Hoe kun je kiezen wie je bent? 4 tips

door | feb 4, 2021 | 0 Reacties

Hoe kun je jezelf nou kiezen? Je bent toch wie je bent? Daar is toch niets aan te veranderen?

Ligt het helemaal vast wie je bent? 

Je denkt dat je niet kunt kiezen wie je bent. Je bent nu eenmaal wie je bent en daar kun je weinig aan doen. Je geboorte, je jeugd en je ouders heb je immers niet in de hand. Zij bepalen voor een groot deel hoe jij opgroeit en hoe jij over jezelf denkt. Je leert waarden en normen en je hebt gehoord dat er zaken zijn die jij niet kunt, niet mag of die niet geschikt voor je zijn. Dus hoe kun je nou kiezen wie je bent?

Klopt jouw zelfbeeld?

Je ontwikkelt een zelfbeeld op grond van wat je in je leven hebt meegekregen en daar leef je naar. Je zelfbeeld is onbewust leidend voor wat je denkt en voelt en welke keuzes je maakt in je gedrag. Als jij onzekerheid ervaart of vindt dat je niet goed genoeg bent, houd jij je als ondernemer ook klein en onbeduidend. Je durft niet te schitteren of succes te hebben, omdat je ervan overtuigd bent dat je zo niet bent. Of je denkt bijvoorbeeld dat je voor een dubbeltje geboren bent en nooit een kwartje kunt worden. Je laat immers alleen gedrag zien dat coherent is aan wat je vanbinnen waarneemt: je zelfbeeld. Als jij voortdurend twijfelt vanbinnen, uit zich dat in besluiteloosheid, onduidelijkheid en conflict.

Maar klopt het wel wat je waarneemt? Is jouw zelfbeeld werkelijk wie jij bent? Of is het een aanname? De mening van anderen? Misschien ben je dat gaan geloven in je kindertijd en is het een overtuiging geworden. Als je dat gelooft, heb je een beperkt geloof in je potentieel als succesvol ondernemer en komt je bedrijf nooit goed van de grond.

Onbewuste beperkende overtuigingen

Het probleem zit in je beperkende overtuigingen waar jij je niet bewust van bent. Je bent dan onbewust van wat je denkt, voelt en hoe jij je gedraagt. Zodra je daar bewust van wordt, ontstaat er een keuzemogelijkheid. De keuze is of je blijft geloven dat je niet genoeg bent of dat je werkt aan een nieuwe overtuiging van wie je bent. Een overtuiging die wel echt van jou is, namelijk dat je van waarde bent, dat je over een gigantisch potentieel beschikt en dat je een geboorterecht hebt om te schitteren, alleen omdat je mens bent.

Meest cruciale punt van je leven

Als de schittering in jou dan begint te schijnen dat je een fantastisch mens bent, kies je er niet meer voor om jezelf te vertellen dat je niet goed genoeg bent. Want dan is het geen onbewust gedrag meer. Dan is het een keuze. Daarom heet mijn bedrijf Kies wie je Bent. Je staat nu op het meeste cruciale punt van je leven. Jij moet daadwerkelijk de keuze maken om de beperkende overtuigingen over jezelf los te laten.

Loslaten betekent eerst vastpakken

Om los te kunnen laten, moet je het eerst hebben vastgepakt. Met andere woorden: je moet je eerst bewust worden van wat onbewust is. Dat betekent een grondig zelfonderzoek. Klopt het dat je niet goed genoeg bent? Ben je werkelijk minder waard dan anderen? Heb je echt geen recht om succesvol te worden?

4 tips voor zelfonderzoek

Je krijgt hier 4 tips om dit zelfonderzoek uit te voeren. 

  1. Onderzoek je gedachten

Sta vaker stil bij wat je denkt en schrijf dat op. Probeer heel bewust te zijn van wat jij jezelf vertelt. Waar denkt je als eerste aan als je wakker wordt? Welke gedachten heb je als je iets nieuws moet doen en zenuwachtig bent?  Je zult ontdekken dat het vaak dezelfde soort gedachten zijn die je overtuigingen zijn geworden.

  1. Vraag welk potentieel anderen in jou zien

Je omgeving ziet jou anders dan jij jezelf ziet. Vraag welk potentieel de mensen om je heen in jou zien. Het kan je enorm helpen om een begin te maken, als je jezelf door andere ogen bekijkt.

  1. Ga op zoek naar de schittering

Een kind wordt op geen enkele manier gehinderd om in het moment te zijn. Zijn in het moment is leven vanuit de schittering die je bent. Door je beperkende overtuigingen kun je die schittering niet meer waarnemen. Zoeken naar de schittering die je bent, betekent dat je werkt aan zijn in het moment door bijvoorbeeld te mediteren, je aandacht te richten op je lichaam of de natuur op te zoeken.

  1. Koester je parels

Als je langzaam ontwaakt en de essentie van jezelf gaat zien, houd die essentie dan voor jezelf. Koester je parels en deel ze met niemand. Ze zijn van jou en nog broos en kwetsbaar. Zodra jij je ervaringen deelt, ben je ze kwijt. Je geeft dan je ervaring weg en laat de ander een mening vormen over jouw ervaring. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om jouw unieke zijnservaring en jouw zoektocht om ervoor te kunnen kiezen in plaats van voortdurend in de groef van je beperkende overtuigingen te stappen. Dat delen komt later wel.

Keuze uit twee werkelijkheden 

Je zoektocht levert twee werkelijkheden op. De werkelijkheid van je beperkende overtuigingen waarin je al jaren gelooft en de werkelijkheid van wie je echt bent. De werkelijkheid waarin je potentieel tot expressie komt en je leeft vanuit het hier en nu in volledig vertrouwen en liefde met jezelf, je klanten en je bedrijf. Het is een plek in jezelf waarin je niets meer hoeft te bewijzen en je eenvoudig klanten vindt omdat jij jezelf gevonden hebt.

Je onderneemt dan vanuit kalmte en vanaf die plek is het eenvoudig te kiezen wie je bent, want je bent wat je denkt. Maak dus bewust wat onbewust is, start een zelfonderzoek, kies de essentie die je bent en onderneem vanuit kalmte.

Gratis Sessie

Mijn bedrijf heet Kies wie je Bent, omdat ik jou als ondernemer help te kiezen voor jezelf om vanuit daar je succes te manifesteren. Hoe je dat doet vertel ik je in de gratis Psychosynthese Lifecoach sessie. Dit is een telefonisch consult van een half uur. 

Wil je een keer praten hoe jij écht kiest voor jezelf? Meld je dan aan voor de gratis Psychosynthese Lifecoach Sessie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *