Stop je eenzaamheid met wu wei – 3 tips

door | mrt 3, 2021 | 10 reacties

Werk je alleen en voel jij je eenzaam? Mis je contacten? Zie je je klanten, je samenwerkingspartners en je coach enkel online?

Alleen en eenzaam

Met ijzeren discipline ga je door met je bedrijf. Maar je sociale contacten verminderen, je voelt je afgescheiden en je bent prikkelbaar. Je zoekt misschien wel afleiding door te wandelen, series te bingen of te sporten, maar het wordt steeds zwaarder. Je maakt je zorgen over hoe lang dit nog duurt en je verlangt naar contact en verbinding.

Net als jij ben ik ondernemer en zit dagelijks alleen achter mijn laptop. Ik mis ook mijn dagelijkse kopje koffie in mijn favoriete cafeetje en de gesprekken met de vaste gasten. Of het struinen over de markt en keuvelend het ene winkeltje in – het andere uit. Maar toch voel ik me niet eenzaam en dat komt omdat ik regelmatig mediteer.

Ondernemer en monnik

Naast ondernemer ben ik ook zenmonnik en ik wil iets doen om de huidige omstandigheden voor collega-ondernemers te verlichten. Ik kan corona, de maatregelen en je zorgen niet wegnemen. Maar ik kan je wel iets bieden waardoor je verbinding met anderen ervaart en je een start maakt een verdiepende verbinding met jezelf. Want ik kom steeds meer tot de ontdekking dat mijn ondernemerschap en mijn monnik-zijn niet ver uit elkaar liggen. Als monnik werk ik met het wu weiprincipe. Wu wei betekent niet doen. Dat onderzoek ik in mijn dagelijkse meditatie. Als ondernemer wil je juist voortdurend doen: je wilt klanten werven, geld verdienen en je zichtbaar maken, om daarmee je passie en je missie te bereiken. Maar de huidige situatie creëert op de achtergrond gevoelens van gescheidenheid en eenzaamheid. Met meditatie kan ik je helpen om kennis te maken met wu wei.

Wu Wei voor ondernemers

Hoe doe je wu wei als ondernemer? Je doet exact hetzelfde als in meditatie. In meditatie ga je zitten, je ademt naar je buik, je ontspant en je laat zijn wat er is qua gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. Je doet er niets mee. Je kijkt er alleen naar, meer niet. Je bent in het hier en nu.

Doe dit als ondernemer ook. Neem dagelijks de tijd om te ontspannen, je rust te pakken en je te focussen op het hier en nu, in plaats van duizend-en-een scenario’s te bedenken voor de toekomst. Breng daarom het principe van wu wei in je ondernemerschap.

Hoe doe je dat? Ik geef je 3 tips

 1. Begin je dag in rust en liefde

Start je dag met een glimlach. Stop bewust de negatieve gedachten die opkomen als je ‘s morgens wakker wordt. Benoem waar je dankbaar voor bent. Voel je dekbed, de warmte of de partner die naast je ligt.

Sta dan rustig op en neem de tijd voor jezelf. Sta eerder op als je kinderen hebt, om tijd alleen te creëren. Doe niets. Enkel zitten, naar buiten of kort mediteren. Je zult zien hoe je opknapt, als je dat elke dag herhaalt.

 1. Mediteer dagelijks

Neem de tijd om dagelijks te mediteren. Het hoeft niet lang te duren, maar je intentie om elke dag in contact te komen met je essentie heeft een ontspannende werking op je denken. Je gedachten laten je dan meer met rust. Je bent helderder en er ontstaan prachtige ideeën over hoe je verder wilt met je bedrijf of hoe je problemen op kunt lossen. Juist als je het drukkende denken over je zorgen loslaat, ontstaat er ruimte voor iets anders.

 1. Werk aan Kalmte

Mediteren is Kalm worden. Maar Kalm Zijn is iets anders. Kalm Zijn betekent dat je handen en voeten geeft aan de stille en rustige staat die je aanraakt in je meditatie. Dit is wu wei. Wu wei betekent namelijk niet dat je niets meer doet. Het betekent dat je handelt zodat je in harmonie bent met het hier en nu, laat ontstaan wat er ontstaan wil en erop vertrouwt dat het goed is wat er gebeurt. Ook als dat pijn doet of totaal anders is dan je verwacht of gehoopt had.

Wat merk je van wu wei?

Er gebeurt iets bijzonders als je wu wei in je ondernemerschap brengt. Ten eerste begin je langzaam te ervaren wat wu wei betekent in je onderneming én wat er nodig is om wu wei te onderhouden. Je ontwikkelt innerlijke stabiliteit en harmonie in jezelf en daarmee in je bedrijf. Je zorgen, corona en al je andere problemen zijn niet weg, maar je gaat er totaal anders mee om. In plaats van paniekerig op alles te reageren, kijk je nu met liefde en vertrouwen naar dezelfde moeilijkheden en je weet dat het goed komt. En als het niet goed komt, is het ook goed.

Ten tweede ga je echter ook voelen hoe intens moe je bent. Dat komt omdat je loslaat en toestaat hoe jij je eigenlijk écht voelt in het hier en nu. Hier moet je even doorheen. Daarom moet je ook rust en tijd nemen voor jezelf.

Ten derde ervaar je een soort leegte van binnen. Je ego kan niets met het principe van wu wei en creëert weerstand, twijfel, boosheid en onzekerheid. Niets van aantrekken, want dat hoort erbij. Blijf je focussen op het hier en nu.

Mijn missie – gratis meditatie

Kies ervoor als ondernemer om uit je gevoelens van eenzaamheid en gescheidenheid te stappen. Je begrijpt nu waarom ik wil dat alle ondernemers in Nederland wu wei implementeren in hun bedrijf. Want zoveel ondernemers leven op dit moment in grote onzekerheid en angst en het is mijn diepste wens om jou te laten kennismaken met meditatie, kalmte en wu wei.

Daarom bied ik je mijn gratis meditatie aan. Ik mediteer al jaren én ik run een eigen bedrijf. Ik weet hoe je Kalmte toe kunt passen om zakelijk succes te bereiken en persoonlijk rust te vinden. Ik gun jou ook Kalmte! Daarom ben ik blij je te kunnen melden dat ik de deze meditatie gratis voor je beschikbaar stel. Ik vind het supercool als jij er de volgende keer ook bij bent.

Doe ook mee!

Je kunt via onderstaande knop aanmelden.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Mirja

  Kit, je slaat de spijker op z’n kop! Alleen vanuit kalmte en rust ontstaan de mooiste dingen. Je bent creatief, alles gaat veel makkelijker en het is verrassend hoe klanten opeens naar je toe komen.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, dat vind ik ook altijd bijzonder om te merken hoe dit werkt. En meteen precies de reden het te doen. Alsof je leven en wie je bent samenkomen.

   Antwoord
 2. Manita

  Wu wei is een krachtig principe. Als ondernemer ben je geneigd om met de toekomst bezig te zijn, plannen te maken. Maar je vergeet dan om in het hier en nu te zijn. Ik merk dat het mij helpt om elke dag met een korte meditatie te beginnen. Het geeft me rust en vertrouwen dat ik het juiste doe.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Veel mensen springen van het verleden naar de toekomst. Ze slaan het heden helemaal over terwijl dat de enige plek is waar je bent. Meditatie, kalmte en wu wei helpen en leren je in het nu te blijven. En te herkennen wanneer je eruit ‘valt’.

   Antwoord
 3. Marielle

  Ja heel mooi Kit. Ik hou erg van Wu wei, het is een kunst die je dagelijks kan beoefenen en die heel veel harmonie geeft. Je hebt het heel mooi en duidelijk uitgelegd.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle! De harmonie blijft ook langer en eenvoudiger bij je als je dit dagelijks oefent. Je wordt letterlijk rustiger in je hoofd.

   Antwoord
 4. Mieke

  Heel duidelijk neergezet Kit. Mooi dat jij dat zo goed kan vertalen. Ik weet zeker dat je hier een heleboel ondernemers mee helpt om een eerste stap te zetten.

  Ik begon ook elke dag waar ik gisteren was gebleven zonder ook maar even stil te staan bij het nu. Achter de feiten aanhollen in plaats van anticiperen op wat zich aandient. In het nu. NU is kalmte en rust voor mij en in vertrouwen zijn. Dat straal ik dan ook weer uit. Het valt me op dat hoe meer ik ‘ben’ als ondernemer hoe meer klanten zich tot mij aangetrokken voelen en door mij geholpen willen worden. Dat is pas echt een win-win!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Mieke! Hoe meer je het kunt vertalen voor jezelf hoe makkelijker het is om deze prachtige principes handen en voetjes te geven.

   Antwoord
 5. Enith van Tongeren

  Wat een mooie tips Kit. Dank je wel!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je bericht Enith en graag gedaan!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *