Elke keus die je maakt heeft een consequentie - Kies wie je Bent

Elke keus die je maakt heeft een consequentie

door | okt 22, 2019 | 11 reacties

“Haal mijn kinderen uit Irak,” schreeuwt de Irakese vluchteling voor de zoveelste keer tegen me. Ik voel zijn wanhoop. Hij heeft een vuurrood hoofd, zijn stem trilt bij elk woord en hij zit met gebalde vuisten bij mij aan tafel.

“Dat kan ik niet, ” antwoord ik.

Ik probeer hem al een uur uit te leggen dat ik niet de geschikte persoon ben om de gezinshereniging voor hem te regelen. Ik herhaal meerdere malen dat ik niets voor hem kan doen. Uiteindelijk loopt hij woedend en gefrustreerd weg. Halverwege de gang zakt hij in elkaar en gilt dat hij niets meer kan zien en blind geworden is.

Stage Vluchtelingenwerk

Ik ontmoet deze man jaren geleden tijdens mijn stage Maatschappelijk Werk bij Vluchtelingenwerk. Ik weet nog dat ik hem als dwingend en dreigend ervaar. Ik kies ervoor om duidelijk te zeggen waar het op staat. Geen hoop bieden als die er niet is.  Ik maak de keus te vertellen wat ik hem voor hem kan doen en dat is niets.

Elke keus heeft een consequentie

Elke keus die je maakt heeft een consequentie. Soms kun je een consequentie overzien. Als je in de herfst gaat fietsen zonder regenpak is de kans erg groot dat je met een nat pak thuiskomt. Of als je geld steelt van je werkgever is het niet zo vreemd als je op staande voet ontslagen wordt.

Herken je dat?

Ik zie in mijn praktijk vaak mensen die het moeilijk vinden om de consequenties van keuzes te overzien. Herken je dat? Je weet niet wat de gevolgen zijn als je je partner verlaat, kiest voor een deeltijdbaan of besluit een nieuwe auto via de bank te kopen.

Dan heb ik nog niet over keuzes in de relationele sfeer. Want welke consequentie heeft het als je beste vriendin bij je in huis komt wonen omdat ze het moeilijk heeft? Of hoe gaat je familie reageren als je besluit met je gezin naar het buitenland te vertrekken? Of wat zou er gebeuren als je de moed vindt je oom te confronteren, dat hij je als kind seksueel misbruikt heeft? Zulke keuzes doen veel met je.

Controle?

Voor een keus staan kan je verlammen, onrustig of boos maken. Je probeert de consequenties zo goed mogelijk te overzien en je denkt en hoopt dat je daarmee de controle over een situatie houdt. Denk maar aan een trouwerij. Een ceremoniemeester bedenkt tot op de minuut hoe en wanneer het paar in het zonnetje gezet gaat worden. Het loopt altijd anders. Je kunt een trouwerij niet helemaal dichttimmeren en dat geldt voor alle keuzes in je leven.

Drie reacties

In mijn praktijk zie ik drie reacties op keuzes:

1.Je timmert de consequenties van de keus helemaal dicht.

Dit zie je terug bij de tafelindelingen bij een trouwerij of als iemand een presentatie moet geven. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het maakt een situatie hard, saai en voorspelbaar.

2. Je kiest niet.

Je maakt tientallen scenario’s van de mogelijke consequenties in je hoofd. De angst wint het van de consequenties. Maar niet kiezen is ook een keus. Namelijk, je kiest ervoor om niet te kiezen en te blijven in de situatie waarin je zit, met alle consequenties.

3. Je laat de ander kiezen.

Deze zie ik veel. De keus, de angst voor de consequentie en de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met je keus, zijn te groot. Als je iemand anders vraagt te kiezen, ben je niet verantwoordelijk als het fout gaat. Je hebt hiermee je leiderschap en de regie over je leven weggegeven.

De keus van de Irakese vluchteling

De Irakese vluchteling heeft de keus gemaakt te vluchten uit Irak. Het is er te gevaarlijk en hij moet zijn gezin achterlaten. Met grote consequenties. Hij mist zijn gezin verschrikkelijk en hij wordt verscheurd van verdriet omdat hij zijn gezin achterlaat.

De gezinshereniging is niet eenvoudig te regelen en het duurt jaren voordat ze weer bij elkaar zijn. De stress, de wanhoop en mijn afwijzing schakelen zijn hersenen gedeeltelijk uit, waardoor hij tijdelijk blind wordt. Het lichaam maakt deze keus om hem te beschermen tegen te veel pijn.

Mijn grootste les

Deze situatie is één van mijn leerzaamste lessen geworden in mijn carrière als hulpverlener. Ik ben op dat moment nog groener dan gras en kies ervoor om nee te zeggen, zonder de consequentie te overzien.

Ik wil geen hoop bieden die er niet is. Maar er is altijd hoop. Als er geen hoop is, is er geen leven. En ik haal zijn laatste hoop dus weg. Ik leer dat je nooit alleen maar nee moet zeggen. Je moet juist ook ja zeggen. Ja zeggen op wat wel kan. Ik kan bijvoorbeeld het traject naar de juridische afdeling begeleiden, die wel zijn gezinshereniging kunnen regelen.

Je weet nooit wat er gebeurt

Ik kan je niet leren consequenties te overzien. Daar is het leven te complex en te onvoorspelbaar voor. Je weet nooit wat er gebeurt. Ik kan je wel een aantal tips geven waarmee je beter kunt kiezen. Hiermee beïnvloed je de consequenties. Als je weet dat je van ongezond eten kanker kunt krijgen en je kiest ervoor om gezonder te eten,  weet ik niet of je alsnog kanker krijgt of niet, maar je hebt er wel alles aan gedaan om een gezonde keus te maken.

Vier tips

 1. Wees je bewust dat elke keus een consequentie heeft.

Wat je ook kiest of niet kiest, het heeft een gevolg voor jou, de mensen om je heen of je omgeving.

 1. Jij bent verantwoordelijk voor de keus die je maakt.

Dit is erg belangrijk. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw keuzes. Niemand anders. Geef de regie hierin nooit weg. Ondanks dat het moeilijk kan zijn bij ingrijpende keuzes, is het krachtig en volwassen om verantwoordelijkheid te nemen voor wat je kiest.

 1. Vertrouw erop dat wat je kiest goed is.

Het leven geeft je wat je nodig hebt. Je wordt voor keuzes gesteld die je aankunt. Hoe moeilijk ook. Een kind van drie hoeft geen keus te maken over de hypotheekaftrek. De driejarige moet kiezen tussen pindakaas of chocoladepasta op brood.

Dus jij staat voor keuzes in je leven die je nu aankunt. Vertrouw erop dat het goed is wat je kiest. Accepteer de consequenties van je keus of maak een andere keus.

 1. Je bent vrij om te kiezen wat je wilt.

Voel je vrij om te kiezen wat je wilt. Als je erg onrustig wordt van bepaalde keuzes of als je je onrustig, boos of verdrietig voelt, zit je in de keus van iemand anders. Dat betekent dat je hard aan het nadenken bent wat een ander wil of verwacht. Echt de keus maken voor jezelf voelt rustgevend en bevrijdend. Daarom weet je ook dat het goed is wat je kiest. Dat voel je!

Gratis Kies wie je Bent sessie

Sta je voor een belangrijke keus in je leven? Wil je naar aanleiding van deze blog met mij hierover in gesprek? Twijfel dan niet en vraag een kosteloze sessie Kies wie je Bent aan. Dan onderzoeken we samen voor welke keus je staat, welke consequenties je ziet en welke nog onbewust zijn. Tijdens deze sessie deel ik waardevolle lessen over keuzes maken in vertrouwen en vrijheid.

Schrijf je hieronder nu in

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

11 Reacties

 1. Marieke

  Prachtige blog weer, Kit. Bedankt. Ik herken vooral het niet durven kiezen omdat ik bang ben voor eventuele veranderingen of consequenties die ik niet kan overzien. De controle loslaten 😉
  De beste keus die ik hierin ooit heb gemaakt, is het hulp zoeken. Met iemand samen kijken naar mijn gedachtes en overtuigingen over ‘durven kiezen’. De angst en verwarring erachter eerlijk aan durven kijken en er dan achter komen dat alleen in de actie dingen duidelijk kunnen worden. Dus dat betekent: kwetsbaarheid omarmen (ja, beter een foute keuze waar ik van kan leren dan helemaal geen keuze), liefdevol naar mijzelf toe zijn, dan mijn grote meidenbroek aan en gaan!

  Antwoord
  • Simona Van Leeuwen

   Hoi Kit,

   Mooi geschreven en de vluchtelingen crisis is helaas nog steeds niet opgelost en dat zal ook wel nooit gebeuren. De keuze die een mens maakt is inderdaad zijn eigen keuze, bijvoorbeeld op een vrij leven in Europa, wat ik goed begrijp. Want zij hebben geen andere keuze op een vrij leven. Later komen inderdaad de consequenties pas. Dat is bij veel beslissingen op je levenspad. Veel dingen vallen tegen als het daadwerkelijk zover is.

   Groetjes Simona

   Antwoord
   • Kit de Haan

    Het goede nieuws is Simona dat je de consequenties van je keuzes dus kunt beïnvloeden. Daarmee wordt het niet altijd minder pijnlijk, maar wel draaglijker.

    Liefs Kit

    Antwoord
  • Kit de Haan

   Angst voor verandering is ook een grote reden om geen keuzes te maken. Bedankt voor je openheid in je reactie Marieke. Dat is voor veel mensen een blokkade om echte keuzes te maken.

   Liefs Kit

   Antwoord
  • Marielle - Succes met je Bedrijf

   Het vertrouwen is altijd de basis. Ik heb de afgelopen jaren ook veel keuzes moeten maken, waarvan ik niet wist wat de consequenties zouden zijn. Maar met het vertrouwen dat ik de juiste stap zette, kon ik de controle loslaten. Dat werkte bevrijdend.

   Antwoord
 2. Veron Goemans

  Ha Kit, je bent in je praktijk 3 reacties tegengekomen als het om keuzes maken gaat.

  Ik heb het idee dat er ook nog een belangrijke 4de is, namelijk ‘je keus uitstellen’. Met deze reactie doe je jezelf langer pijn dan nodig is.

  Erop vertrouwen dat wat je kiest goed is, helpt dan enorm om te kiezen. Mooie tip!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi Veron. Klopt helemaal. Bedankt voor je mooie toevoeging.

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Marie-José

  Hele mooie blog Kit. Je laat heel helder zien wat kiezen is, wat het met je doet.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marie Jose! Het helpt als je bewustzijn ontwikkelt over de manier waarop je kiest.

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Femke

  Mooi blog! Keuzes maken blijft altijd lastig. Als je je bewust bent dat je een keuze hebt ben je al een stap verder!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Zeker Femke! Bedankt voor je reactie..

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *