Onderneem jij vanuit passie?

door | dec 30, 2020 | 9 reacties

Onderneem jij vanuit passie? Wil jij van betekenis zijn voor je klanten?

Start van jouw bedrijf

Je start je bedrijf omdat je iets door te geven hebt. Je hebt zelf veel geleerd over een onderwerp waarmee je anderen kunt helpen. Je loopt over van de ideeën en vol goede moed zet jij je eerste stappen in het ondernemerschap.

Andere werkelijkheid

Maar dan merk je dat je klanten vinden nog niet zo eenvoudig is. Je loopt vast in noodzakelijke investeren in je bedrijf en niet kúnnen investeren omdat je te weinig verdient. Je bent gefrustreerd dat het zo moeizaam verloopt. Je prachtige dromen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je weet niet hoe je verder moet.

Volhouden

Je wilt het niet opgeven, maar je vindt dat wel moeilijk. Je wilt zo graag leven van je bedrijf en écht van betekenis zijn voor je klant. Waarom lukt het dan niet? De belangrijkste reden is dat je te graag wilt.

Snel versus duurzaam

Een duurzaam bedrijf opbouwen vraagt tijd. Ken je die verhalen van ondernemers die in korte tijd duizenden euro’s verdienen met hun product?

Jij bent het product

Als je een dienst verkoopt en met mensen werkt, heb jij nog iets anders in de aanbieding. Namelijk wie jij bent: jouw persoon, jouw ervaring en jouw liefde.

Jouw passie

Dat komt samen in jouw passie. Passie kun je niet dwingen en ook niet versnellen. Gedurende je ontwikkeling als ondernemer onderzoek jij je passie en hoe die zich dit concreet vertaalt naar je klant. Maar dat kost wel tijd en begeleiding. Voor die vertraging heb je vooral moed nodig.

Wat heb je te bieden?

Je vertraagt door de tijd te nemen om jezelf te onderzoeken. Want als jij het product bent in je bedrijf, wat heb jij dan te bieden? Hoeveel geld durf je daarvoor te vragen? Welke beren zie je op de weg? Waar blokkeer je? Tegen welke angsten loop je aan? Waar twijfel je over?

Wees een voorbeeld

Dit zijn wezenlijke vragen die tijd en aandacht vragen. Pas als je antwoord hebt op deze vragen, gaat je bedrijf voor jou werken. Je klant voelt dan dat jij aan jezelf gewerkt hebt. Je wordt hierdoor een voorbeeld voor je klanten, ze vinden het fijn om bij je te zijn en ze blijven ook langer.

Wat kun je wel doen?

Ik heb je hieronder drie basistips. Oftewel hoe je zelf te ont-wikkelen als ondernemer en je passie zichtbaar wordt en voor jou gaat werken.

1.      Werk aan jezelf

Het belangrijkste is, dat jij je bewust wordt van jezelf. Wat zit er in de weg en wat moet je opruimen? Wanneer je hier onbewust van bent en gaat ondernemen, gaat dat ten koste van je kwaliteit. Je onzekerheid of je verlangen naar geld kleuren het contact met je klant. Daar doorheen kun je je klanten niet zuiver zien. Daarom moet je eerst aan jezelf werken en je eigen onzekerheid oplossen.

2.      Onderzoek je overtuigingen

Overtuigingen zijn gedachten over jezelf die jij gelooft. Veelal zijn die overtuigingen onbewust, maar ze sturen wel je gedrag. Leer jezelf aan om je onbewuste overtuigingen niet te projecteren op je klanten. Je denkt misschien dat je dat al geleerd hebt in je opleiding. Je werkt immers met mensen en je hebt jezelf onderzocht. Dat is heel goed nieuws, maar het is mijn ervaring dat het slechts klein schilletje is.

Ondernemen triggert op veel punten. Meer dan in je opleiding. Als jij echt serieus wilt ondernemen en het allerbeste wilt voor je klant, heb je werk te doen voor jezelf. Dat komt omdat het ondernemerschap je triggert op zaken die nieuw voor je zijn zoals bijvoorbeeld: zichtbaarheid, leiderschap en financiële onzekerheid.

3.      Werk aan een kalme geest

Een kalme geest is een stille plek in jezelf waarin geen twijfel, onrust of gepieker plaatsvindt. Met andere woorden, je passie woont ín je kalme geest. Door te werken aan kalmte ontwaakt jouw passie. Werken aan kalmte vraagt begeleiding, inzicht, stilte, vertrouwen, vertraging, bewustzijn en meditatie.

Mediteer dagelijks. In meditatie onderzoek jij jezelf. Je leert jezelf kennen. En hoe beter jij jezelf kent, hoe minder twijfel je ervaart.

4.      Zoek een coach

Elke ondernemer heeft een coach nodig. Een coach die je helpt om je blinde vlekken zichtbaar te maken. Een coach die je helpt je passie te ont-wikkelen en die er voor je is.

Gratis Wekelijkse Meditatie

Wil jij je passie onderzoeken? Heb je behoefte aan verdieping en meer regelmaat in je meditatie?

Doe dan mee met de wekelijkse gratis Kaishi Meditatie. Met elkaar mediteren is krachtiger dan in je eentje. Meld je aan via onderstaande knop.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

9 Reacties

 1. Francine

  Bedankt voor deze zinvolle woorden 🙏

  Antwoord
 2. Renate

  Mooi verwoord, Kit. Helder. Dank je voor je delen. Tijd vrij maken voor meditatie ervaar ik ook als erg belangrijk. Zeker in deze tijd.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Renate!

   Antwoord
 3. Marielle van der Vlies

  Mooie tips Kit. Het is in onze maatschappij zo gewoon geworden om onze dagen te vullen met bezigheden. We zijn helemaal vergeten gewoon te Zijn en te ontspannen. Maar dat zijn wel belangrijke ingrediënten voor zakelijk succes.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle. Precies dáár gaat het over. Zakelijk succes ontstaat juist door de rust en de Zijnservaring die dit je geeft.

   Antwoord
 4. Manita

  Een wijze les, Kit. Veel ondernemers vergeten dat zij hun bedrijf zijn. Wat zij zijn, denken, geloven en uitstralen wordt weerspiegeld in hun bedrijf. Het begint allemaal bij jezelf. Bij met jezelf zijn. In rust, kalmte en vanuit vertrouwen. Mooi hoe je dit verwoord.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Het is onbewust gedrag en reflecteert zich in je bedrijf. Het begint allemaal bij jezelf en het succes wat ontstaat is het resultaat van de start bij jezelf. Niet het harde werken of het veel geld willen verdienen. Mooie aanvulling Manita!

   Antwoord
 5. Mirja

  Mooi Kit! Goed ondernemen vraagt veel op verschillende vlakken. Kalmte is er 1 van!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Het is mijn visie Mirja dat Kalmte de basis is van alle andere vlakken in het ondernemen. Kalmte doordringt en draagt alles in je ondernemerschap.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *