Overzie je het niet meer? 7 tips - Kies wie je Bent

Overzie je het niet meer? 7 tips

door | jun 10, 2020 | 2 reacties

Loop je vast? Weet je het even niet meer? Ben je in verwarring?

Je loopt vast

Soms loop je vast in je leven. Je problemen stapelen zich op. Je overziet het niet meer. Het lukt je niet om helder te denken en je emoties razen door je heen.

Je vecht tegen die situatie. Het maakt je boos omdat het oneerlijk is wat je gebeurt. Je hebt er niet om gevraagd  en je verzet je tegen je gevoelens.

Het put je uit en je baalt ervan dat het altijd tegenzit in je leven. Je verlangt naar rust en een oplossing van je probleem.

Mijn vastlopen

Ik liep ook om de haverklap vast. Ik was voortdurend in verwarring en boos op mezelf. Ik raakte in de war omdat ik mijzelf niet trouw bleef, bijvoorbeeld door anderen te pleasen. Ik vond mijzelf niet goed genoeg. Ook hoopte ik dat iemand anders mij zou redden. Als dat dan niet gebeurde of de ander redde mij op de verkeerde wijze, was ik woedend en gefrustreerd. Vervolgens vocht ik dagen lang tegen allesoverheersende emoties van wanhoop, intense onzekerheid en boosheid.

Zó intens

Het moeilijke van deze situatie is dat het zo intens aanvoelt. Het lijkt of alles wie je bent en je gehele leven vergiftigd is met negatieve emoties die alles kapot maken. Je hebt ook geen idee meer hoe je eruit kunt komen en je ligt er nachten van wakker. Het liefst zou je uren gaan douchen of in je bed blijven liggen met de gordijnen voor eeuwig dicht.

Wees lief

Als je leven op dit moment een rollercoaster is aan moeilijkheden, drama’s en pijn, wees dan zacht en liefdevol naar jezelf. Je maakt nogal wat mee. Eis niet dat het verdwijnt en word niet boos omdat je zoveel voelt.

Wat is het beste wat jij jezelf in deze situatie kunt geven? Sta toe dat het zwaar is en accepteer dat je veel huilt. Kennelijk heb je het nodig om uren suf voor je uit te staren, je hoofd is immers doodmoe van het vechten.

Kies voor jezelf

Dit komt allemaal omdat je vecht tegen jezelf in plaats van dat je kiest voor jezelf. Want als je kiest voor jezelf, ga je uit van jezelf. Je laat de ander los. Hoe voelt het voor jóú?  Welke gedachten heb jíj over een situatie? Je wankelt niet door een mening of afwijzing van een ander. Je blijft staan, ook als jij je problemen niet overziet en er bang voor bent.

Het hoort erbij

Als je kiest voor jezelf accepteer je dat dit erbij hoort. Daarom neem je de tijd om te schrijven, te wandelen, te praten met goede mensen en in de stilte van de natuur te zijn. Je helpt jezelf door tijd, ruimte en rust te nemen om daarin antwoorden te vinden voor je problemen. Eén antwoord is, dat je door emoties heen moet werken. Je moet nu eenmaal flink huilen om je verwarring en eenzaamheid. Maar het gaat ook weer voorbij. Zit het uit, want dit brengt je naar je kracht, je wijsheid en het geeft je inzicht in jezelf.

Vast om los te laten

Stop jezelf wel als je een stem vanbinnen zegt dat het allemaal zo verschrikkelijk is. Dat is namelijk je ego, die problemen probeert vast te pakken door ze groter te maken. Ga daar niet in mee. Blijf bij je emotie, voel haar in elke vezel van je lichaam en sta toe dat het pijn doet. Schrijf het op, schilder het op een doek of beleef haar in de natuur. En zeg voortdurend tegen jezelf dat je ervoor kiest om hier contact mee te maken omdat je het wilt onderzoeken.

Ik geef mijn klanten regelmatig de opdracht een pen los te laten zonder haar vast te pakken. Dat kan niet. Je moet de pen eerst vast pakken en dáárna kun je haar loslaten. Je moet je problemen eerst kennen en onderzoeken en daarna kun je ze pas loslaten. Je maakt dus bewust contact met je pijn, zodat je die kunt loslaten.

De les van herhalen

Wanneer je problemen zich blijven herhalen, tegen je problemen blijft vechten en om de haverklap vastloopt, weet je nu dat je het ook anders kunt doen. Maar dat gaat niet van de een op de andere dag. Wel kun je vandaag al beginnen, want elke grote verandering begint vandaag.

Zeven tips

Wanneer je het niet meer overziet, brengen deze 7 tips verlichting:

 1. Maak vandaag de afspraak met jezelf dat je niet meer tegen jezelf vecht. Kies hier bewust voor.
 2. Houd je problemen voor jezelf. Vertel niet aan iedereen waar je allemaal tegenaan loopt. Je ego vindt dit heerlijk maar het helpt je niet.
 3. Kies bewust iemand met wie je wel je probleem bespreekt. Iemand die jou in je kracht zet. Iemand die begrijpt dat loslaten beter is dan je problemen eindeloos te herhalen.
 4. Neem tijd, ruimte en rust voor jezelf. Ga de natuur in, kijk minder tv, ga lekker lang douchen, ruim je huis op, koop nieuwe kleren. En doe dit in je eentje. Het is alleen voor jou.
 5. Ga schrijven of schilderen. Geef vorm aan je wat je ervaart. Het helpt je om inzicht te krijgen, afstand tot je probleem te creëren en ze los te laten. Ik schilderde met rood en zwart en ik ontdekte daardoor hoe boos en negatief ik mij voelde over mijn leven. Ik schilderde ook alles door elkaar en zag daardoor hoe verward ik mij voelde. Het gaf me een enorm gevoel van erkenning. Van en voor mezelf.
 6. Doe bovenstaande steeds opnieuw. Het is geen quick fix. Je bent na één keer schilderen of schrijven niet klaar. Het blijft voortdurend terugkomen en je wordt er steeds beter in.
 7. Geef niet op. Als je bovenstaande lang genoeg volhoudt komt er verbetering. Het is in ieder geval beter dan de rest van je leven te vechten tegen jezelf.

Het wordt minder

Na verloop van tijd wordt de heftigheid van je emoties minder. Als je zaken verwerkt hebt, dringen ze zich minder aan je op. En blijf de rest van je leven kiezen voor jezelf. Dat geldt voor iedereen – dat heet leven.

Leef je potentieel

Als je veel van die emoties hebt opgeruimd, komt je potentieel omhoog en krijg je inzicht in wat je te doen hebt dit leven. Je hebt dan een leven gekozen. Je leeft zoals jij dat wilt. Je leeft in liefde en in compassie met jezelf. Misschien wil je anderen helpen of waterputten slaan in Afrika of juist voor jezelf beginnen, het maakt niet uit. Als het goed is voel je dat en doe je wat je voelt. Je leeft je potentieel.

Kalme geest

Wil jij een kalme geest? Wil jij stoppen met vechten en kiezen voor jezelf? Zet dan de eerste stap en meld je aan voor webinar Kalmeer je Geest.

Dit webinar duurt een uur en is kosteloos.

Meld je hieronder direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Patricia

  Het is zo waar wat Kit zegt en ik denk dat veel mensen hier last van hebben, zo ook ik. Anderen pleasen, vechten tegen mezelf, mezelf willen bewijzen tegenover de hele wereld en ga zo maar door.. Kit helpt daarin om het op een andere manier te zien en te beleven, door al haar ervaringen leer ik veel van haar

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel voor je reactie Patricia. Erg veel mensen lopen vast op dit moment. Fijn dat je dit benoemt en anderen en anderen lezen dat ze niet de enige zijn.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *