Wanneer ben je vrij? - Kies wie je Bent

Wanneer ben je vrij?

door | dec 18, 2019 | 6 reacties

Kun je werkelijk vrij zijn? Ja, dat kan.

Als je de vrijheid in jezelf vindt, ben je vrij om te kiezen wie je bent.

Maar wat is vrijheid eigenlijk?

Je bent vrij als je vakantie hebt

Je bent vrij als je niet hoeft te werken. Je vindt vakantie heerlijk en je kijkt ernaar uit. Je hebt geen verplichtingen, je kunt uitslapen en doen waar je zin in hebt. Maar helemaal vrij ben je dan toch niet. Er komt een dag dat je weer moet werken en de zorg voor je familie en je hypotheek gaan ook door.

Ben je vrij in een relatie?

Ben je vrij in een relatie? In een relatie, zeker als je samenleeft, moet je rekening met elkaar houden. Je kunt bijvoorbeeld niet zonder overleg een opleiding betalen van het gezamenlijk gespaarde vakantiegeld. En het is ook fijn als je even appt of je thuis komt eten.

In een gezin heb je misschien kinderen of huisdieren en dat brengt helemaal verplichtingen met zich mee. Hier krijg je natuurlijk veel voor terug, maar je bent niet vrij om zomaar een wereldreis te maken. Zeker niet als je dochter bijvoorbeeld net op de middelbare school begonnen is en het moeilijk heeft in de brugklas.

Als-dangedachten

Een wereldreis maken kost trouwens geld. Natuurlijk heb je geen vrijheid als je keihard moet werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is frustrerend als je prachtige ideeën over een carrière, een opleiding, een huis of een reis niet kan betalen. Dat geeft geen gevoel van vrijheid. Het creëert als-dangedachten: ‘Als ik de lotto win, dan ben ik gelukkig.’

Negatieve gedachten over je situatie zetten je vast. Deze gedachten beperken je, omdat het als-dangedachten zijn, zoals:

 • Als ik meer verdien, dan gaat het beter.
 • Als ik vakantie heb, dan kan ik uitrusten.
 • Als mijn partner mij de ruimte geeft, dan durf ik te kiezen voor mezelf.

Maakt geld je vrij?

Heb je het idee dat geld je vrijmaakt? Ben je vrij als je een dikke bankrekening hebt? Je hebt dan misschien wel genoeg geld om te wonen waar je wilt, in je lievelingsauto te rijden en geen geldproblemen. Geld maakt je leven dan wel comfortabeler, maar het maakt jou niet echt vrij. Als je veel geld hebt, ontstaat de angst het kwijt te raken, het risico dat je meer of zelfs teveel uitgeeft en de zorg en verantwoordelijkheid om er goed mee om te gaan.

Ook als je met een gouden lepel in je mond bent geboren ben je niet echt vrij. Dan krijg je misschien wel de beste opleidingen en de beste banen. Maar mogelijk leef je dan onder grote druk om te presteren, of om een familietraditie te volgen. Dan ben je niet vrij om je hart te volgen en bijvoorbeeld non te worden in een klooster als je dat zou willen.

Ideeën over vrijheid

Er bestaan dus talloze ideeën over vrijheid en die niet echt de vrijheid geven die je verlangt. Vrijheid zit namelijk niet in dingen zoals vakantie of geld. Vrijheid zit ook niet in situaties. Of je nu met een gouden lepel geboren bent of weinig geld hebt – dat staat los van echte vrijheid.

Echte vrijheid

Het gevoel van echte vrijheid creëer je zelf. Het zijn je eigen gedachten die bepalen of je je vrij voelt of niet. Al je gedachten over wie je bent, waar je vandaan komt, wat je hebt meegemaakt en hoeveel geld je hebt.

Spirituele vrijheid

Zelfs Boeddha, yoga of Aikido brengen je niet de vrijheid die je zoekt. Dat kun je alleen zelf. Echte vrijheid zit in jou. Je kunt het niet vastpakken of aanwijzen. Jij bent vrijheid! Echte vrijheid is een spirituele vrijheid waarin je liefde, zingeving en vertrouwen ervaart. Vergroot stap voor stap de vrijheid in jezelf en leer ermee werken.

Gratis Kaishi Meditatie Webinar

Verlang je naar rust in je leven? Pieker je veel? Twijfel je aan jezelf?

Wil je leren mediteren? In dit webinar leer je:

 • wat Shikataza is
 • een ervaring in meditatie en visualisatie is
 • wat disidentificatie is
 • waarom focus je helpt om tot rust te komen.

Wil jij dit ook? Meld je dan snel aan. Ik heb nog een paar plekken en dit webinar stopt binnenkort. 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Marieke

  Heel mooi die innerlijke vrijheid die je beschrijft. Het geeft veel rust ook en rijkdom. Vertrouwen ook, zoals je schrijft. Bedankt voor je blog!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi he? En dankjewel Marieke

   Antwoord
 2. Veron Goemans

  Ooit kreeg ik op een van mijn opleidingen een les met de naam ‘vrijheid in gebondenheid’. Heb helaas alleen de titel onthouden die mij nog steeds intrigeert.

  Mooi blog Kit om mensen aan te sporen hoe zij zelf naar vrijheid kijken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Vrijheid in gebondenheid. Zeker mooi. Dat is de moeilijkste opdracht om vrij te zijn waar je gebonden bent. Vrijheid en gebondengheid zijn als twee kanten van dezelfde medaille. Vrij zijn is de medaille zelf. Als je dit kunt zien ben je echt vrij. Mooie toevoeging Veron, dankjewel!

   Antwoord
 3. Femke

  Vrijheid, een veelbesproken onderwerp. Voor mij betekent vrijheid onder andere: keuzes hebben kunnen maken in vrijheid, rust, vertrouwen en genieten op alle vlakken! Dank voor het mooie blog Kit, weer even bewust nadenken over vrijheid en de vele facetten!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Femke. Vrijheid breng een grote verantwoordelijkheid met zich mee als je kunt zien wat die vrijheid in essentie bezielt. Bedankt voor je reactie!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *