Voorwaardelijk ondernemen is niet ondernemen – 4 tips

door | apr 5, 2021 | 6 reacties

Ben jij een startend ondernemer en vind je het moeilijk om echt te beginnen?

Startende ondernemers

De afgelopen weken heb ik veel startende ondernemers gesproken. Zij zijn gepassioneerd en hebben duizenden ideeën, net als jij. Je fantaseert over hoe jij je website in de lucht brengt, hoe je zichtbaar wordt en hoe je klanten helpt.

Beren op de weg

Maar hoe meer je erover nadenkt, hoe meer beren je op de weg ziet. Je hebt geld nodig om te investeren, je wilt je wervende teksten klaar hebben voordat je een website aanschaft en een je dienstverlening moet glashelder zijn voordat jij je zichtbaar maakt.

Voorwaarden

Maar is dat wel allemaal nodig? Ik onderneem nu al een aantal jaar en ik weet dat het antwoord nee is. Hoe meer voorwaarden je stelt voordat je denkt te kunnen beginnen, hoe kleiner de kans dat je echt begint. Je blijft hangen in de realisatie, het denkproces en de vormgeving: allemaal voorwaarden. Maar het echte werk blijft uit.

Het echte werk

Het echte werk is simpel het ondernemen zelf. Ondernemen betekent volgens de Dikke Van Dale: op zich nemen, beginnen te doen of uitvoeren. Zo lang je blijft nadenken over de voorwaarden om te kunnen ondernemen, ben je niet aan het ondernemen.

Ondernemen doe je namelijk niet voor een gedeelte. Ik onderneem met alles wat ik in mij heb, voor de volle honderd procent. Ik doe alles wat nodig is om mijn doelen te bereiken en mijn klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. De rest is bijzaak.

Mijn begin

Maar toen ik begon was ik ook bezig met al die voorwaarden. Ik schreef mappen vol met plannen die ik niet uitvoerde, ik bezocht potentiële praktijkruimtes die ik niet huurde, ik las tientallen boeken waar ik niets mee deed, ik werkte met proefcliënten die niet betaalden en ik werkte meer dan een jaar aan een website die niets opleverde. Ik werkte heel hard, maar ik deed eigenlijk niks. Ik had geen omzet, geen klanten en ik groeide niet als ondernemer.

Denken in tekort

Ik probeerde iets te regelen wat je niet kunt regelen. Je hoopt je onzekerheid over ondernemen op te lossen door aan allerlei voorwaarden te voldoen. Dat is denken in tekorten: je vindt jezelf dan niet goed genoeg zoals je bent.

Overvloed

Maar je hebt helemaal geen voorwaarden nodig als je ervan uitgaat dat je goed bent, dat je veel waarde te bieden hebt en dat je alles in huis hebt om je klanten te helpen. Dat is denken vanuit de overvloed die je al bent. Dan sta je in je kracht en in je essentie. Dan is ondernemen nog niet eenvoudig en kom je nog steeds moeilijkheden tegen. Dan moet je nog steeds problemen overwinnen die je niet kent, niet begrijpt, je onzeker maken en je uit je comfortzone trekken. Maar dan ga je wel echt ondernemen, klanten aantrekken en geld verdienen. 

Hoera!

‘Hoera!’ roept mijn coach altijd als dit gebeurt. ‘Wat fijn dat je moeilijkheden tegenkomt, want die zetten de deur open naar groei.’ Moeilijkheden en weerstand betekenen namelijk niet dat je dingen niet kunt of dat je niet goed genoeg bent. Het betekent juist dat je eraan toe bent om een stap te zetten.

Ondernemen is uitvoeren. Daadwerkelijk implementeren en leren wat je nog niet weet. Het mooie van ondernemen is, dat het je uitnodigt om het beste van jezelf naar voren te brengen.

Jij bént je onderneming. Jij bent van nature overvloed en als je die overvloed in je onderneming toelaat, gaat het stromen. Jouw diensten op basis van jouw overvloed aan kennis en vaardigheden stromen naar je klanten en die klanten stromen naar jou toe. Denken in overvloed is ondernemen vanuit Liefde en Kalmte voor jezelf, je bedrijf en je klanten.

Hoe onderneem je vanuit overvloed? 4 tips

 1. Neem afscheid van onzekerheid en twijfel

Onderzoek welke beperkende overtuigingen jij jezelf vertelt waardoor je vastzit in onzekerheid en neem daar afscheid van.

 1. Werk aan zelfliefde
  Het begint allemaal bij jou. Heb jezelf lief vanuit de overvloed die je bent. Als jij jezelf voortdurend veroordeelt, doet je klant dat ook. Als jij jezelf waardeert om wie je bent, doet je klant dat dus ook. Aan jou de keuze.
 1. Ontwikkel Kalmte.

Kalmte is innerlijke stabiliteit. Het is een vredig en harmonieus bewustzijn. Je werkt aan geestelijke kalmte door bijvoorbeeld meditatie of yoga te beoefenen. Lichamelijke kalmte krijg je door de juiste voedingsstoffen, beweging en in de natuur zijn. Onderzoek hoe jij zelf Kalmte kunt ontwikkelen en kies waar je wilt beginnen. Je kunt er bijvoorbeeld eens met mij over praten.

 1. Neem rust

De mooiste ideeën voor je bedrijf ontstaan vanuit rust. Stop met hard werken en drijf jezelf niet steeds op. Het heeft echt geen zin om te blijven ronddraaien  in onzekerheid  en angst, want dat maakt dat je wankelt en je innerlijke stabiliteit verliest. Rust is nodig om Kalmte toe te laten in je leven en je bedrijf. Zonder rust ontstaat het niet. Dus wil je ondernemen vanuit overvloed? Neem rust.

Verwarrend

Ondernemen is doen én rust nemen, verwarrend hè?

Hoera! Als je nu verwarring voelt, doe je het supergoed. Verwarring betekent dat je de boel aan het opschudden bent vanbinnen. Vastgeroeste ideeën die je niet meer dienen laat je los en je stapt het onbekende binnen.

Ontwikkel Kalmte

Als je bijvoorbeeld een paar dagen rust neemt en mediteert en het vervolgens loslaat om de boel weer op te pakken vanuit oude angsten en je niet goed genoeg voelen, heb je bar weinig geleerd. Dan doe je wat in zenboeddhisme heet ‘lopen in motregen’. Als je een kleine wandeling maakt in de motregen word je niet nat, maar als je dagenlang loopt in de motregen word je wel lekker nat.

Dat is met ondernemen vanuit Kalmte precies zo: een beetje werken met Kalmte doet niets, maar als je elke dag trouw aan Kalmte werkt, heeft het een onmiskenbaar grote impact op je leven en je bedrijf. Als je elke dag met vallen en opstaan Kalmte onderzoekt, komt er een moment dat je ervaart dat je overvloed bent én aantrekt. Dat je bedrijf gaat lopen, dat het vanzelf gaat, dat je klanten graag bij je zijn en je moeiteloos succesvol bent. 

Gratis webinar Kalmeer je Geest

Ik help je graag hier een eerste stap in te zetten. In het gratis webinar Kalmeer je Geest leg ik uitgebreid uit wat Kalmte is, wat je nodig hebt om Kalmte te ontwikkelen en hoe je als ondernemer succesvol wordt door Kalmte.

Ben jij een serieuze ambitieuze ondernemer? Dan mag je dit bijzondere webinar niet missen.

Meld je via onderstaande knop direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Mooi verwoord Kit. Ik ben onderweg, mediteer elke dag en begin steeds vaker te voelen (in plaats van alleen weten) dat die innerlijke rust het fundament is van mijn bedrijf opbouwen.

  Daarnaast merk ik hoe belangrijk het is mezelf te waarderen om wat ik wel doe i.p.v. mezelf op te jagen. Dat geeft zoveel rust!

  Het opbouwen van een bedrijf ervaar ik als een pittig leerproces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Maar ik weet uit ervaring dat het de moeite meer dan waard is en dat ik geduld met mezelf mag (moet 😉 ) hebben.
  Ik ben uiteindelijk ook niet in één dag uit mijn diepe dalen van depressie en angst geklommen. Dat was ook een proces van vallen en opstaan en steeds weer bewust aan mezelf werken.

  Dank je wel dat je het belang van elke dag trouw aan jezelf werken nog eens benadrukt.

  Krachtgroet,
  Savannah Engelenberg

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel voor je openheid en delen Savannah. Fijn voor anderen om te lezen!
   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Mieke Wijnen

  Mooi Kit! En hoe gelijk heeft ook die Dikke Van Dale weer eens! Ondernemen is gewoon beginnen te doen, vanuit je hart en daar zijn geen voorwaarden aan verbonden. Het klopt.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi het Mieke? Dat vond ik ook. Bedankt voor je waardevolle reactie!

   Antwoord
 3. cathy

  Ha ha, heb je deze voor mij geschreven? dank je wel. liefs, Cathy

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat zou inderdaad heel grappig zijn Cathy. Waar herken jij je het meeste in Cathy?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *