You are mysterious

door | jun 12, 2019 | 6 reacties

You are mysterious. I like mysterious. I hope you like it too” zegt de wereldberoemde Italiaanse psychotherapeut Piero Ferrucci tegen mij. Hij glimlacht. Het is een compliment. 

“Nee,” antwoord ik. “Ik vind het niet leuk, ik vind het verwarrend en ik doe het niet goed.”

Hij legt uit dat ik niets verkeerds doe, maar dat ik wel iets mysterieus heb.

Reactie op een compliment

Iemand uit mijn opleidingsgroep geeft mij een prachtig compliment over een visualisatie-oefening. Ik antwoord met verdriet, boosheid en verwarring.

“Bijzonder” zegt Piero. “Je had ook met een glimlach dankjewel kunnen zeggen, maar dat is niet hoe je reageert.”

Grammofoonplaat

Herken je dit? Dat je soms niet weet wat je moet voelen? Dat je gevoel niet in overeenstemming is met wat je denkt? Dat het lijkt alsof je altijd met hetzelfde gevoel reageert? Je bent als een oude grammofoonplaat die steeds hetzelfde liedje afspeelt. Je wilt graag een nieuw liedje horen, maar de naald blijft steken in een oude groef.

Hard werken

Je werkt hard om jezelf staande te houden. Maar op de meeste onhandige momenten word je bijvoorbeeld overvallen door angst. Je voelt een intense angst en buikpijn als je op het punt staat een presentatie te geven aan je team. Of je kunt tijdens de boodschappen je tranen niet meer bedwingen en moet de winkel uit.  

Blokkade

Het blokkeert je om vrij en open te leven. Je gaat situaties uit de weg. Je doet geen boodschappen meer en een presentatie laat je over aan een ander. Die verjaardag skip je ook en je vrienden gaan naar festivals zonder jou.  

Verlangen naar rust en ruimte

Tegelijk ben je het goed beu. Je spreekt jezelf ferm toe dat het nu klaar is met dat gezeur. Je belooft jezelf je mond open te trekken in groepen en op te houden om bang te zijn. Want wat zou het fijn zijn als je gewoon kunt vertrouwen op wat je voelt. Je verlangt ernaar niet

meer eeuwig te hoeven twijfelen en je eigen keuzes te kunnen maken. Wat een ruimte en rust zou dat geven.

Redenen waarom je die ruimte en rust niet kunt voelen:

Reden één

Er ligt te veel troep boven op jou. Met troep bedoel ik je geschiedenis, je ervaringen, je moeilijkheden en je tekortkomingen. Als je dit dagelijks met je meedraagt is het onmogelijk om te voelen dat mens-zijn van nature licht is. Als je dat wilt ervaren moet je eerst puinruimen. Bijvoorbeeld weghalen wat niet van jou is, liefdevol naar jezelf kijken en afscheid nemen van gedachten die je in de weg zitten. Door het puinruimen ontstaat ruimte en stilte, omdat je afscheid hebt genomen van gedachten óver de troep.

Reden twee

Je zit vast in de oude groef van de grammofoonplaat. De groef van angst, pijn en verdriet waar je in terechtkomt als je leven tegenzit. Als je je niet bewust bent dat je pijn en verdriet herhaalt, kun je er niet uit. Zodra je inziet dat je steeds hetzelfde doet, ontstaat er een keuze. Blijf je in de groef of stap je eruit en doe je iets nieuws? Het nieuwe wat je dan ervaart is ruimte en rust. Je leven is meer dan die ene oude groef op de grammofoonplaat.

Zie jezelf

Je kunt niet zien dat je mysterious bent, net zo goed als ik dat niet kon. Ken je mensen die jou echt zien? Vraag hen wie ze zien als ze door je troep heen kijken. Zien zij dan de prachtige mens die je bent? Laat hen uitgebreid vertellen wat ze zien en schrijf het op. Zoek hiervoor de juiste mensen die dit kunnen en die je vertrouwt.

Ontdek de andere groeven

Koester deze ervaringen. Ik heb dat zinnetje you are mysterious van Piero Ferrucci lang bij me gedragen. Het spoorde mij aan om te zoeken naar andere groeven op mijn grammofoonplaat. Hoe kan het dat hij in mij iets ziet wat ik zelf niet zie? Hoe krijg ik het voor elkaar dat ik zie wat hij ziet? Ik geef je hiervoor 6 tips.

 1. Begin met puinruimen.
 2. Word je bewust van je groef.
 3. Zie hoe je reageert.
 4. Praat erover met anderen.
 5. Vraag je af hoe je zou reageren als je iets totaal nieuws zou doen.
 6. Probeer het uit.

Je bent niet je troep

Het resultaat is verbluffend. Want je bént niet je troep. Zo voelt het wel, maar je bent het niet. Wie ben je zonder troep? Daar is maar één antwoord op:

You are mysterious!

Waarom? Omdat je mens bent. Omdat het je geboorterecht is. Dan heb ik nog niet over hoe mysterieus het is dat je elke 7 dagen een compleet nieuw oog hebt, dat je nieren je bloed zuiveren en je haren groeien. Hier heb je geen enkele invloed op en toch vindt het op een mysterieuze wijze plaats.

Kies voor een leven zonder troep. Ontdek waarom ook jij mysterieus bent. Kies vandaag. Begin met puinruimen.

Kies-wie-je-Bent-sessie

Ik help je om te kiezen voor jezelf. Verlang je ernaar je troep op te ruimen? Kun je dat in je eentje? Ik kon het niet en ik vond mensen die mij stap voor stap begeleidden. Mijn binnenkant werd zichtbaar en samen ruimden we alle troep op die mijn kracht in de weg lag. Nu ben ik klaar om jou te helpen.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Marieke

  Bewust worden van de groef in mijn leven. Daar ga ik mee aan de slag. Dank je voor deze mooie blog, Kit.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Graag gedaan Marieke. Bewust worden van je groef brengt je elke dag weer nieuwe inzichten als je blijft kijken. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marie-José

  ‘You are mysterieus’
  Dat is een mooie reminder voor op de badkamerspiegel 🍀
  Dankjewel Kit!

  Antwoord
 3. Marielle van der Vlies

  Uiteindelijk ontdek je dan ook dat je troep ook een groot cadeau is. Omdat het je ook veel gegeven heeft. Of zie jij dat anders Kit?

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dat zie ik zeker zo. Het duurt alleen wel een tijdje voordat je kunt dat je troep je grootste cadeau is. De grootste lessen zitten in je grootste moeilijkheden. En als je die kunt aankijken en kunt doorwerken kun je van grote waarde zijn voor jezelf en anderen. Mooie toevoeging Marielle, dankjewel!

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Barbara

  Mooie vergelijking met de grammofoonplaat. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat je blijft hangen en je andere groeven niet zichtbaar zijn. Niet voor jezelf en niet voor de buitenwereld. Dank voor je mooie blog.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *