Een indiaanse jongeman gaat langs bij de medicijnman en verteld hem zijn probleem: “Ik voel mij in de war. Ik begrijp het niet. Soms kom ik bij een wigwam met mensen waar ik van hou. Dan voel ik zoveel liefde en vertrouwen dat het mijn hart verwarmt. Op een ander moment ben ik in een wigwam met mensen die ik haat. Dan voel ik zoveel boosheid en agressie en voel ik mij koud en hard. Ik begrijp het niet, hoe kan dat?” De medicijnman antwoordde: “Dat komt, omdat er twee wolven in je hoofd wonen die aan het vechten zijn”. “Wie wint er dan?” vroeg de jongen “Degene die je te eten geeft” antwoordde de medicijnman.

Je hebt een plan

Je staat voor een plan dat je wilt uitvoeren. Jij voelt je zeker over jouw plan. Jij weet wat je wilt en je hebt glashelder waarom je het wilt. Je brengt je plan in praktijk en je voelt je trots over je keuze en het resultaat.

Gedachten als wolven.

Jij merkt echter dat je het spannend vindt om je plannen daadwerkelijk uit te voeren. Je bent voortdurend aan het twijfelen of je het wel of niet moet doen. Je raakt verstrikt in je gedachten en je ziet steeds minder een oplossing. Jouw gedachten zijn als de wolven uit het bovenstaand verhaal. Ze zijn met elkaar in gevecht.

Stoppen met denken?

Je voelt je gevangen. Het is moeilijk om los te komen van je gedachten. Steeds dezelfde gedachten blijven zich keer op keer herhalen en kunnen je dag en nacht bezighouden. Veel cliënten vragen mij hoe ze hun gedachten kunnen stopzetten. Dat is onmogelijk. Je gedachten zijn er altijd. Er zit geen ‘wolf’ in je hoofd die je eruit kunt halen.

Gedachtenpotje

Ik heb geleerd wat mijn gedachten aan het doen zijn in mijn hoofd. In mijn trainingen neem ik vaak mijn gedachtenpotje mee. In dit potje zitten water en zand. Als elke korrel zand staat voor één gedachte en ik ga de pot schudden, schudden letterlijk alle zandkorreltjes door elkaar heen. Het water wordt dan troebel. Je gedachten doen exact hetzelfde. Ze schudden door elkaar en door de ontstane onrust is het moeilijk een oplossing te zien.

Stop met schudden

De oplossing is heel simpel. Stop met schudden. Zodra ik het gedachtenpotje ergens neer zet, zakt het zand vanzelf naar de bodem. En als ik lang genoeg wacht, wordt het water vanzelf weer helder. Glashelder zelfs.

Hoe kun je stoppen met schudden? Ik geef je hieronder een paar tips.

  • Afleiden

Wat mij helpt is afleiding. Iets gaan doen. Afwassen, naar buiten, iemand bellen, lezen, douchen. Voor mij is mijn grootste afleiding werken. In mijn werk kan ik mijn gedachten verzetten en er op een later moment rustiger naar kijken.

  • Fysiek bezig zijn

Ik heb ontdekt dat er iets bijzonders gebeurt met je gedachten als je fysiek bezig bent. Je komt dan uit je hoofd. Als ik een Aikido training doe vergeet ik werkelijk alles. De gedachten in mijn hoofd komen helemaal tot rust.

  • Muziek luisteren

Van muziek word je rustig zeggen ze wel eens. Dat is ook zo. Vooral klassieke muziek. Het werkt als een afleiding en het is ontspannend.

  • Mediteer elke dag 3-5 minuten

Zet jouw gedachtenpotje elke dag 3-5 minuten ergens neer. Mediteer. Laat je gedachten gewoon gaan. Ze komen op en ze gaan weer weg. Laat het langzaam stiller worden in jezelf net als het zand dat langzaam naar de bodem zakt en het water dat weer helder wordt.

Hoe ga jij stoppen met je gedachten te schudden?  Pas je één van mijn voorbeelden toe of heb je een andere manier die voor jou goed werkt? Laat het mij weten in onderstaand reactieveld.

Het is dus niet mogelijk je gedachten stop te zetten, maar het is wel mogelijk je gedachten tot rust te laten komen. En het is heel simpel rustige gedachten laten jou met rust. Gedachten zijn veelal negatief en bekritiserend. Jij hebt letterlijk meer rust als je toestaat en de bovenstaande tips uitvoert. 

Ben je het piekeren beu?

Wil nu echt eens leren hoe jij je gedachten tot rust kunt brengen. Wacht dan niet langer en plan direct een Gratis Kies wie je Bent Sessie

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Hartelijke groet,

Kit