Hoe groot is jouw vertrouwen? - Kies wie je Bent

Hoe groot is jouw vertrouwen?

door | apr 29, 2020 | 7 reacties

“Ik wil niet buigen” zegt een vrouw in de groep. “Het buigen voor de Boeddha vind ik godsverering en ik buig principieel niet voor een beeld.”

“Oké,” glimlacht mijn leraar. “Interessant.”

Herinneren aan liefde

Heb jij een Boeddha-beeld thuis met zo’n Mona Lisa-achtige glimlach op zijn gezicht?

De Boeddha herinnert je eraan om in liefde naar de wereld te kijken. Maar hoe kun je met liefde kijken naar corona, oorlogen, hongersnoden en alle andere verschrikkelijkheden in de wereld? Of ben je ermee in conflict en lijd je eronder?

Oneerlijk

Ook je eigen leven ervaar je misschien als oneerlijk. De één krijgt meer ellende op zijn bord dan de ander. Blijf maar eens glimlachen als een Boeddha wanneer je voortdurend grote moeilijkheden op je af ziet komen, wanneer het leven je onderuit haalt en je in gevecht bent met jezelf. Dan glimlach je niet meer.

Humor

Lukt het je om moeilijke dingen met humor lichter te maken? Kun je situaties lucht geven met humor, terwijl je ze toch serieus neemt? Humor is een kwaliteit van je Hogere Bewustzijn. Net als de glimlach van de Boeddha. Een ander woord voor Hoger Bewustzijn is Groot Vertrouwen. Voor ik verder inga op de glimlach van de Boeddha, leg ik het verschil uit tussen klein vertrouwen en Groot Vertrouwen.

Klein vertrouwen

Klein vertrouwen is wat je persoonlijk ervaart in je leven. Als je een vaste baan hebt bij een goede werkgever, vertrouw je erop dat je elke maand je salaris krijgt. Als je vanwege corona bent gaan hamsteren heb je geen vertrouwen in de toekomst. Je vertrouwt bijvoorbeeld op de mensen om je heen en je gaat ervanuit dat je auto altijd start als je de sleutel omdraait. Dit klein vertrouwen betreft je leven van alledag en wat je daarin geleerd en ervaren hebt.

Groot Vertrouwen

Groot Vertrouwen is van een totaal andere orde, het is mysterieus en moeilijker te zien. Je vindt bijvoorbeeld dat toeval niet bestaat, omdat precies wat je nodig hebt op je pad komt. Of je weet intuïtief wat je moet doen in bepaalde situaties. Groot Vertrouwen is vertrouwen op het Universum, dat alles ziet en weet. Stormen, oorlogen, corona, liefde, geboorte en dood worden gedragen in dit Groot Vertrouwen. Je ziet het wel, maar het vermorzelt je niet.

Groot Vertrouwen huist in het centrum van je lichaam en je komt ermee in contact door stilte en meditatie. In dit Vertrouwen heeft je ego geen plek, al is je ego altijd wel ergens aanwezig.

Oceaan

De oceaan bestaat bijvoorbeeld uit duizenden golfjes. Elk golfje vindt zichzelf uniek en belangrijk en noemt zichzelf ‘ik’. Maar het golfje is een onderdeel van een groter geheel, namelijk de oceaan. Ook je ego is klein vertrouwen en leeft in een groter geheel, namelijk het Groot Vertrouwen. Dit Groot Vertrouwen is hetzelfde als je Hogere Bewustzijn.

Groter dan jij

Terug naar de glimlach van de Boeddha. De glimlach van de Boeddha is een symbool voor het Hogere Bewustzijn. Je buigt dus niet naar een beeld, maar naar een potentieel in jezelf. De buiging is een uiting van dankbaarheid voor dat je dit potentieel in jezelf mag zien.

Tijdens mijn monniks-wijding heb ik drieënzestig volledige buigingen gemaakt. Bij een volledige buiging ga je door de knieën, buig je naar voren en breng je je hoofd naar de grond, leg je beide handen open voor je op de grond, wacht je tot de Boeddha zogenaamd op je handen gaat staan en til je de Boeddha boven je hoofd omhoog. Je herinnert jezelf in dankbaarheid dat je leven geleid wordt door iets wat groter is dan jij.

Shinkai

Tijdens deze ceremonie ontving ik mijn boeddhistische naam: Shinkai wat Oceaan van Vertrouwen betekent. Mijn leraar zei erbij dat ik niet naar het Vertrouwen hoef te zoeken, omdat dat ik het al ben. Net als het golfje dat niet hoeft te zoeken naar zijn essentie, terwijl hij al zijn essentie ís.

Van klein naar groot

Als je leeft in klein vertrouwen ervaar je conflict, angst en eenzaamheid: het ego is dan in conflict. Het leeft op ‘het beste golfje van de klas te willen zijn’. Het ego is ook bang, bang om doorzien te worden dat hij slechts een golfje is. En het is ook bang om te sterven. Dat is waarom zoveel mensen bang zijn voor corona.

Daarom nodig ik je uit te gaan van klein vertrouwen naar Groot Vertrouwen, door je aandacht te verleggen. Hoe doe je dat?

Creëer elke dag een moment van stilte

Ga stil zitten op een stoel of wandel in stilte door de natuur. Zet alle beeldschermen en notificaties uit. Wees alleen met jezelf en ontspan.

Mediteer elke dag 5 minuten

Probeer elke dag te mediteren, al is het maar 5 minuten. Voor mij werkt het het beste om  dat ’s morgens te doen. Ik ga eerst even iets drinken en daarna mediteren. Dus als mijn ego nog rustig is en bijkomt van het slapen ga ik mediteren. Dan kom ik makkelijker in contact met mijn Hogere Bewustzijn. Daarna ga ik pas koffie drinken, eten, lezen, podcasts luisteren of studeren.

Adem naar je buik.

Je Hogere Bewustzijn huist in je centrum. Je centrum bevindt zich in je buik. Adem dus naar je buik. Doe dit rustig en natuurlijk – laat het vanzelf gebeuren. Je longen vullen zich met lucht en die drukken je middenrif naar beneden. Je middenrif drukt je organen verder naar beneden en daardoor zet je buik uit. Je lucht komt dus niet in je buik, maar je ademt wel laag en diep je longen in, wat ontspanning geeft en een gevoel van overgave.

Visualiseer de oceaan.

Stel je voor hoe het zou zijn om de oceaan te zijn in plaats van slechts een golfje. Probeer dat te voelen.

Word de glimlach van de Boeddha.

Kijk naar de glimlach van de Boeddha. Voel de glimlach en word er één mee. Glimlach terug naar de glimlach van de Boeddha.

Maak drie volledige buigingen voor iedere meditatie.

Leg je kussen even aan de kant en begin je meditatie met deze drie buigingen zoals hierboven beschreven. Doe ze langzaam en volledig in aandacht. Voel wat het met je doet.

Houd je mond.

Houd wat vaker je mond dicht. Als je het beste golfje van de klas wilt zijn, moet je misschien overal een mening over hebben. Maar als je wilt leren werken met Groot Vertrouwen, laat je ego dan los. Kijk alleen maar en zeg: ‘Interessant,’ en doe niets.

Oefenen

Je moet dit oefenen, oefenen en oefenen. Honger, dood, ellende of corona blijven moeilijk en pijnlijk. Maar je leert ernaar kijken vanuit je essentie en dat geeft je wijsheid, liefde en vrijheid. Het resultaat is dat je leeft in Groot Vertrouwen. Meditatie is de manier om bovenstaande stappen te leren.

Wil jij dit ook ervaren? Meld je dan aan voor mijn gratis webinar Kaishi Meditatie.

Ik heb plek voor honderd kijkers en mijn webinars lopen snel vol. Reserveer daarom direct je plek.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

7 Reacties

 1. Sharon Messemaker

  Bedankt voor het delen van deze waardevolle tips. Ik ga wat vaker m’n mond leren houden en de stilte opzoeken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat klinkt als een mooi spiritueel voornemen Sharon. Ik ben benieuwd wat het je oplevert.
   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Patricia

  Sinds kort volg ik de lessen van Kit, ik mediteer iedere dag en voel wat het voor me doet. Ik leer. Heel waardevol

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Hi Patricia, bedankt voor je reactie. Ik vind het ook superleuk dat je erbij bent en fijn te lezen dat je er zoveel van leert.
   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Robbert

  Humor hebben en eren dat is wat me raakt! Ja, mooi Kit! 🙏

  Antwoord
  • Simona

   Ik leer hier weer nieuwe dingen uit. Vooral het je mond houden en alles eens te laten gebeuren. Het buigen deed ik nog niet en ga ik direct in uitvoering brengen. De oceaan visualiseren is ontzettend leerzaam. Wat leer ik veel en het helpt mij in de zoektocht naar mijn binnenwereld. Dank je Kit.

   Antwoord
   • Kit de Haan

    Je zet mooie stappen Simona!! Bedankt voor je reactie.

    Liefs Kit

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *