Hoe kom je erachter wat je echt wilt? - Kies wie je Bent

Hoe kom je erachter wat je echt wilt?

door | jan 14, 2020 | 12 reacties

Leestijd: 5 minuten

Weet jij wat je wilt in het leven? En weet je zeker dat dat is wat jíj wilt?

Willen als directe behoeftebevrediging

Ken je dat hongerige, rommelige gevoel in je buik? Weet je hoe het voelt om dan iets te kunnen eten? En hoe lekker het is om lekker te gaan slapen na een actieve dag? Je wordt gedreven door instincten om je behoeften te bevredigen.

‘Wat jij wilt is oké’

Misschien mocht je als kind meebeslissen over wat jullie deden in de vakantie. Een paar jaar later mag je een middelbare school kiezen, en een vakkenpakket. Het is fijn als de volwassenen om je heen ten minste rekening houden met jouw voorkeuren. Het bevestigt dat anderen jou oké vinden en dat je er mag zijn. Je leert de boodschap: wat jij wilt is oké.

‘Wat jij wilt is niet goed’

Maar wat je als een behoefte hebt aan iets wat je niet krijgt? Of erger nog: de mensen om je heen negeren jouw behoefte en je moet iets heel anders doen. Ze doen gewoon wat ze zelf willen of wat hoort en ze houden geen rekening met je. De boodschap die je dan krijgt, is dat wat jij wilt niet goed is. Je leert dat de mening van de ander belangrijker is dan je eigen mening. Dat de wil van de ander belangrijker is dan je eigen wil. Dan laat jij je eigen wil los uit angst voor afwijzing of afkeuring.

Geen wil

Zonder eigen wil leven kun je lang volhouden. Je past je jarenlang aan, je geeft nooit je mening en je doet wat een ander wil. Je hebt geen stem in waar je woont, waarheen je op vakantie gaat of wat je op je werk wilt veranderen. Je merkt dat niemand naar je luistert. Niemand is geïnteresseerd in wat jij wilt.

De anderen weten het altijd beter, ze kraken af wat jij wilt en dringen hun wil aan je op. Als je er een enkele keer toch tegenin gaat, krijg je een conflict met je partner, je baas of je collega’s. Je voelt je niet gezien en niet serieus genomen.

Opstand

Daar voel je je natuurlijk ongelukkig over. Je komt steeds meer in opstand. Je baalt er steeds meer van dat je danst naar de pijpen van een ander. Want waar blijf jij in dit hele verhaal? Jij hebt toch een wil? Je hebt toch een stem? Je hebt net zo veel rechten als elk ander, alleen al omdat je geboren bent!

Begin met willen

Als je op dit punt bent aangekomen, kom je tot de ontdekking dat je vaak helemaal niet meer weet wat je wilt. Je hebt gekozen om naar je eigen wil te gaan leven, maar wat dan? Want wat wil je en waarom wil je het?

Van wie is het willen?

Begin op te helderen van wie de wil is. Ben je iemand aan het pleasen? Zeg je ja uit angst voor afwijzing? Ben je bang dat mensen boos op je worden? Zodra je erg in je hoofd zit en knokt tegen gevoelens van angst, frustratie en agressie, is het niet jouw wil. Als je iets wilt en het komt echt uit jezelf, dan voelt dat als voldoening, liefde en vertrouwen. Dan krijg je er energie van.

Kies om zelf te willen

Het vraagt moed om bij je eigen wil uit te komen. Mogelijk kom je angst tegen en voel je dat je je kop boven het maisveld uitsteekt. Duik niet direct weg. Zoek steun bij mensen die je ondersteunen in wat je wilt. Leer te blijven staan voor wat je wilt.

Herkennen wat je wilt

Herkennen wat je wilt is makkelijker dan je denkt. Als je bijvoorbeeld een mensen-mens bent, is datawerk of wiskunde misschien niet echt geschikt voor je. Dat voel je je snel genoeg. Maar wil je dan met kinderen, volwassen, ouderen of juist met gehandicapten werken? De manier om daar achter te komen is het gewoon te onderzoeken.

Ga in gesprek en voel wat het met je doet. Als je warm wordt van moeilijk verstaanbaar gedrag, ligt je passie misschien meer bij gehandicapten dan bij kinderen. Of vind je het juist fijn om ouderen bij hen thuis te helpen in plaats van in het verpleeghuis? Probeer het uit en ervaar hoe je het vindt. Zoek een stage, zodat je er niet direct aan vast zit. Wat jij voelt maakt zichtbaar wat je echt wilt. Vertrouw daarop.

Plant een zaadje

Het is alsof je een zaadje in de grond stopt. Een zaadje in vruchtbare grond komt omhoog en groeit uit tot een mooie plant. Een zaadje in dorre grond ontkiemt niet. Benader bijvoorbeeld kinderdagverblijven, gehandicaptenorganisaties of verpleeghuizen. Waar jij wordt uitgenodigd, komt het zaadje omhoog. Daar heb ik het grootst vertrouwen in. Dat is mij ook gebeurd.

Zo heb ik zaadjes geplant in het bedrijfsleven. Daar kwamen ze niet omhoog. Waarom niet? Ik pas kennelijk niet in het bedrijfsleven. Mijn zaadje voor wonen zaaide ik op het platteland en in de stad. Ik heb het beide uitgeprobeerd. In de stad kwam het niet omhoog, maar wel in het groene dorp waar ik nu woon.

Zaden moeten rijpen

Het vraagt tijd om helder te krijgen wat je echt wilt. Als je in de winter een zaadje in de grond stopt, rijpt het en komt het pas in het voorjaar tot ontwikkeling. Dat geldt ook voor je wil. Neem de tijd om zaken uit te proberen. Sta jezelf toe om zaden te planten die niet omhoog komen. Als ze niet omhoog komen, is de grond kennelijk niet voor jou bedoeld. Geef het niet op en blijf proberen.

Ook als het zaadje niet opkomt is het van jou. Het is geen actie of opdracht of verwachting van iemand anders, maar van jou. En dat is heel waardevol. Zelfs als er niets gebeurt.

Heb je daar hulp bij nodig?

Ben jij het ook beu dat een ander altijd alles voor je bepaalt? Stop er dan mee. Kies om te doen wat je zelf wilt!

Je wil ontwikkelen is net als het planten van zaden. Jij kiest welk zaad je plant, waar je het plant en waarom je speciaal die keuze maakt. Jij kunt bovendien beïnvloeden of ze omhoog komen of niet. En daar help ik je graag bij. Ik bied je daarom een Kies wie je Bent sessie om je te helpen met de eerste stappen om jouw wil te ontwikkelen.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Simona

  Kit, Bedankt voor je leerzame blog. Het leven is een leerproces en ik hou ervan om mijn eigen plan te maken en lekker mijn eigen gangetje te gaan. Inderdaad niet naar een ander zijn pijpen te dansen. Onderzoeken waar je passie ligt is ook een goede tip van je. Uit je comfort zone komen is wel iets waardoor je groeit. Bedankt voor je tips.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn dat het leerzaam voor je is Simona! Belangrijk te ontdekken wat je zelf wilt en daar voor te gaan. Fijn te lezen dat je hier al stappen in zet.
   Lief Kit

   Antwoord
 2. Femke

  Heel waardevol. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik wist wat ik wilde. En überhaupt in de gaten had dat ik niet mijn eigen pad aan het bewandelen was. En nog ga ik wel eens mee in de wil van een ander. Dank voor de tips!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat begrijp ik heel goed Femke. Bedankt dat je het hier deelt. Dat is voor veel mensen erg moeilijk. Maar ook jij hebt geleerd je eigen wil te leven en je bent daarmee een mede voorbeeld voor anderen.
   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Robbert

  Bedankt Kit, ik lees je bericht op precies het goed moment! Grappig, per 1 april a.s. ga ik aan de slag als HRM adviseur bij een grote instellingen voor kinderdagopvang en naschoolse opvang (>1000 medewerkers). Ik werk nu voor meerdere scholen als HRM adviseur. Toen vanochtend op een van de scholen, waarvoor ik werk, meegedeeld werd dat ik naar een instelling voor kinderdagopvang en naschoolse opvang ga, moest men lachen. Ik dacht, het is niet o.k.! Even was ik in de war: heb ik iets over het hoofd gezien? Lachen ze om dat er bijna alleen vrouwen werken en ik een man ben? Zijn er veel vooroordelen over de instelling waar ik ga werken? Voor mij is het helemaal goed, het voelt goed en ik heb er zin in!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   En ondanks dat ze lachen en je de verwarring voelt doe je wel wat je wilt Robbert. Daar gaat het over. Je hebt geen controle over het gedrag van de ander. Wel over wat je zelf wilt en dat is precies wat je met deze keuze gedaan hebt. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

   Antwoord
 4. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Ik was ook lange tijd wil-loos. En mijn zaadjes hebben jaren liggen verpieteren in de dorre grond. Toen ik de keus maakte mijn zaadjes goed te gaan verzorgen, werd ik zeer bereid-wil-lig :-). Belangrijk boodschap die je geef Kit en belangrijk deze echt te leren toepassen.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt dat je dit deelt Marielle! Bijzonder he dat juist als je besluit de zaadjes te gaan verzorgen dat je dat bereid-wil-lig wordt. Prachtig vind ik dat. En je het leven gaat kiezen wat je voor ogen hebt en al het onmogelijke mogelijk wordt. Dat is ook mijn ervaring en geef ik graag door.
   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Marieke

  Ik ervaar weleens keuzestress. Er is niemand die mij zegt wat ik wel of niet moet doen, maar juist dat die keuze bij mij ligt, geeft me weleens ongemak. Wat moet ik dan kiezen als ik heel veel tegelijk leuk vind? Dus dan plant ik meerdere zaadjes?

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ik zou het zo eenvoudig mogelijk houden Marieke. Voortdurend nieuwe zaadjes planten heeft niet zo zin. Een grote dikke stevige eik heb jaren van groei en rijping nodig om hier te komen. Maar dit eikeltje startte uit één zaad. Belangrijk de opgekomen zaden te beschermen, te verzorgen en ze een kans te geven.
   Liefs Kit

   Antwoord
 6. Veron

  Ik denk dat veel mensen niet weten wat ze willen. En dan heb ik het niet zozeer over het kiezen van een beroep, maar gewoon over de ‘dingen’ die dagelijks op je pad komen.
  Een lijstje geven van wat je niet wilt, is voor mensen vaak veel makkelijker. Alleen volgt daar niet een op een uit wat je dan wel wilt.
  Goed dat jij mensen helpt bij het maken van keuzes zodat ze er steeds beter in worden.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja dat klopt Veron. Veel mensen weten dit niet. Vandaar deze blog 🙂
   Bedankt voor je reactie.
   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *