Wanneer zeg jij ja tegen je leven? - Kies wie je Bent

Wanneer zeg jij ja tegen je leven?

door | aug 7, 2019 | 11 reacties

 Hij kijkt me strak aan en zegt: “Oprotten kankerhoer. Wij willen hier zitten.”

Ik kijk hem glimlachend aan en antwoord: “Zo’n mooi compliment heb ik nou nog nooit gehad. Dankjewel!”

Confrontatie

Ik zit samen met een vriendin in de bioscoop en we zijn vroeg. De zaal is leeg en we nemen plaats in het midden. Na een paar minuten komt er een grote groep jongens binnen, die op onze rij naast elkaar willen zitten. Dat kan niet, want daar zitten mijn vriendin en ik.  

Ze zeggen dat we moeten oprotten. Dat doen we dus niet. We blijven rustig zitten en op hun gescheld reageren we met dankbaarheid en complimenten. Het brengt hen van hun stuk en ze druipen af.

Bedreigend

Heb je weleens zoiets meegemaakt? Iemand bedreigt je. Iemand respecteert jouw grenzen niet of scheldt je uit, spuugt naar je of haalt zelfs fysiek naar je uit.

Wat doet die persoon eigenlijk? Wát bedreigt hij?

Bescherming

Als je je bedreigd voelt, is je reactie dat je iets wilt beschermen. Wat wil je beschermen? Als je fysiek aangevallen wordt met een pistool of een mes, wil je je leven beschermen. Dan zet je alles op alles om te overleven. Er komt dan ook een ongekende hoeveelheid adrenaline omhoog die je hierbij helpt.

Maar meestal sterf je niet van één klap. Scheldwoorden zijn ook niet dodelijk. De bedreiging voelt echter wel hetzelfde. De stoot adrenaline die los komt en het gevoel iets te willen beschermen is ook hetzelfde.

Maar wat bescherm je als de dreiging niet dodelijk is? Nou, bijvoorbeeld je zelfrespect, je zelfwaardering, je grenzen, je lichaam of je ruimte.

Reactie

 Hoe doe je dat beschermen dan? Hoe reageer je als je bedreigd wordt? Ga je terugvechten? Maak je dat je zo snel mogelijk uit de voeten komt? Of bevries je van angst? De theorie beweert dat je hierin niet kunt kiezen. Dat je instinctief reageert.

Klassieke psychologie

De klassieke psychologie zegt dat het genetisch bepaald is of je een vecht, vlucht of bevriest. Het is een soort reflex. Op het moment dat een vliegje je oog wil binnenvliegen, sluit je in een reflex je ogen.

Maar de klassieke psychologie heeft gelijk én ongelijk. Het klopt dat je automatisch reageert. Je lichaam doet alles om jou te beschermen. Én je kunt leren kiezen hoe je reageert.

Ontspannen meebewegen

Hoe zou het zijn als je ontspannen kunt blijven onder dreiging? Je ademhaling blijft rustig, je voelt je niet zenuwachtig, je zweet niet overmatig en je gedachten zijn rustig.

Hoe fijn is het als je weet mee te bewegen met een dreigende situatie! Je kunt de wind uit de zeilen halen. Als iemand mij bijvoorbeeld een duw geeft, kan ik verkrampen en de duw proberen tegen te houden. Dan ben ik in gevecht, in strijd. Als ik mij láát duwen, beweeg ik mee. Er is dan geen gevecht.

Ik beweeg mee en neem daarmee de energie van de ander weg. Ik geef ook niks terug waardoor er alsnog een gevecht zou kunnen ontstaan.

Toen de jongens mij uitscholden, had ik kunnen terugschelden. Dan was er een gevecht ontstaan en wie hardste kan schelden heeft gewonnen. Door zijn scheldwoorden vriendelijk te ontvangen beweeg ik mee. Ik zeg zelfs dankjewel en ik geef niks terug. Daarom stopte het ook en liepen ze weg.

Aikido

Aikido is een geweldloze krijgskunst waarin je leert ontspannen te blijven onder druk en mee te bewegen met de dreiging die op je afkomt. Buiten dat Aikido fysiek goed voor je is, maakt het je mentaal sterk.

Bescherming ego

Ik ontdekte dat ik het beste kan meebewegen als ik mijn automatische beschermingsreacties leer kennen. Hoe meer ik dat doe, hoe meer ik ontdek dat ik vooral mijn ik wil beschermen. Dat mijn ego zich bedreigd voelt en bang is voor pijn en verlies.

Geen gevecht

“Er is geen tegenstander,” zegt Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido, “Je vecht enkel tegen jezelf.” Hij legt uit dat er geen gevecht is, als je in alles kunt meebewegen.

Wat heb je daaraan in je leven?

Daar heb je een heleboel aan, kan ik je verzekeren. Het begint met herkennen hoe je jezelf verdedigt. Je wilt iets beschermen en je doet dat op een bepaalde manier. Observeer jezelf? Word je snel boos? Ga je terugschelden? (vechten) Loop je juist weg? (vluchten) Of word je stil in de hoop dat het snel voorbij is? (bevriezen)

Moet ik dan alles maar goedkeuren?

Speel eens met meebewegen. Meebewegen betekent ja zeggen. Ja zeggen tegen wat je meemaakt, ja zeggen tegen hoe mensen met je omgaan en vooral ja zeggen jezelf. Betekent dat dan niet dat je alles goedkeurt? Nee, maar dat is vrij lastig te zien. Je kunt naar je leven kijken vanuit slachtofferschap en boosheid. Dan is alles wat je meemaakt een klap in je gezicht wat bevestigt dat je het zwaar en moeilijk hebt. Dat is niet meebewegen.

Meebewegen met je leven betekent dat je je leven ziet zoals het zich op dit moment voordoet. Dat hoef je niet leuk of makkelijk te vinden, maar het is tegelijk wat het is. Je gaat ermee om en je gaat door. Dit is écht meebewegen. Dat kun je oefenen en leren. Daar wordt je leven makkelijker en eenvoudiger van. Het maakt je zachter en sterker tegelijkertijd.

Begin klein

Zeg dankjewel tegen alles wat je meemaakt. En dan bedoel ik natuurlijk niet het cynische dankjewel: “Nou bedankt, dat kan er ook nog bij, bedankt hè?” Ik bedoel het oprechte dankjewel dat het leven je zoveel lessen geeft om dit te mogen leren. Dat is iets om echt dankbaar voor te zijn. Leer zo naar jezelf en je leven te kijken.

Nee

Veel mensen ervaren een nee in hun leven. Dromen die niet zijn uitgekomen of de ontdekking dat je niet meer alles kunt doen is frustrerend. Deze nee maakt dat je vecht tegen je leven. Ik nodig je bij je dezen uit om het anders te doen. Kies voor een ja in je leven. Beweeg mee met je leven.

Het leven zit vol met bedreigingen en tegenslagen. Leer uit de automatische beschermingsreactie te komen die een nee veroorzaken. Ontdek hoe je hier een ja van kunt maken.

Ja

Een ja ontspant je en maakt je vrij van angst voor verlies en pijn. Dan doet het nog steeds pijn, maar je gaat er anders mee om. Je vecht dan niet meer tegen jezelf, maar je omarmt jezelf. En dat is precies wat pijn en verlies nodig hebben: jouw liefdevolle omarming.

Om deze reden heb ik de Boost Jezelf Experience ontwikkeld.

Boost Jezelf Experience 

Ja zeggen is een keus en in deze training laat ik je op een praktische manier zien en ervaren hoe je deze keuze kunt maken.

Nieuwsgierig geworden hoe de principes van Aikido jou kunnen leren ja te zeggen tegen je leven? Stop met vechten. Meld je aan voor de  Boost Jezelf Experience training van 11 september en geef jezelf een onvergetelijke ervaring.

Meld je hieronder direct aan.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

11 Reacties

 1. Simona

  Hoi Kit,

  Gelukkig is dát scheldwoord nog nooit naar mij uitgesproken, maar zo herkenbaar, bedankt voor je mooie blog wat stof tot nadenken geeft. Mijn reactie is inderdaad de klassieke, namelijk terug reageren met harde woorden.
  Nu inspireer je mij om inderdaad eens niet zo fel te reageren en dan te kijken wat de tegen reacties zíjn. Vandaag ga ik ermee starten. Bedankt dat je mij én andere vrouwen inspireert Kit.

  Simona

  Antwoord
 2. Louise

  lieve Kit,

  van de week heb je me zó mooi inzichtelijk gemaakt dat je grenzen niet inhouden dat je nee tegen iemand anders zegt maar dat je JA tegen jezelf zegt. Dat geeft een andere energie, rust en vreugde.
  Dankjewel Kit,
  lfs
  Louise

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja dat is een mooi inzicht he? Fijn te lezen dat je hem pakt en er iets mee kan. Super bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Simone

  Hoi Kit,
  Herkenbaar en een kunst!
  Een leven lang oefenen.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Zeker Simone! Elke dag opnieuw. Dat is ook het mooie eraan. Bedankt voor je reactie.

   liefs Kit

   Antwoord
 4. Marie-José

  Hele mooie blog Kit en er mooi dat je de Boost Yourself Experience hebt ontwikkeld 🍀

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marie Jose!

   Antwoord
 5. Marielle van der Vlies

  Ik leerde vroeger altijd van mijn ouders deze bijbelse les: als je geslagen wordt keer je hem de andere wang toe. Ik vond dat toen altijd een onbegrijpelijke les, maar inmiddels heb ik het kunnen doorgronden. En het is precies waar jouw artikel over gaat. Mooi om te lezen, dankjewel.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi voorbeeld Marielle! Moeilijk om te doen, maar wel veel vreedzamer. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord
 6. Veron Goemans

  Mooi blog Kit en interessant hoe Aikido in je leven een rol kan spelen.
  Ja-zeggen tegen alles wat er gebeurt klinkt simpel maar is niet altijd eenvoudig om te doen.
  Super dat jij er een aanbod voor hebt gemaakt.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Veron! Klopt het niet eenvoudig maar zeker de moeite waard om het te proberen. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *