Hoe word je zichtbaar voor je klanten?

door | feb 6, 2021 | 2 reacties

Ben jij onzichtbaar voor je klanten? Kunnen ze jou niet vinden en groeit je bedrijf daardoor niet? Vind je het spannend om aan de wereld te laten zien wie je bent, en durf jij jezelf niet te verkopen als dé expert in jouw vakgebied? Dat kan flink frustreren.

Zichtbaarheid is jezelf zien

Zichtbaarheid gaat niet over wat je klanten zien. Zichtbaarheid vergt dat jij jezelf ziet én jezelf waardeert. Het gaat dus over jou! Wat moet je zien in jezelf? Je moet jezelf zien. Dat klinkt eenvoudig en toch is het heel moeilijk, want wat betekent dat eigenlijk: jezelf zien?

Hoe zie jij jezelf nu? Uit wat voor een gezin kom je en welke normen en waarden heb je daaruit meegekregen? Kom je uit een ondernemersgezin? Of uit een arbeidersgezin waar je vader zijn maandelijkse salaris ontving en klaagde dat het nooit genoeg was? Je gezin is namelijk bepalend voor hoe jij nu naar jezelf kijkt. Die ervaringen vormen je overtuigingen over geld en waar jij vindt dat je recht op hebt.

Welke kansen heb je gehad om te studeren? Hoe heb jij jezelf ontwikkeld? Welke plek heb je in de maatschappij? Waar woon je en in welk gezinsverband? Het zijn belangrijke keuzes geweest die bepalen hoe je nu leeft en hoe je nu naar jezelf kijkt. En ook hoe anderen naar je kijken.

Zelfonderzoek

In dit proces van zelfonderzoek ontdek je hoe groot de invloed van anderen is in jouw keuzes. Wilde je erbij horen, je ouders niet teleurstellen, of net als iedereen huisje, boompje, beestje? Je hebt je onbewust veel meer aangepast dan je zou denken.

Ik kom bijvoorbeeld uit een arm arbeidersgezin en ik kreeg door studiefinanciering de kans om te studeren. Hierdoor tilde ik mezelf op in de maatschappij. Maar toch bleef ik mezelf bekijken door een ‘arme’ bril. Die bril bestond uit de oordelen van mijn ouders dat je nooit een kwartje kunt worden, wanneer je als dubbeltje geboren bent.

Betekent jezelf zien dan de oordelen van anderen loslaten? Zien uit welk hout je gesneden bent en dit waarderen? Het is inderdaad goed om je geschiedenis, je ervaringen en opleidingen op waarde te schatten en jezelf als expert te zien. Maar echt jezelf zien gaat veel verder.

Echt jezelf zien

Echt jezelf zien betekent: zien wie je in essentie bent. De essentie is wat overblijft als je alle randzaken weghaalt. Want wie ben je als je je naam, je geschiedenis, je verleden, je opleidingen en je overtuigingen over jezelf weghaalt? Wat overblijft ben jij. Jij in de puurste vorm die je bent als mens op dit moment.

De essentie van wie jij bent is van nature kalmte, ontspanning, schoonheid, licht, liefde, harmonie, vrede en compassie. Jezelf zien betekent dus dat jij je eigen essentie ziet. Zichtbaarheid is je essentie aan anderen laat zien.

Hoe vind jij je essentie?

Je essentie vinden is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je daarom vijf tips om je essentie te kunnen zien.

1.      Luister naar je buik

Pijn in je buik, een rommelige buik, boeren of diarree geeft informatie vanuit je essentie. Je buik is namelijk de kern van je lichaam en als jij je buik voelt, moet je wel stilstaan en onderzoeken waar het echt over gaat in een bepaalde situatie. Misschien heb je ja gezegd om een conflict te vermijden, maar vertelt je buik dat je eigenlijk niet wilt. Luister dan naar je buik en probeer te zien wat voor jou echt belangrijk is, los van de oordelen of eisen van anderen.

2.      Oefen kalmte

Oefen kalmte. In essentie zijn is kalmte. Dit kun je oefenen door te mediteren en tijdens je uitademing het woord ‘kalm’ uit te spreken. Herhaal net zolang tot je voelt je dat je steeds rustiger en stiller wordt vanbinnen.

3.      Schrijf

Schrijven brengt je naar het hier en nu. Vooral als je schrijft met pen en papier. Schrijven is een manier om vorm te geven aan de essentie die je onderzoekt. Je kunt schrijven niet versnellen. Je moet het woord voor woord opschrijven. Als je daarbij loslaat wat je schrijft, dus intuïtief schrijft, schrijf je vanuit je essentie en laat je ontstaan wat er wil ontstaan. Niemand hoeft het te lezen – het is alleen voor jou. Schrijven is een prachtige oefening om de vrijheid te ervaren en alles wat anderen vinden los te laten. Zet alleen op papier wat er in jouw ervaring plaatsvindt.

4.      Zoek de natuur op

In de natuur kun jij je verhouden tot je essentie. Jij bent natuur en in de natuur kun je sneller die connectie met jezelf voelen. Kijk om je heen en geniet van de schoonheid van de natuur. Neem bladeren, paddenstoelen, spinnetjes of wat je ook ziet in je op. Voel bijvoorbeeld de nerven van een blad. Laat je zorgen achter, want de kans is dan groot dat je anders tijdens je wandeling alleen naar de grond staart. Open je voor de natuur, dan opent de natuur zich voor jou en kun je voelen dat je één bent met de natuur.

5.      Beweeg

Lichaamsbeweging is de beste manier om contact te maken met je essentie. Door te bewegen kom je in je lichaam en ontspan je. Oordelen van anderen en overtuigingen over jezelf zet je onbewust vast in je lichaam en dan raak je verwijderd van je essentie. Bewegen ontspant en zet je in het hier en nu, omdat jij je lichaam dan voelt.

Zichtbaar voor anderen

Er gebeurt iets bijzonders als je dagelijks werkt aan deze vijf tips. Werken aan je essentie betekent dat je in je eigen licht gaat staan. Je ziet jezelf en je kiest ervoor om dicht bij jezelf te blijven, oordelen van anderen los te laten en goed voor jezelf te zorgen. Het effect is dat jij je energieker, kalmer, liefdevoller, vriendelijker en zachter voelt. Je hebt niets meer te bewijzen en dat maakt dat alle hardheid uit je verdwijnt. Je voelt een eenheid en compassie en een bereidheid om dienstbaar te zijn voor anderen. Je geniet van je leven en je straalt werkelijk van oor tot oor.

Anderen zien dat. Daar hoef je niet je best voor te doen. Dat gaat vanzelf en je trekt automatisch klanten aan omdat mensen het fijn vinden om bij je zijn.

Gratis Sessie

Mijn bedrijf heet Kies wie je Bent, omdat ik jou als ondernemer help te kiezen voor jezelf om vanuit daar je succes te manifesteren.

Hoe je dat doet vertel ik je in de gratis Psychosynthese Lifecoach sessie. Dit is een telefonisch consult van een half uur.

Wil je een keer praten hoe jij écht kiest voor jezelf? Meld je dan aan voor de gratis Psychosynthese Lifecoach Sessie. Ik sta je graag te woord.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Denise

  Heel mooi en duidelijk verwoord, dank je!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag Denise, fijn dat het behulpzaam voor je is.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *