Kies jij wat je echt wilt? 3 Tips - Kies wie je Bent

Kies jij wat je echt wilt? 3 Tips

door | jul 30, 2020 | 11 reacties

Kies jij wel altijd wat je echt wilt? Of ga je met de ander mee?

Ik wil het niet en ik moet het nu zeggen. Ik voel mijn adem stokken in mijn keel, mijn vingers tintelen en mijn ogen branden. Stoom komt uit mijn oren. Zeg het. Zeg het nu! Maar hoe zeg ik dan dat ik het niet wil? Ik ben pislink op mezelf, omdat ik het niet wil, maar toch niets zeg. En wat ik wél wil weet ik niet. Ik hoor mezelf zeggen: “Is goed hoor, dan doet we dat”.

Verbijsterd en boos kijk ik naar mezelf. Waarom doe ik dit nou? Waarom zeg ik nou niet gewoon dat ik het niet wil? 

Angst om iets te willen

Het is moeilijk als je niet weet wat je wilt. Iedereen gaat er gemakshalve vanuit dat je weet wat je wilt. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Als je daarover nadenkt, word je bang. En als je denkt dat je iets wilt, ga je twijfelen. Klopt het wel wat je wilt? En wat vindt de ander ervan? En wat als de ander jou daarop afwijst?

Niemand wil alleen staan. De meeste mensen kiezen daarom wat anderen ook kiezen. Stel dat ik in Amsterdam woon en iedereen is voor Ajax, dan is het not done om te zeggen dat ik voor Feyenoord ben. Dus kies ik voor Ajax. Als ik dit lang genoeg volhoud, weet ik eigenlijk ook niet meer waarom ik ooit voor Feyenoord was. Ik trek voortdurend een mist om mij heen, omdat ik niet bij mezelf blijf. Ik neem de mening over van anderen en doe alsof het mijn mening is.

Jouw leven als een toneelstuk

Als je niet weet wat je wilt, voelt het alsof je aan de zijlijn staat in je eigen toneelstuk. Je staat in de coulissen toe te kijken hoe anderen jouw leven bepalen. Maar jij bent de regisseur in jouw toneelstuk – jij hoort niet in de coulissen. Nu is het een toneelstuk zonder regisseur.

De betweters

Zonder regisseur wordt je toneelstuk een zooitje. Er staan altijd medespelers op die alles beter weten en jou vertellen hoe het moet, of jij het daar nou mee eens bent of niet. De anderen bepalen alles en aangezien er geen regie is, laat je het ook allemaal gebeuren. Het wordt ook steeds moeilijker om te zeggen wat je wel wilt. Je hebt de anderen zoveel macht gegeven, dat je wel heel sterk in je schoenen moet staan om de betweters te overschreeuwen. Dus schik je voor zoveelste keer weer in en speel je een toneelstuk dat niet het jouwe is.

Jezelf verstoppen in aandacht voor de ander

Ik had hier lang een geniale oplossing voor: ik deed er gewoon niet moeilijk over. Ik eiste mijn rol van regisseur niet op en ik liet het zooitje op het toneel van mijn leven gewoon voor wat het was. Dat kon ik toch niet overzien.

A vrij jong ontdekte ik dat mensen het fijn vinden als je in hen geïnteresseerd bent. Met andere woorden: als je aandacht geeft aan de ander. Aangezien ik de anderen liet praten, leek het alsof ik in contact kon blijven. Een echte en gelijkwaardige verbinding voelde ik echter niet. Het zooitje op het toneel van mijn leven kon ik verstoppen, want het ging niet meer over mij. Bovendien hoefde ik geen conflict aan te gaan omdat anderen mijn toneelstuk overnamen. Gaf niet. Ik wist toch niet wat ik wilde.

Je leven weggeven

Dit was puur overleven, omdat ik niet wist hoe ik moest leven. Toen ik dit op een gegeven moment doorkreeg, werd ik woedend: ik had mijn leven weggegeven aan tientallen anderen. Mijn leven. Het enige dat ik heb. Gaf ik zomaar weg. Nou ja, ik had in elk geval geen conflict. En ik hoopte dat anderen mij aardig vonden of ten minste niet afwezen. Ik kwam er ver mee, maar de prijs was torenhoog: mijn eigen leven.

Leiderschap nemen

Geef jij je leven weg? Of blijf je staan voor wie je bent? Of je nou wel of niet weet wat je wilt, ga op zoek naar de regisseur in jezelf. Een regisseur is de leider. Zij bepaalt het toneelstuk, schrijft de tekst, kiest de acteurs, verdeelt de rollen en als iemand niet functioneert schopt zij hem van het podium af. Wegwezen!

Wat zou er gebeuren als jij de regie neemt over je leven? Dan ga je staan voor wie jij bent, druk jij jezelf niet meer weg, kom je op voor je mening en zeg je duidelijk wat je wel of niet wilt.

Leiderschap nemen over jouw leven betekent dat je de touwtjes in eigen handen neemt.  Dat je jouw leven niet laat leiden door angst, maar door vertrouwen. Angst ontstaat omdat je jezelf klein houdt. Als je klein blijft en niets doet, nemen anderen het over. Maar als jij je leven terug wilt, moet je precies de andere kant op.

Van klein naar zichtbaar. Van binnen naar buiten, uit je comfortzone. Daar zit de echte ervaring van leiderschap. Pas dan kunnen je talenten zich ontwikkelen en ontplooien en stap je uit de mist van angst. Dan is kiezen niet zo moeilijk. Je kiest dan voor jouw leven.

 3 Tips

Hoe kies je voor jezelf? Ik geef je hieronder drie waardevolle tips om ermee te oefenen.

Tip 1.  Vraag jezelf “Wat wil ik?”

Stel jezelf regelmatig de vraag “Wat wil ik?” Hoe klein het onderwerp ook is. Waarschijnlijk merk je dat je snel geneigd bent om te kiezen wat de anderen ook kiezen. Het is een kwestie van oefenen en uitproberen. Langzaam word jij je steeds meer bewust van wat je wilt en wordt het makkelijker.

 Tip 2.  Zie wie de hoofdrol heeft in jouw toneelstuk.

Kun je zien wie de hoofdrol heeft in jouw toneelstuk? Is dat je schoonmoeder? Je werkgever? Of die boze stem in jouzelf die de hele dag commentaar levert op alles wat je doet? Je hoeft hem alleen maar te zien, dat is al een grote stap. Erover nadenken brengt je bij je eigen leiderschap, omdat je ermee aan de slag gaat. Je durft de confrontatie aan.

Tip 3.   Bereid jezelf voor

Als jij als acteur je tekst niet kent, wordt het een rommeltje en ga je improviseren. Maar improviseren is moeilijk en dan laat je je al gauw beïnvloeden door de anderen. Bereid je dus goed voor op wat je wilt. Zet het op papier, oefen voor de spiegel of zeg het regelmatig hardop. Hiermee oefen je jouw rol. Als je dan eenmaal op de planken staat van jouw leven, sta je niet te stotteren als een onzekere acteur en kunnen mensen niet om jou heen. En terecht, want het is jouw leven.

Van gedachten wisselen

Wil je hierover eens van gedachten wisselen met mij? Ben je bereid om dit te onderzoeken voor jezelf?

Dat kan! Alleen deze zomer bied ik je een gratis online sessie Kies wie je Bent van een uur.

 Boek hieronder direct een afspraak in mijn agenda. Ik heb een volle agenda en nog een paar plekken deze zomer.

https://calendly.com/kieswiejebent/kies-wie-je-bent-sessie?month=2020-08

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

11 Reacties

 1. Saskia van de Riet

  Mooi en belangrijk onderwerp, Kit. Ik ervaar dat wanneer ik de regie over mijn eigen leven neem, ik vrij ben. Heerlijk om te ervaren, ook al ben ik daar nog niet altijd.

  Antwoord
 2. Marie-José

  Ik wandel míjn pad en ja dat heeft best consequenties. Een ervan is dat ik er heel gelukkig van word ❤️ andere is dat er dan ook mensen uit je leven verdwijnen. Het zij zo.
  En ja het kan best lastig zijn om alleen een nieuw pad te bewandelen….
  Heel mooi Kit dat jij een krachtige steun in de rug geeft 🍀

  Liefs
  Marie-José

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Marie Jose! Met elke keus die je maakt win je iets en verlies je iets tegelijkertijd. Mooi dat je positief kunt ervaren.
   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Marielle van der Vlies

  Misschien is dat wel een levenslange opdracht Kit, de regisseur te zijn van je eigen leven. En al die mensen, stemmen en gedachten die je met je meedraagt te omarmen en het goede ervan te zien.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, dat is zeker een levenslange opdracht. Het wordt in tijd alleen wel steeds makkelijker omdat je meer geoefend bent in die rol. En soms ook niet. Dan ben je het weer helemaal kwijt, maar datgene wat je al geleerd hebt kun je niet meer verliezen en pak je steeds sneller weer op. 🙂

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Marieke

  Ik had in mijn jeugd niet zoveel te willen. Het was vooral meelopen met het pad dat anderen al liepen. Ik vind dat je het mooi geschreven hebt. Vooral dat je klein moet beginnen. Ik leer nu keuzes ‘proeven’ ofzo. Zoals wanneer mij gevraagd wordt wat ik wil drinken. Dan ‘proef’ ik even intern en dan geef ik door waar ik zin in heb. Het is wel een proces. Fijn dat je daar begeleiding in geeft!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Mooi voorbeeld Marieke van dat drinken. Zo klein kan het inderdaad beginnen. Roberto Assagioli, een Italiaanse psychiater die de Psychosynthese ontwikkeld heeft, beschrijft in zijn boek: ‘over de Wil’ vele voorbeelden hoe je de Wil kunt oefenen. Bijvoorbeeld tien keer een krukje opstappen en er weer af. En van tevoren tegen jezelf zeggen dat je dit wilt. Het voordeel van klein starten is dat je daadwerkelijk je Wil kunt oefenen. Als je te groot begint, dan spelen er waarschijnlijk ook andere zwaarwegende zaken mee die je afleiden van je Wil. Bedankt voor je openheid!

   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Veron Goemans

  Mooi gezegd allemaal Kit.
  Weten wat je wel wilt is voor veel mensen moeilijk. Vaak weten mensen beter wat ze niet willen.
  Gelukkig weet ik zelf in veel gebieden van mijn leven wat ik wel wil, maar ik moet toegeven dat er ook gebieden zijn waarin ik de neiging heb de regie uit handen te geven. Ik ga eens aan de slag met jouw tip 2 om te onderzoeken wie daar de regie naar zich toe wil trekken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Weten wat je wilt is ook moeilijk. Het lijkt simpel, dat is het niet. Fijn dat jij over het algemeen wel weet. Over welke gebieden heb je het dan?

   Liefs Kit

   Antwoord
 6. Simone Maaswinkel

  Misschien wel het belangrijskte wat er is…
  Regie nemen over je leven

  Jij kan je cliënten begeleiding bieden om inzicht te krijgen. Zoals ik in een reactie van je las…..de wil als sturend mechanisme is noodzakelijk.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Klopt helemaal Simone

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *