Meester over je eigen realiteit in 10 stappen

door | mei 20, 2021 | 3 reacties

Creëer jij je eigen realiteit? En is dat een droom of een nachtmerrie? Of creëer je een realiteit die al lang niet meer bestaat? Een droom is fantaseren wat je wenst, een nachtmerrie is bang worden waar je al bang voor bent. En het creëren van een realiteit die niet meer bestaat is oude gedachten plakken op de toekomst en daarmee hetzelfde blijven doen wat je altijd al deed.

Jij bepaalt je realiteit

Jij beschikt over een ongelooflijke kracht om zelf te bepalen in welke realiteit je leeft. Hoewel je aan je omstandigheden niet zoveel kunt doen, heb je wel zelf in de hand hoe je bijvoorbeeld omgaat met een ontslag, corona of een faillissement.

Leiden of lijden

Je kunt je eigen realiteit bepalen als je wakker in het leven staat. Met wakker bedoel ik, dat jij je bewust bent van je gedachten en gevoelens, je patronen en je eigen gedrag. Dat je pijn losgelaten hebt en in het hier en nu bent. Als je op deze plek bent in jezelf, kun jij jezelf zien vanuit een kalme, stille geest en altijd de keuze maken of je leidt of lijdt onder een situatie.

Lijden is onbewust

Lijden betekent dat je onbewust bent. Je bent onbewust van wat van je denkt en voelt en je reageert op alles wat er zich in je omgeving of in jou afspeelt. Als iemand je boos maakt, reageer je boos en ‘s nachts in je bed ben je nog boos. Als iemand je pijn doet, reageer je met verdriet of door te huilen van machteloosheid. Of je vecht dagelijks tegen je gedachte dat je niet goed genoeg bent. Of je durft niet voluit te leven, omdat je onzeker of bang bent.

Als je lijdt, ben jij je niet bewust hoe jij jezelf saboteert met negatieve gedachten. Negatieve gedachten die misschien uit je jeugd komen en nu helemaal niet meer kloppen. Maar omdat jij het niet weet en dit de enige gedachten zijn die jij kent, herhaal je ze elke dag. Je neemt ze elke dag mee in je bedrijf en naar je klanten.

Nieuwe situaties en je eigen potentieel leg je ook langs de lat van deze gedachten. Je creëert hiermee je eigen realiteit, die je doet lijden aan onzekerheid, jezelf niet goed vinden en keihard werken. Je kunt de rust, de ontspanning, de stilte of de confrontatie met je eigen gedachten niet verdragen. Het is hét recept voor een burn-out en het helpt niet bij de opbouw van een succesvol bedrijf.

Leiden betekent regie

Leiden betekent dat jij de regie hebt, dat jij je gevoelens en gedachten in beheer hebt. Dus dat je niet op alles reageert wat er om je heen gebeurt. Je kiest heel bewust waar je wel of niet op reageert. Zowel in contact met de ander, als met jezelf. Als een collega bijvoorbeeld een rotopmerking maakt, laat je die aan je voorbij gaan. Je pakt het niet vast, want het is niet van jou. In jezelf ervaar je de keuzevrijheid of je in oude patronen stapt of niet. In plaats van te reageren op elk innerlijk conflict en keihard te werken om pijn te vermijden, doe je precies het tegenovergestelde.

Van lijden naar leiden

Wil jij ook van lijden naar leiden? Zet dan deze 10 stappen:

 1. Besef en ervaar kalmte

De belangrijkste is dat je kalmte beseft en ervaart. Dat wil zeggen dat je meer bent dan je gedachten, je gevoelens, je lichaam, je verleden of je naam. Je ego begrijpt kalmte niet. Kalmte is allesomvattend, het heet ook wel Hoger Bewustzijn. In kalmte woont je essentie, is het stil, vredig, harmonieus en liefdevol. Kalmte onderzoek je door stil te zijn, je binnenwereld te onderzoeken en je open te stellen voor zaken die onbekend voor je zijn.

 1. Ontwikkel je centrum

Ongeveer tien centimeter onder je navel bevindt zich je centrum. Je centrum is de meest centrale plek van je lichaam. Werken met je centrum is behulpzaam, omdat je uit de wirwar van je hoofd komt. Je centrum geeft focus, rust en duidelijkheid. Ik heb mijn centrum gevonden in aikido en meditatie. In het begin voelde mijn centrum als een speldenknopje in mijn buik, nu als een grote zon die door mij heen straalt. Ik rust nu in mijn centrum. In je centrum woont kalmte.

 1. Leer gedrag herkennen

Oberveer jezelf en anderen en praat erover. Je zult ontdekken dat er typen mensen rondlopen die altijd op dezelfde manier reageren. Dat doe jij ook. Ik ben het type dat conflicten vermijdt en het moeilijk vindt om te zeggen wat ik echt wil. Sinds ik dit herken, kan ik mezelf sneller corrigeren en kiezen wat ik ermee wil. En ik herken het nu ook in anderen.

 1. Ontwikkel leiderschap

Ontwikkeld persoonlijk leiderschap als ondernemer. Jij bent de directeur van je bedrijf en je hebt een grote verantwoordelijkheid naar je klanten. Sta jezelf toe om een leider te zijn; neem definitief afscheid neemt van slachtofferschap. Dat is het ultieme leiden van jezelf in plaats van lijden aan de omstandigheden. Je geeft dus bijvoorbeeld niet je klanten of corona de schuld van je bedrijfsmoeilijkheden, maar je gaat actief en volwassen op zoek naar een oplossing.

 1. Ontwikkel bewustzijn

Ontwikkel je bewustzijn en word wakker. De Boeddha noemt dit ontwaken. Wees je altijd bewust van wat je doet. Ken jezelf beter dan je kinderen of je vrienden. Mijn zenleraar zei altijd dat je een grote bouwlamp op jezelf moet zetten, om alles wat je doet vol in het licht te zetten zodat je kunt zien wat je doet. Ook de dingen die je niet zo leuk vindt van jezelf. Je ontwikkelt bewustzijn door meditatie of oosterse tradities te volgen als yoga, taichi of aikido. Als het je maar wakker maakt.

 1. Ontwikkel inzicht

Inzicht krijg je als je ziet waar jij je bewust van geworden bent. Als mijn gedachten mij een keer volledig loslaten en ik even in kalmte kan verblijven, is dat een bewustzijnservaring. Nu moet ik zien wat die kalmte zegt over mij en mijn leven. Kalmte is de essentie van wie ik ben.

 1. Begrijp jezelf

Als jij jezelf begrijpt, kun jij jezelf duiden in liefde. Bewustzijn en inzicht laten je een hele hoop zien, maar wat zegt dat over jou? Wat zegt het over je angst of over rotgedachten die niet willen stoppen? Je leert jezelf begrijpen door te schrijven, te schilderen, te bewegen of in de natuur te zijn. Ik heb veel geschilderd en ik gaf kleuren aan emoties. Als ik al die kleuren door elkaar schilderde, kon ik zien dat ik mij in de war voelde.

 1. Herinner je voortdurend je essentie

Leven in kalmte is niet het eindpunt. Het vraagt een levenslange herinnering aan de essentie die je bent. Dat komt, omdat je in je dagelijks leven leeft vanuit je ego. Dat is niet erg, maar je bént niet je ego. Ik herinner mezelf door dagelijks te mediteren, de Dao te lezen, spirituele inspirerende teksten te lezen en naar muziek te luisteren die een transformerende werking hebben. Het brengt me terug naar de essentie die ik ben. Naar mijn kalmte.

 1. Blinde vlekken

Je weet niet wat je niet weet en je ego begrijpt niets van kalmte. Sommige mensen doen dit proces van lijden naar leiden alleen. Ik vind echter dat dit niet kan. Het ego leeft op lijden en creëert altijd een achterdeur voor zijn lijfsbehoud. Je hebt een leraar, coach of therapeut nodig die de achterdeur dicht houdt en je helpt om stappen te zetten naar echte kalmte.

 1. Oefen, oefen, oefen

Ten slotte moet je dit hele proces oefenen, oefenen en nog eens oefenen voor de rest van je leven. Ik beloof je dat je het steeds beter gaat en je ervaringen, je inzichten en je bewustzijn oneindig verdiepen.

Meesterschap als realiteit

Je bent ondernemer en je verlangt naar succes. Je wilt dat je bedrijf voor jou werkt en dat je niet keihard hoeft te werken voor je omzet of om klanten te vinden. Ik nodig je uit om Meesterschap in je bedrijf te halen. Doe het vanaf vandaag anders. Daarom bied ik je graag de Training Meester in Bedrijf aan. Deze training is gratis, duurt twee uur en geef ik maar één keer! Meld je nu aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Marielle van der Vlies

  Pijn is onderdeel van het leven en lijden is optioneel. Ik heb het Tony Robbins vaak horen zeggen in zijn trainingen. Het is precies wat je zegt Kit. We hebben steeds weer een keuze. Wanneer je bewust bent, kan je dit steeds weer beoefenen.

  Jouw blog is een mooi herinnering.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle voor je reactie! Het is zo mooi en eenvoudig eigenlijk. Het gaat er iedere keer weer om de keus te maken en dit te beoefenen. De weg naar jezelf maak je voortdurend. Mooi hoe Tony zegt dat lijden optioneel is en pijn bij het leven hoort.

   Antwoord
 2. Savannah Engelenberg

  Wat heb je dat mooi opgeschreven Kit. Steeds weer die keuze maken. Ja, het blijft een kwestie van toepassen en oefenen, maar oefening baart kunst en, in dit geval….kalmte en leiderschap over jezelf.

  Dank je voor deze mooie samenvatting!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *