Liefde als spier: use it or lose it - Kies wie je Bent

Liefde als spier: use it or lose it

door | jan 2, 2020 | 2 reacties

Leestijd: 6 minuten

Je wilt graag iets, maar het gaat niet. Je wilt die droombaan waar je voor bent opgeleid, de liefde van je leven vinden of je niet meer eenzaam voelen. Maar het wil maar niet lukken en dat frustreert je. Je werkt er zo hard aan en toch lukt het niet.

Wilskracht

Je werkt op pure wilskracht om je doelen te bereiken. Je stuurt tientallen sollicitatiebrieven of je bent actief op datingssites. Je geeft alles. Wat anderen schijnbaar moeiteloos afgaat, kost jou veel energie.

Heupdysplasie

Met alle kracht die ik in me heb trek ik me voort aan de reling van de lange gang. Ik kan mijn ene voet niet voor de andere zetten. Het wordt zwart voor mijn ogen en ik begin te vallen.

“Dat gaat nog niet, hè?” hoor ik een verpleegkundige achter me zeggen, terwijl ze me vastpakt en in een rolstoel duwt. Het is één dag na mijn operatie.

Op mijn negenendertigste ontdek ik dat ik heupdysplasie heb. Het lopen lukt niet meer, net zo min als fietsen, werken of zwemmen. Een paar maanden later volgt de operatie waarbij ik een volledige heupprothese krijg. Ze snijden hierbij je spieren aan de zijkant van je been door om de prothese te kunnen plaatsen.

Use it or lose it

Voor spieren geldt: Use it or lose it. Dat betekent dat je spiermassa afneemt, zodra je je spieren niet gebruikt. Wanneer je een aantal weken stil zit of in bed ligt, neemt het volume van je spieren zichtbaar af. Daarom moest ik de dag na de operatie al lopen: direct werken aan spierbehoud en elk dag weer opbouwen wat verloren gegaan is.

Op de gang

Op de dag na de operatie trek ik me aan de reling voort op pure wilskracht. Ik moet en ik zal het einde van de gang halen. Maar ik heb nog te weinig spiermassa om het einde van de gang te halen. Ik probeer mezelf te dwingen iets te bereiken en ik werk puur op wilskracht en zonder liefde.

Wilskracht versus liefde

Hoewel ze mijn spieren hebben doorgesneden, zijn ze er nog wel. Ik moet ze alleen opnieuw leren gebruiken. Ik moet ze daarvoor weer opbouwen, ze moeten sterker worden en op mijn aansturing doen wat ik wil.

Op wilskracht kan ik uren trekken en duwen aan apparaten om mijn revalidatie te versnellen en zo snel mogelijk spiermassa op te bouwen.

Maar zonder liefde voor mezelf werkt het niet. Ik moet zoeken, voelen en uitproberen wat ik kan met een nieuwe heup. Hoelang kan ik lopen? Hoe zwaar kan ik tillen? Kan ik nog rennen?

Mét liefde geef ik mezelf de ruimte om te werken aan acceptatie. Ik heb een chronische heupaandoening die niet meer overgaat en ik kan een heleboel niet. Gelukkig kan ik ook een heleboel wel. Alleen door er met liefde naar te kijken kan ik ontdekken hoeveel.

Dwingen tot groei

Je zelf dwingen tot groei is gedoemd te mislukken. Keihard werken om die baan te krijgen maakt je gestrest en onrustig. En eenzaamheid verdwijnt ook niet door je best te doen.

Als je enkel op wilskracht keihard werkt aan je doelen, is er geen liefde. Je gaat dan snel over je grenzen, herstelt onvoldoende en je kunt niet voelen wat je echt nodig hebt. Misschien heb je het nodig om even te stoppen en tot rust te komen. Of heb je meer aan een helpende hand van iemand die je begrijpt.

Contact maken met liefde

Maak bewust de keus om contact te maken met liefde. Dan ontdek je dat er een universele liefde bestaat die je draagt en helpt. Een liefde die er altijd is. Stel je ervoor open en onderzoek het.

Liefde als spier

Liefde is als een spier: use it or lose it. De spiermassa van jouw liefdesspier is nu nog klein, omdat je hem niet gebruikt. Maar door te oefenen en ermee te experimenteren maak je de massa groter. Je gaat meer liefde ervaren in je leven. De dwingende wilskracht die je vroeger gebruikte om zaken te forceren wordt steeds minder. Daarvoor in de plaats komt liefde om je te brengen naar wat je echt nodig hebt.

Elke spier moet je blijven oefenen. Dus ook de liefdesspier. Geef die spier elke dag aandacht.

Train je liefdesspier

Je traint je liefdesspier door allereerst de keus te maken om het vanaf nu anders te doen. Als je gewend bent snel boos te worden, maak dan nu de keus om dit niet meer te willen.

Tip om uit je hoofd te gaan

Gedachten zitten je in je hoofd. Je hebt bijvoorbeeld een idee over een moeilijkheid en hoe je die wilt oplossen. Die ‘oplossing’ komt vanuit wilskracht. Daardoor ga je hard werken en ben je streng voor jezelf.

In je lichaam

Je komt bij je liefdesspier uit door je fysieke spieren te gebruiken: uit je hoofd, in je lichaam. Voel je lijf, ga sporten of maak een wandeling. Maak bewust contact met je lichaam en voel je armen, je benen en je buik. Dat brengt je naar het hier en nu.

Of voel met zachtheid dat je in je lichaam bent. Maak bijvoorbeeld kleine rustige bewegingen: aai zachtjes je hond of kat. Voel de vacht in je handpalm. Het maakt dat je zelf ook zacht wordt. Kijk met deze zachtheid naar je moeilijkheid en zoek een liefdevolle oplossing.

Wat is liefde?

Deze oefeningen brengen niet direct resultaat, maar als je blijft oefenen gaat het steeds gemakkelijker.

Want hoe voelt liefde? Wat is liefde? Hoe kun je liefde vergroten? Hoe kun je liefde geven of nemen? Hoe ga je je liefdesspier zo sterk maken dat je ermee kunt staan?

Kies voor de liefde

Als je echt wilt, kun je nu kiezen. Dan kies ervoor dat je liefde wilt vinden,  trainen en uitproberen. Dan kies je voor een leven in liefde. Het gaat niet vanzelf, jij moet kiezen.

Stop met oud gedrag te herhalen. Stap uit de groef van de grammofoonplaat.

Dat betekent concreet:

 • dat je jezelf niet veroordeelt.
 • dat je goed voor jezelf zorgt.
 • dat je je grenzen bewaakt.
 • dat je jezelf serieus neemt.
 • dat je anderen niet probeert te veranderen.
 • dat je je gaat verdiepen in wat liefde is.

Terug op de mat

Wil ik ooit weer Aikido beoefenen op het niveau waar ik was, dan moet ik heel langzaam beginnen en volledig accepteren dat ik het doodeng vind. Een halfjaar na de operatie zet ik voor het eerst weer een voet op de mat. Maar ik durf nog niet te vallen. Dan ontdek ik de liefdesspier. In totale zachtheid beweeg ik en voel ik wat ik doe. Ik train de liefdesspier voor mijn lichaam en ik vind het vertrouwen in mijn lichaam langzaam terug.

Zwarte band

Het jaar daarop haal ik mijn zwarte band. Een zwarte band met een nieuwe heup is echt een spectaculaire ervaring. Het opent al mijn deuren. Ik kan alles bereiken in dit leven wat ik wil, als ik het maar stap voor stap doe en als ik zacht en liefdevol naar mezelf blijf kijken.

Dagelijks oefening

Nog dagelijks train ik mijn liefdesspier om hem te behouden én te vergroten. Dit doe ik door oprechte aandacht voor mezelf, zacht te zijn en mezelf toe te staan om af en toe even te stoppen en uit te rusten. Ik voel dan waar ik nu sta en vooral wat ik nu nodig heb.

Jij bent liefde

De wereld ligt aan je voeten als je liefde toestaat in je leven. Kies daarvoor. Liefde is een spier die je sterker en groter kunt maken door je aandacht erop te richten. Jij bent liefde. Je bent al groots, krachtig, zacht, compassievol en sterk. Je hoeft het alleen maar te voelen, te geloven en ervoor te kiezen.

Spierpijn

Net zoals je spierpijn kunt hebben na lichaamsbeweging kun je ook spierpijn ervaren na gebruik van de liefdesspier. Dat is de pijn van de liefde. De pijn die je heelt en die louterend is. Je huilt tranen van mededogen en compassie.

Iemand die je de weg wijst

Als je begint te zoeken naar de liefde begin je eerst buiten jezelf te zoeken. Ik kan je helpen te laten zien dat de liefde in jou zit. Ik laat je zien waar het zit, hoe je er contact mee maakt en hoe je de liefdesspier oefent.

Ik kon het niet alleen. Ook jij hebt iemand nodig die je de weg wijst, je beschermt voor de valkuilen en stap voor stap leert om de liefdesspier te gebruiken en te versterken. Want die spier kan niemand doorsnijden. Dat is de enige spier waar niemand bij kan. Behalve jij.

Nieuwjaarsaanbieding

Om jouw liefdesspier te vinden heb ik een Nieuwjaarsaanbieding voor je. Voor slechts €27,- bied ik je een sessie van anderhalf uur in mijn praktijk.

Ontdek hoe ik jou kan helpen!

Boek direct de Nieuwjaarsaanbieding. Let op! Deze aanbieding geldt tot 5 januari 23:59. Wacht niet langer, want ik heb maar beperkt plek.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

2 Reacties

 1. Femke

  Mooie tips en voorbeelden om met mijn liefdesspier aan de slag te gaan. Zo had ik het nog nooit bekeken! Ga vanmiddag gelijk sporten 🙏🏼

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Mooi he Femke? Fijn te lezen dat het behulpzaam voor je is.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *