Wat doe je als je mediteert? - Kies wie je Bent

Wat doe je als je mediteert?

door | feb 25, 2020 | 10 reacties

Word je echt rustig van meditatie? Hoe gaat mediteren? Wat doe je als je mediteert?

Een gejaagd bestaan

Je vliegt van de ene afspraak naar de andere, je hebt duizend en één dingen aan je hoofd en je doet alles tegelijk: tv kijken tijdens het koken en mails beantwoorden tijdens het bellen met een klant. Je kijkt je hele dag naar een scherm. Je hebt een gejaagd bestaan en het breekt je op. Je hebt veel zorgen en ’s nachts lig je wakker van het piekeren.

Mediteren is goed voor je

Je hebt wel eens gehoord dat mediteren goed is. Wat je erover gehoord hebt klinkt moeilijk, zo niet onmogelijk: stil zitten en stoppen met denken. Je denkt dat je dat niet kunt en er bovendien helemaal geen tijd voor hebt. Maar meditatie als spirituele oefening lijkt je wel interessant. Je wil er ooit nog wel eens aan beginnen, als je meer rust in je leven hebt.

Rust die niet komt

Die rust komt echter niet. Hoe komt dat? Je kunt aan twee dingen denken: aan het verleden of aan de toekomst. Want je bent opgevoed dat je goed je best moet doen op school om in je volwassen leven een goede baan, een groot huis en een mooie auto te krijgen: je toekomst is immers belangrijk. En met je verleden ben je bezig omdat dat invloed heeft op je toekomst.

Herhalen van gedachten

Je zit bijvoorbeeld in de auto van je werk naar huis. Je denkt terug aan de woorden van je leidinggevende waarin hij je beschuldigt van een fout die je niet gemaakt hebt. Je windt je erover op en in je hoofd bereid je voor wat je morgen tegen hem gaat zeggen. Tijdens het rijden herhaal je in gedachten deze situatie voortdurend en het maakt je onrustig.

Het heden overslaan

Waarom ben je zo onrustig? Omdat je het heden overslaat. Je bent niet bezig met het autorijden zelf. Je denkt aan een gesprek dat al geweest is en je bereidt je voor op wat je morgen gaat zeggen. De spanning, je frustratie en onzekerheid van het eerste gesprek neem je mee in het gesprek van morgen. Vervolgens lig je er een nacht van wakker.

Verleden op de toekomst plakken

Daarmee plak je het verleden op de toekomst. Het heden heeft geen kans meer, want dat heb je al dichtgetimmerd met een nacht lang piekeren over het verloop van het gesprek. Hoe het gesprek daadwerkelijk verloopt, weet je helemaal niet.

Spanning

Je hebt jezelf vastgezet en dit veroorzaakt spanning. Spanning veroorzaakt een gejaagd gevoel waardoor je nóg meer in je hoofd gaat zitten. Het versterkt de stress en je duikt weg in schermen om je hoofd even ‘uit’ te zetten.

Stop met schudden

Maar je hoofd echt uitzetten kan alleen in het heden. Als je bijvoorbeeld een potje water met zand schudt, wordt het water troebel. Stel je voor dat elke zandkorrel in dit potje één gedachte is. Als je het potje neerzet en een tijdje wacht, zakt het zand vanzelf naar de bodem.

Je hoofd doet exact hetzelfde. Wanneer je het verleden op de toekomst plakt, schud je voortdurend het potje. Je herhaalt je gedachten – beelden en gevoelens van een situatie plak je op een toekomstige situatie. Je fantaseert scenario’s hoe je leidinggevende reageert als je hem aanspreekt op zijn gedrag. Je ligt er nachten van wakker.

Wat doe je als je mediteert?

De meest simpele uitleg van mediteren is: je zet het potje neer en je stopt met schudden. De zandkorrels hebben even de tijd nodig om tot rust te komen en langzaam naar de bodem te zakken. Je gedachten hebben ook tijd nodig om tot rust te komen, zodat het langzaam stiller wordt in je hoofd. Dat kan alleen in het heden.

Hier en nu

Het heden is het enige moment waarop je gedachten tot rust kunnen komen. Er is geen ander moment dat het moment waarin je nu leeft. Er is alleen maar hier en nu.

Als je leeft in het heden heb je geen zorgen, pieker je niet over de toekomst en ervaar je geen pijn uit het verleden. Je neemt het heden zoals het op je afkomt en je gaat ermee om. Je bent open en ontvankelijk en je vertrouwt dat het leven je geeft wat je nodig hebt.

Meditatie maakt je bewust van je onrust. Je gaat zien dat je je eigen gedachtenpot voortdurend aan het schudden bent. Je komt tot rust als je langer en vaker mediteert. Maar meditatie vergt wel oefening en is geen quick fix.

Kaishi Meditatie Webinar

16 maart om 13:00 en 19 maart om 19:30

Verlang je naar rust? Wil je leren mediteren? Wil je je persoonlijk ontwikkelen met meditatie?

Meditatie is een prachtig instrument om tot rust te komen, focus te krijgen en jezelf te leren kennen. Het is mijn missie om jou te helpen met leven in het heden. Want alleen in het heden ligt je keuzevrijheid om te zijn wie je wilt zijn.

Hoe dit precies werkt en waarom meditatie hierin ondersteunend is vertel ik je in dit webinar. Ik heb beperkt plaats. Wacht daarom niet langer en meld je hieronder direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Marieke

  Prachtig voorbeeld met de zandkorrels! En in het heden ligt de rust en stilte, fijn dat je daarbij kunt ondersteunen om dat te bereiken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjwel Marieke!! Ik geef het graag door.
   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Wat een mooi voorbeeld met de zandkorrels. Sinds een aantal jaar mediteer ik. Het zijn momenten van stilte die heel behulpzaam zijn in het creëren en behouden van harmonie in mijn leven. Heel mooi Kit dat je jouw kennis hierover doorgeeft aan anderen!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi he? Zo simpel werkt het. Het wordt nog mooier als je het in jezelf gaat ervaren. Mooi dat je beschrijft dat het helpt bij het behouden van harmonie. Meditatie is een manier van leven. Je moet het blijven doen. Het is mens eigen dat de gedachtenpot voortdurend geschud wordt. En door te blijven mediteren breng je die pot iedere keer tot stilstand. Iedere keer opnieuw en dit door ervaring wordt dit steeds makkelijker.

   Antwoord
 3. Simona v leeuwen

  Hoi Kit,

  Als ik dit lees denk ik: ja prachtig die zandkorrels. Maar zelf vind ik de rust vinden om ook echt tot rust te komen vaak moeilijk. Vaak is het tijdelijk en dan komen de gedachten weer volop. Zoals je het nu beschrijft qua verleden en in het heden denken had ik het nog niet gezien en daar heb je al een punt geraakt.
  Jouw hulp gaat mij helpen om die rust te vinden. Thanks.
  Ooit wordt ik ook rustig als ik aan een zandkorrel denk. Hoe zalig zou dat zijn voor een onrustig type zoals ik ben.

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Je bent van nature die rust Simona. Vertrouw erop dat je die gaat vinden. Komt goed!
   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Els

  Prachtig hoe je dit hebt geschreven. Met je gedachtes plak je het heden al dicht… een zin die nog wel bij mij blijft hangen… dank je wel groet els

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjwel Els! Het begint bij te zien wat je doet als je de gedachtenpot schud. Fijn dat je dit ziet door het lezen. Dat doet me deugd.
   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Savannah Engelenberg

  Wat een mooi geschreven artikel Kit! Het leest lekker weg. Ook ik mediteer dagelijks en ervaar het als een zeer waardevolle ‘bezigheid’! Spread the word!! Lieve groet, Savannah

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Savannah! Fijn dat het lekker wegleest en mooi dat je ‘bezigheid’ in aanhalingstekens beschrijft. Je gedachtenpot kun je niet doen. Het gaat vanzelf op het moment dat je jezelf toestaat om in stilte en rust te zijn. Mooie toevoeging.
   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *