echter niet. Je gepassioneerde gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon en je bent weer gefrustreerd en boos omdat succes uitblijft.

Je frustratie ontstaat omdat je resultaatgericht denkt. Alsof alleen het resultaat je passie kan voeden. Je passie staat echter los van het resultaat. Je frustratie is je ego dat resultaat wil en je baalt dat je dat niet haalt. Je hebt hulp nodig om te zien wat hier gebeurt en om stappen te zetten om het anders te doen.

Hoofdstuk 3 

Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Ja, dat is een gewoonte. Je valt altijd in het gat, dus nu ook. Maar je weet waar je bent, je weet wat je moet doen om eruit te komen en je bent zelf verantwoordelijk voor deze keuzes.

Je bent zo gewend dat je gefrustreerd raakt als het niet gaat zoals jij graag wilt, dat je de neiging hebt om je frustratie te herhalen. Je gedragspatronen lijken op de groeven van een grammofoonplaat. Je draait steeds dezelfde groef af. Oftewel: je hebt de neiging om vanuit een oud patroon naar je moeilijkheden te kijken.

Maar je hebt nieuw leren kijken naar jezelf en je moet in deze fase bewust de keuze maken om het anders te doen. Je hebt geleerd dat rust nemen, genieten en ontspannen je passie weer de ruimte geven. De rust zet je flow weer aan en je werkt weer in je bedrijf vanuit liefde en creativiteit.

Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om deze fase door te komen. Een goede coach of leraar blijft je aansporen om rust te nemen en resultaatgericht denken los te laten.

Hoofdstuk 4

 Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je loopt om het gat heen.

Ja, dank je de koekoek, daar val je niet opnieuw in. Je ziet het gat al mijlen van tevoren en je loopt om het gat heen. 

Het vraagt aandacht en concentratie om óm het gat heen te lopen. Daar moet je iedere keer weer opnieuw voor kiezen. Net zolang, tot je een nieuwe groef hebt aangemaakt en het vanzelf gaat.

Om het gat heen lopen betekent dat je je problemen ziet als kansen voor bewustwording. Je gaat ja zeggen tegen je problemen. Je vindt ze wel moeilijk, maar je hebt er veel van geleerd.

Als je conflictmijdend bent, is het leerzaam om een conflict op te zoeken. Het conflict vermijden is oud gedrag en het conflict aangaan maakt je bewust van je kracht en de verantwoordelijkheid van je eigen keuzes. Dan ben je uit je slachtofferschap.

Hoofdstuk 5 

Je loopt in een andere straat.Je hebt je les geleerd en je staat open voor nieuwe wegen en mogelijkheden. 

Je hebt afscheid genomen van je frustraties en resultaatgericht denken. Je hebt ruimte gemaakt voor een lichter en vrijer leven. Je begint te ontspannen en te vertrouwen op een hogere kracht die je in dit leven begeleidt. Je voelt de behoefte om dienstbaar te zijn voor je klant en je egocentrisch denken maakt plaats voor harmonie en liefde. 

Mijn missie – gratis meditatie

Veel ondernemers leven op dit moment in grote onzekerheid en angst en het is mijn diepste wens om jou te laten kennismaken met meditatie, kalmte en wu wei.

Daarom bied ik je mijn gratis meditatie aan. Ik mediteer al jaren én ik run een eigen bedrijf. Ik weet hoe je Kalmte toe kunt passen om zakelijk succes te bereiken en persoonlijk rust te vinden. Ik gun jou ook Kalmte! Daarom ben ik blij je te kunnen melden dat ik de deze meditatie gratis voor je beschikbaar stel. Ik vind het supercool als jij er de volgende keer ook bij bent.

Doe ook mee!

Meld je aan via onderstaande knop.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Veron Goemans

  Mooi uitgelegd Kit. Het ondernemerschap is ook een weg inderdaad.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je reactie Veron!

   Antwoord
 2. Femke

  Mooie metafoor! Oude patronen keren zo nu en dan onbewust terug maar herken ik dan heel snel waardoor ik op tijd om het gat heen kan lopen of vooral door een andere straat kan lopen!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Precies! Zodra je uit je comfortzone gaat plak je je oude patronen op de nieuwe straat. Je herkent ze alleen sneller waardoor je efficiënter kan kiezen voor nieuw of ander gedrag. In vertrouwen, liefde en zekerheid.

   Antwoord
 3. Marieke

  Prachtige metafoor voor de uitdaging in ons leven: jezelf ontwikkelen met alles wat daarbij komt kijken en je emoties er ‘gewoon’ laten zijn. Het vraagt bewuste aandacht om alle stappen te zetten die nodig zijn om nieuwe paden te zien en ze te leren bewandelen. Fijn dat jij anderen in dit proces liefdevol ondersteunt!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat is wel het allerbelangrijkste wat je op dit pad leert. Dat je met aandacht de stappen zet. Daardoor vertraag je ook en door de vetraging kun je gedachten en emoties goed zien. En vandaaruit ontdek je welke gaten er in de weg in je leven liggen. Maar het begint bij aandacht en bewustwording.

   Antwoord
 4. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Ja geweldig Kit dat je deze hier deelt. Ik heb deze ook van Wayne Dyer vaak gehoord. Echt zo prachtig vind ik ‘m. Valt vaak niet mee uit het gat te blijven of die nieuwe straat te vinden. Deze handleiding is zeer behulpzaam.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi he? Ik vind hem ook zo prachtig. Hij maakt op zo’n eenvoudige wijze duidelijk waar je staat en wat je nog te doen hebt. En nee, je hebt gelijk. Het is niet makkelijk. Het vraagt een enorm doorzettingsvermogen om de hoofdstukken door te werken. Maar niets is onmogelijk. Een goede leraar of coach is hierin onontbeerlijk.

   Antwoord
 5. Manita

  Heel herkenbaar voor mij, Kit. Het is soms moeilijk om uit het gat te blijven en het op tijd te zien. Maar als je eenmaal snapt hoe het werkt, gaat het steeds moeitelozer. Ik herken waar ik nu sta en zie waar ik naartoe ga. En welke stappen ik daarin te lopen heb. Dat geeft vertrouwen en rust. Dank je voor je heldere road-map.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Mooie toevoeging Manita en heel graag gedaan!

   Antwoord
 6. Mirja

  Zo herkenbaar en mooi uitgelegd Kit. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Kalmte kan je redden? Ik zie in welk hoofdstuk ik zit. Ik lees het naambordje van de nieuwe straat waarin ik woon.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Kalmte kan je redden. Ja mooi. Dankjewel Mirja en fijn te lezen dat je ziet waar je bent.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *