Je moet doen wat je goed kan - Kies wie je Bent

Je moet doen wat je goed kan

door | aug 14, 2019 | 8 reacties

Ik glij met hoge snelheid met een roeiboot over de Amstel. Mijn ademhaling gaat mee met de riemen en op mijn uitademing zet ik kracht bij in mijn benen en mijn rug om nog harder te gaan. Ik zie het water flitsen in de zon en wat er op de oever gebeurt neem ik niet waar. Ik voel mij één met de roeiboot, met mijn maatje en met het water. Ik vergeet de hele wereld.

In mijn dagdromen kan ik alles

Ik presteer het hoogst haalbare. Ik kan zelfs dingen die ik nog nooit gedaan heb. Het maakt allemaal niet uit. In mijn dagdromen beperk ik mezelf niet. Dan ben ik niet onzeker, dan voel ik me niet trillerig in mijn benen, dan staat het zweet mij niet in de handen en voel ik mij niet geblokkeerd als ik iets wil vertellen. In mijn dagdroom ben ik de held in mijn eigen verhaal.

Leren is als roeien op droge

Ik bevind mij echter niet in een dagdroom, maar in een roeimachine. Mijn voeten geklemd in riempjes probeer ik te roeien op het droge. Marielle van der Vlies (mijn businesscoach van Succes met je Bedrijf) zit naast mij in een andere roeimachine. Onder haar supervisie roei ik zowaar 78 meter. Tegelijkertijd ervaar ik onrust omdat ik bang ben dat ik misschien iets kapot maak. Ik zie al gebeuren dat de hendel waar ik aan trek, keihard terugschiet als ik hem zou loslaten. Ik had makkelijk door kunnen gaan en meer slagen kunnen maken, maar dat durfde ik niet. Ik voelde mij plotseling onzeker en onhandig worden. Daarom stopte ik na 78 meter.

Beren op de weg

Ik ken dit van mezelf. Dat doe ik nou altijd. Ik maak fantastisch mooie plannen en op het moment dat ik ze moet uitvoeren stop ik er weer mee. Dan ga ik luisteren naar al die gedachten die roepen dat ik het niet kan en worden de beren op de weg opeens levensgroot. Het effect is dat ik al mijn plannen weer in de kast zet en er vervolgens niks meer mee doe.

Het goed willen doen 

Ik zit voor de allereerste keer in mijn leven in een roeimachine en ik ervaar maar één ding. Ik wil het goed doen. Ik weet niet eens wat ik precies moet doen, maar ik wil het wel goed doen. Ik luister aandachtig naar de uitleg van Marielle en probeer haar bewegingen zo nauwgezet mogelijk te kopiëren. Marielle is één met haar roeimachine.

Ik niet, ik voel me volledig uit elkaar vallen, alsof niets in mijn lichaam nog wil samenwerken. Alsof mijn armen niet meer bij mijn benen horen en ik ging veel ver te achter met mijn rug. Opeens leek ik geen controle meer te hebben over mijn lichaam. Ik ben volledig uit mijn comfortzone en ik voel me onzeker en onhandig Ik krijg bijvoorbeeld mijn voeten niet meer uit de riempjes.

Uit de comfortzone

Ik denk dat het zo hoort te zijn. Dat alles wat je nieuw doet raar en gek aanvoelt. Dat je een lichte angst voelt iets te doen waardoor mensen je gaan uitlachen. Of dat zichtbaar wordt dat er iets is wat je gewoon niet kan. Juist bij nieuwe dingen hoor je wat je niet goed doet. Zo werkt het, want alleen als je uit je comfortzone bent kun je leren. Als je dit vaker doet kun je patronen leren ontdekken in jezelf. Ben jij iemand die juist harder zijn best gaat doen of laat je in jouw reacties merken dat je het heus allemaal wel begrijpt.

Stap voor stap

Leren kost tijd. Hoe harder je wilt hoe langzamer je gaat. Sommige processen kun je nu eenmaal niet versnellen. Dat zou ik al helemaal niet proberen in een roeiboot. Dan kieper je waarschijnlijk om. Marielle legde uit dat juist de rustmomenten tijdens het roeien voor de snelheid zorgen. Leren is net als roeien.

Kom los van jouw beperkende gedachten

Het is juist goed als er gedachten omhoogkomen die roepen dat je het niet kan. In plaats van ze te geloven moet je ze onderzoeken. Klopt het wat ze je vertellen? Nee? Zo snel mogelijk afscheid van nemen. Dáárom is de rust zo belangrijk. Dat geeft je de tijd om voor de rest van je leven los te komen van jouw beperkende gedachten. Om vervolgens al je tijd, je energie en je geld te steken in wat je wel kan en jouw dromen waar te maken.

Tips

Hoe doe jij dit? Hoe ga jij om met situaties waarin je je niet volledig prettig voelt? Wat doe jij als je uit je comfortzone bent? Ik geef je hieronder drie tips die je kunnen helpen.

Zoek iemand die verder is dan jij

Zoek de beste. Ik zou prima kunnen leren roeien van Marielle, omdat zij dit goed kan. Zij kan mij dan de basis goed aanleren. Ga ik naar iemand toe die de basis niet beheerst leer ik dingen verkeerd aan die ik later weer moet afleren. Niet doen. Zoek gewoon een goede ervaren leraar. Neem met minder geen genoegen

Oefen maar 1 ding tegelijk

Ik wilde het roeien meteen goed doen. De eerste 78 meter van mijn leven moeten echt perfect zijn. Dat kan natuurlijk niet. Als ik echt zou gaan leren roeien zou ik mij eerst focussen op mijn benen en leren kracht zetten. Al het andere komt later. Het is net als met leren autorijden, dat doe je ook niet in één keer.

Gun jezelf tijd

Informeer hoe lang het duurt voordat je iets onder de knie hebt. Ik weet niet hoe lang het duurt om te leren roeien, maar ik kan me voorstellen dat het een hele tijd is. Zelfs als je kan roeien vraagt het tijd en rust om je bewegingen te verbeteren en je ervaringen te verdiepen. Neem minimaal een jaar de tijd voor iets nieuws.

Boost Yourself Experience 11 september 2019

Wil je ook doen wat je goed kan? Begin het najaar krachtig met tools die je helpen om echt stappen te zetten. Stappen die je leven verrijken en makkelijker maken.

Om te kunnen doen wat je goed kan heb je twee dingen nodig: weten wat je goed kan én daar vervolgens ja tegen zeggen. Dat lijkt simpel en toch ervaar je dat niet. Als je iets doet wat je niet goed kan, werk je keihard op wilskracht om het voor elkaar te krijgen.

Als je doet wat je goed kan én je zegt daar ja tegen openen er deuren voor je. Het voelt natuurlijker en vanzelfsprekender aan. Het gaat je makkelijk af en je krijgt er energie en zelfvertrouwen van.

Klik hier voor meer informatie.

Hoe fijn zou zijn om dit najaar te starten en je niet meer onzeker en angstig te voelen over wat je kan? Maar dat je je krachtig en vol zelfvertrouwen voelt. Dát leer ik je en nog veel meer in deze unieke training. 

Meld je hieronder direct aan, 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

8 Reacties

 1. Simona

  Kit wat een mooie blog heb je geschreven. En wat mooi dat jij vrouwen kan helpen om van die onzekerheid af te komen.
  Het gaat inderdaad om de beperkende gedachten los te laten en tegen jezelf zeggen: kom op Kanjer je kan het en doe het ook.
  Want uit je comfort zone gaan levert je veel nieuwe ervaringen op in je leven. Mijn laatste uit me comfort zone gaan was paardrijden en dat is heel goed bevallen. Dank je Kit

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Simona! De enige reden waarom je niet uit je comfortzone gaat zijn beperkende gedachten. Als je daar afscheid van kan nemen gaat de wereld voor je open. Zoals jij ervaren hebt met paardrijden. Mooi voorbeeld. Ga je vaker rijden?

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marieke

  Heel herkenbaar, dat als je iets wilt leren dat het dan meteen goed moet. Ik ben vooral bezig om mezelf nu tijd te gunnen. Dat is een hele mooie tip die je in je blog beschrijft. Waarvoor dank 🙂

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Marieke. Een keer iets uitproberen of echt iets nieuws eigen maken is nogal een verschil. Het eerste duurt een aantal minuten en het tweede vraagt minimaal tienduizend uur om het eigen te maken.
   Mooi dat je jezelf nu de tijd gunt! Dit hoort bij die tienduizend uur!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Savannah Engelenberg

  Zo herkenbaar Kit! Ik zit er midden in op dit moment. Ik ben nieuwe dingen aan het leren die zo nu en dan uiterst oncomfortabel voelen. Ook ik heb op die momenten het gevoel dat ik het ‘nu toch wel moet kunnen’.

  Dank je wel voor je reminder dat je tijd nodig hebt om nieuwe dingen eigen te maken. Dat je jezelf tijd en rust mag gunnen. Ik wéét het allemaal wel…maar soms heb ik gewoon een blog als dit nodig om het weer even te her-inneren ;-)!

  Lieve groet,
  Savannah

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn dat je via deze blog hieraan herinnert wordt. Daar doe ik het voor. Bedankt voor je reactie en ik ben ben benieuwd waar je allemaal mee bezig ben.

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Marielle van der Vlies

  Het waren 78 hele mooie meters he Kit? Prachtig artikel heb je er over geschreven, fijn dat je andere vrouwen hier zo behulpzaam in bent.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, prachtig, deze 78 meters vergeet ik nooit meer 🙂 Nog bedankt voor de kans en de ervaring. Daardoor kon ik er een mooi blog over schrijven!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *