Met alle kracht die ik in me heb trek ik me voort aan de reling van de lange gang. Ik kan niet mijn ene voet voor de andere zetten. Het wordt zwart voor mijn ogen en ik begin te vallen.

“Dat gaat nog niet hè?” hoor ik een verpleegkundige achter me zeggen, terwijl ze me vastpakt en in een rolstoel duwt. Het is één dag na mijn operatie.

Heupdysplasie

Op mijn 39ste ontdek ik dat ik heupdysplasie heb. Het lopen lukt niet meer, net zo min als fietsen, werken of zwemmen. Een paar maanden later volgt de operatie waarbij ik een volledige heupprothese krijg. Ze snijden hierbij je spieren aan de zijkant van je been door om de prothese te kunnen plaatsen.

Use it or lose it

Voor spieren geldt: Use it or lose it. Dat betekent dat je spiermassa afneemt zodra je je spieren niet gebruikt. Wanneer je een aantal weken stil zit of in bed ligt neemt het volume van je spieren zichtbaar af. Daarom moest ik de dag na de operatie al lopen. Direct werken aan spierbehoud en elk dag weer opbouwen wat verloren gegaan is.

Het gaat niet

Herken je dat? Je wilt graag iets, maar het gaat niet. Je wilt die droombaan waar je voor bent opgeleid of de liefde van je leven vinden of je niet meer eenzaam voelen. Het wil maar niet lukken en dat frustreert je. Je werkt er zo hard aan, maar toch lukt het niet.

Wilskracht

Je werkt op wilskracht om je doelen te bereiken. Je stuurt tientallen sollicitatiebrieven of je bent actief op datingssites. Wat anderen schijnbaar moeiteloos afgaat, kost jou veel energie. Je geeft alles.

Terug naar de lange gang op de dag na de operatie. Ik trek mezelf aan de reling voort op wilskracht. Ik moet, ik zal en ik wil het einde van de gang halen. Ik doe drie dingen die niet werken:

  • Ik heb nog te weinig spiermassa om het einde van de gang te halen.
  • Ik probeer mezelf te dwingen iets te bereiken.
  • Ik werk puur op wilskracht en zonder liefde.

Wilskracht versus liefde

Hoewel ze mijn spieren hebben doorgesneden, zijn ze er nog wel. Ik moet ze alleen opnieuw leren gebruiken, ze moeten weer opbouwen, sterker worden en op mijn aansturing doen wat ik wil.

Ik kan op wilskracht uren gaan trekken en duwen aan apparaten om mijn revalidatie te versnellen en zo snel mogelijk spiermassa op te bouwen. Maar zonder liefde voor mezelf ga ik over grenzen. Het is zoeken, voelen en uitproberen wat ik wel of niet kan met een nieuwe heup. Hoelang kan ik lopen? Hoe zwaar kan ik tillen? Kan ik nog rennen?

Met liefde geef mezelf de ruimte om te werken aan acceptatie. Ik heb een chronische heupaandoening die niet meer overgaat en ik kan een heleboel niet. Gelukkig kan ik ook een heleboel wel. Alleen door er met liefde naar te kijken heb ik ontdekt hoeveel dit wel niet is.

Dwingen tot groei

Je zelf dwingen tot groei is gedoemd te mislukken. Keihard werken om die baan te krijgen maakt je gestrest en onrustig. En eenzaamheid verdwijnt ook niet door je best te doen.

Als je enkel op wilskracht keihard gaat werken aan je doelen is er geen liefde. Je gaat dan snel over je grenzen, herstelt onvoldoende en je kunt niet voelen wat je echt nodig hebt. Misschien heb je het nodig om even te stoppen en tot rust te komen. Of heb je meer aan een helpende hand van iemand die je begrijpt.

Contact maken met de liefde

Maak bewust de keus om contact te maken met de liefde. Begin met te onderzoeken wat liefde eigenlijk is. Ik bedoel een universele liefde die je draagt en helpt. En die er altijd is. Wat is dat dan? Stel je ervoor open en onderzoek het.

Liefde als spier

Liefde is als een spier. Use it or lose it. De spiermassa van jouw liefdesspier is nu nog klein, omdat je hem niet gebruikt. Maar door te oefenen en ermee te experimenteren maak je de massa groter. Je gaat meer liefde ervaren in je leven. De dwingende wilskracht die je vroeger gebruikte om zaken voor elkaar te krijgen wordt steeds minder. Daarvoor in de plaats komt liefde om je te brengen wat je echt nodig hebt. Elke spier moet je trainen en blijven oefenen. Dus ook de liefdesspier. Geef die elke dag aandacht.

Liefdesspier

Je traint je liefdesspier door eerst de keus te maken om het vanaf nu anders te doen. Als je gewend bent je snel boos te voelen, maak dan nu de keus om dit niet meer te willen. Ik heb een simpel trucje voor je om steeds bij je liefdesspier uit te komen.

Gedachten zitten je in je hoofd. Je hebt bijvoorbeeld een idee over een moeilijkheid en hoe je die wilt oplossen. Die ‘oplossing’ komt vanuit wilskracht, die je hard laat werken en je bent streng voor jezelf.

Je komt bij je liefdesspier uit door letterlijk je spieren te gebruiken. Je lichaam te voelen, te sporten, te wandelen. Maak bewust contact met je lichaam en voel je armen, je benen en je buik. Dat brengt je naar het hier en nu.

Voel dat je in je lichaam bent met zachtheid, maak kleine rustige bewegingen, aai bijvoorbeeld je hond of kat zachtjes over hun bolletje. Voel de vacht in je handpalm. Het maakt dat je zacht wordt. Kijk met deze zachtheid naar je moeilijkheid en zoek een liefdevolle oplossing. Je hebt niet direct resultaat, maar je kunt het oefenen!

Kies voor de Liefde

Als je dit wilt kun je nu kiezen. Kies voor een leven in liefde, kies ervoor dat je liefde wilt vinden en kies ervoor om te trainen en het uit te proberen. Het gaat niet vanzelf.

Stop met oud gedrag te herhalen. Stap uit de groef van de grammofoonplaat. Zie mijn vorige blog You are mysterious

Dat betekent concreet:

  • Dat je jezelf niet veroordeelt
  • Dat je goed voor jezelf zorgt
  • Dat je je grenzen bewaakt
  • Dat je jezelf serieus neemt
  • Dat je anderen niet probeert te veranderen
  • Dat je je gaat verdiepen in wat liefde is

Want hoe voelt liefde? Wat is liefde? Hoe kun je liefde vergroten? Hoe kun je liefde geven of nemen? Hoe ga je je liefdesspier zo sterk maken dat je ermee kunt staan?

Terug op de mat

Een halfjaar na de operatie zet ik voor het eerst voet op de mat. Ik durf niet te vallen. Hier ontdek ik de liefdesspier. Wil ik ooit weer aikido beoefenen op het niveau waar ik was, dan moet ik heel langzaam beginnen en volledig accepteren dat ik het doodeng vind en al helemaal niet durf te vallen. In totale zachtheid bewegen en voelen wat ik doe, train ik de liefdesspier voor mijn lichaam en vind ik het vertrouwen in mijn lichaam terug.

Zwarte band

Het jaar daarop haal ik mijn zwarte band. Een zwarte band met een nieuwe heup is echt een spectaculaire ervaring. Het opent al mijn deuren. Ik kan alles bereiken in dit leven wat ik wil, als ik het maar stap voor stap doe en als ik zacht en liefdevol blijf naar mezelf.

Dagelijkse oefening

Nog dagelijks train ik mijn liefdesspier om hem te behouden én te vergroten. Dit doe ik door oprechte aandacht voor mezelf, zacht te zijn en mezelf toe te staan even te stoppen en uit te rusten. Te voelen waar ik nu ben en vooral te voelen wat ik nu nodig heb.

Je bent Liefde

De wereld ligt aan je voeten als je toestaat om in liefde te leven. Hiervoor te kiezen. Zie daarom liefde als een spier die je kunt trainen. Die je sterker en groter kunt maken door je aandacht erop te richten. Je bent liefde. Je bent al groots, krachtig, zacht, compassievol en sterk. Je hoeft het alleen maar te gaan voelen, te geloven en ervoor te kiezen.

Spierpijn

Net zoals je spierpijn kunt hebben na lichaamsbeweging kun je ook spierpijn ervaren na gebruik van de liefdesspier. Dat is de pijn van de liefde. De pijn die je heelt en die louterend is. Het zijn tranen van mededogen en compassie.

Gratis sessie Kies wie je Bent

Ik kon dit niet alleen. Ik had iemand nodig die mij de weg wees, mij beschermde voor de valkuilen en stap voor stap leerde ik de liefdesspier te gebruiken en te versterken. Want de liefdesspier kan niemand doorsnijden. Dat is de enige spier waar niemand bij kan. Behalve ik.

Iedereen die start met het zoeken naar de liefde begint buiten zichzelf te zoeken. Ik kan je helpen te laten zien dat de liefde in jou zit, waar het zit, hoe je er contact mee maakt en hoe je deze liefdesspier beoefent.

Wil je weten hoe ik dit gedaan hebt en waarom dit behulpzaam is voor jou?

Boek hieronder direct een gratis sessie Kies wie je Bent