Hoe werk je met je centrum? 7 tips

door | apr 14, 2021 | 0 Reacties

Gaan er duizenden gedachten door je hoofd en kun je niet stoppen met denken?

Voelt het alsof je geen controle hebt?

Voel jij je rot en lig je nachten wakker van het piekeren?

Het is niet altijd eenvoudig om ondernemer te zijn. Als je omzet instort, je klanten niet willen betalen of je investeringen niets opleveren, is het logisch dat jij je grote zorgen maakt. Het is begrijpelijk dat jij je dan suf piekert over een oplossing.

Welke scenario’s maak je?

Veel mensen maken dan scenario’s in hun hoofd. Filmscripts waarin je uitgebreid bedenkt hoe je problemen eruitzien, wie wat zegt en hoe het eindigt in drama. Het is hét recept om in paniek te raken. Je raakt dan de controle over jezelf kwijt en vertrouwt niet meer dat het goed komt. Dan heb je een ander nodig die je helpt om de boel op een rijtje te zetten en een realiteitscheck te doen. Vaak blijken dan de zorgen en de scenario’s in je hoofd groter dan de werkelijkheid.

Hoe voorkom je dat jij jezelf verliest?

Jij kunt voorkomen dat je jezelf zo verliest. Er is namelijk een manier om jezelf en je angsten de baas te blijven. Jij bepaalt zelf wat je wel en niet denkt. Je hebt de keuze om je denken te stoppen en je kunt de knop in jezelf omdraaien om je gedachten uit te zetten. Dan ervaar je wel dat er moeilijkheden zijn, maar je kunt er helderder en rustiger over nadenken, en je problemen loslaten omdat het weekend is of omdat je je er gewoon niet zo druk over maakt.

Hoe doe je dat?

Er zijn veel manieren om daarmee om te gaan. Ik behandel in dit blogartikel één daarvan, werken met je centrum; je psychologische centrum.

Lichamelijk centrum

Om je psychologische centrum uit te leggen, leg ik eerst uit wat het lichamelijk centrum is. Je lichamelijke centrum bevindt zich tien centimeter onder je navel en is het middelpunt van je lichaam. Als je in je centrum bent zijn je spieren ontspannen, voel je geen pijn en sta je in natuurlijke liefdevolle energie.

Psychologische centrum

In je psychologische centrum gebeurt hetzelfde, maar dan in je hoofd. Als je in je psychologische centrum bent, ben je ontspannen en ervaar je geen innerlijk conflict. Het is stil, rustig en kalm vanbinnen. Je ervaart geen pijn of angst en je bent in een natuurlijke, liefdevolle energie.

Waar ben jij?

Weet jij van jezelf waar je bent? Ben jij in je centrum of buiten je centrum? Als je buiten je centrum bent word je geleid door je gedachten en emoties. Dat is op zich geen probleem, behalve als je problemen groter worden, want dan nemen je gedachten en emoties het van je over en ben je alle controle over jezelf kwijt. Dat gebeurt niet als je in je centrum bent.

Zijn in je centrum

Als je buiten je centrum bent, voel je boosheid, irritatie, conflict met anderen, neiging tot huilen, slapeloosheid van het piekeren, trillerig vanbinnen, buikpijn en je hebt geen controle over je denken en je emoties. Voor veel mensen is dat een dagelijks basisgevoel. Zonde, want het kan echt anders. Uit je centrum zijn geeft het gevoel dat je in een overleefstand staat. Omdat dat onbewust is, kun je het niet veranderen.

In je centrum zijn voelt echter als liefdevol, zacht, helder denkend, vertrouwend, ontvankelijk en open – ook als je pr

Terug naar je centrum

De sleutel is om terug te gaan naar je centrum. Hieronder geef ik 7 tips om daar weer te komen:

1.      Word je bewust dat je uit je centrum bent

Leer herkennen dat er iets niet goed gaat als je je rot voelt. Je hoeft je niet machteloos te laten meeslepen met de rampscenario’s in je hoofd. Er zijn andere oplossingen die krachtiger en gezonder voor je zijn. Maak de keuze om die te onderzoeken en leer ze kennen.

2.      Realiseer je dat je een keuze hebt om het anders te doen

Elke keuze die je maakt bevat een afscheid. Je kunt immers niet alles tegelijk doen. Realiseer je dat je de keuze hebt om het anders te doen is een belangrijke realisatie, want dat betekent dat je kiest afscheid te nemen van destructief denken en gedrag. Je maakt de keuze om vanuit je centrum te leven en dat is vanuit Liefde en Kalmte.

3.      Stop te reageren op je boosheid en irritatie

Zolang je blijft reageren op de herrie in je binnenwereld blijft die herrie terug maken. Stop bewust om overal op in te gaan en je gek te laten maken door gedachten die je zelf creëert. Ik kan je daarmee helpen.

4.      Zorg goed voor jezelf

Bewaak je grenzen, neem voldoende slaap en eet gezond. Zorg voor rust en regelmaat, dan kom je automatisch weer terug in je centrum.

5.      Alleen zijn

Neem de tijd om alleen te zijn. Als je alleen bent, kun jij je richten op jezelf, waardoor je eenvoudiger weer in je centrum komt.

6.      Focus je op  één ding tegelijk

Stop met van alles tegelijk te willen doen. Doe één ding. Hou het simpel en eenvoudig. Je aandacht focussen helpt om alle ruis om je heen los te laten. In de zen zeggen ze: “Als ik eet eet ik, als ik slaap slaap ik en als ik loop loop ik.” Oftewel: doe maar één ding tegelijk.

7.      Mediteer

Mediteer dagelijks. Meditatie is de manier om in je centrum te komen.

Kaishi Meditatie Advanced

Ik nodig je van harte uit om deel te nemen aan mijn wekelijkse meditatiegroep. Het is fijn om te mediteren in een groep en het helpt je wekelijks herinneren om terug in je centrum te komen. We ondersteunen elkaar hierin. Meld je hieronder direct aan voor een proefles!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *