Waar komt dat lege gevoel vandaan bij ondernemers?

door | feb 25, 2021 | 2 reacties

Voel jij je als ondernemer leeg en ben je niet helemaal gelukkig als je heel eerlijk bent? Ga dan eens na welk probleem jij oplost met je bedrijf.

Ondernemer zijn

Je bent vrij als ondernemer en als je het goed doet verdien je veel geld. Je bent eigen baas en je doet waar je goed in bent. Anderen betalen voor jouw expertise en je bent van betekenis voor je klanten.

Ongelukkig en leeg

Maar je maakt ook lange dagen en je werkt hard. Je hebt geen tijd voor je gezondheid, voor relaties of om lekker te genieten. Je neemt weinig rust en ook in je vakanties werk je door. Al je tijd en energie zitten in je bedrijf en slokken je op. Dat hoort bij ondernemen, vind je.

Ondertussen voel jij je ongelukkig en leeg. Je vraagt je af waar je het allemaal voor doet. Je raakt steeds vaker in conflict met klanten of samenwerkingspartners. Je voelt je gefrustreerd en boos en je vraagt je af wanneer je eindelijk een goed leven krijgt. Want je wilt met je bedrijf gewoon een goed leven.

Waarom gebeurt dat dan niet? Waarschijnlijk omdat je bedrijf voor jou onbewust een probleem oplost – het verkeerde probleem.

Welke problemen lost je bedrijf voor jou op?

Er zijn verschillende problemen die je kunt oplossen met een eigen bedrijf, bijvoorbeeld:

 • Als je moeite hebt met autoriteit, is het fijn om eigen baas te zijn. Dan is er niemand boven je die je zegt wat je moet doen. Als autoriteit jou onbewust herinnert aan bijvoorbeeld je dominante vader is je bedrijf een perfecte smoes om daar niet mee aan de slag te hoeven.
 • Als je behoefte hebt aan veel geld, komt dat mogelijk voort uit een tekort dat je voelt. Je voelt je misschien tekort schieten als mens, als ouder of als kind. Of je weet hoe het is om met weinig geld op te groeien en dat wil je nooit meer. Het zijn ideeën over jezelf: tekorten die je opvult met geld om niet te hoeven voelen hoe pijnlijk ze voor je zijn.
 • Werken met mensen is een perfecte manier om aan eenzaamheid en leegte te ontsnappen. Als de mens centraal staat in je bedrijf levert dat contact, waardering en liefde op. Je klanten houden van je en zijn dankbaar dat jij hun problemen oplost. Dat jij je spaarzame vrije tijd alleen en in eenzaamheid doorbrengt weet niemand.

Herken je dat?

Herken jij je in deze voorbeelden? Dan helpt je bedrijf jou om pijn, conflict of eenzaamheid te vermijden. Je werkt keihard om van je bedrijf een succes te maken en misschien heb je daar ook succes mee. Maar je slaat het allerbelangrijkste over, want je verlangt nog steeds naar een goed leven vanuit leegte en ongeluk.

Goed leven

Een goed leven bestaat uit een aantal dingen die je op de rit moet hebben. Dat zijn je vrije tijd, je gezondheid, je vrienden, je familie, een liefdespartner, bewustzijnsontwikkeling, geld én je bedrijf. Als jij al je aandacht besteedt aan alleen je bedrijf, sla je al die andere facetten van een goed leven over. Daarom voel jij je ook leeg en ongelukkig.

Succesvol en een goed leven

Wil je echt succesvol worden én een goed leven? Besteed dan aandacht aan je vrije tijd, je relaties en je gezondheid. Begin daarvoor met je bewustzijn te ontwikkelen. Erken dat je keihard werkt om een probleem voor jezelf op te lossen, terwijl dat niet helpt.

Stop met hard werken

Stop met hard werken en geef jezelf de kans om je bewust te worden van wat je nodig hebt. Misschien moet je gezonder leven met afvallen en meer bewegen. Of rustiger leven met meditatie en yoga. Steek daarnaast bewust veel tijd in je relaties. Je hebt misschien zelfs een hoop te herstellen bij je familie en je vrienden als je niet hebt gemerkt dat ze jou al jaren missen. Weet je nog hoe fijn het is om uren met elkaar een wijntje te drinken en alleen maar te praten?

6 K’s

Om je te helpen heb ik 6 K’s ontwikkeld. De zes K’s zijn: 

 1. Kijken
 2. Kalmte
 3. Ki
 4. Kwaliteit
 5. Keuze
 6. tool-Kit
 1. Kijken

Kijk. Open je ogen. Word wakker. Word je eerst eens bewust van wat je aan het doen bent. Zie dat je hard werkt om een probleem te vermijden dat je niet wilt aankijken. Je hoeft het ook niet in één keer aan te kijken. In deze fase is het al geweldig als je inziet dat je dit doet.

 1. Kalmte

Ontwikkel Kalmte. Keihard werken en pijn vermijden staan recht tegenover Kalmte. Je ontwikkelt Kalmte door te vertragen en je vertraagt door in stilte te zijn, te mediteren en je gedachten te onderzoeken. Kalmte zet de deur open naar bewustzijn en inzicht over jezelf en wat er nodig is voor een goed leven. In kalmte zie je wat je moet doen en wat daarvoor nodig is. In de tool-Kit (de zesde K) bied ik je praktische handvatten om dat te ontwikkelen.

 1. Ki

Keihard werken kost bakken energie. Ki is het Japanse woord voor levensenergie en die is van nature in jou aanwezig. Alles wat je doet is energie en het is aan jou hoe je hiermee omgaat. Hard werken betekent dat je veel energie steekt in het vermijden van wat je echt voelt en wat je nodig hebt. Je steekt dus eigenlijk energie in de verkeerde dingen. Ki geeft je het gevoel dat je kunt leunen in levensenergie. Je hoeft niets te doen om te zijn. Leren werken met Ki is helend en bevrijdend.

 1. Kwaliteit

Door te Kijken, en te werken met Ki en Kalmte, wordt jouw Kwaliteit zichtbaar. Je gaat je essentie als mens zien, voelen en ervaren. Je bent als mens de hoogste Kwaliteit die er bestaat – ongeacht je opleidingen, je achtergrond of je bankrekening. Het is een kwaliteitsgevoel dat niemand je kan afnemen. Die kwaliteit onderhoud je door kalmte, meditatie en stilte en dat vraagt dagelijks aandacht. Het verandert je leven definitief van hard werken en pijn vermijden naar liefde en harmonie. Bij Kwaliteit horen ook de juiste competenties om je klant van dienst te zijn. Als je die nog niet hebt, kun je ze ontwikkelen.

 1. Keuze

‘Zien is nog geen verlichting,’ zeggen ze in de zen. Op een bepaald moment snap je de bedoeling en weet wat je moet doen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het doet. Je staat in deze fase voor de belangrijkste life changing stap, om daadwerkelijk te kiezen voor een goed leven. Je bent een opeenstapeling van keuzes in je leven en in deze fase moet je écht kiezen voor jezelf, anders verandert er niets.

 1. tool-Kit

De tool-Kit is een gereedschapskist met methoden, technieken, oefeningen en formats om je bewustzijn in de K’s te vergroten en daadwerkelijk toe te passen in je leven. Je leert bijvoorbeeld mediteren, werken met stilte en kalmte, hoe je overtuigingen kunt onderzoeken, hoe je binnenwereld werkt, hoe je kunt onderhandelen met zowel jezelf als met je klant en hoe je vertrouwen tot de basis van je bedrijf maakt.

De impact van de 6 K’s is dat je niet meer hard hoeft te werken, een goed leven ontwikkelt met succes voor jezelf en je klant.

Zet een stap

Met deze stappen los jij je eigen probleem in je bedrijf op. Je kunt je voorstellen hoeveel meer jij voor je klanten kunt betekenen.

Ben je het harde werken zat? Wil je echt problemen oplossen van je klanten door eerst je eigen je probleem aan te pakken? Ik help je daar graag bij. Elke donderdag plan ik een gratis Kalmte Sessie en ik heb plek voor tien ondernemers.

Tijdens de Kalmte Sessie bespreken we de 6 K’s en krijg je inzicht welke K in jouw onderneming en leven aandacht nodig heeft. De 6 K’s geven een ontwikkelingstraject aan, maar beïnvloeden elkaar voortdurend. Het is verrijkend en vernieuwend om met een andere bril naar je bedrijf te kijken. Wil jij dit ook? Meld je dan aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Wat een krachtige blog Kit. (En een leuke woordspeling, tool-Kit 😉)

  Ik ervaar steeds meer hoe belangrijk het is om meer tijd voor mezelf te nemen en minder tijd aan mijn bedrijf. Dat dáár mijn groei zit en daarmee die van mijn bedrijf.

  Ik ben me recent bewust geworden dat de drijfveer voor mijn vele uren werken zit in het ’tekort denken’. Pijnlijk besef, maar ik ben blij dat het kwartje 😉 is gevallen, want zolang ik het mij niet bewust ben, kan ik het niet veranderen. En dat is nu net het kernthema van mijn bedrijf: bewust worden: zonder bewustwording geen (blijvende) verandering.

  Een concrete stap voor mij is dus o.a. om mijn tijd anders in te gaan delen.

  Dank je voor deze stimulerende blog!

  Dankbare groet
  Savannah

  Antwoord
 2. Kit de Haan

  Fijn te lezen Savannah dat je hier stappen in zet!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *