Hoe kalm ben jij?

door | mei 5, 2021 | 2 reacties

Wil jij je rustig voelen?

Wil je weten hoe kalmte voelt?

Wil jij jezelf kunnen kalmeren?

Als ik mensen vraag of ze verlangen naar rust, zeggen ze allemaal ja. Maar waar verlang je precies naar? Verlang je naar rust in jezelf, naar financiële rust of wil je dat je omstandigheden rustiger worden? Of verlang je vooral naar rust in je hoofd?

Wat is rust? 

Wat is rust eigenlijk? Ik ben van mening dat rust de afwezigheid is van onrust. Je rustig voelen is vaak van tijdelijke aard. Lekker Netflix binge-watchen op de bank of een biertje drinken in de zon is ontspannen en geeft je een rustig gevoel. Maar slechte wifi, een naar telefoontje of regen verstoren zo’n moment eenvoudig en dan verlies jij je rustgevoel.

Wat is Kalmte?

Kalmte gaat verder dan rust, omdat Kalmte niet iets tijdelijks is. Als je regelmatig mediteert, voel jij je stil vanbinnen. Je windt je minder snel op en je voelt compassie en mededogen voor jezelf en anderen. Door meditatie ontstaat een bewustzijnsniveau dat ik Kalmte noem.

Kalmte is een staat van Zijn die losstaat van de omstandigheden of van hoe jij je voelt. In Kalmte voel jij je liefdevol, compassievol en in harmonie. Je ervaart geen conflict in jezelf of met anderen. Het fijne van Kalmte is, dat je dat gevoel niet zo snel kwijtraakt. Ook niet wanneer je levensomstandigheden onrustig of zelfs hectisch zijn.

Drie niveaus van Kalmte

Kalmte is net als de Bron of het Hogere Zelf een universele vorm van bewustzijn. Ik noem dit bewustzijnsniveau Kalmte, omdat ik je wil helpen bij het kalmeren van je geest. Je kunt je geest kalmeren door te werken vanuit verschillende niveaus. De niveaus zijn: Persoonlijke Kalmte, Spirituele Kalmte en Zakelijke Kalmte. Ik beschrijf hieronder op welke manier je de geest kalmeert vanuit iedere niveau.

Persoonlijke Kalmte 

In Persoonlijke Kalmte gaat het over je persoonlijkheid, ofwel het deel waar je ‘ik’ tegen zegt. Wat is dat ik? Op dit persoonlijke niveau van Kalmte onderzoek jij je gedachten, gevoelens en gedragingen. Als je bijvoorbeeld niet zegt wat je doet of boos wordt als je eigenlijk verdrietig bent, staat je binnenwereld niet op één lijn. Dan is het chaos en instabiel vanbinnen. Dat betekent dat je werk te doen hebt om je binnenwereld te kalmeren. Je kalmeert die door je gedachten en emoties te leren kennen, ze te accepteren en er liefdevol mee om te gaan. Veel onrust ontstaat omdat je niet wilt voelen, omdat het te pijnlijk of te verdrietig is. Het werken aan persoonlijke Kalmte betekent dat je leert ruimte te geven aan wat je voelt en kiest wat goed voor je is en wat niet. Wanneer je je geest op dit niveau kalmeert, leer je je ego door en door kennen. Dat is iets anders dan afscheid nemen van je ego, want dat kan niet. Maar je kunt wel leren je ego te doorzien en andere keuzes te maken over hoe je met dingen omgaat. Dit kalmeert je geest op persoonlijk vlak.

Spirituele Kalmte 

Met Spirituele Kalmte heb je een bewustzijn dat meer is dan je gevoelens, je gedachten en je lichaam. Dit bewustzijnsniveau ontstaat als je op persoonlijk vlak je geest wat gekalmeerd hebt. Dan ontstaat er ruimte om iets anders waar te nemen dan de drukte in je hoofd. Je ervaart een leegte, een stilte, een verruiming in je bewustzijn die in het begin een beetje eng is.

Op dit niveau onderzoek wie je echt bent oftewel wie je in essentie bent. Als je bijvoorbeeld altijd slecht over jezelf gedacht hebt ontdek je op dit niveau dat dat niet waar is. Wie je echt bent is een universeel gevoel van liefde en compassie. Het kalmeren van je geest op dit niveau zit hem vooral in de beoefening van meditatie, leren duiden wat je waarneemt, je inzichten verdiepen en leren luisteren naar je innerlijke stem. Je kalmeert je geest op dit niveau door jezelf waar te nemen als meer dan alleen je gedachten en gevoelens en bewust stilte en rust in je leven te brengen.

Zakelijke Kalmte 

Het niveau van Zakelijke Kalmte gaat over de relatie die je hebt met je klanten, de missie die je wilt uitdragen en de verantwoordelijkheid die je neemt voor je klanten. Om je klanten het beste te geven wat ze nodig hebben, is het noodzakelijk dat jij innerlijk stabiel bent, staat voor jouw missie en duidelijk bent. In de praktijk zie ik ondernemers hierin vastlopen. Ze lopen vast omdat ze zich aanpassen aan hun klanten, geen goede prijzen durven te vragen, twijfelen aan hun expertstatus of zelf wankelen bij problemen met klanten. Dit gaat ten koste van de kwaliteit die je levert aan je klanten, terwijl zij jou betalen om het beste te krijgen. Dat creëert logischerwijs onrust bij jou en bij je klanten, en het zet jullie relatie onder druk. Dit kun je allemaal voor zijn als je Zakelijke Kalmte beoefent. Dat doe je door te

investeren in de relatie, niet te oordelen, duidelijk te zijn en te blijven staan voor jouw prijs en dienstverlening.

Zakelijk gezien vraagt dit een andere houding van je dan je gewend bent. Want het is eenvoudig Kalmte te voelen op een meditatiekussen, maar hoe behoud je die bij klanten aan wie jij je groen en geel ergert of voor wie je misschien zelfs bang bent? Kalmeren houdt in dat jij je overtuigingen over ondernemen onderzoekt. Misschien denk je, net als veel andere ondernemers, dat je hard moet werken om veel geld te verdienen en veel klanten te krijgen, en hoop je hiermee het succes te bereiken waarnaar je verlangt. Kalmte is het grootste succes dat je kunt halen en die bereik je door:

 • je verlangen naar resultaat los te laten
 • rust te nemen
 • te vertrouwen dat je bedrijf jou geeft en leert wat je nodig hebt
 • je relatie met geld te onderzoeken

Ja zeggen

Ben jij nog niet bekend met het kalmeren van je geest? Ik heb mij hierin de afgelopen dertig jaar intensief verdiept en ben een expert geworden. Mijn belangrijkste ontdekking was dat ik nu ja durf te zeggen tegen het onbekende. Ik hoorde leraren vertellen over bevrijding, realisatie en kalmte, wat ik vaak niet begreep. Toch zei ik ja, omdat die leraren Kalmte voorleefden en het mij op die manier geleerd hebben.

Gratis Training Kalmeer je Geest 

Om jou te laten kennismaken met het kalmeren van je geest, geef ik aanstaande donderdag een gratis training Kalmeer je Geest. Meld je direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Mooi verwoord Kit. Helder hoe je het verschil uitlegt tussen rust en kalmte. Liefs, Savannah

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Savannah!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *