Hou jij het uit met jezelf? - Kies wie je Bent

Hou jij het uit met jezelf?

door | apr 11, 2019 | 10 reacties

Waarom overkomt jou dit nou altijd? Je wilt dit niet. Het is niet eerlijk. Had je het maar anders gedaan, dan was je nu waarschijnlijk gelukkig geweest. Herken je deze gedachten?

Je wilt een ander leven

Het leven brengt je niet wat jij graag wilt. Als dit soort gedachten je dagelijks plagen voel jij je ongelukkig. Je voelt je niet bij machte nog iets te veranderen, omdat sommige dingen nu eenmaal voorbijgaan. Je baalt hiervan en je hebt het gevoel dat je faalt in je leven.

Perfect leven

In het leven wat je voor jezelf bedacht hebt, bestaat dit gedoe niet. Dan heb je een liefdevolle man, kinderen die gewoon doen wat je zegt, heb je een prachtig huis, een mooie auto en een baan waarin je gewaardeerd wordt. Helaas is dit niet jouw werkelijkheid.

Don’t change the landscape, just change the way you look at it

De werkelijkheid kan je niet veranderen. Je kan wel veranderen hoe je naar jouw werkelijkheid kijkt Als je voortdurend baalt van de situatie waarin je zit gaat er niets veranderen.

Wat helpt wel?

Wat je hier te doen hebt, is leren kijken naar jezelf én het met jezelf uithouden. Ik adviseer je hier ook echt mee te gaan beginnen. Help jezelf door iets nieuws te gaan doen.

Hoe doe je dat?

Ga mediteren. In meditatie leer je naar jezelf te kijken. Daarnaast zit je langer in dezelfde positie, die je leert uit te houden en erbij te blijven. Meditatie haalt je naar het hier en nu. Je leert met liefde te kijken naar jezelf en je leven.

Zitten

Mediteren gebeurt veelal zittend. Dat kan op een kussen zijn of op een stoel. Het belangrijkste is dat je rug recht is. Ik ben van mening dat het belangrijk is om te gaan zitten en bijvoorbeeld niet te gaan liggen. Liggen is wel erg comfortabel. Het is alleen veel belangrijker om te gaan leren uithouden wat niet zo comfortabel is.

Vormen van meditatie

Er zijn vele vormen van meditatie. Van het luisteren naar muziek, luisteren naar één woord dat zich steeds herhaalt, iemand die de meditatie begeleid of het kijken in het vlammetje van een kaars. Het doel is afleiding en focus. Je wordt afgeleid van je gedachten en tegelijkertijd focus je op één ding waardoor je rustiger wordt. Je geeft je mind zeg maar iets te doen.

Je gedachten stopzetten

Mediteren is niet je gedachten leren stop te zetten. Ik weet dat veel mensen dat denken, echter mediteren is leren kijken. Kijken naar jezelf. Kijken naar jouw werkelijkheid zoals die zich op dit moment voordoet.

Waar mediteren?

Je hoeft niet perse naar een klooster of een meditatieschool om te leren mediteren. In mijn beginfase heb ik bewust gekozen voor een groep. Dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon thuis mediteren. Het fijne van een groep is dat de ruimte sacraal is ingericht en dat er rituelen zijn die helpen je meditatie voor te bereiden.

Tips

Als je ervoor kiest om thuis te gaan mediteren zorg dan voor een aantal zaken.

 • Zorg voor het juiste kussen. Je kunt een plat of bol kussen nemen
 • Zorg voor een goed onderdek waar je op gaat zitten
 • Je knieën moet lager zijn dan je heupen als je zit
 • Zorg voor een normale temperatuur, te warm wordt je slaperig, te koud maakt je gespannen
 • Dim het licht
 • Brand een kaars
 • Doe wierook aan
 • Mediteer op vaste tijden
 • Stel een tijd in en die tijd uit
 • Mediteer op dezelfde plek

Heb jij ervaring in meditatie? Wat zou je willen leren in meditatie? Laat het hieronder in het reactieveld weten.

Wat doet meditatie met je?

Als je vaker mediteert gebeuren er een aantal dingen. Je leert jezelf beter kennen door je observaties over jezelf. Je leert te kijken naar jezelf.

Je ontdekt dat je denken altijd maar twee dingen doet. Je denken gaat of naar het verleden of naar de toekomst en creëert daar scenario’s bij. In meditatie leer je in het hier en nu te blijven. Je leert dat alles er mag zijn én dat je het kunt laten. Je ego wil voortdurend aan alles aanhaken en overal ergens iets van vinden. In meditatie, leer je gedachten en gevoelens die voorbijkomen, te laten.

Simpel gezegd leer je het uit te houden met jezelf. Hier ga je in je dagelijks leven veel aan hebben. Je komt minder in conflict met jezelf en anderen. Je geniet van je leven. Je voelt dat wat je nu doet goed genoeg is voor dit moment. Je waardeert je leven, jezelf en jouw werkelijkheid waardevol en liefdevol. Je voelt je rustig en gedragen.

Wel is het belang om regelmatig te blijven mediteren. Het liefst elke dag, al is het maar voor een paar minuten.

Kaishi Meditatie

Wil jij leren het met jezelf uit te houden met behulp van meditatie?

Meld je dan aan voor de Kaishi Meditatie

De Kaishi Meditatie is een wekelijkse online meditatie groep waar je kosteloos aan kunt deelnemen.

Meld je hieronder direct aan.

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-gratis-kaishi-meditatie-59755632706

Ik kijk er naar uit jou te begeleiden in jouw meditatie.

Hartelijke groet,
Kit

 

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Marieke

  Hoi Kit, bedankt voor je blog. Ik ben een tijdje terug begonnen met mediteren en de ene keer wil het beter dan de andere keer. Vorige week was ik jarig en toen heb ik een meditatiekussen gekregen. Ik merk dat doordat het kussen klaar staat, ik mij sneller uitgenodigd voel om even in stilte te gaan zitten. Bijzonder he. Maar ik vind het nog niet zo makkelijk om wat langer achter elkaar te mediteren. Kun je dan zoiets opbouwen?

  Antwoord
  • Kit de Haan

   De juiste spullen in huis hebben en klaar hebben liggen verlaagt de drempel om daadwerkelijk te gaan zitten. Mooi dat je een kussen hebt gekregen 🙂
   Verder kun je zeker je meditatie opbouwen, maar het belangrijkste is dat je een krachtige keus maakt, je tijd zet en niet meer van je kussen afstapt totdat je klaar bent. Wat je ook denkt, voelt, wilt, pijn doet: je blijft zitten. Ik heb een paar maal in een klooster gemediteerd. Gemiddeld tien a veertien uur per dag. En ik ontdekte als ik een half uur kan zitten kan ik ook tien uur zitten. Het is maar net waar ik mijn mind toe aan zet. En dit blijf doen hoe hard mijn mind mij ook probeert te verleiden om andere dingen te doen. Oefening baart kunst en ik help je daar graag bij als je meer wilt weten hoe je dit kunt doen.

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Marielle van der Vlies

  Door de stilte van de meditatie en de gedachten er te laten zijn, komt er ook ruimte voor intuïtie. Dat is zo mooi, want je intuïtie wijst je uiteindelijk de juiste weg.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, eigenlijk weten we alle antwoorden al. Je moet alleen leren hoe je die kunt vinden en door meditatie en te leren luisteren naar je intuïtie zijn daar mooie voorbeelden van. Dankjewel Marielle. Mooi!

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Marie-José

  Eind jaren ’90 ben ik begonnen met mediteren en het heeft mij al heel veel gebracht. Ik ben er ook een aantal jaren tussenuit gekropen 😉 Juist als het mediteren moeilijk wordt heb je het het hardste nodig… ach al doende leren we. Ik ben begonnen met Transcendente Meditatie(mediteren op een mantra).Op dit moment in mijn leven kies ik voor afwisselende vormen van mediteren. Alle antwoorden liggen inderdaad in onszelf. Mediteren is een mooie manier om ruimte te geven zodat ze ‘naar boven’ kunnen komen.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja mooi het Marie Jose. Alle vormen van meditatie brengen je naar jezelf. In de Kaishi Meditatie breng ik bij elkaar wat ik geleerd heb in Aikido, Zen en Psychosynthese. Mooie toevoeging. De antwoorden die we zoeken zijn universeel. Fijn te lezen dat je er veel aan hebt.

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Antoinette

  Hi Kit, meditatie via jou op de woensdag is fijn! .. Echt een aanrader om hierin begeleid te worden. Ik mediteer ook maar ik heb het niet als standaard ritueel ingebouwd. Dat helpt wel. Dus dat ga ik nog doen! …. En het brengt wel dat ik meer naar mijn gedachten kan kijken, zeker als ik erg zelf-kritisch ben 😉 dan weet ik dat ik dat niet BEN…. Dank je wel. Mooie blog!

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel Antoinette en je bent van harte welkom.

   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Yvonne Verhoeven

  Zeer heldere en eerlijke blog Kit! Het spoort me aan meditatie als basis in mijn zelfonderhoud te integreren. Ik mediteer als jaren op mijn eigen manier en het is inderdaad het lastigst als je het het meest nodig hebt , dus ik voel m dat dit mediteren gewoon de bedoeling is om de diepe rust te vinden die al mijn hele leven zoek. Ook het vrede hebben met het MENSzijn hier op aarde… Dank je wel voor deze opbeurende blog. Vonkgroeten Yvonne

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Hoi Yvonne,
   Goed te horen dat je veel mediteert Yvonne. Mediteren als je het moeilijk hebt is inderdaad lastig omdat het je dan het meest cconfronteert met waar je tegen aan loopt. Terwijl je het al moeilijjk hebt. Dus het lijkt paradoxaal omdat het aanvoelt dat het zwaarder wordt. Ga juist mediteren als je je boos of verdrietig voelt en sta toe dat het door je heen mag gaan. Dan centreer je het meest en kom je weer tot rust. Super bedankt voor je reactie Yvonne!

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *