Als de ander de schuld geeft van jouw teleurstelling doe jij jezelf tekort. Want waarom zou je een ander teleurstellen als je een keuze maakt voor jezelf? Waarom ben je zo bezig met wat een ander van jou vindt? Weet je niet precies wat je wil? Wil je toestemming hebben voor je keuze? Of speelt de angst voor afwijzing een rol?

Om welke keuzes gaat het?

Het gaat om keuzes waar je van groeit, waar je sterker en krachtiger van wordt. Keuzes die je nodig hebt om te ontspannen en op te laden. Keuzes waarin je kiest voor jezelf. Ik bedoel geen keuzes die gaan over grote levensvragen zoals wel of niet je partner verlaten, euthanasie of financiële keuzes. Ik bedoel keuzes voor jou. Bijvoorbeeld op vakantie gaan met een vriendin, een opleiding gaan doen, winkelen of twee avonden per week gaan sporten. Ik noem waar wat, want de keuzes die je kunt maken zijn legio.

Een beeld over wie je bent

Iedereen heeft een beeld over wie jij bent. Jijzelf ook. Je bent bijvoorbeeld een hardwerkende moeder die altijd klaarstaat voor anderen. Je wil graag voldoen aan dit beeld. Dat is geen verplichting, dat is normaal voor je. Je wil een ander niet tekortdoen in jouw keuzes en ze al helemaal niet kwetsen. Anderen hebben ook een beeld van jou. Het is gewoon dat je er altijd bent en dat je nooit de ruimte voor jezelf opeist. Ze voelen zich veilig bij jou en ze weten dat ze op je kunnen leunen. Ze zien iemand, waarvan ze graag willen dat je dat bent. Iemand die voldoet aan de wensen en verwachtingen van anderen.

Conflict

En precies hier beginnen de problemen. Als het beeld wat anderen van jou hebben, klopt met jouw eigen beeld over jou dan is er niets aan de hand. Maar als anderen een beeld van jou hebben wat niet klopt met hoe jij naar jezelf kijkt ontstaat er conflict. Conflict in jezelf. Blijf je voldoen aan het beeld van de ander of kies je echt voor jezelf?

Het leven van de ander

Als jij niet kiest en blijft voldoen aan het beeld van de ander, dan leef je het leven van de ander. Je leeft niet je eigen beelden. Je maakt keuzes die passen bij wat anderen van jou verwachten. Hier komt ook het gevoel vandaan dat je een ander kunt teleurstellen. Als je iets doet wat niet past bij het beeld van de ander, ervaren ze teleurstelling. Die persoon is niet teleurgesteld in jou. Die persoon is teleurgesteld omdat zijn beeld over jou niet klopt. Mensen vinden dat vaak verwarrend en moeilijk. Vervolgens gaan ze proberen om het beeld over jou voor zichzelf weer kloppend te maken en gaan ze dingen zeggen als: ‘Nou, dat vind ik niet helemaal niet bij jou passen. Hoe moet het dan met de kinderen, die haal jij altijd toch altijd op van school? En dan kunnen wij vanavond niet eten, omdat jij zo nodig die cursus wil volgen’.

Twijfel en schuld

Het veroorzaakt bij jou twijfel en schuldgevoelens. De ander lijkt last te hebben van de keuzes die je maakt. Het veroorzaakt onrust in jou. Je piekert je suf hoe je dit moet oplossen. Wat ik vaak zie, is dat mensen de keuze voor zichzelf weer loslaten om van de onrust en het gedoe af te zijn.

Kom in actie

Als jij wél wilt leren echt te kiezen voor jezelf moet je in actie komen. Het is toch doodzonde dat jij je leven weggeeft aan een ander. Ik ben er ten volle van overtuigd dat het helemaal niet de intentie is van de ander, om jou in jouw keuzes tegen te houden. Het is eerder zo dat veel mensen niet houden van veranderingen. En als jij gaat kiezen voor jezelf gaat er mogelijk veel veranderen. Hoe ga je hier mee om? Ik geef je hiervoor een paar tips:

  • Verzamel informatie over wat je wil.

Hoe meer informatie je hebt hoe sterker je staat. Stel dat je een cursus wil doen, dan is het goed om te weten wat het kost, hoe lang het duurt en wat het je oplevert. Waarom wil je het precies? Zorg dat dit glashelder voor je is.

  • Kom uit je comfortzone

Je kunt alleen leren als jij uit je comfortzone bent. Het is de enige manier om te groeien én het gaat gepaard met onzekerheid en onrust. Dat hoort erbij. Zoek mensen die je hierbij kunnen helpen en praat erover door je wensen kenbaar te maken.

  • Geef de ander tijd

Geef de ander de tijd om te wennen dat jij voor jezelf kiest. Ze moeten hun beeld over jou aanpassen. En hou er rekening mee dat dat bij sommige mensen absoluut niet lukt. Sommige hebben een beeld van je en wijzigen dat nooit meer. Dat zegt niets over jou en álles over de ander. Des te meer reden om te blijven kiezen voor jezelf!

  • Geef jezelf toestemming

Kiezen voor jezelf is jezelf toestemming geven om iets anders te gaan doen. Het heeft niets te maken met toestemming krijgen. Je bent misschien geneigd te vragen: ‘Vind je het goed als ik.. of ik vind het belangrijk dat jij akkoord gaat, anders doe ik het niet’. Hoezo niet? Er zit een groot verschil tussen afhankelijkheidsrelaties en volwassen zelfstandige relaties. In een volwassen relatie overleg je met elkaar wat er wel of niet kan. In alle redelijkheid onderzoek je samen alle opties, waarin jij jezelf toestemming geeft voor jouw wensen.

  • Wees open en eerlijk over je wensen

Hou goed uit elkaar wat van jou is en wat de ander is. Vind de moed te zeggen wat je wil. Luisteren hoe dat voor de ander is. Zoals gezegd moeten ze mogelijk wennen en hebben ze het liever niet. Maar dat is iets anders dan dat jij anderen zou teleurstellen.  Het is wel goed het bespreekbaar te houden. Waarom vindt de ander het zo moeilijk als er zaken veranderen?

  • Laat verandering positief voor je werken

Als je veranderingen moeilijk vindt, ben je geneigd vast te houden aan wat je kent. Maar veranderingen kunnen ook leiden tot daadwerkelijke verbeteringen. Dat je meer bewustzijn ontwikkelt en meer kennis opbouwt, waardoor je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Sta toe dat je verandert en dat het je iets positiefs oplevert. Gebruik dat ook in je argumentatie als je jouw keuzes toelicht.

Volle potentie

Kiezen voor jezelf betekent dat je in jouw volle potentie mag staan. Dat alle talenten, waar jij mee geboren bent, zich mogen ontwikkelen. Dat geeft een enorm gevoel van vervulling en zingeving. Gaan staan voor jezelf geeft een krachtig en volwassen gevoel. Plus dat je meer kunt betekenen voor anderen. Dat is precies wat ik nu doe. Het was voor mij een lange weg om echt te gaan staan voor mezelf. Met doorzettingsvermogen, moed en veelal klotsende oksels kwam ik uit bij mezelf. Het meest bijzondere wat ik ervaar is hoe eenvoudig het nu is. Wat ik wil ligt zo dicht bij mij. Ik keek er altijd overheen of via het beeld van de ander naar mezelf. Toen ik hiermee stopte zag ik pas echt de parel in mezelf. Wachtend om gepoetst te worden en te gaan glimmen zoals ze nu doet. Daarom kan ik dit allemaal aan jou vertellen én de wens uit spreken dat ook jij gaat kiezen voor jezelf. Als ik het kan, kan jij het ook.

In je fantasie is alles mogelijk. In mijn fantasie heb ik een grote villa, met een praktijk aan huis en een zwembad. Als jij vrij zou fantaseren, wat zou je dan willen? Wat zou jij willen kiezen voor jezelf? Laat het mij weten in het reactieveld hieronder.

Kies voor een leven zonder schuldgevoelens in vrijheid

Wil jij dit ook? Vraag dan hier je gratis persoonlijke sessie Kies wie je Bent aan. Plan hier direct jouw persoonlijke sessie Kies wie je Bent. Het is een gratis sessie van een uur. Tijdens deze sessie ontdek jij je ware potentieel én wat ik in de toekomst voor jou kan betekenen om die verder te ontwikkelen. Ik kijk er naar uit om met je te werken.

Hartelijke groet, Kit

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.