Kun jij jezelf vergeven? - Kies wie je Bent

Kun jij jezelf vergeven?

door | mei 12, 2020 | 9 reacties

Heb je een conflict met iemand? Werd je misschien onterecht boos? Voel jij je er schuldig over en lig je er wakker van?

Onbewuste spanning

Als je je niet bewust bent van je gevoelens of je gedachten in een conflict, kunnen die met je op de loop gaan. Spanning zoekt dan een uitweg. De spanning richt zich bijvoorbeeld onbewust op de ander. Je reageert geïrriteerder dan je wilt, je geeft de ander de schuld van jouw onvrede of je trekt je koppig terug en laat de ander in onwetendheid achter.

Kapot

Kortom, de ander begrijpt je niet meer. Het maakt je razend, want je bent al boos en geïrriteerd. Als je door de reactie van de ander niet door hebt wat je aan het doen bent en jij het probleem niet oplost, kan dat je relaties kapot maken of een diepe wond slaan in je binnenwereld.

Etteren

Wonden hebben de neiging te etteren. Ze blijven aan je vreten en ze bevestigen jouw verhaal: dat je terecht boos bent op de ander. Etterende wonden bevestigen je werkelijkheid. Je vindt daarom ook dat de ánder iets moet doen om het op te lossen. En zolang de ander dat niet doet, doe jij ook niets.

Overal gezeik

Ondertussen lig je nachten wakker. Als je kampt met grote spanningen, heb je waarschijnlijk met veel mensen conflicten. Overal waar je komt ontstaat gezeik. Je werkgever is niet tevreden, je collega’s vinden dat je belachelijk doet en je vrienden bellen af omdat ze geen zin meer in je hebben.

Als dit te lang duurt, ga je geloven dat je niet oké bent. Als iemand je afwijst, denk je al snel: join the club. Want iedereen zeikt tegen je, dus dat kan er ook nog wel bij. Maar je laat niet zien dat je diep ongelukkig en gefrustreerd bent, niet bij machte om hier uit te stappen, boos op jezelf en eenzaam.

Angst

’s Nachts spelen je problemen als een film voortdurend door je hoofd. Het maakt je onrust, spanningen en frustraties alleen maar groter. En deze situatie creëert angst. Angst om de controle te verliezen of angst om alleen achter te blijven wanneer iedereen boos op je is.

Overlevingskeus

Als jij je hier niet bewust van wordt, maak je een onbewuste keuze om te overleven. Je kiest er dan onbewust voor om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

 • Vechten houdt in dat je extreem je mannetje staat. Zodra iemand een klein beetje dichterbij komt, sla je van je af in harde woorden om jezelf te beschermen tegen pijn.
 • Als je vlucht, kies je er onbewust voor om moeilijkheden te vermijden. Je vermijdt verjaardagsfeestjes en je trekt je terug door thuis te blijven – liefst in je bed. Je vindt het conflict te pijnlijk en te moeilijk. Je steekt je kop in het zand en hoopt dat het voorbij gaat.
 • Als je bevriest loop je vast. Je komt niet uit je woorden en je kunt niet reageren. Het maakt je achteraf razend dat je toelaat dat iedereen over je heen walst. Waarom lukt het nou niet om je bek open te trekken? ’s Nachts in je eentje kun je dat prima, maar zodra die persoon voor je staat, bak je er niets meer van.

Dagen vast

Je kunt hier dagen in vastzitten. Doodvermoeiend. Begrip en liefde voor jezelf en de ander heb je overboord gegooid en je vult je dagen met saboterende en destructieve gedachten. Je gaat je alleen maar rotter en rotter voelen.

Spanning erkennen

Er gebeurt blijkbaar iets in je leven wat spanning geeft. Om hieruit te komen moet je het allermoeilijkste doen wat er bestaat.

De eerste stap is te erkennen dat een bepaalde situatie jou spanning geeft. Voel die spanning.

De tweede stap is toe te geven dat jij die spanning voelt. Het gaat er niet om of het goed of fout is, maar je voelt blijkbaar spanning. Meer niet. Dat is het begin van jezelf vergeven.

Nu komt de moeilijkste stap. Omdat je je onbewust was van de spanning, heb je die afgereageerd op een ander. Dat deed je omdat je van je spanning af wilde. Onbewust probeerde je het bij de ander over de schutting te gooien, want dan was jij ervanaf. Helaas werkt het niet zo.De spanning is niet van de ander, maar van jou.

Neem daarom nu de verantwoordelijkheid om tegen de ander te zeggen dat het niet klopt wat je deed. Dat je de ander de schuld gaf van iets waar hij of zij geen schuld aan heeft. Hiervoor moet je even door het stof.

Wees moedig

Ik hoor je denken: waar er twee kijven, hebben er twee schuld. En ja, het klopt dat jij dingen over de schutting gooit en het klopt dat de ander daarop reageert. Als die ander geen therapeut is, reageert die namelijk ook onbewust op jouw gedrag. Het feit blijf dat jij iets over de schutting gooit en daar neem je nu verantwoordelijkheid voor. Hoe de ander daarop reageert staat daar los van.

Schokkend

Maar het moeilijkste is om jezelf te vergeven. Om voor jezelf door het stof te gaan. Je bewust worden van je onbewust gedrag is schokkend. Je schrikt je wild als je ziet wat je eigenlijk hebt gedaan. Het liefst zou je wegkruipen voor alle schaamte en schuld. Want het doet pijn. Intens pijn.

Vergeving

De manier om hier voor jezelf en in relatie met de ander mee om te gaan is vergeving. Begin met jezelf te vergeven. Je gedrag was immers onbewust. Je deed het niet expres. Oké, je hebt gedoe gecreëerd voor jezelf en de ander, maar niet met die intentie. Vergeef jezelf daarom. Wees blij dat jij je bewust geworden bent van je gedrag. Hoe pijnlijk ook, dit bewustzijn en dit inzicht maken je vrij. Dat gebeurt je geen tweede keer.

Oprecht en authentiek

In de vergeving van jezelf kun je in alle oprechtheid en authenticiteit in gesprek gaan met de ander. Die zal voelen dat je het echt meent. Die verzacht daardoor ook. Dan is er weer contactgroei en kun je de relatie herstellen. Het bijzondere is dat de relatie dan gegroeid is. Jullie hebben beiden in een daad van vergeving een gezamenlijke ervaring in bewustzijn en inzicht. En dat verdiept je relatie.

Vergeef jezelf

Vergeving is dus de weg om uit je problemen te komen. Ik nodig je hierbij uit om te  werken aan de vergeving van jezelf. Je hoeft niet eerst in grote shit terecht te komen om na schade en schande te ontdekken dat vergeving het antwoord is. Het kan eenvoudiger.

Een krachtige manier om jezelf te vergeven is meditatie. In meditatie ontwikkel je zachtheid, mildheid en compassie voor jezelf, voor wat je ervaart tijdens het zitten en voor al het gezeik dat in je hoofd voorbij komt.

Ervaar het zelf tijdens mijn gratis webinar Kaishi Meditatie. Zet de eerste stap in de vergeving van jezelf en meld je nu aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

9 Reacties

 1. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Het is zo een belangrijke boodschap Kit die je geeft. De ontdekking dat je het allemaal zelf in de hand hebt is soms even ontluisterend als bemoedigend. Belangrijk ook met mildheid en liefde naar jezelf te leren kijken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marielle. Het is zeker niet makkelijk deze weg. Maar de Bevrijding, Rijkdom en Liefde die je de rest van je leven kunt toepassen is onbetaalbaar.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Patricia

  Mooie blog weer, ik heb een webinar gevolgd en ben daar enthousiast over, dus zeker een aanrader

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je reactie Patricia!
   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Robbert

  Dank je weer voor je blog 🙏 De projectie en de verharding is herkenbaar. Mooi te ontdekken dat er een manier is om er in mildheid mee om te leren gaan en anders te leren kijken. Fijn dat je meeloopt op dat pad!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Heel graag gedaan Robbert. Vergeving is dé manier om die mildheid en zachtheid vorm te geven waarnaar je verlangt.
   Liefs Kit

   Antwoord
   • Simona

    Bedankt voor de bewustwording van de acties die jezelf neemt. Jezelf vergeven is een ding, omdat je onbewust toch jezelf weer bepaalde gedachten aanpraat. De weg die ik nu bewandeld bij jou geeft mij veel inzicht. Vooral in liefde leven en jezelf accepteren en kiezen voor jezelf dat is wat ik leer en dankbaar voor ben. Dat meditatie daar een super belangrijk ingrediënt bij is dat maakt dit weer duidelijk bedankt Kit.

    Antwoord
 4. Sharon

  Mooie inzichten weer.
  Voor jezelf door het stof gaan.. en vergeven. Heb er nooit op deze manier bij stil gestaan. Dankjewel.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag Sharon. Leuk hé steeds nieuwe inzichten?
   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *