Waarom je niet te hard je best moet doen? - Kies wie je Bent

Waarom je niet te hard je best moet doen?

door | dec 2, 2019 | 13 reacties

“Hoe lang duurt om te leren zwaardvechten?” vraagt een leerling.

“Tien jaar,” antwoordt de zwaardmeester.

“Zo lang? En als ik nou elke dag train en thuis oefen, hoe lang duurt het dan?” vraagt de jongen.

“Twintig jaar,” antwoordt de zwaardmeester.

“Hoe kan dat nou?” vraagt de jongen. “En als ik nou tien keer zoveel oefen als de anderen, nooit een trainingsdag oversla en ook ’s nachts oefen, hoe lang duurt het dan?”

“Dertig jaar,” antwoordt de zwaardmeester.

Ben je op zoek?

Ben je op zoek? Wat zoek je precies? Zoek je spiritualiteit of zingeving?

Je leeft in een wereld met grote tegenstellingen. Aan de ene kant word je getrokken door de snelheid van je bestaan. Door het internet is informatie over het weer, je banksaldo, treintijden of je mail direct beschikbaar. Je moet presteren, alles kan sneller, dus het moet ook sneller. Alles vliegt voorbij en je bent zo twintig jaar verder.

Traagheid van je bestaan

Aan de andere kant verlang je naar rust. Naar traagheid. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je afvraagt wat er echt toe doet in het leven. Wat laat je achter als je er niet meer bent? Wat heb je dan betekend voor deze wereld?

Beginnen

Maar wat dan? En waar moet je beginnen? Je gaat aan het werk met ontspanning: je neemt yogalessen, je gaat op vakantie om jezelf te ontdekken, je loopt naar Santiago de Compostella – en terug. Je doet keihard je best om rust in je leven te brengen. En zo gek, je raakt nog meer gestrest.

Twee manieren van zoeken

Dus hoe harder je zingeving probeert te vinden, hoe minder je het vindt. Als je niet zoekt, vind je niets. Maar als je te hard zoekt, vind je het ook niet. Waar zit het antwoord dan?

Je kunt op twee manieren zoeken:

 1. Je zoekt naar wat je mist.
 2. Je zoekt naar wat er al is.

Zoeken naar wat je mist

Je ervaart een tekort in je leven. Je mist liefde, voldoening of geld en je hebt het gevoel dat het leven je tegenwerkt. Hoe hard je ook je best doet, jij valt altijd in de prijzen als het gaat om gezeik, gedoe en problemen waar je niet om vraagt. 

Zoeken naar wat er al is

Zoeken naar wat er al is, is een heel andere zoektocht. In deze zoektocht ontdek je dat de bevrijding al in jou aanwezig is. Je hoeft niets te doen om te Zijn. Je bent al. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het absoluut niet.

Afwassen

Je hoeft niet te zoeken naar wat er al is. Je moet zijn met wat er is. Mij lukt dat heel goed omdat ik geen afwasmachine heb. Afwassen is een van de meest verlichtende taken die je kunt doen. In een mensenleven is dit minimaal vijftigduizend keer. Dat is vijftigduizend keer de kans om te zijn met wat er is. Niets meer, niets minder.

Het doen niet doen

Waarom duurt het dertig jaar voor de leerling om te leren zwaardvechten, terwijl hij juist alles geeft om dit te leren? Dat komt omdat hij het zwaardvechten dóét. Hij moet leren het niet te doen.

Afwassen als handeling

Dat is nou precies zo mooi aan afwassen. Het is zo simpel dat je het niet hoeft te doen. Je pakt geen glas of bord vast om er met de afwasborstel over heen te raggen. Dan breek je waarschijnlijk je servies.

Zijn met de afwas betekent dat je bewust bent in het moment van afwassen. Voel het kopje in je hand. Voel de structuur van de afwasborstel, voel de spieren in je handen, voel de hete stoom in je gezicht, zet voorzichtig en bewust de schone vaat op het rek. Eén voor één, zonder haast, zonder te balen over deze eeuwig terugkomende taak en zonder gedachten. Je bent één met de afwas.

Verlichting is één zijn met je handeling

Verlichting gaat over één zijn met alles: met eten, met slapen en met je emoties. Spiritualiteit is niet het beoefenen van liefde of vertrouwen. Het is het beoefenen van zijn in een eenvoudige handeling. Omdat in het handelen geen denken aanwezig is. Denken gaat naar het verleden of naar de toekomst. Handelen doe je concreet in het hier en nu. Dat is dus wat anders dan hard werken aan iets abstracts in je hoofd – dat is het doen dat je juist moet afleren. Daarom is afwassen zo’n behulpzame handeling om te leren Zijn.

Handelen is beweging

In een handeling beweegt er iets, net als emoties. Je zult in deze zoektocht ontdekken dat het mogelijk is om bij je emoties te blijven en er niet van weg te vluchten. Je ontdekt dat je emoties namelijk tijdelijk zijn, net als de afwas. Emoties zijn een handeling van je gevoel. Je leert er één mee te worden. Het te voelen, door je heen te laten gaan, toe te staan en weer te los te laten. Hierdoor ontdek je dat je meer bent dan je emoties.

Filmdoek

Je kunt je emoties voorstellen als rollen op een filmdoek. Jij bent het filmdoek. De rollen wisselen steeds, het filmdoek niet. Je leert dat je net als het filmdoek onveranderd dezelfde blijft wie je bent. Je ware ik, jouw essentie. Wat er op het filmdoek verschijnt, wisselt steeds. Nieuwe verhaallijnen, andere rollen, andere kleuren en dus ook andere emoties.

Je ware zoektocht

Nu weet je waarom de zoektocht naar wat er is de enige ware zoektocht is. Bij de eerste zoektocht probeer je de film te veranderen, maar dat gaat niet. Dat is het niet het ware antwoord. Het ware antwoord is dat je naar je eigen film kunt kijken, erbij kunt blijven en het los kunt laten. Je voelt niet de behoefte om je omstandigheden te veranderen. Je bent waar je bent en dat is goed.

Vertrouwen

En ja, het helpt om hierin te leren werken met liefde, negativiteit uit je leven te bannen en positieve woorden te kiezen. Het belangrijkste is echter dat je leert vertrouwen op een leeg filmdoek waarop een verhaallijn zich presenteert die je niet kent. Een verhaallijn alleen voor jou. Die je helpt bewust te maken en te handelen in het hier en nu. Hoe moeilijk of gemakkelijk dat verhaal ook voor je gemaakt wordt. Je handelt in het hier en nu. Je bent.

Begin vandaag

Begin je zoektocht vandaag. Om alleen op zoek te gaan is echter erg moeilijk. Ik heb mensen ontmoet die in twee weken tijd doorhadden dat ze in werkelijkheid hun filmdoek zijn en niet de geprojecteerde rollen, maar voor de meesten duurt het jaren. Ik ben net als de leerling zwaardvechten van hierboven, en jij waarschijnlijk ook. Beetje bij beetje wordt het pad van je zoektocht zichtbaar.

Ik help je graag vrijblijvend en kosteloos een stap te zetten in jouw zoektocht.

Vraag daarom direct een Kies wie je Bent Sessie aan.

Ik hoor dan graag waar je denkt dat je bent op jouw pad. Ik garandeer dat je iets nieuws hoort over jouw filmdoek of over de rollen op het doek. Je zet absoluut een stap in deze bijzondere sessie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

13 Reacties

 1. Antoinette

  Mooi emoties als je afwas. Ik was ook nog af en zal dat vanaf vandaag anders doen. Mooi beschreven Kit! Super dank. Liefs, Antoinette

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Antoinette. Fijn dat het behulpzaam voor je is.

   Antwoord
 2. Marieke

  Mooi geschreven. En ik heb gemerkt dat dat rustige ‘zijn met wat er is’ ook kan bij het dagelijks in en uitruimen van de vaatwasser 🙂

  Antwoord
  • Veron Goemans

   Mooi blog Kit! Ik ben het helemaal met je eens. Het is makkelijk gezegd om in het hier en nu te zijn en vaak lastig om ‘te doen’.

   Antwoord
   • Kit de Haan

    Het is inderdaad lastig om te doen. Je moet het je steeds weer herinneren. Herinneren dat alles er al is. En het blijven oefenen, elke dag opnieuw.
    Bedankt voor je reactie!

    Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marieke! De principes zijn hetzelfde of jou afwast of de vaatwasser doet of de rammen zeemt of bij de bushalte wacht.

   Antwoord
 3. Femke

  Ik ga vandaag toch maar weer eens afwassen!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Goed voornemen Femke!

   Antwoord
 4. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Het is er allemaal al. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen. Dan zal je het ook vinden. Het geeft ontzettend veel rust en tevredenheid als je op deze manier leeft ervaar ik. Goed dat je het deelt.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle. Alles blijft feitelijk hetzelfde en toch is alles anders. Fijn he?

   Antwoord
 5. simona

  Mooi Kit, zo bewust alles doen en in het hier en nu leven. Nu weet ik waarom ik onze caravan zo leuk vind. Heerlijk afwassen en alle simpele dingen in het leven houden je relaxed. Toch ben ik blij met mijn vaatwasser. Je mindset bepaalt hoe je bepaalde dingen doet. Raffel je ze af? Of doe je ze bewust met een glimlach op je mond. Daar zit inderdaad zoveel verschil in. Bedankt.
  Simona

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je bericht en je mindset is zeker bepalend hoe je de dingen doet en ervaart in je leven! Fijn dat je dat ziet Simona.

   Antwoord
 6. Simone

  Hoe meer eenvoud, hoe minder ik afgeleid wordt door onbenullige zaken.

  ‘Eenvoud’ brengen in je koelkast…
  Hoe je jezelf vervoert…
  Het gezelschap wat je om je heen hebt..

  Enfin, ik ga mn eigen spoor, die klopte altijd al❤️

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *