Een handleiding voor je leven in 6 hoofdstukken - Kies wie je Bent

Een handleiding voor je leven in 6 hoofdstukken

door | nov 11, 2019 | 8 reacties

Wie ben jij echt?

Stel je eens voor dat je voor jezelf kiest. Dat je erachter wilt komen wie je echt bent. Dat je je essentie wilt leren kennen. Dat betekent dat je een onderzoek bent gestart naar jezelf met de belangrijkste vraag: “Wie ben ik eigenlijk?”

Om dat uit te vinden heb je een pad te gaan: het spirituele pad.

Om dit uit te leggen vertel ik vaak aan mijn klanten ‘het verhaal van de Vijf Hoofdstukken Van Het Leven’ uit het Tibetaanse boek van Leven en Dood.

Hoofdstuk 1

Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet op het spirituele pad.

 Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Je weet niet waar je bent en je weet niet hoe je eruit moet komen. Het duurt erg lang voordat je eruit bent en je hebt hulp nodig van anderen.

In deze fase lijkt alles wat je meemaakt de waarheid. Je wordt overvallen door angst, onzekerheid en twijfels, wat je de hele dag bezighoudt. Als je baas je een sukkel noemt of je gelooft zelf niet dat je goed presteert maakt dit je onzeker. Je gelooft wat anderen zeggen en de tranen in je ogen bevestigen je rotgevoel.

Het kost veel energie en je zit er regelmatig in vast. Je voelt je een slachtoffer van je situatie. Je wilt het zo graag anders en dat lukt niet. Daarom voel je je boos en wanhopig. Je hebt hulp nodig om anders naar jezelf te leren kijken.

Hoofdstuk 2

Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Je baalt enorm. Je hebt zo hard gewerkt om eruit te komen en nu zit je er weer in. Je vraagt je af hoe dit kan en wat je allemaal fout doet. Het duurt weer erg lang voordat je eruit bent.

In deze fase begin je zicht te krijgen op je binnenwereld door te mediteren. Het belangrijkste wat er deze fase gebeurt, is dat je ontdekt hoe je jezelf kunt observeren. Je kijkt naar jezelf van een afstand. Je ziet jezelf bewegen en van alles doen.

Je begint ook te herkennen wat je precies denkt en voelt. Je binnenwereld is een soort landkaart die je moet leren lezen om goed te begrijpen hoe het voor jou werkt.

Ik heb mijn binnenwereld leren kennen door mijn lichaam, Einstein door zijn verstand en Mozart door de muziek. Wat jouw ingang is moet je ontdekken en dat is wat je in deze fase doet.

Hoofdstuk 3

 Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je valt in het gat.

Ja, dat is een gewoonte. Je valt altijd in het gat, dus nu ook. Maar je weet waar je bent, je weet wat je moet doen om eruit te komen en je bent zelf verantwoordelijk voor deze keuzes.

Je bent zo gewend om in een bepaalde waarheid te leven dat je de neiging hebt die te herhalen. Je gedragspatronen lijken op de groeven van een grammofoonplaat. Je draait steeds dezelfde groef af. Oftewel: je hebt de neiging om vanuit een oud patroon naar je moeilijkheden te kijken.

Maar je hebt in hoofdstuk 2 opnieuw leren kijken naar jezelf en je wilt in deze fase bewust de keus maken om het anders te doen. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Inmiddels heb je zoveel kennis en ervaring dat je dit ook kunt.

Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om deze fase door te komen. Een goede coach of leraar blijft je terugverwijzen naar jouw weg als je daarvan afraakt en spoort je aan om door te gaan.

Hoofdstuk 4

 Je loopt in een straat en er is een gat in de weg. Je ziet het gat al mijlen van te voren en je loopt om het gat heen. Daar ga je niet opnieuw in vallen!

 Het vraagt aandacht en concentratie om eromheen te lopen. Daar moet je iedere keer weer opnieuw voor kiezen. Net zolang tot je een nieuwe groef heb aangemaakt en het vanzelf gaat.

Om het gat heen lopen betekent dat je je problemen ziet als kansen voor bewustwording. Je gaat ja zeggen tegen je problemen. Natuurlijk is het moeilijk, maar wat je leert er veel van.

Als je conflictmijdend bent, is het leerzaam om een conflict op te zoeken. Het conflict vermijden is het oude gedrag en het conflict aangaan maakt je bewust van je kracht en de verantwoordelijkheid van je eigen keuzes. Dan ben je uit je slachtofferschap gestapt: uit het gat geklommen.

Hoofdstuk 5

 Je loopt in een andere straat. Je hebt je les geleerd en je staat open voor nieuwe wegen en mogelijkheden.

 Je hebt afscheid genomen van beperkende overtuigingen, je hebt blokkades opgeruimd en trauma’s doorgewerkt. Je hebt letterlijk ruimte gemaakt voor een lichter en vrijer leven. Je begint te ontspannen en te vertrouwen op een hogere kracht die je in dit leven begeleidt. Je voelt de behoefte om dienstbaar te zijn en je egocentrisch denken maakt plaats voor harmonie en liefde.

Hoofdstuk 6

 Je loopt in een andere straat en er is een gat in de weg.

 Dit hoofdstuk bestaat officieel niet, ik heb het zelf toegevoegd. In een andere straat lopen betekent niet dat er geen pijn meer is, want pijn hoort bij het leven. Ook in een andere straat zul je gaten tegenkomen en moeilijkheden het hoofd moeten bieden die nieuw en eng voor je zijn.

Je voordeel is dat je ervaring hebt opgedaan hoe je kunt omgaan met een gat in de weg. Dus dit nieuwe gat in de andere straat stelt je voor uitdagingen die je aankunt door je ervaring in de vorige straat. Je weet dat zwelgen in pijn je niet helpt. Je hebt geleerd pijn te doorleven, er één mee te worden en het los te laten. Dit zal de rest van je leven blijven terugkomen.

Waar sta jij?

Wil je weten waar jij staat in je leven? In welke hoofdstuk ben je nu? Lukt het je om uit het gat te komen of heb je een zetje nodig?

Plan direct een sessie Kies wie je Bent in mijn agenda en we kijken er samen naar.

Ik ben benieuwd waar jij staat.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

8 Reacties

 1. Veron Goemans

  Ik kende de metafoor van het gat in de weg al, maar ik wist niet dat het uit een Tibetaans boek kwam. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom jij er een hoofdstuk aan toegevoegd hebt. In hoofdstuk 5 schrijf je dat alle blokkades zijn opgeruimd en alle trauma’s zijn doorgewerkt. Waarom is er dan opnieuw een weg met een gat?

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ik schrijf dat er blokkades en trauma’s opgeruimd zijn, niet dat alle blokkades en trauma’s zijn opgeruimd. Ook in een nieuwe straat zullen ze hun invloed uitoefenen, vooral als je dingen gaat doen die je niet kent. Je hebt nu zoveel bewustzijn dat je met nieuwe overtuigingen dit kunt dichttimmeren. Dat is geen echt vrijheid. Echte vrijheid is in een nieuwe straat lopen, herkennen dat oude patronen zich openbaren, omdat ze nu eenmaal altijd doen en in vertrouwen om het gat heen lopen. Niet het gat dichttimmeren met overtuigingen die je geleerd hebt over bewustzijn en persoonlijke groei.

   Antwoord
 2. Femke

  Mooie metafoor! Deze kende ik niet maar herken ik wel en ik denk dat ik inderdaad in hoofdstuk 6 zit. Oude patronen keren zo nu en dan onbewust terug maar herken ik dan heel snel waardoor ik op tijd om het gat heen kan lopen of vooral door een andere straat kan lopen!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Precies! Zodra je uit je comfortzone gaat plak je je oude patronen op de nieuwe straat. Je herkent ze alleen sneller waardoor je efficiënter kan kiezen voor nieuw of ander gedrag. In vertrouwen, liefde en zekerheid.

   Antwoord
 3. Marieke

  Prachtige metafoor voor de uitdaging in ons leven: jezelf ontwikkelen met alles wat daarbij komt kijken en je emoties er ‘gewoon’ laten zijn. Het vraagt bewuste aandacht om alle stappen te zetten die nodig zijn om nieuwe paden te zien en ze te leren bewandelen. Fijn dat jij anderen in dit proces liefdevol ondersteunt!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat is wel het allerbelangrijkste wat je op dit pad leert. Dat je met aandacht de stappen zet. Daardoor vertraag je ook en door de vetraging kun je gedachten en emoties goed zien. En vandaaruit ontdek je welke gaten er in de weg in je leven liggen. Maar het begint bij aandacht en bewustwording.

   Antwoord
 4. Marielle - Succes met je Bedrijf

  Ja geweldig Kit dat je deze hier deelt. Ik heb deze ook van Wayne Dyer vaak gehoord. Echt zo prachtig vind ik ‘m. Valt vaak niet mee uit het gat te blijven of die nieuwe straat te vinden. Deze handleiding is zeer behulpzaam.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi he? Ik vind hem ook zo prachtig. Hij maakt op zo’n eenvoudige wijze duidelijk waar je staat en wat je nog te doen hebt. En nee, je hebt gelijk. Het is niet makkelijk. Het vraagt een enorm doorzettingsvermogen om de hoofdstukken door te werken. Maar niets is onmogelijk. Een goede leraar of coach is hierin onontbeerlijk.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *