Wat doet stilte met je? Zeven punten en een tip - Kies wie je Bent

Wat doet stilte met je? Zeven punten en een tip

door | dec 25, 2019 | 12 reacties

Leestijd: 5 minuten

Vlieg je van moment naar moment? Je kijkt voortdurend op je telefoon, naar de tv, je luistert muziek en je praat de hele dag door.

‘Ik zet altijd als eerste de radio aan, ik heb er zo’n hekel aan als het stil is,’ zei mijn manager altijd, terwijl er auto’s voorbijreden, een hond blafte, een vliegtuig overkwam en kinderen op straat voetbalden.

Stilteretraite

Op een tiendaagse stilteretraite in een zenklooster breng je de hele dag in stilte door. Vreselijk, denk ik, als ik het voor het eerst hoor.

‘Mag je echt niet praten?’ vraag ik aan mijn leraar.

‘Nee, de hele dag niet. Tien dagen lang je mond houden,’ glimlacht hij.

Het is doodstil. Een grote groep mensen vult de eetzaal in het klooster. Het is vijf uur in de ochtend en iedereen drinkt zwijgend iets warms om wakker te worden.

Tijdens de stilteretraite leer ik dat waarderen als het mooiste moment van de dag. De zon die net opkomt, de stilte die er heerst en een diep gevoel van samenzijn, waarbij geen woorden nodig zijn. Het is een dag van meditatie, werken en studeren in stilte.

Wat doet stilte met je? 7 punten

Ken je die stilte, de stilte die je kunt horen? Of vind je stilte niet prettig en geeft het je een ongemakkelijk gevoel?

Stilte heb je nodig voor het ontwikkelen van bewustzijn en rust. Hoe fijn zou het zijn om stilte te leren verdragen? Hieronder beschrijf ik in 7 punten wat stilte met je doet.

 1. Stilte vertraagt

Je neemt meer waar, omdat je letterlijk minder wordt afgeleid door ruis. Ruis van geluiden van het dagelijks leven. Door stil te worden kom je in het hier en nu. Je wordt als een slak die zich langzaam voortbeweegt.

 1. Stilte ontspant

In stilte zijn ontspant. Om stilte te kunnen waarnemen, moet je loslaten. De drukte in je hoofd met duizend en één gedachten komt tot rust in stilte. Net als zand dat naar de bodem zakt in een potje water. Je bent niet meer gestrest en gehaast.

 1. Stilte maakt je bewust

Zijn in stilte is zo’n groot verschil met de onrust die je gewend bent in je hoofd, dat het je bewust maakt van de onrust waar je dagelijks in leeft. En het maakt je bewust van een verlangen om te Zijn. Je hoeft niets te doen om te Zijn. Dat is wat je leert door stilte.

 1. Stilte geeft je een gevoel van eenheid

In stilte kun je voelen dat je verbonden met bent met alles wat leeft. Voortdurend appen, Facebook en televisie kijken creëert een schijngevoel van verbinding. Ja, je bent erdoor verbonden met de wereld, die overigens steeds kleiner wordt tot die niet meer is dan je eigen bubbel. Maar door stilte voel je juist een verbinding met het hele universum.

 1. Stilte confronteert

Stilte confronteert je met jezelf. Dat is niet altijd eenvoudig. Je gaat dingen voelen of zien die je misschien niet wilt zien. Er komt mogelijk verdriet of boosheid omhoog, dat je probeert weg te drukken door jezelf af te leiden. Op het moment dat je de stilte opzoekt, komt precies dat omhoog.

Vlucht hier niet voor weg. Geef het de ruimte, in de wetenschap dat het ook weer voorbij gaat. Achter de wolken schijnt de zon. Sta toe dat de zon je verwarmt door de stilte die je gecreëerd hebt.

 1. Stilte maakt dat je kunt kijken naar jezelf

Je leert kijken naar jezelf in stilte. Je leert herkennen welke gedachten je vaak herhaalt. Dan zie je ook dat het beperkende gedachten zijn die je klein maken, of juist verdriet of boosheid oproepen. Je leert zien dat dit niet hoeft, want je bent je gedachten niet. Als je in totale stilte met jezelf bent, wie ben je dan? Er wordt zichtbaar wat je te helen hebt in jezelf én je krijgt de kans dit op te ruimen.

 1. Stilte is helend

Het zijn in stilte vergroot je bewustzijn en geeft inzicht in jezelf en je leven. Je gaat zaken loslaten en je begint je zachter en warmer te voelen vanbinnen. Je kunt moeilijkheden beter aan en je begint met een compassievolle blik naar de wereld te kijken. Je begint ook te verlangen naar stilte, omdat het je oplaadt, ontspant en helpt om je verder te ontwikkelen.

Elke dag

 Ik zoek de stilte op door te mediteren. Elke dag begin ik met een halfuur meditatie. Ik ervaar de verbinding met mezelf en laat mijn zorgen los. Na een halfuur sta ik als herboren op. Mijn beperkende gedachten over mezelf zijn weg en ik begin mijn dag met een positieve energie.

Heb je nog nooit gemediteerd?

Stilte ervaren in meditatie is niet eenvoudig. Als je begint met meditatie, lijkt het in eerste instantie onrustiger te worden. Dat komt omdat je je bewust wordt van je onrust. Het vereist ervaring en wat langer mediteren om de stilte te ervaren. Je kunt beginnen met alleen stilte. Kies elke dag tien minuten een plek waar je je kunt terugtrekken. Doe al je schermen uit en kijk bijvoorbeeld in stilte naar buiten. Ontspan en laat je gedachten langzaam tot rust komen.

Nieuwjaarsaanbieding

Verlang jij naar rust? Wil je emotioneel stabiel door het leven gaan?

Emotioneel stabiel betekent dat je emoties en gedachten jou niet uit balans trekken. Dit bereik je door rust, zelfkennis, bewustzijn en liefde voor jezelf. Denken, voelen en handelen staan op één lijn.

Wil jij dit ook? Dat kan. Het is dichterbij dan je denkt en het is het mooiste cadeau dat jij jezelf kunt geven. Een cadeau waar je de rest van je leven iets aan hebt.

Deze aanbieding is een sessie van anderhalf uur voor €27 in mijn praktijk. Deze sessie kost normaal gesproken €97 Dus je krijgt €70 cadeau van mij omdat het kerst is en omdat het mijn missie voor 2020 is om honderden vrouwen te begeleiden naar innerlijke wijsheid en vrijheid.

Je krijgt in deze sessie inzichten en concrete handvatten voor een vrij en emotioneel stabiel leven.

Let op! Dit aanbod is alleen nog geldig tot en met 5 januari 2019 23:59 uur.

Mijn agenda in januari loopt snel vol, boek daarom direct.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Veron Goemans

  Ik ben gek op stilte. Vooral in de natuur waar er zo’n serene rust kan heersen. Van binnen is het bijna nooit echt meer helemaal stil. Ik heb namelijk tinnutis. Gelukkig niet altijd, dus heel af en toe ervaar ik de absolute stilte.

  Als er geen geluid van buiten meer is, dan blijft er toch altijd nog het geluid van binnen. Ik heb geleerd om gedachten die oppoppen er gewoon te laten zijn. Ze niet te volgen, me er niet mee te identificeren.
  Hoe ga jij hier mee om Kit?

  Antwoord
 2. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Het is zo ongelofelijk belangrijk om die stilte op te zoeken. In ons huidige bestaan in alles binnen handbereik en is het soms een grote uitdaging om de stilte op te zoeken. Vroeger leefden we gewoon in onze stad, tegenwoordig ligt de hele wereld aan onze voeten en komt er ongelofelijk veel op ons af.

  Ik hou er ook enorm van de stilte op te zoeken. Ik doe het dagelijks. Door meditatie, maar ook door naar buiten te gaan, door te wandelen, te fietsen, te roeien. In m/’n uppie ergens een kopje koffie drinken. Hiermee wil ik het ook mijn kinderen meegeven, die hier nog veel meer uitdagingen in hebben. Fijn Kit, dat je het deelt op je blog.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Mooie voorbeelden geef je en een belangrijke toevoeging. Stilte is niet altijd alleen maar stil zijn door niks meer te zeggen. Stilte is ook Zijn met jezelf. Bedankt voor je reactie Marielle, het is zo waar wat je zegt!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Marieke

  Met punt 5 en 6 ben ik aan de slag gegaan. In de stilte kijken wat er is. Ik schrijf dan op wat zich mag laten zien. Het is fijn daar tijd voor vrij te maken.

  Antwoord
 4. Simone

  Prachtig, wordt er stil van..

  Antwoord
 5. Simona

  Hoi Kit,

  Mooie blog en hier heb ik nog heel wat van te leren. Ik hou namelijk niet van stilte. Zodra ik opsta is het eerste de meditatie oe ik doe maar daarna snel de radio aan. Zonder muziek kan ik niet leven. Ooit werkte ik ergens waar geen muziek aan mocht, nou dan neem ik ontslag zei ik. Toen mocht het wel gelukkig. Ik wordt zoooo vrolijk van muziek. Mooi dat jij mensen het genot van stilte bij kan brengen. Zo zie je dat iedereen verschillend is. Het komt waarschijnlijk door mijn afkomst ; de kermis hè.

  Liefs Simona

  Antwoord
 6. Marie-José

  Prachtige blog Kit 🍀. ik hou enorm van de stilte, opladen 💛 vooral in de natuur alhoewel het daar nooit echt stil is 😉 altijd wel een vogel, het ruisen van de wind, de golven …..
  Echte stilte heb ik in Tibet ervaren. Zo hoog vliegen er geen vogels. Daar in de buitenlucht mediteren terwijl je niets maar dan ook niets hoort, wonderbaarlijk 🙏🏻

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mediteren in Tibet. Gaaf! Dat is nog een droom van mij. Wat gaaf dat je het al gedaan hebt.

   Liefs Kit

   Antwoord
 7. Antoinette

  Hi dierbare Kit, ik ben heel blij met je blog. Stilte is iets heel moois voor mij…. ALS ik er eenmaal in ben. Om mijzelf ertoe te zetten, is het wel een opgave…..
  Ik zie ertegenop, krijg het niet voor elkaar om er tijd voor te maken (voor mijzelf dus) ennnnnn is het een klus om te gaan ‘zitten’. De confrontatie en het voelen en het samenvallen met mijzelf is de beloning. Ik hoop dat ik het mijzelf vaker gun. ik kan genieten van je blog. Het is helemaal waar!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja het is echt belangrijk tijd vrij te maken voor echte stilte. Al is het maar vijf minuten per dag. Fijn dat mijn blog behulpzaam voor je is.

   Liefs Kit

   Antwoord
 8. Antoinette

  Hi Kit, stilte is bijzonder. Een investering in de relatie met jezelf. En zoals je schrijft een goeie mooie verbonden start van je dag met jezelf…. super!… Dank je wel om deze inspiratie te lezen. gaaf!… mooi dat je mensen inspireert dit in hun leven in te bouwen. Essentieel. Warme groet, Antoinette

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Antoinette. Dat vind ik ook 🙂

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *