Word je rustig van televisie kijken?

door | jun 17, 2020 | 9 reacties

Hoeveel uur televisie kijk je per dag? Kies je hiervoor of overkomt het je?

Wat doet het met je?

Wat doet televisie kijken met je? Vind je het prettig om te bingen of te verdwijnen in een goede film?

Televisie kijken leidt je aandacht af van je dagelijks beslommeringen. Het ontspant je gedachten voor een moment. Zeker series waar je niet over hoeft na te denken geven ontspanning en rust.

Je hangt uren op de bank met je voeten op tafel en je hoeft niets te doen. Je vindt het heerlijk. Maar is het echt heerlijk? Geeft het je daadwerkelijk voldoening? Of trekt het je leeg?

Mijn ontdekking

Zeventien jaar geleden nam ik voor het eerst deel aan een zen-werkretraite in de Spaanse Pyreneeën om twee weken te mediteren en te werken in de natuur. Ik overnachtte in een gammele houten blokhut zonder water en elektriciteit en dus zonder tv.

De eerste week vond ik verschrikkelijk. Ik miste mijn televisie. Ik keek thuis uren per dag en ik stemde mijn leven af op de programma’s die ik wilde zien. In die blokhut ontdekte ik hoe verslaafd ik was. In dit onbewuste verslavingsgedrag kon ik alles vermijden: mijn pijn, mijn problemen en hoe ik me voelde. Tegelijk kon ik fantaseren over een wereld die ik zag, maar die niet de mijne was.

Hoe is dat voor jou?

Ben jij je er bewust van wat televisie kijken met je doet? Voel jij je vrij om daar keuzes in te maken of neemt de tv jouw leven over?

Je komt thuis en je doet direct de tv aan. Of je gaat koken en op de achtergrond staat de televisie aan. Je kijkt niet, maar de flitsende beelden verlichten je woonkamer.

Je neemt na een drukke werkdag niet de tijd om stil te zijn, je dag te verwerken en het los te laten. Of om met je partner te praten over je dag. Je neemt niet de ruimte om je gevoelens en gedachten de vrije loop te laten.

Naar buiten gericht

Je aandacht is naar buiten gericht. Zoals gezegd ontspant televisie kijken én het overlaadt je met informatie. Zowel inhoudelijk als waar je naar kijkt heeft je lichaam veel informatie te verwerken. De flitsende beelden, het zappen tussen zenders en de reclameblokken bijvoorbeeld.

Opnieuw afscheid

In de Pyreneeën ontmoette ik mezelf. Het lege gevoel dat televisie kijken mij gaf was weg. Ik voel mij in verbinding met mezelf, met anderen, met het leven en met mijn Hogere Ik. Bij thuiskomst heb ik  afscheid genomen van de televisie. Ik schrijf dit blogartikel nu, omdat ik opnieuw afscheid heb genomen. Netflix en NPO nemen via mijn laptop opnieuw een grote ruimte in in mijn leven.

Herken je dit?

Je houdt jezelf voor dat jij de regie hebt. Dat Netflix jou niet overneemt, want jij bepaalt wanneer je wat kijkt. Maar ondertussen kijk je toch uren naar een scherm en verdoof jij je leven. Jouw wens om boeken te lezen, in de natuur te zijn, te sporten en een vervuld leven te leiden raakt op de achtergrond.

Schijnrust versus echte rust

Onbewust zet jij jezelf vast in een situatie die schijnrust geeft. Echte rust zit niet in Netflixen of uren televisie kijken. Ja, het leidt af en je vergeet je zorgen. Maar zodra jij je scherm uitdoet, dringen je gedachten en je zorgen zich opnieuw aan je op. En dat is logisch, want je hebt er niets mee gedaan. Je hebt ze geparkeerd in de hoop dat ze verdwijnen. Maar dat doen ze niet.

Contact met jezelf

Als alle schermen uit zijn sta je in contact met jezelf. Wat ervaar je dan? Kom je troep tegen of oude pijn? Maakt het je onrustig en heb je de neiging een beeldscherm weer aan te zetten om je af te leiden? Het gevolg is dat je slecht slaapt en piekert. Je hebt namelijk de stap overgeslagen om aandacht te besteden aan jezelf en aan wat je nodig hebt.

Zonder de tv of andere afleidingen kun je werken aan de pijn die op je bord ligt. De pijn die je onrustig maakt en waar je het liefst voor wegrent. Juist in het aankijken en ruimte geven aan deze pijn wordt je geest pas echt rustig.

Maar jezelf confronteren met pijn is geen eenvoudige opgave. Vooral als je niet goed weet wat je ermee moet en geen uitweg ziet. Het belangrijkste is dat je in contact komt met jezelf. Doe het stap voor stap en ontdek langzaam hoe je met jezelf aan het werk wilt. Met of zonder tv. Voel je vrij om te kiezen wat voor jou werkt.

Uitdaging

Wil jij echte rust? Zet dan een week lang alle schermen uit.

Kalmeert je geest dan echt zonder tv? Je geest is logischerwijs kalmer als jij er minder informatie in stopt. Je geest kalmeert nog meer als jij bereid bent om te kijken wat er aan gedoe ligt, waar jij iets mee moet.

Als uren televisie kijken neprust geeft, wat is echte rust dan? Gun jezelf de ruimte om je werkdag te verwerken, te ontspannen in stilte en jezelf open te stellen voor je essentie. Jij bent meer dan Netflix. Probeer het uit. Zet een week je televisie uit en ervaar het zelf. Hou een dagboek bij van je ervaringen om achteraf nog eens na te lezen.

Iets doen voor rust

Stoppen met piekeren en écht rust vinden vraagt werk van jou. Het klinkt tegenstrijdig dat je iets moet doen om rust te vinden, maar uren tv kijken is ook iets doen.

Die keuze maak je onbewust. Ik nodig je hierbij uit een bewuste keuze te maken om je geest en onderzoeken en echte rust te vinden.

Kiezen voor rust doe je vanuit Meesterschap. Hoe je dat doet vertel ik in de Training Meester in Bedrijf. Doe mee en meld je aan via onderstaande knop.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

9 Reacties

 1. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Wanneer je een kalme geest hebt, dan heb je ook een missie. Daar geloof ik heilig in. En als je een missie hebt en leeft, dan heb je helemaal geen tijd meer om televisie te kijken 🙂

  Antwoord
  • Sharon

   Ja dat klopt helemaal!

   Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat voel ik steeds meer dat ik een missie heb. Die tv is te tijdrovend en trekt mijn aandacht af wat ik echt wil voor mezelf en mijn klant. Dus voor mij is de keus helder. Ik heb geen tijd meer voor televisie. Gelukkig 🙂

   Antwoord
 2. Sharon

  Zeker herkenbaar. Ik heb al jaren geen tv, maar series kijken kan ik als de beste. Ik kan soms met moeite stoppen. Wat maakt dat ik te laat en te onrustig slaap. Afgelopen week ben ik toevallig weer eens begonnen met lezen van een boek en heb de iPad weggelegd. Nu nog wat vaker de telefoon 😉

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Zo verslavend zijn die schermen. Dat is echt ongelooflijk. Zeker als je dit meer gaat zien en jezelf er toe zet de schermen even aan de kant te schuiven om te ervaren wat er dan gebeurd. Interessant he Sharon?

   Antwoord
 3. Merijn

  We hebben nog wel televisie, maar geen abonnement op zenders. NEWS doen we zo min mogelijk en zeker niet pro-actief: (Negative Energy Without Substance) Echt nieuws bereikt ons toch wel en dan zetten we er graag een gezond-verstand vraagteken bij. Mooi wat je schrijft. Ik gun meer mensen meer televisie-vrije tijd, het is echt heerlijk. Op vakantie blijven de telefoons van de kinderen overigens thuis….ze zijn er al helemaal aan gewend 💪 Geldt uiteraard ook voor vrienden en vriendinnen die meegaan ;-))

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je reactie Merijn. Ik gun mensen ook televisie – vrije tijd. Maar er is wel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig om dit ook echt te doen. Goed om al in de kindertijd te starten te leven zonder schermen, zoals in de vakanties.

   Antwoord
 4. Patricia

  Ik kijk bewust tv, dus niet te veel omdat ik ook niet wil dat mijn kinderen dat doen. Ik vind het wel heel fijn om te doen omdat ik dan tenminste rustig blijf zitten en dat heeft mijn lichaam nodig. Maar zodra bijv de zon schijnt dan kan ik prima een programma wat ik volg, niet kijken. Ik neem ook genoeg momenten voor een boek, creatieve dingen of meditatie. Maar eerlijk gezegd heb ik de meeste rust in tv kijken, bij creativiteit denk ik oh dat is leuk en onderweg daarheen zie ik weer iets anders wat ik kan maken. Bij de tv blijf ik rustig zitten (en bij meditatie uiteraard ook) maar ik snap heel goed wat je zegt en ik maak me best zorgen over de puber generatie van nu die hele dagen voor een beeldscherm hangt

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je reactie Patricia. Voor jou werkt het blijkbaar dat je rustig blijft zitten wat je lichaam nodig heeft. Fijn dat dit voor jou werkt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *