Veertig keer werd hij tijdens de boogschietlessen in Japan weggestuurd: ‘No, no, not good, you go back’. In de weken ervoor had hij geleerd een Japanse boog te hanteren. Hij was er klaar voor om op een doel te schieten. Hij tilde zijn boog op, richtte en kreeg te horen dat hij moest stoppen en weg moest.  Hij had geen idee wat hij fout deed. In Japan leggen ze niet uit wat je fout doet. Zo kon hij veertig keer achter elkaar dezelfde fout maken. Uiteindelijk is hij het een senior leerling gaan vragen. Die vertelde hem dat zijn focus niet goed is. Zijn focus ligt op het doel raken. Hij moet leren die focus los te laten en bij zichzelf in het moment te blijven. Het schieten zelf is het proces.

Hoe doe jij dat?

Als het vaak fout loopt in je leven stop je er dan mee? Ga je dan iets anders doen? Stel je voor dat jij je leven opnieuw zou mogen doen? Zou je het dan op de exact dezelfde wijze doen zoals je het nu gedaan hebt? Of anders? Wat anders dan? Misschien zonder pijn en verdriet? Zou dat de oplossing zijn?

Illusie

Leven zonder pijn en verdriet is een illusie. Natuurlijk vind je het niet fijn, dat begrijp ik goed. Maar pijn en verdriet kunnen je mooiste lessen worden als je kunt gaan zien wat ze je te vertellen hebben.

Erkenning

Zolang je op de vlucht blijft slaan voor pijn en verdriet zal het je jouw hele leven achtervolgen. Pijn en verdriet willen namelijk maar één ding: door jou gezien en erkend worden. Juist dit zien en deze erkenning maken dat je gaat groeien en je wijsheid ontwikkelt over het leven. Je wordt daarmee een baken voor anderen.

Doorleven

Ik ontdekte in het doorleven van mijn pijn en verdriet dat deze emoties tijdelijk zijn. Als je er echt contact mee kunt maken duurt het maar een paar minuten. Op de lange huilbuien na. Maar die luchten op, die maken ruimte, die gaan ook weer voorbij, maken dat jij je lichter gaat voelen. De angst voor pijn en verdriet is vaak de reden dat we er geen contact mee maken. Deze angst wordt dan een verhaaltje en het wordt steeds moeilijker om echt contact te maken met je pijn.

Gewoon doorgaan

Daarom is het ook zo behulpzaam toe te staan dat je het altijd weer opnieuw kunt proberen. Ik heb vele gesprekken gehad met mijn zenmeester, waarin ik mijn pijn en verdriet met hem deelde. Hij gaf vaak als antwoord: “Pijnlijk, ja én gewoon doorgaan. Stoppen is geen optie. Morgen sta je op en zet je weer koffie, poets je weer je tanden doe je weer de afwas. Pijn of geen pijn je gaat gewoon verder. Je leven is niet gestopt. Begin morgen weer opnieuw.’

Tips

Bij pijn en verdriet lijkt het alsof je leven komt stil te staan. Dat is niet zo. Het doorleven van pijn en verdriet  betekent al dat je verder gaat. Dus ik nodig je bij deze uit de moed te vinden jezelf meer de ruimte te geven om bij pijn en verdriet te blijven. Hoe doe je dat?

Ik kan je alleen vertellen hoe ik dat gedaan heb.

  • Zorg dat jij je veilig voelt. Laat je emoties thuis gaan en niet buiten op straat.
  • Zorg voor een schoon huis en een goed gevulde koelkast. Het gaat om een basisgevoel van gevuld zijn. Dat kun je letterlijk organiseren. Pijn en verdriet gaat vaak over wat je niet hebt, een gemis, een leegte, een tekort. Als je dan vervolgens iets wilt eten en je koelkast is leeg, dan word je bevestigd in je pijn. Niet doen.
  • Neem een warme douche. De warmte van het water kan je helpen op een liefdevolle manier bij jezelf te blijven.
  • Zorg dat je iemand kan bellen.
  • Laat het licht aan als je dat prettig vindt.
  • Ga in je bed liggen met een dikke knuffel. Niet op de koude grond gaan zitten of liggen. Dat is niet goed. Zorg goed voor jezelf. Je geeft jezelf een cadeau door toe te staan dat er pijn en verdriet mag zijn. Maak het dus niet te koud en te hard voor jezelf.
  • Doe de kachel aan.

Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf! En als het niet lukt dan probeer je het een volgende keer gewoon weer opnieuw. Hoe meer jij je aandacht brengt naar wat er ‘in jou eruit wil’ gaat je dit ook lukken.

Bevrijdend

Het is een bevrijdende ontdekking dat je altijd opnieuw kan beginnen.  Negeer die negatieve stemmetjes die roepen dat je alles fout doet, dat je weer gefaald hebt of dat je niet goed genoeg bent. Deze stemmetjes zijn gedachten die jou naar beneden trekken én ze zijn niet waar. Om te kunnen ontdekken dat ze niet waar zijn, moet je het juist weer opnieuw uitproberen.

Ik ben wel 10.000 keer opnieuw begonnen, om mijn zwarte band te halen in Aikido en een studie Psychosynthese af te ronden in Duitsland. Ik heb dit niet cadeau gekregen, dat heeft mij veel pijn en verdriet gekost. Ik ben werkelijk talloze keren onderuitgegaan, maar ik wist wat ik wilde. Het hoort erbij. Vallen, opstaan en weer doorgaan. 😊 Zo gaat dat.

Wat ga jij morgen anders doen? Laat het mij weten in onderstaand reactieveld.

Je deuren open zetten

Proberen pijn en verdriet te blokkeren, leveren nog meer pijn en verdriet op. Proberen elke dag opnieuw een stukje toe te laten wordt het elke dag een stukje minder. Daarmee gaan er deuren voor je open. Er stroomt dan weer liefde naar je toe en krijg je glashelder wat je wilt en hoe. Elke dag opnieuw beginnen is de eerste stap om je dromen te gaan waarmaken.

Kies voor een beter leven

Als je dit consequent elke dag doet zul je snel resultaat merken. Er komen andere mensen op je pad, je leven komt weer in beweging. Je geniet van kleine dingen. Je hebt helderder wat je wilt en hoe je het wilt. En het allerbelangrijkste resultaat is dat je minder bang bent om fouten te maken. Je begint immers morgen weer opnieuw.

Laat mij je helpen

Heb je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent? Loop je hier al lang mee rond en wordt je het zat dat het zich niet verbeterd. Verlang je ernaar dat je leven makkelijker wordt. Ik kan je helpen. Laat mij je helpen. Wacht niet langer en neem nu het heft in eigen handen. Stuur een mail naar kit@kieswiejebent.nl en reserveer een Gratis Skype Sessie van 1,5 uur twv €147,- 

Het is mijn missie jou te helpen een vrij en bewust leven te leiden. 

Als je het nodig hebt, hoop ik je zeer binnenkort te spreken. 

Hartelijke groet,

Kit

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartelijke groet,

Kit

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.