Hoe zeker ben jij van jezelf?

door | feb 6, 2021 | 0 Reacties

Laat jij de plannen van een ander voorgaan? Vind je de ander beter dan jezelf? Heb je het idee dat je nooit goed genoeg bent?

Fantastisch plan

Je hebt een fantastisch plan voor je bedrijf. Je praat erover met anderen en op dat moment begint je onzekerheid. De anderen hebben een mening over je plan, de één vindt dit, de ander dat. Dat maakt je gespannen en onrustig. Je begint te twijfelen of je eigenlijk wel goed genoeg bent om dat plan uit te voeren. Je vraagt je af wie jij wel niet bent om jouw plan in de wereld te zetten.

Verlies van focus

Je verliest je focus op je plan, omdat je bezig bent met wat anderen ervan vinden. Je probeert het aan te passen, want je wilt geen conflict. Je focus valt uiteen. Je voelt je chaotisch van binnen en dit bevestigt de onzekerheid over je plan.

Twijfel en vergelijk

Ongemerkt begin jij jezelf te vergelijken met andere ondernemers uit je vakgebied. Je bent onder de indruk van hoe mooi en professioneel ze hun werk presenteren. Je vertelt jezelf dat jij dit niet kunt en dat anderen beter zijn dan jij. Je vindt het plan uiteindelijk te groot en te moeilijk voor jou en je besluit er niet mee te door te gaan.

Missie

Hoe komt dat het dat jij je plan kwijtraakt en zelfs helemaal loslaat? Je bent een kei in je vak, je weet wat je goed kunt en het is jouw plan voor jouw klant. Jij kent je klanten het beste en je weet wat ze nodig hebben. Je wilt het allerbeste voor je klanten en daarom komen ze ook bij jou. Je klanten zijn blij en tevreden omdat jij bijdraagt aan de oplossing van hun probleem. Als je dat voelt, zit je in je missie.

Zekerheid

In je missie voel jij je zeker en ervaar je geen twijfel. Je durft stappen te zetten en onbekende wegen in te slaan. Je weet dat onzekerheid hoort bij het ontwikkelen van nieuwe plannen. Je voelt je een ondernemer in hart en nieren en je plan wordt alleen maar beter door de fouten die je maakt. Je legt zaadjes zonder te weten of ze opkomen of niet.

Centrum

Het allerbelangrijkste is dat jij niet omvalt. Je missie bevindt zich in je centrum, tien centimeter onder je navel. Als je in je centrum bent voel jij je ontspannen van lichaam en geest. Dan heb je alleen nog rustige gedachten die je zekerheid bevestigen, je bent puur en alleen bij jezelf, je gaat je eigen weg en je voelt je krachtig en gegrond.

Hoe doe je dat? 4 tips

  1. Richt je aandacht op jezelf

Leer om je aandacht op jezelf te richten. Je centrum bevindt zich in jou. Veel ondernemers richten al hun aandacht op hun klant en richten zich daarmee naar buiten. Begin je plannen te ontwikkelen vanuit je missie. Richt je blik naar binnen.

  1. Mediteer

Je richt je blik naar binnen door te mediteren. Meditatie is jezelf onderzoeken. Door meditatie breng je gedachten die verwarrend en chaotisch door je hoofd dwarrelen terug tot één punt. Dat ene punt is je centrum. Hoe meer je dit oefent, hoe meer je glashelder voor ogen krijgt wat je klant van jou nodig heeft en hoe meer je ervaart hoe jij dat wilt vormgeven.

  1. Laat los

Laat los dat je niet genoeg zou zijn. Zodra je zoiets naar jezelf uitspreekt, raak je uit je centrum en dus mijlenver van je missie verwijderd.  Ten eerste is deze gedachte niet waar en te twee is hij niet behulpzaam. Kies voor ondersteunende gedachten en stop saboterende gedachten zodra je ze herkent. Jij hebt er niets aan, en je klant al helemaal niet.

  1. Houd je plannen voor jezelf

Verlies jij je snel in contact met een ander? Dan adviseer ik je om je plannen voor jezelf te houden. Het is een valkuil om je plannen te vertellen aan een ander en daarmee onbewust bevestiging te zoeken voor je ideeën. Niet doen. Blijf net zolang broeden en knutselen aan een idee totdat je voelt dat het zich genesteld heeft in je centrum. Je plan staat dan als een huis en jij straalt van oor tot oor.

Resultaat

Als je deze tips toepast, ervaar je volledige zekerheid en niemand kan jou van je plan afbrengen. Mensen doen dit dan dus ook niet. Het is glashelder hoe goed je erover nagedacht hebt en dat je plan echt leeft. Daar word je als ondernemer blij van en is het beste voor je klant.

Masterclass

Het mag weer! Op 8 juli aanstaande geef ik in Amsterdam de Masterclass Zen in Bedrijf. Je bent namelijk al goed genoeg. Maar hoe kom je daar als je dat niet voelt of dit niet gelooft. Ik vertel het je in deze Masterclass en nog  veel en veel meer. 

Klik op onderstaande link voor meer informatie over deze bijzondere dag. Let op! Ik bied hem eenmalig aan voor 47 euro en ik heb maar plek voor tien ondernemers. Wil je meedoen! Doe het dan nu!

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *