Hoe stap je over je eigen schaduw heen? 3 aanpakken - Kies wie je Bent

Hoe stap je over je eigen schaduw heen? 3 aanpakken

door | sep 4, 2019 | 5 reacties

“Ik ben zo boos. Ik verdien veel meer en iedereen weet dat. Ik weiger het te moeten bewijzen,” zegt een collega woedend. Haar handen zijn gebald, haar ogen spuwen vuur en ze houdt haar adem in.

Kennis en ervaring

Ze werkt tien jaar fulltime op dezelfde afdeling. Ze heeft de kennis en ervaring die een promotie dubbel en dwars waard zijn. En als ze haar leidinggevende kwaliteiten op de werkvloer zichtbaar maakt, collega’s coacht, actief meedenkt over beleid én een promotietraining doet, gaat ze een functie omhoog met meer salaris en meer verantwoordelijkheid.  

Het kan

Niemand houdt haar dus tegen. Het ligt voor het grijpen. Maar ze vertikt het. Ze weigert de promotietraining te doen. Ze vindt het overbodig en is van mening dat het management en haar collega’s haar kwaliteiten al lang kennen.

Vastlopen

Ze draait zichzelf vast. Ze is woedend en gefrustreerd en baalt elke dag meer van haar werk. Verantwoordelijke taken pakt ze niet op, omdat ze daar niet voor betaald wordt. Het doet haar intens pijn als jongere collega’s wel de promotietraining doen en haar in functie en verdienste voorbijschieten.

Over je schaduw springen

Ik ontmoet haar scheldend en tierend op alles en iedereen. Hoe zou het zijn als jij over je eigen schaduw heen springt, denk ik terwijl ik haar observeer. Dan zou ze niet gefrustreerd zijn, de promotietraining doen en de erkenning en acceptatie krijgen die ze verdient.

Jezelf in de weg zitten

Zit je jezelf weleens in de weg met een uitgesproken idee? Je wilt gelijk hebben in een conflict, gezien worden in wat je goed kunt of je vindt dat je het recht hebt om woedend te zijn.

Waarschijnlijk klopt het ook. Je hebt gelijk, je mag gezien willen worden en je mag woedend zijn. Je zet daarmee iets in gang voor jezelf. De keus dit te voelen is voor jou. Jezelf erkenning en ruimte geven is helend en gezond.

Iets willen van de ander

Maar omgekeerd is het ziekmakend als je ruimte en erkenning wilt van de ander. De ander gaat jou niet erkennen. Die gaat jou niet geven waar je zo’n behoefte aan hebt. Als je daarop gaat wachten, raak je hopeloos gefrustreerd. Je laat jezelf los en je legt je geluk in handen van een ander.  

Pijnlijk

Je frustratie en woede richt je op een persoon en dan wordt het pijnlijk. Het voelt aan alsof de ander tegen jou is. Alsof iedereen tegen jou is. Maar als je hierin doorschiet, is het einde zoek. Dan kun je niet meer objectief kijken naar een situatie. Je kunt niet meer zien dat je zelf de ‘keus’ gemaakt hebt te wachten tot een ander jou ziet.

Kun je dat zien?

Kun je zien dat je op die manier jezelf pijn doet? In je verlangen heb je een afhankelijkheid gecreëerd. De betreffende collega heeft zich afhankelijk gemaakt van de organisatie, want ze is pas tevreden als ze zonder promotietraining een beter salaris krijgt. En dan nog graag met een excuus: “Sorry dat wij het jou zo moeilijk gemaakt hebben.”

Frustratie keten

Ik denk echter dat ze maar korte tijd tevreden zou zijn. Namelijk tot er in haar nieuwe functie iets gebeurt wat de frustratieketen weer aanzet. En dan begint het helemaal opnieuw. Van niet gezien worden, gefrustreerd raken, wachten tot een ander het oplost en ziek worden. Dit werkt dus niet.

Wat werkt wel?       

Er zijn 3 aanpakken die veel effectiever en makkelijker zijn.

 1. Steek je hand eigen boezem

Kijk eerst naar je eigen aandeel. Onderzoek eerlijk wat je wel of niet gedaan hebt. Heb je je grenzen aangegeven? Heb je te lang gewacht? Draai je jezelf vast in frustratie? Kies er dan nu voor om daar mee te stoppen en echt te kiezen voor jezelf. Erken dat het niet handig is en doe het nu anders.

 1. Wil je echt promotie?

Kies opnieuw. Wil je echt promotie? Wil je promotie op deze plek of ergens anders? Soms is het tijd om te gaan. Onderzoek waarom je ook alweer de promotie wilde. Klopt dat nog met je wensen van vandaag? Of is het een idee geworden dat geen inhoud meer heeft? Wil je gewoon werken en geen gezeik aan je hoofd?

Als je voelt dat je meer kunt en meer wilt ga dan voor deze ambitie. Elk antwoord is goed. Zolang het van jou is en niet afhankelijk is van een ander. Niet van je baas, niet van je collega’s en niet van je partner. Het is jouw beslissing!

 1. Stap over je eigen schaduw heen

Stap dus over je eigen schaduw heen. Dit is het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven. Je vastlopen en je frustratie is persoonlijk geworden. Maar daar gaat het niet over. Er is maar één die het persoonlijk ervaart en dan ben jij. Dat betekent dat je ook de vrijheid hebt om het naar die proporties terug te brengen waar het hoort.

Stap over je schaduw heen, dat is de krachtigste stap die je kunt zetten. Stop met gefrustreerd doen, erken je verantwoordelijkheid. Stop met wachten en neem actie voor jezelf. Ongeacht de uitkomst. Kies voor jezelf en geef jezelf erkenning en ruimte. Haal dat weg bij de ander en begin bij jezelf. Want wat is er belangrijker: promotie of je gezondheid?

Promotietraining

Stel dat mijn collega over haar schaduw zou heen stappen. Ze moet erkennen dat ze gefrustreerd is en tegen zichzelf vecht. Dat niemand dit doet, alleen zijzelf. Als ze dit ziet en erkent, komt ze eruit.

Vervolgens kan ze de stap zetten om te kiezen voor zichzelf en te gaan voor haar eigen toekomst. Gewoon je ego opzij zetten en die promotietraining doen. Dat is nu eenmaal zo afgesproken.

Bakker

Als ik naar de bakker ga moet ik betalen. Dan kan ik wel roepen dat ik het niet wil en iedereen ziet toch dat ik honger heb. Maar dat is recept voor gezeik. Dan ga ik moeilijk doen over een brood, dat ik weiger te betalen en vervolgens niet krijg. Van de honger raak ik gefrustreerd.

Terwijl ik simpel over mijn schaduw heen stap als ik twee euro neerleg voor een brood. Het is nu eenmaal zo afgesproken dat de bakker betaald wordt voor een brood. Dat hoef ik niet leuk te vinden en ik hoef het er niet mee eens te zijn. Het is niet persoonlijk.

Voor nu en in de toekomst

Kiezen voor jezelf betekent dat je soms dingen moet doen die je niet leuk vindt of waar je niet achter staat. Zolang je het voor jezelf doet en niet voor de ander is het belang voor jou. Voor nu en in de toekomst. Stap dus over je schaduw heen en kies voor jezelf.

Gratis sessie Kies wie je Bent

Loop je vast in je leven? Voel je je vaak persoonlijk benadeeld? Ben je geneigd te wachten op anderen in plaats van zelf in actie te komen en te kiezen voor je eigen geluk? Wil je leren hoe je dit moet aanpakken?

Vraag dan via onderstaande knop een gratis sessie Kies wie je Bent aan en vertel je me jouw verhaal. Ik sta je graag te woord.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

5 Reacties

 1. Simone

  Soms zie je het voor je eigen ogen gebeuren bij de ander. En is het ook herkenbaar bij mezelf. Vastdraaien in jezelf gebeurt en houd je tegen om over je eigen schaduw te stappen. Wel heel erg de moeite waard om een ander mee te laten kijken. Daar kun jij je klanten bij helpen, Kit

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Je bent je niet bewust van je schaduw. Totdat iemand je erop wijst en je de mogelijkheid ziet dat je een keus kan maken over je schaduw te stappen en echt te kiezen voor jezelf. In plaats van te vechten tegen je eigen schaduw.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marieke

  Prachtige blog weer Kit. Daarom ben ik ook zo’n fan van het inschakelen van een coach of therapeut. Je kunt je eigen BLINDE vlekken NIET zien 🙂 Dat bewijs jij maar weer eens met je blog. Prachtig dat jij met zo’n helder praktijkvoorbeeld anderen van waarde kunt zijn. Want zo kunnen lezers zich herkennen in wat er kan gebeuren als je jezelf ‘vastbijt’ in een overtuiging of gewenst gedrag van een ander.
  Liefs, Marieke

  Antwoord
 3. Veron Goemans

  Je vastbijten en van alles van de ander verwachten is denk ik iets wat we allemaal weleens ervaren hebben. En ook dat het niet werkt.
  Super tof dat jij er bent Kit voor de mensen die er toch in blijven hangen.

  Antwoord
 4. simona

  Hoi Kit,

  Wat een mooie blog heb je weer geschreven over de vrouwen die vastzitten in hun eigen gedachten. Super mooi dat jij al die vrouwen kan helpen met voor zichzelf kiezen en over hun schaduw heen te stappen. De metafoor vind ik ook heel mooi gevonden. Met jouw expertise kunnen veel vrouwen uit hun schaduw gehaald worden en ik weet dat jij dat kan en daarom gun ik het die vrouwen zo om met jou in contact te komen.

  Liefs Simona

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *