Van mediteren krijg ik geen klanten

door | jan 13, 2021 | 4 reacties

Vind je het een vreemd idee om als ondernemer te mediteren? Of heb je moeite om de rust van het mediteren te verenigen met het drukke bestaan met een bedrijf? Ik laat je in dit artikel zien dat mediteren eigenlijk heel veel overeenkomsten met ondernemen vertoont en hoe het je juist kan helpen in je bedrijf.

Dagelijks mediteren

Dagelijks de tijd nemen om te mediteren is een opgave. Vooral als je een bedrijf hebt, stress voelt, kinderen hebt, geldzorgen hebt of corona je om de oren slaat. Mediteren is moeilijk als je veel aan je hoofd hebt. Want juist als je gaat zitten ervaar je hoe druk het is in je hoofd.

Net als ondernemen

Ondernemen is juist iets dóén om je bedrijf op te bouwen. Enkel stil zitten op een kussen voelt daarbij niet behulpzaam. Maar dat is het juíst wel. Want mediteren en ondernemen zijn als twee handen op één buik.

In je eentje

Meditatie doe je in je eentje. Niemand anders kan dat voor jou doen. Het is aan jou om te zitten, de tijd te nemen en contact te maken met je binnenwereld. In ondernemen doe je exact hetzelfde. Het is aan jou om elke dag stappen te zetten in je bedrijf. Als jij niets doet gebeurt er niets. Het is jouw bedrijf en jouw verantwoordelijkheid.

Toewijding

Het ego vindt mediteren saai en eenzaam. Als het stiller wordt in je hoofd, neemt de rol van je ego namelijk af. Ondernemen kan ook saai en eenzaam zijn. Je bedrijf van de grond krijgen, noodzakelijk werk doen dat niet direct  geld of klanten oplevert en urenlang achter je computer zitten is eenzaam en veel ondernemers vinden dat het saaiste deel van ondernemen. Je hebt, net als bij mediatie, toewijding Het Het nodig om het vol te houden.

Niet wat het lijkt

Mediteren is iets anders dan je gedachten stop zetten, net zo goed als ondernemen over iets anders gaat dan je administratie of de schappen van je al dan niet virtuele winkel vullen. In meditatie onderzoek jij jezelf. Het stilzitten nodigt je uit om geestelijke een stap naar achteren te doen en jezelf te observeren met wat er ín jou plaatsvindt. In je onderneming onderzoek je wat jij kunt betekenen voor je klant. Daarvoor moet je ego dus aan de kant. Want je ego wil dat alles wat je doet iets oplevert, bijvoorbeeld geld of klanten. En dat onderzoek van jezelf of van wat jij voor je klant kunt betekenen levert niet direct iets op.

Het doen niet doen

Tegelijk gebeurt er in je meditatie van alles. Er komen allerlei beelden en gedachten omhoog. Je krijgt kramp in je teen. Je verveelt je te pletter of je vindt dat het te lang duurt. Meditatie leert je om het doen niet te doen. Doordat je stilzit en toch wel veel gebeurt, oefen je erbij te blijven, alleen maar te kijken en het te laten voor wat het is.

Krachtige boodschap

Dat is een krachtige boodschap om toe te passen in je bedrijf. Je laat je snel verleiden om ad hoc of gespannen te reageren op geldproblemen, coronatoestanden, moeilijke klanten of leveranciers. Stel dat je die reactie zou uitstellen  en kunt voelen dat je onzeker bent over wat de toekomst brengt.

Hoe bereik je dat resultaat?

Je ego heeft ideeën over wat je bedrijf moet opleveren, je bedenkt diensten en je gaat hard aan het werk om te behalen wat je wilt. Het is een uitdaging om dit streven los te laten en diensten, geld en klanten als vanzelf te laten ontstaan. Laat, net als in meditatie, inzichten naar binnen komen door juist níét te handelen. Dat is een vaardigheid die veel tijd kost om te ontwikkelen, maar uiteindelijk essentieel is voor het succes van je bedrijf.

Tijd nodig

Meditatie vertraagt. Zodra je gaat zitten voel jij je misschien nog gejaagd en onrustig. Maar wanneer je langer zit, merk je dat je gedachten zakken en dat het rustiger wordt vanbinnen. Je komt in het hier en nu, waarin een minuut een eeuwigheid lijkt te duren. Die rust kun je niet afdwingen. Je kunt niet tegen jezelf zeggen ‘en nu is het rustig.’ Je moet toestaan dat je kalm wordt vanbinnen en dat gaat de ene keer sneller dan de andere keer. Ook je bedrijfsresultaten kun je niet afdwingen. Aan de buitenkant (website, social media, financiën) lijkt het alsof je in de hand hebt wat het oplevert. Dat is gedeeltelijk ook zo, want als jij niets doet gebeurt er niets. Maar wat zich ontvouwt, is waar jij klaar voor bent. Dat moet je toestaan – je moet het laten gebeuren. Soms heeft dat langer de tijd nodig dan dat je wilt. Dan vraagt het dezelfde oefening als in meditatie: om het uit te zitten en rust te nemen om het te laten ontstaan. Dat proces kun je niet versnellen. 

Ondernemen en Zen

Ondernemen en Zen gaan beide over handelen. Handelen kan alleen in het hier en nu. Niet iets moois te bedenken voor de toekomst of iets proberen te creëren uit het verleden. Nee, het gaat over nu, dit moment. Wat doe je dan precies? Hoe handel je?

Tijdens deze Masterclass deel ik de wijze lessen op deze vragen. Je zult verrast en verbaasd zijn wat je hoort. Kom daarom naar mijn Masterclass Zen in Bedrijf en ik leer je hoe. Je kunt je aanmelden tot 5 juli 23:59 aanstaande.

Ik geef deze dag live in Amsterdam op 8 juli van 10:00 tot 17:30

Meld je via onderstaande knop direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

4 Reacties

 1. Manita

  Mooi de link die je legt, Kit. Wat mij raakt in jouw blog is dat zich ontvouwt waar jij klaar voor bent. Dat is precies wat ik ook steeds ervaar in mijn ondernemerschap. Ik kan wel van alles willen, maar als ik het nog niet doorleefd heb, als ik het nog niet ben, dan werkt het niet. Dan komt het niet van de grond. De kunst is dan om het los te laten en het te laten ontstaan op het juiste moment.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, mooi he Manita? Dat vind ik altijd zo bijzonder om te ervaren dat het zo werkt.

   Antwoord
 2. Savannah Engelenberg

  Weer een prachtige Kit. Je weet het zo helder te verwoorden. Toestaan, laten ontstaan en niet afdwingen.

  Voor mij is het belangrijk om mezelf te herinneren dat het veilig is om stil te zijn. Dat het veilig is om de onrust er te laten zijn zonder in te grijpen (zoals ego het liefst zou willen 😉)

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Savannah. Mooi om te lezen dat je dit er voor jezelf uithaalt. Fijn!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *