Voor welke keuze sta jij in deze crisis? - Kies wie je Bent

Voor welke keuze sta jij in deze crisis?

door | apr 22, 2020 | 0 Reacties

​Hoe gaat het thuis? Slaat de verveling en de vermoeidheid toe? Hang je op de bank en kijk je gelaten de ene aflevering na de andere? Of spoort deze tijd je aan tot actie en sop, schrob en schilder jij je huis van onder tot boven?

“Ik hou geld over,” lacht mijn buurvrouw. Zij zit normaal gesproken van vrijdag tot en met zondag in de kroeg. “Maar ik verveel me niet hoor, ik lig lekker op de bank te Netflixen met een biertje.”

Wat doe jij?

Corona gaat lang duren. Je zit thuis vast en daarom is dit juist het moment dat jij moet kiezen. En dan gaat het niet om vervelen of schoonmaken. Voor welke keuze sta je echt? Angst of vertrouwen. Paniek of liefde. Chaos of gecentreerd zijn. Je hebt vast wel een voorkeur. Maar hoe breng je dat in praktijk? Begin met een beeld van het resultaat. Want hoe mooi is het als je over bijvoorbeeld een jaar kan zeggen dat je een steunpilaar bent voor je gezin, een rolmodel voor omgaan met angst en dat je je gecentreerd voelt? Pak nu de kans voor de belangrijkste keuzes in je leven.

Wees een steunpilaar voor je gezin

Natuurlijk hou je van je gezin. Maar kies er nu voor om hen onvoorwaardelijk lief te hebben. Ook al hangen je gezinsleden op de bank, weigeren ze huishoudelijke klusjes en erger jij je groen en geel aan de klodders tandpasta in de badkamer.

Normaal vertel je bijvoorbeeld direct hoe geïrriteerd je bent over niet weg gebrachte vuilniszakken, schoenen op de tafel of troep overal. Je reageert uit frustratie – uit emotie. Je haakt aan op een irritatie en je zegt het hardop. Daarmee wil je de ander beïnvloeden om iets te doen. Maar negen van de tien keer geeft dit conflict en gezeik. En die irritatie gaat over jou, niet over de ander.

Stap uit je reactie

Stap nu eens uit de reactie. Reageer niet direct als er iets gebeurt. Het is misschien nieuw en onbekend voor je, maar o, zo krachtig.

Wacht met reageren. Blijf in liefde. Vooral in liefde naar jezelf. Kies er bewust voor om een liefdevolle steunpilaar te zijn, je gezinsleden liefdevol te aanschouwen en aan te spreken. Dat betekent niet dat je alles hoeft te accepteren of dat je geen grenzen stelt, want dan wordt het een bende.

Ik nodig je uit om in liefde te zijn met jezelf en te wachten met reageren. Zodat je niet reageert uit een onbewuste emotie die leidt tot strijd en conflict, maar bewust reageert vanuit liefde. Liefde heeft namelijk meer ruimte dan irritatie. Dan kun je met humor, een kieteldood of een afspraak iemand aansporen iets te doen. Dan is de sfeer in huis vele malen beter dan wanneer je de halve dag geïrriteerd rondloopt.

Wees een rolmodel in angstige tijden

Je hebt een leven opgebouwd waarin je zekerheid ervaart door je huis, je inkomen, je gezondheid en je gezin. Corona schopt dat alles omver. Je wordt geconfronteerd met het onvermijdelijke: dood en ziekte. Corona laat glashelder zien dat je geen controle hebt over wat je overkomt. Dat creëert angst en het is heel normaal dat je dat voelt.

Dus je staat nu voor de keuze: leef je in angst of in vertrouwen? In angst leven betekent voortdurend alle nieuwsberichten lezen, deze crisis vreselijk vinden en oprecht bang zijn om ziek te worden of zelfs te sterven.

Doe dus ook hier iets nieuws: ga op onderzoek naar de waarheid in jezelf. Onderzoek wat het betekent om te leven in vertrouwen.

Vertrouw dat je meer bent dan je angst. Vertrouw in het universum en een Hoger Bewustzijn. Als het woorden blijven, is het misschien vaag, maar het wordt concreet als je het zelf ervaart. Je bent een rolmodel voor anderen als je in Vertrouwen kunt zijn in deze angstige tijd.

Gecentreerd zijn

Gecentreerd zijn betekent dat je in het centrum van je lichaam bent. Je centrum bevindt zich tien centimeter onder je navel. In je centrum zijn geeft een krachtig gevoel van leiderschap en keuzevrijheid. Dat komt omdat je in jezelf bent en het gedrag van anderen jou niet aan het wankelen brengt.

Voor Aikido train ik bijvoorbeeld met een jo, dat is een lange stok. Die stok is zwaar en onhandig. Het gewicht van de jo of de wijze waarop ik hem gebruik kan mij uit balans trekken als ik te ver naar voren leun of te hoog in mijn schouders hang. Mijn rugspieren moeten dan hard werken om te voorkomen dat ik voorover val.

Als ik de jo beweeg vanuit mijn centrum ben ik volledig in balans en heb ik de vrijheid om te bewegen waar ik naartoe wil. Ik hoef niets extra’s te doen om mijn balans te houden.

Vertrouw op je eigen gevoelens en gedachten

Je kunt mentaal hetzelfde doen. Ga uit van jezelf en vertrouw op je eigen gevoelens en gedachten. Je weet dat ze voor jou de waarheid vertellen en niet beïnvloed worden door anderen. Je past je niet aan, je doet je niet anders voor, je pleast niet en je voelt geen angst om afgewezen te worden. Je bent bij jezelf en je hoeft hier niets extra’s voor te doen. Je bent eenvoudigweg.

Wees moedig

Het is moeilijk om in deze tijd te leren om in liefde de steunpilaar te zijn voor je gezin, een rolmodel te zijn in angst of gecentreerd te zijn. Dit vraagt oefening, moed, discipline, bewustzijn en ervaring.

Maar juist nu heb jij de kans om dit te leren. Mijn buurvrouw zat voor corona in de kroeg, hangt nu op de bank en zit na corona weer in de kroeg. Hier heb ik geen oordeel over. Dat is haar keuze.

Ik doe het anders. Ik mediteer elke dag, luister naar waardevolle podcasts, lees verschillende boeken over nieuwe onderwerpen en train mijn lichaam. Daarnaast doe ik oefeningen om mijn gedrag, mijn communicatie en mijn presentatie te verbeteren. Ik doe elke dag iets wat ik eng vind. Dat helpt me om een stap te zetten en vertrouwen te krijgen dat ik het kan. Het houdt me gezond, wakker, liefdevol en in ontwikkeling. Als straks corona voorbij is, zal blijken hoeveel ik geleerd heb.

Leef je dromen

Toegegeven, dit hoort bij mij. Ik sta nooit stil. Ik houd van de energie van het onbekende, het nieuwe en het enge. Omdat ik ontdekt heb dat het me helpt om mijn dromen waar te maken en mijn missie in de wereld te zetten. En ik heb al heel wat dromen waargemaakt: ik heb de zwarte band gehaald met kapotte heupen, mijn opleiding psychosynthese gevolgd in Duitsland en een duurzaam professioneel bedrijf opgezet om mensen te helpen. Ik stop niet met dromen, want ik weet hoe belangrijk het is om juist nu te werken aan mijzelf, zodat ik straks mijn dromen daadwerkelijk kan leven.

Dus als je voor corona vastliep in zaken, is nu de perfecte tijd om aan jezelf te werken zodat je straks anders in je leven staat. Leer vaardigheden die je verder brengen, ga bijvoorbeeld mediteren. Je leert door meditatie een steunpilaar te zijn voor je familie, een rolmodel te zijn in angst en gecentreerd te zijn. Ik beloof je dat het je leven verandert als je hiervoor gaat.

Wil jij dit ook? Meld je dan aan voor mijn gratis webinar Kaishi Meditatie.

Ik heb plek voor honderd kijkers en mijn webinars lopen snel vol. Reserveer daarom direct je plek.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *