Hoe wordt je goed genoeg? 4 tips

door | apr 20, 2021 | 0 Reacties

Ben je aan het eind van je Latijn?

Maak je lange dagen en loop je jezelf voorbij?

Denk je dat je eerst iets moet opofferen voor rust en succes in de toekomst?

Niet goed genoeg

Maar je kunt die beloning niet voor je uitschuiven en blijven werken voor zo weinig. Rust komt niet als je hem in de toekomst projecteert, want rust is alleen mogelijk in het hier en nu. Ik zie ondernemers die het jaren volhouden hun verlangens op te toekomst te projecteren, om ongelukkig en gefrustreerd in het nu te leven. Zij vertellen zichzelf dat ze niet goed genoeg zijn. Maar jezelf niet goed genoeg vinden komt voort uit het verleden en is een basisgevoel dat je als kind geleerd hebt. Louise Hay zegt dat elk mens van zichzelf vindt dat hij niet goed genoeg is. Het zegt niets over wie je bent, maar je ervaart wel zo.

Het probleem is dat jij hiermee je verleden op de toekomst plakt. In plaats van je angst om niet genoeg te zijn te onderzoeken en los te laten, fantaseer je over een toekomst waarin je goed bent, succes hebt en applaus ontvangt. Als die toekomst uitblijft raak je gefrustreerd en je ziet daarin weer een bewijs dat je niet goed genoeg bent. Je zit vast in een cirkel van je niet genoeg voelen, fantaseren over een beter leven en frustratie omdat de fantasie niet uitkomt.

Hoe ben je wel goed genoeg? 4 tips

Wat gaat hier mis? Het antwoord is simpel: je ziet niet dat je al goed bent. Wat je nodig hebt is precies het tegenovergestelde van wat je doet. Ik geef je hieronder 4 tips:

1.      Je bent goed zoals je bent

Er niets mis met jou. Het enige wat er mis is zijn jouw gedachten en oordelen over jezelf. De Boeddha heeft weleens gezegd dat de mens maar één probleem heeft en dat is dat hij dénkt tweeëntachtig andere problemen te hebben. Als jij die tweeëntachtig problemen als de waarheid beschouwt, is het logisch dat jij jezelf niet goed genoeg vindt. Logica zit echter in je hoofd en niet in je hart. En al helemaal niet in je essentie.

In essentie zijn betekent dat je geen oordeel hebt over jezelf. Je bent kalm en stabiel vanbinnen. Je handelt vanuit het hier en nu en je ervaart geen enkele frustratie over het resultaat dat je wel of niet haalt. Je leeft de essentie die je bent en dat geeft rust, vertrouwen en harmonie.

2.      Frustratie als cadeau

Voel je frustratie? Dan is er iets aan de hand. In plaats van blind je frustratie uit te leven, nodig ik je uit om je frustratie te zien als een cadeau. Je frustratie maakt je namelijk bewust dat je vast zit in een cirkel van niet goed genoeg zijn naar fantasie, van die fantasie naar frustratie en van frustratie weer naar niet goed genoeg zijn.

Dus als je die frustratie herkent zet je een belangrijke stap, want dan kun je de cirkel doorbreken. Daar moet je dan wel bewust voor kiezen en jezelf oefenen in ander gedrag.

3.      Leef je fantasie vandaag

Stop je fantasie over de toekomst. Leef vandaag. ‘Word wakker,’ zou de Boeddha zeggen. Doe je ogen open en stop met jezelf te bekijken door een filter van kritiek en oordelen waarin jij het onderspit delft. Zie jezelf in het licht van de waarde die je hebt. Zie jezelf allereerst als mens: je bent een uniek en prachtig wezen, er is niemand zoals jij. Je bent goed, mooi, schitterend, stralend en succesvol. Je hoeft niets toe te voegen aan wie jij bent. Als je daar jezelf van kunt overtuigen, is er geen sprake meer van frustratie. 

4.      Neem rust

Je essentie leven gaat niet vanzelf. Als je doorgaat met leven in de waan van de dag en je laat leiden door je emoties en gedachten, zit je binnen de kortste keren vast in frustratie. Als je daar geen problemen mee hebt, ga er dan vooral mee door. Maar als je dat wel vervelend vindt, doe het dan anders. Neem je rust, klap je laptop dicht, ga naar buiten, slaap voldoende, ontspan met fijne muziek of neem een lummeldag.

Rust creëert ontspanning waarin jij jezelf in essentie kunt zien. Dat lukt misschien niet meteen, want het heeft tijd nodig en daarom moet je het volhouden. Maar het is de moeite waard om te beginnen. Het alternatief is namelijk de aloude frustratie die je maar al te goed kent met de vermoeidheid, boosheid, onzekerheid, verdriet en wanhoop die dat brengt. Ik hoop dat je het anders wilt.

Hoe ik het doe

Ik heb ervoor gekozen om het anders te doen en ik leef mijn essentie elke dag. Ik leef in liefde en rust voor mezelf. Ik maak nog steeds lange dagen, maar niet vanuit frustratie. Want ik vind het heerlijk om te werken en dienstbaar te zijn aan mijn klant. Ik mediteer elke ochtend en ik heb mijn rust gepland met aandacht voor mijn essentie. Natuurlijk raak ook ik wel eens gefrustreerd. Maar ik herken dat als een signaal dat ik te ver ben gegaan en mijn rust moet nemen. De frustratie is ontstaan doordat ik me heb laten verleiden door mooie plannen of de flow waarin ik zat. Dat is niet erg, want ik weet hoe ik terug moet naar mijn essentie.

Gratis Meditatie

Ik help je graag om hier stappen in te zetten. Daarom bied ik je deze gratis meditatie aan. In meditatie doe je de ervaring op dat je al goed genoeg bent en hier niets meer voor hoeft te doen.
 
Meld je direct aan via onderstaande knop.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *