Je bent niet je omstandigheden

door | mrt 14, 2021 | 2 reacties

Ben je geïrriteerd als iemand je met de auto afsnijdt? Ben je teleurgesteld als er minder geld op je bankrekening staat dan je verwacht had? Ben je ontevreden als je bedrijf niet goed loopt?

Je leven overkomt je

Wanneer je denkt dat je ziekte, pijn of verdriet niet in de hand heb, overkomt het leven jou met alles wat er op je pad komt. Zo is het leven en dat ben je gewend. Maar eigenlijk reageer je dan onbewust op je innerlijke overtuigingen en gevoelens.

Je innerlijke overtuigingen zijn een referentiekader voor wat je wel of niet doet in je leven. Je wordt boos als jij je onrechtvaardig behandeld voelt en onzeker als iemand suggereert dat je niet goed genoeg bent.

Met andere woorden: je omstandigheden bepalen hoe jij reageert. Je reageert op wat het vanbinnen in je wakker maakt. Stel dat een klant laat is met betalen en je hebt al een herinneringsfactuur gestuurd. Je maakt je zorgen of de klant wel wil betalen. Je windt je er over op en het liefst zou je direct de klant bellen dat hij nu moet betalen. Je ligt er wakker van en je haalt opgelucht adem als de volgende ochtend het geld toch nog op je rekening staat.

Wat kun je doen?

Als dat zo is, ben jij je daar meestal niet van bewust. Alles wat je niet bewust weet, kun je niet veranderen en je kunt er geen andere keuzes in maken. Hoe voorkom je dat de omstandigheden zoveel invloed op je hebben? Doe daarvoor drie dingen: ontwikkel persoonlijk leiderschap, word bewust worden en kies.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap begint bij bereid zijn. Bereid zijn om persoonlijk leiderschap te nemen door de verantwoordelijkheid over je leven te nemen. Leiderschap nemen betekent dat je onderzoekt of het waar is wat je denkt en voelt én de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen. Je zult tot de ontdekking komen dat het vaak niet waar is wat je denkt en dat je de verantwoordelijkheid onbewust weggeeft.

Want niet alles wat je denkt is van jou. Je hebt gedachten aangeleerd in je jeugd of je hebt gedachten overgenomen van anderen. Ik had bijvoorbeeld van mijn ouders de gedachte overgenomen, dat Amsterdam gevaarlijk is. Toen ik ging studeren in Amsterdam, was ik doodsbang. Nadat ik dat kon loslaten, kon ik Amsterdam zien zoals het is.

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, geef je anderen niet de schuld van jouw ongemak. Je probeert anderen niet te beïnvloeden om je zelf niet meer rot te hoeven voelen. Je voelt je alleen rot als iemand je een trut noemt, wanneer jij jezelf toestaat om je rot te voelen. Dat doe jij, en niet de ander. Leiderschap over jezelf nemen betekent dat je weet dat je geen controle hebt over de ander. Je hebt alleen controle over jezelf en hoe jij met de dingen omgaat.

Bewust worden

Als je onbewust bent van hoe je gedachten en gevoelens je beïnvloeden, ben je onbewust onbekwaam. Dat betekent dat je niet weet wat je niet weet, maar je wel laat leiden door alles wat zich onbewust in jou afspeelt.

Als je je bewustzijn ontwikkelt, ga je herkennen wat je denkt en voelt en dat leer je te duiden. Wat betekent het als je zegt dat je niet goed genoeg bent of jezelf vergelijkt met een ander? Is het wel waar? Is het dan vervolgens terecht dat het je verdrietig maakt omdat je een nul bent en nooit iets zal bereiken? Nee dus! Want je bent een ondernemer met een enorm potentieel.

Door je gedachten te onderzoeken ga je patronen herkennen in je denken, in je manieren van reageren en openen zich nieuwe mogelijkheden. Dat bewustzijnsproces betekent overigens niet dat je gedrag automatisch mee verandert en jij je niet meer laat beïnvloeden door je omstandigheden.

Jouw overtuiging dat je een slachtoffer bent van de omstandigheden is zo sterk ingeslepen dat daar niet eenvoudig uitstapt. Zeker als het leven je om de oren slaat en je het liefst verdrietig en aangeslagen in je bed wil liggen en getroost wil worden door een ander. Het is helemaal niet erg om steun te ontvangen van iemand anders, als je maar niet gaat hangen op de ander en daardoor je eigen innerlijke stabiliteit verliest.

Het is van belang te ervaren dat jij zelf je eigen kwetsbaarheid kunt dragen. Neem verantwoordelijkheid ontwikkel liefde en zachtheid voor jezelf. Geef jezelf wat je nodig hebt en ontwikkel elke dag je bewustzijn hiervan.

Kies

Bewustzijn betekent dat de mogelijkheid om te kiezen zich ontvouwt. Kies je voor het bekende patroon waarin je slachtoffer bent, geen verantwoordelijkheid neemt en je voortdurend boos of angstig voelt door het gedrag van de ander? Of kies je om te onderzoeken wat je denkt of voelt in een situatie, wat het betekent voor je en of het waar is? Als het niet waar is, kun je het bij de ander laten en hoef je niet mee te gaan in de emotionele rollercoaster die je voelt. Dat betekent soms ook, dat je juist kiest voor het doorleven van pijn. Omdat het je pijn doet en het nodig is om dat te doorleven om het los te kunnen laten. Je hoeft daarentegen niets te doen met schuldgevoelens of oude pijn van vroeger.

Het moeilijke van kiezen is de neiging om pijn te vermijden. Niemand wil pijn en je loopt onbewust om pijn heen. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf of je stopt het weg. Als je dat weet van jezelf, sta je voor de keuze hoe je daarmee omgaat. Laat jij je leiden door pijnvermijdend gedrag of neem je persoonlijk leiderschap? Als pijn je aandacht en zorg nodig heeft, wees er dan voor jezelf. Is het oude pijn is die zich wil herhalen? Kies dan om daar niet in mee te gaan. Want als je verslaafd bent aan oude pijn, kom je geen stap verder. Leer om die verslaving niet meer te voeden.

Kiezen betekent dat je bewust pijn loslaat en je richt op de liefde. Gedrag om liefde te krijgen is ánder gedrag dan gedrag om pijn te vermijden. Het is zelfs een totaal ander keuze.

Het begint bij houden van jezelf, en lief en zacht met jezelf omgaan. Geef jezelf ruimte en rust, want je mag voelen wat je voelen wilt. Stoppen met jagen en keihard werken.

Mijn missie – gratis meditatie

Veel ondernemers leven op dit moment in grote onzekerheid en angst en het is mijn diepste wens om jou te laten kennismaken met meditatie, kalmte en wu wei.

Daarom bied ik je mijn gratis meditatie aan. Ik mediteer al jaren én ik run een eigen bedrijf. Ik weet hoe je Kalmte toe kunt passen om zakelijk succes te bereiken en persoonlijk rust te vinden. Ik gun jou ook Kalmte! Daarom ben ik blij je te kunnen melden dat ik de deze meditatie gratis voor je beschikbaar stel. Ik vind het supercool als jij er de volgende keer ook bij bent.

Doe ook mee!

Je kunt via onderstaande knop aanmelden.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Marielle van der Vlies

  Nou Kit, dat is wel een heel toepasselijk thema in deze verkiezingstijd. Zelf de controle nemen over jezelf in plaats van de overheid verwachten dat zij dit voor je doen. Het antwoord op al je pijn en onzekerheid is altijd in jezelf te vinden en daar heb je altijd grip op. Het is precies zoals ik het dagelijks ook ervaar.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Je hebt als mens zoveel meer macht over jezelf dat je denkt. En dat dit helemaal los staat van de omstandigheden is een krachtige en bevrijdende ontdekking. Bedankt Marielle voor deze waardevolle toevoeging.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *