Durf jij iets nieuws te beginnen? - Kies wie je Bent

Durf jij iets nieuws te beginnen?

door | jul 1, 2020 | 12 reacties

Hoe kun je omgaan met situaties waarin je je niet volledig prettig voelt? Wat kun je doen als je buiten je comfortzone zit? Hoe kun je loskomen van beperkende gedachten, zodat je echt kunt groeien?

In mijn dagdromen kan ik alles

Ik glij met hoge snelheid in een roeiboot over de Amstel. Mijn ademhaling gaat mee met de riemen en op mijn uitademing zet ik kracht bij met mijn benen en rug om nog harder te gaan. Het water schittert in de zon, maar wat er op de oever gebeurt neem ik niet waar. Ik voel mij één met de roeiboot, met mijn maatje en met het water. Ik vergeet de hele wereld.

In mijn dagdromen presteerde ik het hoogst haalbare. Ik kon zelfs dingen die ik nog nooit gedaan had – het maakte allemaal niet uit. In mijn dagdromen beperkte ik mezelf niet. Daar was ik niet onzeker, voelde ik me niet trillerig in mijn benen, stond het zweet mij niet in de handen en voelde ik mij niet geblokkeerd als ik iets wilde vertellen. In mijn dagdromen was ik de held in mijn eigen verhaal.

Leren is als roeien

Ik bevond mij echter niet in een dagdroom, maar in een roeimachine. Met mijn voeten geklemd in riempjes probeerde ik te roeien op het droge. Marielle van der Vlies, mijn coach, zat naast mij in een andere roeimachine. Onder haar supervisie roeide ik zowaar 78 meter. Tegelijkertijd was ik onrustig en bang dat ik misschien iets kapot zou maken.

Ik zag al gebeuren dat de hendel waar ik aan trok keihard terugschoot wanneer ik hem per ongeluk zou loslaten. Ik had makkelijk door kunnen gaan en meer slagen kunnen maken, maar dat durfde ik niet. Ik voelde mij onzeker en onhandig en stopte dus na 78 meter.

Beren op de weg

Ik kende dit van mezelf. Dat deed ik nou altijd. Ik maakte fantastisch mooie plannen en op het moment dat ik ze moest uitvoeren stopte ik er weer mee. Dan luisterde ik naar dat stemmetje in mijn hoofd dat riep dat ik het niet kon en werden de beren op de weg levensgroot. Het effect was dat ik al mijn plannen weer in de kast zette en er niets meer mee deed.

Het moet meteen goed

Ik zat voor de allereerste keer in mijn leven in een roeimachine en ik voelde maar één ding: ik moest het goed doen. Ik wist niet eens wat precies, maar het moest wel goed. Ik luisterde aandachtig naar de uitleg van Marielle en probeerde haar bewegingen zo nauwgezet mogelijk te kopiëren. Marielle was namelijk wel één met haar roeimachine.

Ik niet. Ik voelde me volledig uit elkaar vallen, alsof niets in mijn lichaam nog wilde samenwerken en mijn armen niet meer bij mijn benen hoorden. Ik leunde veel te ver naar achter en leek geen controle meer te hebben over mijn lichaam. Ik was volledig uit mijn comfortzone en ik voelde me onzeker en onhandig. Toen ik eraf wilde stappen kreeg ik zelfs mijn voeten niet meer uit de riempjes.

Uit je comfortzone

Ik dacht dat het zo hoorde. Dat alles wat nieuw was raar en gek hoorde aan te voelen. Dat je een lichte angst hoorde te voelen om iets te doen waardoor mensen je zouden uitlachen. Of dat zichtbaar zou worden dat je iets gewoon niet kon.

Maar juist als je iets nieuws uitprobeert, gaat er veel niet goed. Zo werkt het gewoon, want alleen als je uit je comfortzone bent kun je echt iets leren. Als je dit vaker doet, kun je patronen ontdekken in jezelf. Ga jij harder je best doen of laat je juist in je reacties merken dat je het heus allemaal wel begrijpt? Beide komen door je beperkende gedachten.

Stap voor stap

Leren kost tijd. Hoe harder je wilt, hoe langzamer je gaat. Sommige processen kun je nu eenmaal niet versnellen. Dat zou ik al helemaal niet proberen in een roeiboot, want dan kieper je waarschijnlijk om. Marielle legde uit dat juist de rustmomenten tijdens het roeien voor snelheid zorgen. Leren is net als roeien: de rustmomenten zorgen voor vooruitgang.

Kom los van je beperkende gedachten

Het is juist goed als er gedachten opkomen dat je het niet kan. Onderzoek ze dan, in plaats van ze klakkeloos te geloven. Klopt het wat ze je vertellen? Nee? Neem er zo snel mogelijk afscheid van. Dáárom is die rust zo belangrijk. Die geeft je de tijd om voor de rest van je leven los te komen van je beperkende gedachten. Om vervolgens al je tijd, energie en geld te steken in wat je wel kunt en om je dromen waar te maken.

Overigens ben ik niet verder gegaan met roeien. Want ik hoef ook niet alles te kunnen.

3 tips

Hoe kun je dus loskomen van die beperkende gedachten, zodat je echt kunt groeien? Ik geef je hieronder drie tips die je kunnen helpen.

1.     Zoek iemand die verder is

Zoek de beste om van te leren. Ik kan dus prima leren roeien van Marielle, omdat zij dit al goed kan. Zij kan mij dan de basis goed aanleren. Ga ik naar iemand toe die de basis niet beheerst, dan leer ik dingen verkeerd aan die ik later weer moet afleren. Neem dus geen genoegen met een minder goede of minder ervaren leraar.

2.     Oefen maar één ding tegelijk

Ik wilde meteen goed roeien. De eerste 78 meter van alles wat ik in mijn leven doe moest perfect zijn. Dat kan natuurlijk niet. Als je echt wilt leren roeien, moet je je eerst focussen op je benen en leren kracht zetten. Al het andere komt later. Het is net als met leren autorijden, dat doe je ook niet in één keer, maar in kleine stappen.

3.     Gun jezelf tijd

Informeer hoe lang het duurt voordat je iets onder de knie hebt. Leren roeien kost natuurlijk een heleboel tijd. En zelfs als je al zo goed roeit als Marielle, vraagt het tijd en rust om je bewegingen voortdurend te verbeteren en je ervaringen te verdiepen. Neem minimaal een jaar de tijd voor iets nieuws.

Van gedachten wisselen

 Ben jij eraan toe om dit te onderzoeken voor jezelf? Wil je hierover eens van gedachten wisselen met mij?

Dat kan! Alleen deze zomer bied ik je een gratis online sessie Kies wie je Bent van een uur in plaats van een half uur.

 Boek hieronder direct een afspraak in mijn agenda. Ik heb een volle agenda en maximaal plek voor 7 sessies deze zomer.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

12 Reacties

 1. Simona

  Kit wat een mooie blog heb je geschreven. En wat mooi dat jij vrouwen kan helpen om van die onzekerheid af te komen.
  Het gaat inderdaad om de beperkende gedachten los te laten en tegen jezelf zeggen: kom op Kanjer je kan het en doe het ook.
  Want uit je comfort zone gaan levert je veel nieuwe ervaringen op in je leven. Mijn laatste uit me comfort zone gaan was paardrijden en dat is heel goed bevallen. Dank je Kit

  Liefs Simona

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Simona! De enige reden waarom je niet uit je comfortzone gaat zijn beperkende gedachten. Als je daar afscheid van kan nemen gaat de wereld voor je open. Zoals jij ervaren hebt met paardrijden. Mooi voorbeeld. Ga je vaker rijden?

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marieke

  Heel herkenbaar, dat als je iets wilt leren dat het dan meteen goed moet. Ik ben vooral bezig om mezelf nu tijd te gunnen. Dat is een hele mooie tip die je in je blog beschrijft. Waarvoor dank 🙂

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Marieke. Een keer iets uitproberen of echt iets nieuws eigen maken is nogal een verschil. Het eerste duurt een aantal minuten en het tweede vraagt minimaal tienduizend uur om het eigen te maken.
   Mooi dat je jezelf nu de tijd gunt! Dit hoort bij die tienduizend uur!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Savannah Engelenberg

  Zo herkenbaar Kit! Ik zit er midden in op dit moment. Ik ben nieuwe dingen aan het leren die zo nu en dan uiterst oncomfortabel voelen. Ook ik heb op die momenten het gevoel dat ik het ‘nu toch wel moet kunnen’.

  Dank je wel voor je reminder dat je tijd nodig hebt om nieuwe dingen eigen te maken. Dat je jezelf tijd en rust mag gunnen. Ik wéét het allemaal wel…maar soms heb ik gewoon een blog als dit nodig om het weer even te her-inneren ;-)!

  Lieve groet,
  Savannah

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Fijn dat je via deze blog hieraan herinnert wordt. Daar doe ik het voor. Bedankt voor je reactie en ik ben ben benieuwd waar je allemaal mee bezig ben.

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Marielle van der Vlies

  Het waren 78 hele mooie meters he Kit? Prachtig artikel heb je er over geschreven, fijn dat je andere vrouwen hier zo behulpzaam in bent.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, prachtig, deze 78 meters vergeet ik nooit meer 🙂 Nog bedankt voor de kans en de ervaring. Daardoor kon ik er een mooi blog over schrijven!

   Antwoord
 5. Jacqueline

  Mooi blog, Kit. Ik herken het ‘al willen kunnen’ zonder het te hebben geoefend. Nu ben ik zover dat – als ik mezelf een doel stel – dat ik mezelf zoveel mogelijk onthecht van het resultaat en SUPER benieuwd ben naar de weg ernaar toe, wie ik onderweg zal ontmoeten, wat ik zal beleven. Wat ook helpt: mezelf een roeister noemen, terwijl ik nog maar net ben begonnen met oefenen, haha.

  Antwoord
 6. Ingrid

  Lieve Kit, wederom een blog van jou waar ik van smul. Wat een rijkdom aan info. Ik sta aan het begin van mijn eerste Webinar en voel nu al de angst om “fouten” te maken en dingen te vergeten. Maar net wat je zegt:stap voor stap. Ja met vallen en opstaan en durven uit je comfort zone te gaan. En ja wat is” fout?” Ik heb de datum al staan en zal er met vooral veel plezier in gaan staan.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel voor je reactie Ingrid. Het zijn smulblogs voor jou. Fijn dat je er zoveel aan hebt en veel succes met je eerste webinar.
   Liefs Kit

   Antwoord
   • Hilda

    Herkenbaar Kit! Je blogs zijn uit het leven gegrepen. Al direct goed willen doen….mij helpt het om in het proces te zijn, het avontuur van iets nieuws…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *