Hoe maak je jezelf niet meer gek? - Kies wie je Bent

Hoe maak je jezelf niet meer gek?

door | jan 30, 2020 | 6 reacties

“Ik voel me rot en ongelukkig,” zegt een cliënt met gebogen hoofd. “Het wordt alleen maar erger. Waarom gaat mijn leven niet zoals ik wil?”

“Wat zou je willen in je leven?” vraag ik.

“Ik wil al heel lang een andere baan, want ik heb het gevoel vast te zitten. Maar je krijgt tegenwoordig geen vaste contracten meer en ik kan dat risico niet nemen, want ik heb een hypotheek en kinderen. Ik baal van mijn werk, ik baal van mijn leven, ik word te boos op mijn kinderen en er zijn spanningen in mijn huwelijk. Ik sta ’s morgens woedend op en als ik in de spiegel kijk voel ik me onzeker en moe. Moe van het strijden.”

Herken je dat?

Herken je het gevoel dat je vastzit in je situatie? Soms voelt het alsof je werk, je inkomen, je huwelijk, je kinderen of je hypotheek je gevangen houden op een plek waar je niet wilt zijn. Je bent boos en ongelukkig.

Zo had je je leven niet gepland. Je plan was je dromen uit te laten komen, samen te zijn met de liefde van je leven, fantastische kinderen groot te brengen in een fijn en harmonieus huishouden en een baan waar je gezien en erkend wordt.

Je zou je vrij en gelukkig voelen en van je leven genieten. Waarom gebeurt dit dan niet,  vraag je jezelf vaak af. Je leven voelt aan als een strijd waarin je dagelijks vecht tegen jezelf. En dat maakt je ongelukkig.

De Crazy Eight

Je zit vast in de Crazy Eight. De Crazy Eight is een liggende 8. Aan de ene kant staat boosheid en aan de andere kant onzekerheid. Je schiet in je binnenwereld voortdurend heen en weer tussen boosheid en onzekerheid. In boosheid heb je gedachten over gelijk willen hebben en in onzekerheid heb je gedachten dat je niet goed genoeg bent. Beide zijn niet waar. Jouw geluk gaat niet over gelijk hebben of dat je niet goed genoeg bent.

Gedachten over niet goed genoeg zijn worden groter als je eraan denkt. Die gedachten creëren onzekerheid en hierin zie je de bevestiging dat je niet goed genoeg bent. Het maakt je boos dat je nooit gaat lukken wat je wilt. Dit maakt je onzeker en vandaaruit word je weer boos.

Je bent niet je gedachten

Je zit vast in de Crazy Eight als je gelooft wat je denkt. En als je gelooft dat je niet goed genoeg bent, kom je hier nooit uit. Neem er daarom direct afscheid van. Je bent niet je gedachten. Een gedachte is maar een gedachte en je kunt ervoor kiezen om andere gedachten te creëren.

Je bent niet je gevoelens

Je gevoelens komen voort uit een gedachte. Je denkt namelijk eerst iets en gaat daarna pas voelen. Je gevoelens worden dus beïnvloed door je gedachten. Ondanks dat het lijkt alsof je gevoelens je helemaal overnemen, bén je niet je gevoelens. Je hebt gevoelens en je kunt leren ze in beheer te nemen. In beheer nemen betekent dat jij de regie hebt over je gedachten en gevoelens en bewust de keuze maakt niet in de Crazy Eight te zitten.

Je bent niet je omstandigheden

De papieren contracten van je hypotheek of de stenen van je huis maken je niet ongelukkig. Zoveel macht hebben papier en steen niet. Maar zelfs je werk, je schoonouders of je kinderen maken je niet ongelukkig. Zij staan letterlijk buiten jou – buiten je lichaam, je gevoelsleven en je gedachten. Het lijkt alsof je omstandigheden ervoor zorgen dat je je rot voelt, maar toch is dit niet zo. Je voelt je rot omdat je aan de haal gaat met die omstandigheden. Je gaat aan de haal door je eigen gedachten over de situatie.

Wat kun je wel doen? Tien tips

1.     Onderzoek de Crazy Eight

Bekijk op You Tube filmpjes van Tony Robbins over de Crazy Eight. Verdiep je in de materie. Dat helpt je te doorgronden wat je in jezelf doet en hoe je jezelf vastzet.

2.     Neem afscheid van dat je niet goed genoeg bent

Je bent goed genoeg. Alleen al omdat je mens bent. Ga energie steken om je waarde te ontdekken en zoek mensen op die zien wie jij bent en jou positief bekrachtigen.

3.     Neem afscheid van gelijk willen hebben

Er is niets zo egocentrisch als gelijk willen hebben. Het brengt je strijd en conflict. Leer zien dat het niet gaat om gelijk hebben. Ga oefenen om niet altijd je mening te geven. Zeg tegen de ander dat je het begrijpt en laat het los. Ontdek wat dit met je doet.

4.     Stop met de schuld van hoe jij je voelt te geven aan je omstandigheden

Als je naar de ander wijst, wijzen er drie vingers terug naar jou. Stop met wijzen en kijk naar jezelf. Wat doe je zelf? En ook als het volledig terecht is dat je woedend bent op een ander, kun je beslissen hoe je met die woede omgaat. Net als bijvoorbeeld een alcoholist die na jaren sober geweest te zijn, weer gaat drinken. Hij geeft de schuld aan zijn vrouw die van hem wil scheiden. En het scheiden is ook pijnlijk, maar de keuze om weer te gaan drinken maakt hij zelf.

5.     Stap uit de Crazy Eight

Kies bewust om uit Crazy Eight te stappen. Zeg letterlijk tegen jezelf: “Ik wil niet meer leven in onzekerheid en boosheid”, “Ik kies ervoor mezelf niet meer te vertellen dat ik niet goed genoeg ben” en “Ik stop met gelijk willen hebben”.

6.     Leer herkennen wanneer je boos of onzeker voelt

Je weet nu dat er iets onder zit. Dat het gedachten zijn die deze gevoelens creëren. Onderzoek die gedachten en laat ze los. Dus zodra je je boos of onzeker voelt, trap je op de rem en onderzoek je wat er aan de hand is. Ga niet doorgaan. Gun jezelf rust en ruimte.

7.     Blijf de keuze maken om uit de Crazy Eight te stappen

Uit de Crazy Eight stappen vraagt oefening, volharding en discipline. Hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het wordt. Geef daarom nooit op en oefen elke dag. Je zult echt resultaat zien na verloop van tijd.

8.     Oefen de Liefde

Je bent Liefde, al ben je het vergeten. Je kunt oefenen om je de Liefde weer te herinneren door de podcast te luisteren van Louise Hay, Tony Robbins of Wayne Dyer. Of lees boeken erover en ga bijvoorbeeld yoga doen.

9.     Mediteer elke dag

Mediteer elke dag, al is het maar vijf minuten. Meditatie is de poort om uit de Crazy Eight te stappen. In meditatie kun je zien dat je niet je gedachten, gevoelens of omstandigheden bent. Je hébt gedachten, gevoelens en omstandigheden. Je bént ze niet!

10.  Vind jouw doel in je leven

Als je erachter bent waarom je hier op aarde bent, wordt je leven gemakkelijker. Je schikt je dan gemakkelijker naar een weg die blijkbaar voor jou bedoeld is. Geef je hieraan over, dat is de ultieme daad van Liefde. Voor mij is dit dienstbaarheid. Dat is de reden waarom ik deze blogartikelen schrijf en mijn kennis, waarde en liefde met je deel.

Het resultaat

Het resultaat is verbluffend. Je voelt een diep geluk. Je voelt Liefde voor alles wat leeft. Je ervaart zachtheid naar jezelf en naar anderen. Je wordt niet meer getriggerd door de mening van de ander. Zelfs als mensen zich slecht, onbeschoft en onbehouwen naar je gedragen, raakt het je niet. Het is immers niet van jou. Je maakt andere keuzes hoe je met conflict en moeilijkheden omgaat. Je blijft de bright side of life zien, je  bent optimistisch en je laat je niet verleiden op alles te reageren.

Wil jij dit ook?

Stap dan uit de Crazy Eight en leer hoe je kiest voor de Liefde. Boek daarom direct een Kies wie je Bent sessie.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Femke

  Herkenbaar! Gelukkig voel ik me niet meer zo. Na fijne en intensieve coaching herken ik mezelf nu gelukkig in je tips. Heel waardevol om dit weer te lezen en me er bewust van te zijn!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn he de herinnering? Dat is ook waar het steeds over gaat. Bedankt voor benoemen Femke!

   Antwoord
   • Simona

    De crazy 8 had ik nog niet van gehoord. Bedankt dat ik ze nu kan herkennen.
    Ja soms geloof je iets wat eigenlijk anders in elkaar steekt. Al doende leert men.

    Groetjes Simona

    Antwoord
    • Kit de Haan

     Het gaat om de herkenning en bewustzijn. Daarna komt kiezen en de verantwoordelijkheid regie en leiderschap te nemen. Dit gaat moeiteloos als je dit proces in liefde onderzoekt. Fijn dat je bent begonnen met de herkenning.
     Liefs Kit

     Antwoord
 2. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Ja, je kan je behoorlijk gek laten maken door die Crazy Eight en meestal heb je het niet eens in de gaten. Het is altijd goed om je er bewust van te zijn dat je gedachten altijd liegen. En dat je ze dus nooit moet geloven.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat is inderdaad het bijzondere dat je het meestal niet eens in de gaten hebt. Tot je gaat zien wat je doet en hoe je jezelf gek maakt. Bedankt voor je reactie Marielle!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *