Laat jij je kind verzuipen? - Kies wie je Bent

Laat jij je kind verzuipen?

door | sep 11, 2019 | 10 reacties

Ik wil out. Ik ben het zat. Ik wil niks meer voelen. Ik verzet mij tegen de brandende tranen. Ik zak met een leeg en moe gevoel onderuit op de bank en ik zet de tv aan. Ik open een fles wijn en zonder ervan te genieten neem ik grote slokken.

Teveel

Soms wordt het je allemaal teveel. Een conflict, een voorwerp, een opmerking, een geur kan je in luttele seconden terugbrengen naar traumatische gebeurtenissen uit je jeugd. Het is dan net alsof de afgelopen tientallen jaren niet hebben plaatsgevonden.

Bange meisje of jongetje

Je voelt je weer dat bibberige, angstige, verlegen, kleine meisje of jongetje van toen. Het kind dat geen zeggenschap, macht of kennis heeft. Een kind dat te klein is om voor zichzelf te kiezen of te zorgen. Het is niet de eerste keer dat je hierin vervalt.

Troosten

Het allerfijnste zou zijn als iemand dit kind ziet, het op schoot neemt en troost. Je bent alleen geen kind meer. Je partner kan je op schoot nemen, maar niemand kan jouw innerlijke kind zo troosten als jijzelf.

Herkennen

Leer dit kind in jezelf herkennen. Zij is er niet voor niets en ze heeft jou nodig. Ze wil je iets vertellen en het is aan jou om te luisteren. De signalen zijn overduidelijk. Je wilt je terugtrekken, je voelt je angstig, je maakt jezelf klein, je voelt je onzeker en je neemt overhaaste beslissingen.

Waterballon

Als ik zin krijg in wijn, weet ik dat zij aan de deur staat. Ik heb er alleen niet altijd zin in. Dan vind ik het te pijnlijk, te vermoeiend of gewoon lastig. Dan druk ik haar liever weg, ontken ik haar bestaan en duw ik haar als een ballon onder water.

Ik houd dit vol totdat mijn weerstand breekt en ik de ballon niet meer onder water kan houden. Dit gebeurt altijd op momenten dat ik het niet wil: als ik in de trein zit, tijdens een Aikidoles of tijdens een vergadering op mijn werk. Dan ineens schuift ze met alle macht voor me en voel ik me dat kleine, bange, onzekere meisje dat geen idee heeft wat ze moet doen.

Kappen met dat gezeik

Woedend kan ik hiervan worden en ik raak ervan in conflict met mezelf en anderen. Ze neemt alles over en het duurt uren voordat ik eindelijk weer tot rust kom. Als ik dan langs een supermarkt kom, koop ik als eerste een fles wijn. Kappen nou met dat gezeik.

Wat ze al kent

Heb ik haar gegeven wat ze nodig heeft? Heb ik in liefde gezorgd voor mezelf? Heb ik onderzocht wat er aan de hand is? Nee, ik blijf haar wegdrukken, boos tegen haar doen en haar bestaan ontkennen. Precies dat wat ze goed kent uit haar opvoeding. Ik geef haar precies wat alle volwassen haar al jaren geven. Niets én boosheid.

Doorzettertje

Inmiddels weet ik ook dat het niet werkt. Gelukkig is die kleine in mij een enorme doorzetter en blijft ze herhalen dat ze gezien wil worden. Het is prima om een keer geen zin te hebben in oude pijn, paniek, angst of onzekerheid.

Aandacht

Maar leer aandacht te hebben voor je binnenwereld. Leer herkennen wat er aan de hand is en wat je moet doen. Wat moet je dan doen? Dat is heel simpel. Denk maar aan wat je elk ander kind zou geven. Wat doe je als je een ziet dat een kind van zijn fiets gevallen is en een bloedende knie heeft? Die geef je tijd en aandacht, je liefde, een kus of een knuffel en de moed om weer zelfstandig verder te fietsen.

Tijd, ruimte en stilte

Neem de tijd en de ruimte voor jezelf. Zoek de stilte op. Drink geen wijn. Vraag wat er aan de hand is. Sta toe dat er emoties omhoogkomen. Laat die tranen biggelen. Het is oké. Troost haar en laat het dan weer los. Het hoeft niet lang te duren, zolang je het authentiek en oprecht doet. En misschien moet je het vaker herhalen. Dan zij dat zo. Als je dit op deze wijze doet, komt er een dag dat het minder wordt.

Transformeren naar liefde

Dan heb je je pijn getransformeerd naar liefde. Deze weg verheldert wat je wilt in je leven. Het maakt jouw potentieel zichtbaar. Je leeft niet meer vanuit oude pijn of angst. Je drukt je ballon niet meer onder water en je leeft vanuit vrijheid en liefde.

Gratis sessie Kies wie je Bent

Ik kon deze stappen niet alleen zetten. Ik had hulp van iemand die deze weg samen met mij bewandelde. Ik heb meerdere delen in mezelf leren herkennen én accepteren. Ik heb geleerd hoe ik ermee moet omgaan en hoe ik het nu kan inzetten in mijn leven. Het heeft mij bewustzijn en liefde gebracht.

En ik vind het nog steeds heerlijk om af en toe een wijntje te drinken. Maar wel met een ander doel.

Herken je dit en heb je hulp nodig? Aarzel dan niet. Ik heb inmiddels meerdere klanten geholpen de vrijheid te vinden uit pijn en angst.

Hulp nodig? Plan direct een sessie Kies wie je Bent in mijn agenda. Ik sta je graag te woord.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Marielle

  Ik hou ook van af en toe een wijntje :-).
  Mijn innerlijke kind verdoofde zich op een andere manier. Door hard te werken en te streven naar succes en rijkdom. Ik leerde ook dat de innerlijke weg de enige route is. Liefde ontwikkelen in plaats van verdoven. Mooi en waardevol blog Kit.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja dat is ook een manier om jezelf te verdoven. En al deze manieren vragen maar één weg. De weg naar binnen en naar de liefde.
   Bedankt voor je mooie toevoeging.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Simona

  Hoi Lieve Kit,

  Wat mooi geschreven en ik herken dingen in andere mensen en begrijp hun alcoholprobleem en ben zo blij dat jij deze mensen kan helpen door je eigen ervaring. Als je in je jeugd niet zoveel geluk gehad hebt speelt dat later in je leven weer op. Ik heb zelf een hele gelukkige jeugd gehad, waardoor ik geen alcohol nodig heb om mijn verdriet minder pijn te laten doen. Maar een wijntje op zijn tijd vind ik heel gezeliggggg. Xx

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn dat je herkent wat er bij anderen gebeurd. Alleen hierdoor is er al meer begrip. En een wijntje op zijn tijd is inderdaad erg lekker Simona!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Simone

  Iedereen heeft zo zijn eigen manier om zichzelf te verdoven. Om even niet te voelen wat je zo goed kent.
  De weg van de liefde lijkt ver weg maar is dichtbij.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Precies Simone, daar gaat het over. En wat doe jij Simone om jezelf te verdoven? Wil je dat vertellen?

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Natascha

  In een adem uitgelezen! Prachtig verwoord hoe het kind in jezelf altijd aanwezig is en aandacht en liefde nodig heeft.
  Ik heb door jouw ook mijn eigen kind leren zien en er aandacht voor leren hebben. Ik gun het ook anderen op een manier naar zichzelf te leren kijken waardoor je jezelf minder in de weg hoeft te zitten.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, daar hebben wij echt uren over gepraat 🙂 Het is precies wat je zegt. Leren op een andere manier kijken naar jezelf. Daar zit de bevrijding! Bedankt voor reacties Natas

   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Marieke

  Mooie blog Kit en wat fijn dat je er zo voor jezelf kunt zijn en ook voor anderen!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marieke!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *