Kiezen is winnen - Kies wie je Bent

Kiezen is winnen

door | nov 19, 2019 | 13 reacties

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Ben je bang voor wat je verliest als je kiest? Wat zou het opleveren als je kiest voor jezelf?

CONSEQUENTIES

In mijn praktijk ervaar ik dagelijks dat mijn klanten de consequenties van hun keuzes negatief beleven . Elke keuze heeft twee consequenties: het levert je iets op en je raakt er iets door kwijt.

Je staat voor de keuze een nieuwe baan aan te nemen of niet. De nieuwe baan levert je een hoger salaris, meer verantwoordelijkheid en status op. En je raakt je fijne collega’s kwijt, de vertrouwdheid met je inhoudelijke werk en je vaste dienstverband. Dus je laat los wat je kent en het nieuwe heb je nog niet.

NIET GOKKEN

Begrijpelijk dat je dit eng vindt. Ben je iemand die keuzes uitstelt? Of pas een keuze maakt als het nieuwe is dichtgetimmerd? De toekomst is onvoorspelbaar en je gokt niet op het resultaat. Pas als je zeker weet dat het goed gaat durf je de stap te zetten.

MENING

Waar ben je precies bang voor? Dat is interessant te onderzoeken voor jezelf. Ben je bang dat je je hypotheek niet kunt betalen of ben je bang voor wat anderen van je vinden? Of ben je bang voor wat er in de toekomst ligt?

Wat anderen van je vinden is niet belangrijk. Maak de mening van de ander niet belangrijker dan de mening die je hebt over jezelf. Meningen zijn gedachten en deze kun je veranderen.

KERN

Nu komen we bij de kern. Je hebt beperkende gedachten over wat een keuze je oplevert of wat je erdoor kwijt raakt. Ik zeg je dat, als je leert je afscheid te nemen van deze beperkende gedachten, is elke keus die je maakt winst.

AFSCHEID NEMEN

Hieronder volgen tien voorbeelden van welke beperkende gedachten het goed is om afscheid te nemen.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN EEN IDEE

Elke keuze is gebaseerd op ideeën. Ideeën die je aangeleerd hebt gekregen. Als het ideeën zijn over jezelf waarin je jezelf klein houdt, dan durf je je potentieel niet volledig te leven. Dan durf je niet te kiezen voor een directeursfunctie omdat je vindt dat je daar niet goed genoeg voor bent. Neem afscheid van dit soort ideeën en onderzoek wat je goed kan en ga dat doen.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN CONTROLE

Het enige waar je in dit leven controle over hebt, is dat je kunt kiezen dat je wilt gaan voor jezelf. Over hoe dat verloopt en wat het je wel of niet oplevert heb je geen controle. Ik heb er geen controle over of ik morgen een ongeluk krijg of niet. Ik heb wel er controle over om te kiezen voor mezelf en op te houden mezelf te beperken vanuit beperkende gedachten. Neem hier afscheid van en ga werken aan vertrouwen.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN HET VERLEDEN

Laat je verleden los. Beperk jezelf niet door ervaringen uit het verleden op de toekomst te plakken. Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Je bent geen vijf meer, of vijftien of vijfentwintig. Elke levensfase leert je iets nieuws. Het is onzinnig om de lessen die je leert op je vijfentwintigste te plakken op je veertiger jaren. Je leert nu andere lessen die je nu moet leren. Neem daarom afscheid van het verleden en leer wat je vandaag te leren heb.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN DE TOEKOMST

De toekomst is een verhaal. Je voelt je pas veilig als je je toekomst goed hebt ingericht qua baan, inkomen en een huis. Dat zijn belangrijke dingen, natuurlijk. Maar als de toekomst je bang maakt en je gedachten over de toekomst je beperken, dan gaat er iets mis. Vertrouw dat de toekomst naar je toe komt op een manier die je nodig hebt. Je krijgt niet wat je wilt, wel wat je nodig hebt.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN DE MENING VAN ANDEREN

Laat de mening van anderen los. Blijf trouw aan je eigen dromen en behoeften. Het is onmogelijk te voldoen aan de mening van anderen. Het zijn er simpelweg te veel. Luister alleen naar je innerlijke stem en neem afscheid van wat anderen van je vinden.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN BEPAALDE WOORDEN

Woorden zijn zeer bepalend voor hoe je je voelt. Als je gewend bent negatief te denken, stop hier dan mee. Negatieve woorden creëren de verwachting dat het fout gaat. Neem hier afscheid van en ontdek hoeveel regie je hebt door andere woorden te kiezen. Kies woorden die je bekrachtigen zoals: ik weet het zeker, ik kan dit, absoluut, beslist.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN WANTROUWEN

Wantrouwen is van het ego. Wantrouwen betekent dat je de hele dag door luistert naar beperkende gedachten over jezelf en die ook gelooft. Wantrouwen zegt niets over wie je bent. De mens is van nature vertrouwen met een gigantisch potentieel aan mogelijkheden. Maar als je je wantrouwende gedachten over jezelf gelooft, praat je jezelf de put in. Neem hier zo snel mogelijk afscheid van en vraag feedback aan mensen om je positief te bekrachtigen. Net zolang tot je het zelf gelooft en voelt.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN NEPZEKERHEID

Nepzekerheid is een soort nepnieuws. Het vertelt je iets wat verzonnen is en niet waar is. Nepzekerheid is bijvoorbeeld dat je niet kan veranderen omdat je nu eenmaal bent wie je bent. Dit geeft zekerheid en daardoor hoef je aan de binnenkant niets te veranderen. Ik verzeker je dat de echte zekerheid van wie je bent zit in het loslaten van je beperkende gedachten. Als je je niet vult met beperkende gedachten maar met ondersteunde gedachten, ervaar je pas echte zekerheid. Zekerheid van binnenuit.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN NEGATIVITEIT

Negativiteit trekt negativiteit aan. Kies er bewust voor om anders in het leven te staan, anders te kijken en andere woorden te gebruiken. Je zult direct merken dat je je anders voelt. Neem definitief afscheid van negativiteit en leer je moeilijkheden te zien als lessen. Dit is pure winst bij elke keuze waar je voor staat.

 1. AFSCHEID NEMEN VAN DAT JE IETS VERLIEST

Ik hoop dat je kunt zien dat je niet iets verliest als je kiest. Je wint alleen maar. Is dit makkelijk? Nee, dat is het niet. Maar ik heb de afgelopen jaren tientallen beperkende gedachten over mezelf losgelaten en ik voel me een rijk en liefdevol mens.

KOPJE WATER

Als ik een vol kopje water wil vullen, moet ik er eerst iets uitgooien. Ik heb de beperkende gedachten eruit gegooid en ervoor gekozen het te vullen met liefdevolle en ondersteunende gedachten. Het heeft mijn leven veranderd en ik beoefen dit elke dag. Ik heb ervoor gekozen om afscheid te nemen van alles wat mij belemmert te zijn wie ik echt ben.

VOEL JE VRIJ

Wat belemmert jou om te zijn wie je bent? Wat zit er in de weg? Wat zou je graag opgeruimd zien?

Vertel het mij in een kosteloze en vrijblijvende Kies wie je Bent sessie en ik help je om een beperkende gedachte bewust te krijgen. Voel je vrij hier gebruik van te maken. Plan direct een afspraak in mijn agenda.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

13 Reacties

 1. Femke

  Mooi blog! Die gedachten altijd maar…. Zo bijzonder dat die steeds weer opkomen zonder dat je daar om gevraagd hebt. Fijn om me nu bewust te zijn van die tien beperkende gedachten. Is altijd fijn om weer even helder te hebben. Bewustzijn is het halve werk op weg naar kiezen voor jezelf!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Femke voor je reactie. Dat is waar het over gaat. Het jezelf helpen voortdurend in herinnering te brengen los te komen van je beperkende gedachten. Daarom beoefen ik dit elke dag. Het is zo verleidelijk je gedachten te geloven en kiezen weer als verliezen te ervaren. Door dit te oefenen vergroot je stapje voor stapje je bewustzijn waarin je ervaart dat je wint door te kiezen voor jezelf.

   Antwoord
 2. Veron Goemans

  De omslag zit ‘m al in de titel 😄. Veel mensen zeggen ‘kiezen is verliezen’ maar als ze die zin ombuigen naar ‘kiezen is winnen’ ziet de wereld er al anders uit.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi he Veron? Het is zo simpel en toch zo moeilijk om te zien en te leven.

   Antwoord
 3. Marieke Driebergen

  Ik ben lange tijd het ‘kiezen is verliezen’ type geweest. Angst hield me op mijn plek. Nu durf ik steeds meer stapjes te zetten. Goed te voelen wat bij mij past.
  Want ik heb ook geleerd dat in de actie dingen duidelijk zullen worden en dan is er ruimte voor het anders laten lopen i.p.v. alles dichttimmeren zoals je schrijft. Bedankt weer voor je mooie blog!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Actie betekent niet altijd letterlijk bewegen. Als je maar niet gaat stilstaan uit angst. Stilstaan om bewustzijn te ontwikkelen of zaken goed te doorvoelen is een andere plek in jezelf. Mooie bijdrage Marieke, dankjewel!

   Antwoord
 4. Natascha

  Mooi om dit te lezen voordat ik een tweede ronde van sollicitatiegesprekken in ga vandaag. Dank je wel Kit!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn Natas! Inmiddels weet ik dat je aangenomen bent in de baan die je graag wilde. Fijn dat dit blogartikel je daarbij geholpen heeft.

   Liefs Kit

   Antwoord
 5. els van der kleij

  Keuzes maken heeft inderdaad twee kanten, blijft altijd een gok welke de beste of de juiste voor je is. Het blijft interessant hoe je eigen gedachtes hierbij een invloed kunnen hebben. Ik zal deze tien gedachtes goed gaan opslaan bij mijn verder keuzes, dank je wel Kit.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Els. Fijn te lezen dat het behulpzaam voor je is.

   Liefs Kit

   Antwoord
  • Kit de Haan

   Precies Marielle Steeds opnieuw, again, again and again!

   Liefs Kit

   Antwoord
  • Simona

   Kit,
   Mooie blog en kiezen dat je jezelf mag zijn en dat alles wat je doet waar je achter staat en oprecht is goed is. Meer alles is goed zoals het is. Dat voelt dan voor mij zo.
   Bedankt
   Gr Simona

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *