De hele dag in stilte doorbrengen tijdens een tiendaagse retraite in een zenklooster. Vreselijk, denk ik als ik het voor het eerst hoor.

‘Mag je niet praten?’ vraag ik aan mijn leraar.

‘Nee, de hele dag niet. Tien dagen lang je mond houden,’ glimlacht hij.

Stilte

Het is doodstil. Een grote groep mensen vult de eetzaal in het klooster. Het is vijf uur in de ochtend en iedereen drinkt zwijgend iets warms om wakker te worden.

Ik vind het het mooiste moment van de dag. De zon die net opkomt, de stilte die er heerst en een diep gevoel van samenzijn, waar geen woorden nodig zijn. Het is een dag van meditatie, werken en studeren in stilte.

Stilte kennen

Ken je stilte? De stilte die je kunt horen? Of vind je stilte niet prettig? Geeft het je ongemakkelijk gevoel?

‘Ik zet altijd als eerste de radio aan, ik heb er zo’n hekel aan als het stil is,’ zegt jaren geleden mijn manager in Amsterdam. Ze zegt dit terwijl er auto’s voorbijrijden, een hond blaft, een vliegtuig overkomt en kinderen op straat aan het voetballen zijn. Het is verre van stil, maar ze merkt het niet op.

Wat doet stilte met je? Zeven punten

Doe je iets met stilte in je leven? Of loop je van moment naar moment? Je kijkt voortdurend op je telefoon, kijkt tv, luistert muziek en je praat de hele dag door.

Hoe fijn zou het zijn om stilte te leren verdragen? Stilte heb je nodig voor het ontwikkelen van bewustzijn en rust. Hieronder beschrijf ik zeven punten die stilte met je doet.

  1. Stilte vertraagt

Je neemt meer waar, omdat je letterlijk minder wordt afgeleid door ruis. Ruis van geluiden van het dagelijks leven. Door stil te worden, kom je het hier en nu. Je wordt als een slak die zich langzaam voortbeweegt.

  1. Stilte onthaast

In stilte zijn ontspant. Om stilte te kunnen waarnemen, moet je loslaten. De drukte in je hoofd met duizend en één gedachten komt tot rust in stilte. Net als zand dat naar de bodem zakt in een potje water. Je bent niet meer gestrest en gehaast.

  1. Stilte maakte je bewust

Zijn in stilte is zo’n verschil met de onrust die je gewend bent in je hoofd, dat het je bewust maakt van de onrust waar je dagelijks in leeft. En het maakt je bewust van een verlangen om te Zijn. Je hoeft niets te doen om te Zijn. Dat is wat je leert door stilte.

  1. Stilte geeft je een gevoel van eenheid

In stilte kun je voelen dat je verbonden met bent met alles wat leeft. Voortdurend appen, Facebook en de televisie kijken creëren een schijngevoel van verbinding. Ja, je bent erdoor verbonden met een steeds kleiner wordende wereld. Maar door stilte voel je een verbinding met het hele Universum!

  1. Stilte confronteert

Stilte confronteert je met jezelf. Dat is niet altijd eenvoudig. Je gaat dingen voelen of zien die je niet wilt zien. Er komt mogelijk verdriet of boosheid omhoog, dat je hard probeert weg te drukken door jezelf bezig te houden en af te leiden. Op het moment dat je de stilte opzoekt, komt precies dat omhoog. Vlucht hier niet voor weg. Geef het de ruimte, in de wetenschap dat het ook weer voorbij gaat. Achter de wolken schijnt de zon. Sta toe dat de zon je verwarmt door de stilte die je gecreëerd hebt.

  1. Stilte maakt dat je kan kijken naar jezelf

Je leert kijken naar jezelf in stilte. Je leert herkennen welke gedachten je vaak herhaalt. Dat het beperkende gedachten zijn die je klein maken, of verdriet of boosheid oproepen. Je leert zien dat dit niet hoeft. Je bent namelijk je gedachten niet. Als je bent in totale stilte met jezelf, wie ben je dan? Er wordt zichtbaar wat je te helen hebt in jezelf én je krijgt de kans dit op te ruimen.

  1. Stilte is helend

Het zijn in stilte vergroot je bewustzijn en geeft inzicht in jezelf en je leven. Je gaat zaken loslaten en je begint je zachter en warmer te voelen vanbinnen. Je kunt moeilijkheden beter aan en je begint met een compassievolle blik naar de wereld te kijken. Je begint ook te verlangen naar stilte, omdat het je oplaadt, ontspant en helpt je verder te ontwikkelen.

Elke dag

 Ik zoek elke dag de stilte op door te mediteren. Elke dag begin ik met een half uur meditatie. Dat doe ik in de ochtend. Ik ervaar de verbinding met mezelf en laat mijn zorgen los. Na een half uur sta ik als herboren op. Mijn beperkende gedachten over mezelf zijn weg en ik begin mijn dag met een positieve energie.

Gratis sessie Kies wie je Bent

Ik kon deze stappen niet alleen zetten. Ik had hulp van iemand die deze weg samen met mij bewandelde. Ik heb meerdere delen in mezelf leren herkennen én accepteren. Ik heb geleerd hoe ik ermee moet omgaan en hoe ik het nu kan inzetten in mijn leven. Het heeft mij bewustzijn en liefde gebracht.

Herken je dit en heb je hulp nodig? Aarzel dan niet. Ik heb inmiddels meerdere klanten geholpen de vrijheid te vinden uit pijn en angst.

Hulp nodig? Plan direct een sessie Kies wie je Bent in mijn agenda. Ik sta je graag te woord.