“Scheisse, ich weiss es nicht.” zeg ik met een hoge stem. De tekening bibbert mee in mijn handen, het zweet druipt van mijn rug af. Ik ben voor de eerste keer bij de opleiding Psychosynthese in Duitsland en ik moet iets vertellen over mijn ervaring.

Blokkade

Herken je dit? Blokkeer je weleens? Voelt het ongemakkelijk als je iets moet doen wat je niet kent? Kies je liever voor het bekende dan voor het onbekende?

Comfortzone

Je hebt een levenssituatie gecreëerd waarin jij je comfortabel en prettig voelt. Dat is je comfortzone. Je kiest ervoor om daar te blijven. Daarbuiten voelt het ongemakkelijk en daar kom je liever niet. Je houdt het bij wat je kent. Je werkt al jaren bij hetzelfde bedrijf, je hebt een prachtig huis met kinderen en je komt ’s avonds niet van de bank af.  

Onprettig in je comfortzone

Je kunt je echter ook onprettig voelen ín je comfortzone. Je zit dan in een levenssituatie die je liever niet hebt. Je hebt bijvoorbeeld veel conflicten met je partner, je voelt je niet gewaardeerd op je werk of je voelt een drukkende verantwoordelijkheid voor het huishouden en de kinderen.

Het is moeilijk om dit te veranderen. Dat komt omdat deze situatie vertrouwd voor je is. Je hebt liever de hel dan de hemel, want de hel ken je en de hemel niet.

Uit je comfortzone

Wil je iets veranderen? Wil je andere keuzes maken in je leven? Kom uit je comfortzone als je iets wil veranderen . Groei en verandering liggen buiten je comfortzone, niet daarbinnen.

5 tips

Ik geef je hiervoor een aantal tips:

Tip 1 – Begin klein. Doe bewust iets wat je niet kent. Neem eens een andere route van je werk naar huis. Ga eens met de trein in plaats van met de auto. Kook eens een maaltijd met wat je nog nooit gegeten hebt. Dit voelt mogelijk oncomfortabel aan, maar is hanteerbaar. Zo kun je het oefenen.

Tip 2 – Alle nieuwe dingen zijn eng. Dat hoort erbij. Leer jezelf aan dat het normaal is dat het je onzeker maakt. Haak niet direct af. Ik schreef na vijf jaar mijn scriptie in het Duits. Als ik na die eerste ongemakkelijke avond had afgehaakt, had ik mijn droom om therapeut te worden nooit gerealiseerd.

Tip 3 – Laat je goed informeren. Als je een idee hebt van wat je zou willen, zoek dan vooraf informatie. Lees je in, zoek op internet naar ervaringen van anderen, doe een proefles mee en laat het even bezinken.

Tip 4 – Stel je zelf vervolgens deze vragen:

  • Is dit wat ik wil?
  • Voelt het goed?
  • Wil ik dit over twee weken nog steeds?
  • Ben ik bereid uit mijn comfortzone te gaan, ook als ik het eng vind?
  • Wat levert het me op?

Tip 5 – Zoek een maatje. Doe het samen. Dat maakt de stap om iets nieuws te doen makkelijker. Blijf echter wel bij je eigen keuzes en wat het voor jou oplevert. Ook als je maatje halverwege besluit niet verder te willen.

Hoe zou het zijn als je verder uit je comfortzone gaat? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je een aantal dingen ontdekt:

Het vergroot je zelfvertrouwen

Jij bent groter dan de bank waar je niet vanaf kwam. Als je jezelf gaat toestaan dit te ervaren, ontdek je dat de kracht in jou zit en daarmee groeit je zelfvertrouwen.

Het maakt je vrij

Je hebt gekozen om iets engs aan te kijken. Je hebt daarmee de ervaring opgedaan dat het je niet hoeft te blokkeren, ook als het eng is. Je bent vrij om te doen wat je wilt.

De wereld ligt aan je voeten

De wereld binnen je comfortzone is klein. De rest van de wereld ligt daarbuiten. Je kunt veel meer dan je denkt en er is veel meer mogelijk dan je denkt. Voor mij was dat studeren in het buitenland in een taal die ik niet ken.

Je ontdekt je talent

Je wordt geboren met een aantal talenten. Het is doodzonde niets met die talenten te doen. Zodra je uit je comfortzone komt, worden je talenten zichtbaar en leer je ermee te werken.

Een ander leven

Hoe fijn zou het zijn als je je niet laat beperken door je angsten? Je hebt de moed en het doorzettingsvermogen om je grenzen te verleggen. Het vergroot de keuzes in je leven, omdat je meer ervaring en kennis opdoet.

Uit je comfortzone gaan betekent dat je kiest voor jezelf. Je kiest wat je nodig hebt om voluit te mogen leven in wat je goed kunt en wat je graag wilt.

Je kiest voor die droombaan waar je gewaardeerd wordt. Je verandert de verhouding met je partner en bedenkt oplossingen om de druk van je huishouden te verlichten. Er ontstaat meer ruimte voor jou. Je hebt je comfortzone een stukje opgerekt. Je hebt je grenzen verlegd.

Kies-wie-je-Bent-sessie

Durf jij je comfortzone te onderzoeken? Zou je bereid zijn om een stap buiten je comfortzone te zetten? Het begint bij kiezen. Kies voor jezelf.

Plan direct een gratis Kies-wie-je-Bent-sessie en we onderzoeken samen voor welke keuze jij staat in jouw leven.