Veertig keer werd hij tijdens de boogschietlessen in Japan weggestuurd: ‘No, no, not good, you go back.’ 

In de weken ervoor had mijn zenleraar geleerd een Japanse boog te hanteren. Hij was er klaar voor om op een doel te schieten. Hij tilde zijn boog op, richtte en kreeg te horen dat hij moest stoppen en weg moest.  Hij had geen idee wat hij fout deed, want in Japan leggen ze niet uit wat je fout doet. Zo kon hij veertig keer achter elkaar dezelfde fout maken.

Uiteindelijk is hij het een seniorleerling gaan vragen. Die vertelde hem dat zijn focus niet goed was. Zijn focus lag op het doel. Hij moest leren die focus los te laten en bij zichzelf in het moment te blijven. Hij moet in het hier en nu blijven en het resultaat van goed het doel te raken loslaten.

Hoe doe jij dat?

Als het vaak fout loopt in je leven, stop je er dan mee? Ga je dan iets anders doen? Stel je voor dat jij je leven opnieuw zou mogen doen, zou je het dan op de exact dezelfde wijze doen zoals je het nu gedaan hebt? Wat zou je anders doen? Misschien zonder pijn en verdriet? Zou dat de oplossing zijn?

Illusie

Het is pijnlijk om in bovenstaand voorbeeld zo vaak weggestuurd te worden. Anderen kunnen het misschien wel in één keer en hij niet.  Waarom stopte hij er niet mee? Waarom jezelf veertig keer pijn doen? Iets nieuws leren is vaak pijnlijk. Je moet iets ouds loslaten en iets nieuws toepassen wat je nog niet kan. En het hoort erbij. Leven zonder pijn en verdriet is een illusie. Natuurlijk vind je het niet fijn, dat begrijp ik goed. Maar pijn en verdriet kunnen je mooiste lessen worden, als je kunt zien wat ze je te vertellen hebben.

Erkenning

Zolang je op de vlucht blijft slaan voor pijn en verdriet zal het je jouw hele leven achtervolgen. Pijn en verdriet willen namelijk maar één ding: door jou gezien en erkend worden. Door je verdriet te erkennen kun je het een plek geven waar het niet zoveel pijn meer doet.

Doorleven

Ik ontdekte in het doorleven van mijn pijn en verdriet dat deze emoties tijdelijk zijn. Als je er echt contact mee kunt maken, duurt het maar een paar minuten. Het lucht op, het geeft ruimte, het gaat ook weer voorbij en het zorgt ervoor dat jij je lichter gaat voelen.

De angst voor pijn en verdriet is vaak de reden dat je er geen contact mee maakt. Deze angst wordt dan een verhaaltje. Je legt als het ware een scenario over je gevoelens heen. Je gaat jezelf vertellen dat pijn en verdriet moeilijke emoties zijn en dat het zwaar is om erdoorheen te werken. Het is het onderzoeken waard of dit waar is.

Pijn kan een parel worden. Pijn leert je bewustzijn, inzicht, empathie en liefde. Ga pijn dus niet uit de weg.

Gewoon doorgaan

In de gesprekken met mijn zenleraar, waarin ik mijn pijn en verdriet met hem deelde, gaf hij als antwoord: “Pijnlijk, ja. Én je gaat gewoon door. Stoppen is geen optie. Morgen sta je op en zet je weer koffie, poets je je tanden, doe je weer de afwas. Pijn of geen pijn, je gaat gewoon verder.  Begin morgen weer opnieuw.”

7 Tips

Bij pijn en verdriet lijkt het alsof je leven stil komt te staan. Dat is niet zo. Het doorleven van pijn en verdriet betekent al dat je verder gaat. Dus ik nodig je bij deze uit om bij je pijn en verdriet te blijven. Hoe doe je dat? Ik geef je 7 tips.

Tip 1

Zorg dagelijks voor een schoon huis en een goed gevulde koelkast. Het gaat om een basisgevoel van gevuld zijn. Pijn en verdriet gaat over een gemis, een leegte, een tekort. Als je dan iets wilt eten en je koelkast is leeg, word je bevestigd in je pijn.

Tip 2

Als je in een dal zit, neem een warme douche. De warmte van het water kan je helpen op een liefdevolle manier bij jezelf te blijven.

Tip 3

Regel hulp als je dat prettig vindt. Je hoeft het doorleven van pijn en verdriet niet in je eentje te doen. Spreek vooraf wat de ander voor je kan doen. Wil je een advies horen? Wil je dat de ander naar je toekomt? Wil je alleen een luisterend oor? Zorg dat je partner of iemand die je vertrouwt weet wat ze moeten doen om jou te ondersteunen.

Tip 4

Laat ’s nachts het licht aan als je dat prettig vindt.

Tip 5

Ga in je bed liggen met een dikke knuffel. Niet op de koude grond gaan zitten of liggen. Dat is niet goed. Zorg goed voor jezelf. Je geeft jezelf een cadeau door toe te staan dat er pijn en verdriet mag zijn. Creëer daarom een situatie die warm en zacht is.

Tip 6

Doe de kachel aan; maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf.

Tip 7

Als het niet lukt, probeer je het een volgende keer opnieuw. Hoe meer jij je aandacht brengt naar wat er ‘eruit wil in jou ’, gaat je dit ook lukken.

Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf! En als het niet lukt dan probeer je het een volgende keer gewoon weer opnieuw. Hoe meer jij je aandacht brengt naar wat er ‘in jou eruit wil’ gaat je dit ook lukken.

Bevrijdend

Het is een bevrijdende ontdekking dat je opnieuw kunt beginnen. Negeer die negatieve stemmetjes die roepen dat je alles fout doet, dat je gefaald hebt of dat je niet goed genoeg bent. Deze stemmetjes zijn gedachten die jou naar beneden trekken én ze zijn niet waar. Om te kunnen ontdekken dat ze niet waar zijn, moet je het juist steeds weer opnieuw proberen om je pijn te doorleven en de parel ervan te ontdekken.

Ik ben wel tienduizend  keer opnieuw begonnen. Opnieuw begonnen om mijn zwarte band te halen in Aikido en opnieuw begonnen om mijn studie Psychosynthese af te ronden. Ik heb dit niet cadeau gekregen en het heeft me veel pijn en verdriet gekost. Ik ben werkelijk talloze keren onderuitgegaan, maar ik wist wat ik wilde. Het hoort erbij. Vallen, opstaan en weer doorgaan. 

Wat ga jij morgen anders doen? Welke tip pas jij meteen toe? Laat het mij weten in onderstaand reactieveld.

Je deuren open zetten

Pijn en verdriet blokkeren levert meer pijn en verdriet op. Toestaan dat verdriet en pijn er mag zijn, opent deuren voor je. Er stroomt dan weer liefde naar je toe. Sta toe dat pijn je lessen leert en ontdek welke parels er voor jou liggen in het doorwerken van jouw pijn.

Kies-wie-je-Bent-sessie

Ik help je de keus te maken om te kiezen voor jezelf. Verlang je ernaar te kiezen voor je binnenkant? Kun je dat in je eentje? Ik kon het niet en ik vond mensen die mij stap voor stap begeleidden. Mijn binnenkant werd zichtbaar en samen ruimden we alle troep op die mijn kracht in de weg lag en vond ik mijn parels. Nu ben ik klaar om jou te helpen.

Ben je nieuwsgierigheid naar jouw parels?

Boek dan nu een gratis Kies-wie-je-Bent-sessie.