Hoe breek je uit je gevangenis? 9 tips - Kies wie je Bent

Hoe breek je uit je gevangenis? 9 tips

door | mei 23, 2019 | 4 reacties

“Ik flikker mijn krukken van de trap af. Ik kook van woede. Mijn gedachten gaan als een bezetene door mijn hoofd: ‘ik vind het niet normaal, waarom doen ze zo?’ Ik wist het wel. Ze gaan me niet helpen” klaagde een klant tegen me.

Verwachtingen

Het is voor jou niet vanzelfsprekend dat mensen voor je klaar staan. Uit ervaring weet je, dat je het tóch alleen moet doen. Je bent gestopt het te vragen, omdat ze altijd antwoorden met een ‘maar’ en uiteindelijk een ‘nee’.

Dan niet. Je hebt de ander niet nodig. Je kunt het prima in je eentje en dat geeft ook minder gezeik. Je voorkomt dat je teleurgesteld wordt omdat je niets meer verwacht.

Muur

Het voelt wel koud en hard aan. Je hebt een muur om je heen gebouwd. Je vindt jezelf niet goed genoeg. Mensen die lief tegen je doen maken je onzeker en achterdochtig: wat willen ze van je? Het is voor jou makkelijker om te gaan met mensen die je afwijzen.

Verlangen

Tegelijk kriebelt er een verlangen. Hoe fijn zou het zijn om zonder die muur te leven? Dat je nabijheid, warmte en liefde zou kunnen toelaten? Dat je onvoorwaardelijk gewaardeerd wordt om wie je bent? Dat mensen voor je klaar staan, zonder dat je erom gevraagd hebt? Het zou je rust en zelfvertrouwen geven. Die ijsklomp van binnen zou smelten en je zou genieten van de warmte van het contact met jezelf en met anderen.

Zelfbescherming

Je hebt je muur opgebouwd uit zelfbescherming. Het heeft je geholpen om te komen waar je nu bent. Nu groeit het verlangen om die muur af te breken. Hij begint in de weg te staan. Want er hoeft maar iets tegen te zitten of iets onverwachts te gebeuren en je knalt met je neus keihard tegen je eigen muur aan. Die klant flikkert haar krukken van de trap af, omdat niemand haar naar het ziekenhuis wil brengen.

Hoe breek je die muur af? 

Je wilt het graag anders, maar waar begin je? Begin letterlijk steen voor steen. Ik geef je hiervoor 9 tips.

 1. Check, check, dubbelcheck

Vind de moed om te checken of het klopt wat je denkt of voelt. Je bent zo gewend te denken dat je niet goed genoegd bent. Vraag of anderen dit ook zo zien. Je zult ontdekken dat anderen positiever over jou denken dan jij over jezelf. Maak hier een gewoonte van en voel stap voor stap hoe goed dat voor je is.

 1. Vertrouwen

Werk elke dag aan vertrouwen. Probeer iemand in vertrouwen te nemen en een stukje te delen van waar je tegen aanloopt. Laat niet meteen het achterste van je tong zien. Deel iets kleins en wacht af hoe mensen hiermee omgaan. Ervaar dat er weldegelijk mensen op deze aardkloot rondlopen die je kunt vertrouwen. Gun jezelf deze ervaring.

 1. Zoek de juiste mensen

Je bent een expert in het omgaan met negativiteit en afwijzing. Het is belangrijk mensen te zoeken die je wel waarderen. Vraag dan aan die mensen waarom ze je zo waarderen. Het is goed om vaak te horen dat je oké bent.

 1. Geef jezelf tijd

Het heeft een tijd geduurd om je muur op te bouwen en het zal een tijd duren voordat je hem hebt afgebroken. Zo simpel is het. En dat is goed. Als een blinde van de ene op de andere dag weer zou kunnen zien, zou die gek worden van alle informatie. Dat is niet te verwerken. Dus doe het kalm aan. Steen voor steen, stap voor stap.

 1. Wees niet te streng

De strengheid en de hardheid die je voelt in jezelf zijn eigenlijk niet van jou. Dat heb je aangeleerd gekregen. De mens is van nature liefde en zachtheid. Leer liefdevol te zijn naar jezelf.

 1. Kies bewust:
 • Realiseer je dat je leeft binnen je eigen muur.
 • Vraag jezelf af of je dit wilt.
 • Is het antwoord nee? Zeg dan tegen jezelf dat je vanaf nu kiest voor de liefde.
 • Herhaal dit een maand lang elke dag.

Is hiermee jouw volledige muur afgebroken? Natuurlijk niet, maar er zijn wel een paar stenen af en dat is winst. Dit is het werk dat je te doen hebt. Niemand heeft gezegd dat deze weg makkelijk is. Maar ik zeg je dat het niet onmogelijk is. Met tijd, liefde en doorzettingsvermogen komt ook jouw muur naar beneden.

 1. Zoek iemand die deze weg kent

Je kunt deze weg alleen doen. Dat is zwaar en precies wat je altijd al doet. Ga uit je comfortzone en zoek iemand die je liefdevol de weg wijst. Iemand die deze weg op haar duimpje kent.

 1. Begin met mediteren

In meditatie kom je tot de ontdekking dat de muur die je gemaakt hebt niet bestaat. Dat het alleen maar gedachten zijn die je verhinderen om voluit te leven. Je bent meer dan wat je voelt of denkt. Dat ontdek je in meditatie.

 1. Daag jezelf fysiek uit

Ga sporten of dagelijks lekker bewegen. Hier ontspant je lichaam van en het geeft je kracht en energie.

Gratis Kies wie je Bent sessie

Sta jij er vaak alleen voor in je leven? Waar ga jij beginnen om je muur af te breken om te gaan leven in liefde en vrijheid? Ik zeg je dat het begint bij kiezen. Kies voor jezelf.

Plan direct een Kies wie je Bent sessie in en we onderzoeken samen voor welke keuze jij staat in jouw leven.

Plan nu een afspraak in mijn agenda.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

4 Reacties

 1. Marieke Driebergen

  Wat een mooie tips om mee aan de slag te gaan. Vertrouwen, geduld en liefde… Bedankt voor het schrijven van deze blog. Super waardevol!
  Steen voor steen de muur afbreken die je totaal niet dient. Dank je.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Marieke. Ja, waarvoor iets stand houden wat je niet dient. Bedankt voor benoemen.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marielle van der Vlies

  Ja mooi Kit. Je hebt gewoon de keuze voor jezelf klaar te staan. Anderen staan dan ook voor jou klaar. Mooie tips deel je hiervoor.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Door voor jezelf klaar te staan, staat de ander ook voor je klaar. Dat is de Wet van de Aantrekking. Bedankt voor deze bijdrage. Is helemaal waar.
   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *