Coming-out als ondernemer

door | mrt 27, 2021 | 5 reacties

Hoe word je zichtbaar als bedrijf? Hoe hoor je je eigenlijk te gedragen, als ondernemer? Wat hoor je te voelen?

Een collega had een plan bedacht om mij uit de kast te trekken. We deden een spel om zo snel mogelijk te kiezen tussen twee tegengestelde dingen. Ze begon rustig: “Hou je van lezen of schrijven?”, “Hou je van de stad of de natuur?” Ze ging steeds sneller en ze eindigde met: “Wil je een man of een vrouw”

“Vrouw” antwoordde ik direct. Ik voelde een golf van emoties door me heen gaan van verbazing, herkenning, angst en blijdschap, en stamelde: “Wat zeg ik nu?”

In mijn hoofd

Ik was tweeëndertig jaar toen dit gebeurde en vanaf dat moment was ik lesbisch. Dus ik besloot op onderzoek te gaan. Wat doet een lesbische vrouw? Hoe gedraagt ze zich? Welke kleren trekt ze aan? Waar gaat ze uit en waar vindt ze gelijkgestemden? Ik had geen idee hoe ik me moest voelen en mijn onderzoek deed ik in mijn hoofd. Daarnaast probeerde ik me aan te passen aan de verwachtingen om mij heen, maar ik vóélde niet dat ik lesbisch was.

Terug de kast in

Ik voelde wel boosheid en angst over deze ontdekking. Waarom heb ik dit nu weer? Waarom kan ik niet normaal zijn? Ik wil niet bij een minderheidsgroep horen of bij een groep waar je in sommige landen voor vermoord wordt. De angst werd zo groot dat ik onbewust de kast weer in kroop. Ik deed alsof het me niet deerde en ik vond het wel prima zo. Ik koos voor de gedachte dat ik niet weet van welk geslacht ik warm word.

Twintig jaar later

Het is nu twintig jaar later. Na een date met een man en het vermijden van homocontacten voelde ik dat ik iets verkeerd deed. Ik verloochende mezelf en hier moest ik heel snel mee stoppen. Ik wil niet meer voor mezelf weglopen. Ik wil alles aankijken en leven wie ik ben.

Dus ik ben nu voor de tweede maal uit de kast gekomen en ik kan nu voelen dat ik lesbisch ben. Ik hoef geen onderzoek te doen, ik hoef geen erkenning of bevestiging van de ander, ik wéét hoe ik me wil gedragen, ik weet wie ik ben en hoe ik wil zijn. Ik voel me aangekomen in mijn lichaam en alles in mijn leven valt op zijn plek. Ik ervaar een bodem, vertrouwen en een gevoel van gelukzaligheid, die de hele dag bij me blijven. Ik voel me vrouwelijk, zacht, vriendelijk en liefdevol.

Zien zonder bevestiging

De grootste stap is dat ik mezelf zie. Ik zie mezelf als mens, als vrouw en als lesbisch. Ik kijk met mijn eigen ogen naar mezelf en niet via de oordelende ogen van een ander. Nu zie ik hoe uniek ik ben als mens én als ondernemer en maakt mij vrij van het gevoel er niet bij te horen.

Erbij horen

Je aanpassen aan de buitenwereld is een onbewuste poging om erbij te horen. Niemand wil alleen staan en er is moed voor nodig om uit te drukken wie je wilt zijn als ondernemer. Dat vraagt tijd, rust en liefde. Zodra je merkt dat je rent, ballen in de lucht houdt of bang bent dat je te weinig klanten en geld hebt, ben je mijlen verwijderd van je innerlijke drive en laat jij je leiden door angst en conflict.

Net zo goed als ik mij liet leiden door de mening van anderen. Het werkt voor geen meter. In mijn tweede gluren uit de kast ontdekte ik mijn enorme verlangen erbij te willen horen en welk conflict dat in mij creëerde. Nu ervaar ik dat mijn coming-out juist rust geeft. Dat er geen Kit op de wereld is zoals ik. En hoe bijzonder dat is. Ik ervaar nu een diepe kalmte in mijn ondernemerschap en als mens.

Wat heb jij nodig voor je coming-out als ondernemer?

 1. Stop anderen na te doen

Volg je eigen koers. Ook als iedereen zegt dat dat het niet goed is. Trek je eigen plan.

 1. Wees alleen met je gedachten

Neem de tijd om alleen te zijn. Onderzoek je gedachten. Veel van je gedachten zijn pogingen om je aan te passen aan de verwachtingspatronen van anderen. Wat is er precies van jou? Wat vind je precies eng om te zien in jezelf? Kloppen die gedachten?

 1. Zoek gelijkgestemden of een community

Zeker in deze tijd kan ondernemen eenzaam zijn. Angst en conflict doen je terugtrekken achter je laptop en dat is niet behulpzaam. Verbind je met andere ondernemers en trek samen op. Deel je gevoelens en je proces met anderen.

 1. Onderzoek je innerlijke drive

Met andere woorden: verken je binnenwereld. Zoek de stilte en de rust op. Start met mediteren en onderzoek waar jíj warm van wordt en energie van krijgt.

Kan ik je helpen?

Ben je eraan toe om je ondernemerschap een boost te geven en te leren wat écht ondernemen voor jou en je bedrijf betekent? Wil je leren hoe je dat stap voor stap implementeert in je bedrijf en daarmee authentiek, zichtbaar en aantrekkelijk bent voor klanten? Meld je direct aan voor mijn gratis Kalmte Sessie. Ik heb plek voor tien ondernemers en ik help je er graag bij.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

5 Reacties

 1. Mirja Hennink

  Er is geen ander zoals jij. Jij bent uniek. In je leven en in je ondernemerschap. Blijf trouw aan jezelf. Mooie boodschap Kit!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Mirja. Ook in je ondernemerschap ben je uniek.

   Antwoord
 2. Mieke

  Mooi Kit, hoe je de combinatie maakt met het ondernemerschap.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle! Het zijn grote onomkeerbare stappen die enorm bijdragen aan mijn succes als ondernemer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *