Waarom je niet bang hoeft te zijn voor het oordeel van een ander - Kies wie je Bent

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor het oordeel van een ander

door | okt 2, 2019 | 8 reacties

Dit is het domste wat ik ooit gedaan heb. Ik voel me kotsmisselijk, licht in mijn hoofd en ik heb ijskoude vingers. Oh boy, ik durf dit niet, wat heb ik in godsnaam gedaan. Met een kaalgeschoren hoofd ben ik onderweg naar mijn werk en ik ben doodsbang wat ze ervan zullen vinden. Waarom hoef jij niet bang te zijn voor het oordeel van een ander?

Monnik

Een aantal jaar geleden ben ik zenmonnik geworden. Ik heb er lang over nagedacht of ik mijn hoofd kaal zou scheren of niet. Vanuit het boeddhisme gezien is het scheren van het hoofd een uiting van onthechting.

Gehecht

 Ik ontdek, in de anderhalf jaar durende voorbereiding, dat ik niet gehecht ben aan mijn haar. Ik ben gehecht aan de mening die anderen hebben over mijn haar. Als het te lang is of juist te kort is maak ik me druk over wat de ander daarvan vindt.

Herken je dat?

Maak jij je ook druk over hoe anderen over je denken? Ben je bang dat anderen oordelen over hoe je eruitziet? Je wilt je er niet druk over maken, maar dat doe je wel. Je bent bang om afgewezen te worden of buiten de groep te vallen. Of dat mensen je uitlachen en belachelijk maken.

Boeien

Hoe fijn zou zijn als je de mening van de ander kunt loslaten! Dat het geen bal uitmaakt wat de ander wel of niet van je vindt. Dat je er niet warm of koud van wordt als iemand in een lachstuip schiet door jouw groene truitje. Boeien.

Het gaat niet over jou

De mening van de ander gaat niet over jou. Dat klinkt simpel en natuurlijk weet je dat al. Ik vertel je niet iets nieuws. En toch zit het net iets ingewikkelder.

Wat je ziet bij de ander gaat over jezelf

Al je gedachtes, gevoelens en wat je waarneemt komt uit jou. Dat komt omdat je letterlijk niet uit je lichaam kunt. Als je een bord spaghetti achter je kiezen hebt, kan ik je niet helpen met verteren. Kauwen, doorslikken, voedingsstoffen opnemen en poepen kan ik ook niet voor je doen. Hetzelfde geldt voor wat je denkt of voelt. Ik kan niet voor jou denken of voelen. Dat moet je zelf doen.

Aanhaken

De mening van anderen is een gedachte die voortkomt van binnenuit hun lichaam. Ze zijn niet van jou. Hoe zijn die gedachten van anderen tot stand gekomen? Hoe komt het dat hij zo moet lachen om dat groene truitje van jou. Komt dat door jou? Hoe je het draagt? Door het truitje zelf?

Nee, dat komt omdat de persoon in kwestie ooit iets heeft meegemaakt omtrent de kleur groen of zo’n truitje. Hij lacht jou uit omdat het ergens in zijn binnenwereld aanhaakt op ongemakkelijke gevoelens. Dan is het makkelijker jou uit te lachen dan aandacht te besteden aan zijn eigen ongemak. Bovendien is hij zich hier niet bewust van.

Normen en waarden

Je bent opgegroeid met normen en waarden. Je solliciteert niet in een trainingsbroek en je doet je boodschappen niet in je pyjama. Normen en waarden sturen je gedrag aan, zodat je weet wat je moet doen. Deze normen en waarden toetsen je werkelijkheid. Je kijkt als het ware door een bril, waarmee je bepaalt wat je wel of niet goed vindt.

Oordeel is informatie

Je bepaalt wat je wel of niet goed vindt. Precies! Dit gaat dus over jou. En de mening van de ander gaat over de ander. Zodra iemand zijn mening geeft, hoor je wat deze persoon wel of niet goed vindt. Hij geeft je informatie over hoe hij naar zichzelf kijkt en welke waarde hij hecht aan zaken. Iemand die oordeelt over anderen heeft weinig zelfwaardering. Wat je hoort zijn de keiharde oordelen die hij heeft over zichzelf.

Reactie van mijn collega’s

Met een licht paniekerig gevoel groet ik met mijn kale hoofd mijn collega’s. Ik ben ervan overtuigd dat ze in lachen uitbarsten en dat ik niet meer geaccepteerd word in het team. De eerste reactie is verbazing: “Wauw Kit, waarom doe je dat?” 

Na mijn uitleg over mijn intentie en deze keus, ontvang ik diepe waardering, respect en bewondering.

Er zijn ook grappen gemaakt over mijn kale hoofd, maar nooit over wie ik ben of over mijn intentie om monnik te worden.

Les

Hier haal ik de les uit dat het oordeel van de ander niet over mij gaat. Ik kan kiezen wat ik wil, doen wat ik wil, dragen wat ik wil en als de ander daar last van heeft, komt dat omdat die persoon aanhaakt in zijn eigen binnenwereld en de behoefte voelt dat te zeggen.

Ik deel deze les met je om je te laten zien: 

 • dat je vrij bent om jou keuzes te maken
 • dat het oordeel van de ander niet over jou gaat
 • dat je je bewust wordt van je eigen oordelen

Gratis sessie Kies wie je Bent

Ik kon deze stappen niet alleen zetten. Ik had hulp van iemand die deze weg samen met mij bewandelde. Ik heb meerdere delen in mezelf leren herkennen én accepteren. Ik heb geleerd hoe ik ermee moet omgaan en hoe ik het nu kan inzetten in mijn leven. Het heeft mij bewustzijn en liefde gebracht.

Herken je dit en heb je hulp nodig? Aarzel dan niet. Ik heb inmiddels meerdere klanten geholpen de vrijheid te vinden uit pijn en angst.

Hulp nodig? Plan direct een sessie Kies wie je Bent in mijn agenda. Ik sta je graag te woord.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

8 Reacties

 1. Simona

  Wow Kit,

  Wat een mooie blog heb je geschreven en zo realistisch. Ik zie jou namelijk voor me met je kale hoofd. Hoe mooi is het dat jij mensen kan helpen om echt zichzelf te zijn en inderdaad niets van een ander aan te trekken. Zelf had ik het nog nooit zo gezien dat het eigenlijk een tekortkoming van degene was die de opmerking maakt, dus dank voor dat inzicht.
  Lekker jezelf zijn en blijven.

  Liefs Simona

  Antwoord
 2. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Mooi Kit. Dapper ook dat je dat je dat hebt gedaan. Wat eigenlijk ook een oordeel is 🙂 en over mij zegt dat ik wel gehecht ben aan mijn haar.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle Ik kan me voorstellen dat jij gehecht bent aan je haar. Je hebt prachtig haar!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Veron Goemans

  Uitspraken van de ander bij de ander laten omdat ze niet van jou zijn! Ja, maar soms zijn ze al bij me binnengekomen voordat ik er erg in had.
  ‘Loslaten’ zeg ik dan tegen mezelf maar afhankelijk van wat er gezegd is, gaat me dat makkelijk of minder makkelijk af.
  Fijn dat jij er bent Kit om mensen daarbij te helpen.

  Antwoord
 4. Marieke

  Bedankt voor je mooie blog, Kit.
  Liefs, Marieke

  Antwoord
 5. Simone

  Hoi Kit,

  Goede blog, bedankt!
  Gelukkig wordt ik steeds minder gevoelig voor de mening van anderen maar helemaal verdwijnen zal het niet.
  Het leuke daarvan is dat ik daardoor blijf toetsen in mezelf.

  Antwoord
 6. Antoinette

  Hi Kit, wat een mooie blog. het inzicht is idd wat we ‘weten’ (in ons hoofd) en het ook écht te doen en toe te passen. WOW, dat beschrijf je heerlijk duidelijk. En ik ben blij dat je daarmee de ruimte krijgt om het dan ook te doen.
  Super.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Antoinette!

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *