Durf jij te doen wat je niet kent? 5 tips - Kies wie je Bent

Durf jij te doen wat je niet kent? 5 tips

door | mei 29, 2019 | 11 reacties

“Scheisse, ich weiss es nicht.” zeg ik met een hoge stem. De tekening bibbert mee in mijn handen, het zweet druipt van mijn rug af. Ik ben voor de eerste keer bij de opleiding Psychosynthese in Duitsland en ik moet iets vertellen over mijn ervaring.

Blokkade

Herken je dit? Blokkeer je weleens? Voelt het ongemakkelijk als je iets moet doen wat je niet kent? Kies je liever voor het bekende dan voor het onbekende?

Comfortzone

Je hebt een levenssituatie gecreëerd waarin jij je comfortabel en prettig voelt. Dat is je comfortzone. Je kiest ervoor om daar te blijven. Daarbuiten voelt het ongemakkelijk en daar kom je liever niet. Je houdt het bij wat je kent. Je werkt al jaren bij hetzelfde bedrijf, je hebt een prachtig huis met kinderen en je komt ’s avonds niet van de bank af.  

Onprettig in je comfortzone

Je kunt je echter ook onprettig voelen ín je comfortzone. Je zit dan in een levenssituatie die je liever niet hebt. Je hebt bijvoorbeeld veel conflicten met je partner, je voelt je niet gewaardeerd op je werk of je voelt een drukkende verantwoordelijkheid voor het huishouden en de kinderen.

Het is moeilijk om dit te veranderen. Dat komt omdat deze situatie vertrouwd voor je is. Je hebt liever de hel dan de hemel, want de hel ken je en de hemel niet.

Uit je comfortzone

Wil je iets veranderen? Wil je andere keuzes maken in je leven? Kom uit je comfortzone als je iets wil veranderen . Groei en verandering liggen buiten je comfortzone, niet daarbinnen.

5 tips

Ik geef je hiervoor een aantal tips:

Tip 1 – Begin klein. Doe bewust iets wat je niet kent. Neem eens een andere route van je werk naar huis. Ga eens met de trein in plaats van met de auto. Kook eens een maaltijd met wat je nog nooit gegeten hebt. Dit voelt mogelijk oncomfortabel aan, maar is hanteerbaar. Zo kun je het oefenen.

Tip 2 – Alle nieuwe dingen zijn eng. Dat hoort erbij. Leer jezelf aan dat het normaal is dat het je onzeker maakt. Haak niet direct af. Ik schreef na vijf jaar mijn scriptie in het Duits. Als ik na die eerste ongemakkelijke avond had afgehaakt, had ik mijn droom om therapeut te worden nooit gerealiseerd.

Tip 3 – Laat je goed informeren. Als je een idee hebt van wat je zou willen, zoek dan vooraf informatie. Lees je in, zoek op internet naar ervaringen van anderen, doe een proefles mee en laat het even bezinken.

Tip 4 – Stel je zelf vervolgens deze vragen:

 • Is dit wat ik wil?
 • Voelt het goed?
 • Wil ik dit over twee weken nog steeds?
 • Ben ik bereid uit mijn comfortzone te gaan, ook als ik het eng vind?
 • Wat levert het me op?

Tip 5 – Zoek een maatje. Doe het samen. Dat maakt de stap om iets nieuws te doen makkelijker. Blijf echter wel bij je eigen keuzes en wat het voor jou oplevert. Ook als je maatje halverwege besluit niet verder te willen.

Hoe zou het zijn als je verder uit je comfortzone gaat? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je een aantal dingen ontdekt:

Het vergroot je zelfvertrouwen

Jij bent groter dan de bank waar je niet vanaf kwam. Als je jezelf gaat toestaan dit te ervaren, ontdek je dat de kracht in jou zit en daarmee groeit je zelfvertrouwen.

Het maakt je vrij

Je hebt gekozen om iets engs aan te kijken. Je hebt daarmee de ervaring opgedaan dat het je niet hoeft te blokkeren, ook als het eng is. Je bent vrij om te doen wat je wilt.

De wereld ligt aan je voeten

De wereld binnen je comfortzone is klein. De rest van de wereld ligt daarbuiten. Je kunt veel meer dan je denkt en er is veel meer mogelijk dan je denkt. Voor mij was dat studeren in het buitenland in een taal die ik niet ken.

Je ontdekt je talent

Je wordt geboren met een aantal talenten. Het is doodzonde niets met die talenten te doen. Zodra je uit je comfortzone komt, worden je talenten zichtbaar en leer je ermee te werken.

Een ander leven

Hoe fijn zou het zijn als je je niet laat beperken door je angsten? Je hebt de moed en het doorzettingsvermogen om je grenzen te verleggen. Het vergroot de keuzes in je leven, omdat je meer ervaring en kennis opdoet.

Uit je comfortzone gaan betekent dat je kiest voor jezelf. Je kiest wat je nodig hebt om voluit te mogen leven in wat je goed kunt en wat je graag wilt.

Je kiest voor die droombaan waar je gewaardeerd wordt. Je verandert de verhouding met je partner en bedenkt oplossingen om de druk van je huishouden te verlichten. Er ontstaat meer ruimte voor jou. Je hebt je comfortzone een stukje opgerekt. Je hebt je grenzen verlegd.

Kies-wie-je-Bent-sessie

Durf jij je comfortzone te onderzoeken? Zou je bereid zijn om een stap buiten je comfortzone te zetten? Het begint bij kiezen. Kies voor jezelf.

Plan direct een gratis Kies-wie-je-Bent-sessie en we onderzoeken samen voor welke keuze jij staat in jouw leven. 

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

11 Reacties

 1. Marie-José

  Buiten je comfortzone, binnen je kernwaarden (die geven je jouw houvast) ligt jouw wereld van ongekende mogelijkheden.
  Helemaal mee eens Kit, kleine stapjes geven grootse resultaten 🍀

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, wel binnen je kernwaarden. Mooie toevoeging Marie Jose. En de grootste resultaten zijn alleen blijvend en vervullend als je klein begint. Dankjewel voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord
   • Marc de Walle

    Interessant artikel, Kit.
    Het doet mij denken aan de loopbaanswitch die ik jaren geleden maakte. Ik stapte van het bedrijfsleven over naar de zorg. Voor mij was het de hoogste tijd voor verandering, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ik moest uit mijn comfort zone en langzaam maar zeker gingen er nieuwe deuren voor mij open.

    Antwoord
    • Kit de Haan

     Dat is wel een heel mooi voorbeeld van uit je comfortzone gaan én wat het je opgeleverd heeft. Prachtig Marc. Dankjewel!

     Liefs Kit

     Antwoord
  • Kit de Haan

   Mooi verwoord Marie Jose. Bedankt voor je reactie!

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Simone

  Soms is de comfortzone je veilige basis en goed om te verblijven.
  Als het je tegenhoud om te groeien en om je heen te kijken wordt het tijd om eruit te stappen m.i.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Je comfortzone inzetten na bijvoorbeeld spanning werkt herstellend. Dat klopt. Groei ligt buiten je comfortzone. Dus als je wilt groeien en veranderen moet je het daarbuiten zoeken. Dat is eng en fantastisch als je merkt dat het nieuwe krachten in je aanboort. Bedankt voor je reactie Simone.

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Marieke Driebergen

  Wat een mooie tips! Het doet me denken aan mijn gewijzigde eetpatroon. Ik heb van huis uit weinig ‘smaak-les’ gekregen en ik kookte en bestelde altijd hetzelfde. Begin klein. Die tip van jou is zo groots! Toen ik steeds vaker andere dingen probeerde te eten, gingen er ook andere dingen veranderen. Alsof ik mijn durf ontdekte. Nu durf ik ook andere dingen te proberen die soms spannend voelen. Vaak valt het achteraf reuze mee! En heb ik er een leuke nieuwe ervaring bij.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi Marieke, dat is precies zoals het werkt. Bedankt voor het delen van je ervaring!

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Marielle van der Vlies

  Inderdaad Kit, ik heb ook ervaren dat het nodig is je comfortzone uit te gaan. Dingen te doen die je moeilijk vind, verwarring veroorzaken. Juist deze stappen zetten maakt dat je je uiteindelijk weer comfortabel voelt. Ik heb het zelf altijd fijn gevonden hier steun bij de vragen van een coach. Zodat je samen deze stappen kan zetten.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, mooi Marielle. Het is heel fijn dit samen te doen met iemand, vooral omdat de coach of therapeut de ruimte buiten de comfortzone die je zoekt goed kent. Dat heb ik ook zo ervaren. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *