Voel je vrij en leef je dromen - Kies wie je Bent

Voel je vrij en leef je dromen

door | dec 21, 2018 | 6 reacties

Er was eens een zenmeester die liep in het oude Japan op een zandweggetje. Een aantal monniken liepen met hem mee. Uit het niets sprongen er struikrovers uit de bosjes en sloegen de zenmeester met een vuistslag tegen de grond. De zenmeester stond op, veegde het zand van zijn pij en begon verder te lopen. De monniken regeerden verbijsterd: ‘Waarom doe u niks? U moet ze terugpakken’. De zenmeester stopte en keek zijn monniken vriendelijk aan en zei: ‘Er was een vuist op mijn weg, meer niet. Laten we verder lopen’.

Jouw dromen?

De zenmeester laat zich niet afleiden op zijn weg. Hoe doe jij dat? Zou je nog steeds die wereldreis willen maken? Zou je een opleiding in het buitenland willen doen? Zou je van baan willen wisselen? Zou jij je eigen bedrijf willen starten? Verlang je ernaar om meer tijd en rust te hebben en zonder angst gewoon te doen wat jij wil? Dat jouw dromen uitkomen. Je geeft prioriteit aan wat belangrijk is in jouw leven. Je kinderen, je baan, je huis of je familie. Jouw droom is ver weg en dat frustreert je enorm.

Brandend vuur 

Waar zijn die mooie idealen gebleven toen je nog studeerde? Plannen om jezelf te ontwikkelen of de wereld een stukje beter te maken. Diep van binnen brand nog steeds dat vuur, daar brand het lef en de wil je dromen te leven. Je hart gaat sneller kloppen en je ogen fonkelen bij de gedachte.

Gevangen

Maar je zit vast, gevangen in het weggetje van jouw leven met verplichtingen en hoge kosten. Er moet een wonder gebeuren om jouw dromen te laten uitkomen. Je vertelt jezelf dat het wel een keer komt als de kinderen de deur uit zijn of als, als, als…

Trekken en duwen

Ik zie een vergelijk met Aikido. Aikido is een geweldloze krijgskunst, waarbij je meebeweegt met de energie van de ander. Als mijn tegenstander mijn pols vastpakt tijdens een training, dan is mijn eerste reactie dat ik los wil. Ik probeer te trekken en te duwen om mezelf te bevrijden uit zijn grip. Als iemand sterker is dan ik, wat vaak het geval is 😊, dan lukt mij dat niet. Dan wordt de grip alleen maar sterker. Ik kan echter ook draaien,  omhoog of naar beneden bewegen met mijn arm. Daar ben ik vrij en heb ik de ruimte mezelf los te maken.

Onderzoeken

Je komt los als je een nieuwe manier ziet. Hiervoor is het nodig dat je de overtuiging loslaat dat je vast zit. Pas dan kan je de situatie goed onderzoeken: schrijf je droom eens op en praat erover met mensen. Heb je bijvoorbeeld een levensloopregeling op je werk? Wat zijn de kosten van een opleiding die je zou willen doen? Is jouw werkgever bereid mee te betalen aan een opleiding? Hoe ziet het er concreet uit als jij een jaar zou willen reizen? Je zult ontdekken dat er dan toch meer mogelijk is, dan dat jij in eerste instantie dacht.

Anders kijken naar dezelfde situatie

De situatie in je leven verandert niet. Je kunt wel veranderen hoe jij ernaar kijkt. Welke bril je op zet. Hier heb je een keus in. Zet je een bril op die halflege glazen water ziet of een bril die halfvolle glazen water ziet . Dat is nogal een verschil.  Blijf je geloven in trekken en duwen of ga je zoeken naar jouw vrije ruimte. Misschien is die vrije ruimte alleen maar in je hoofd. Nelson Mandela zat 26 jaar gevangen op Robbeneiland, maar hij zat niet gevangen in zichzelf. Hij was vrij.

Je kunt je leven niet 123 veranderen. Die verplichtingen heb je en die kosten blijven. Om hier een eerste stap in te zetten zou je het volgende kunnen doen:

 1. Zet je droom op papier.

Neem een moment voor jezelf en doe je ogen dicht. Zie je droom voor je en schrijf dan je droom helemaal uit. Waar ben je? Hoe ziet het eruit? Welke personen zijn erbij? Hoe voel jij je?

 1. Maak een Visionboard

Neem een groot tekenblad en stel je weer je droom voor. Je zoekt plaatjes bij elkaar uit tijdschriften, kranten, foto’s, internet noem maar op. Plak, liefst zonder tekst, op je Visionboard. Als je klaar bent hang je hem op een plek waar je hem elke dag kunt zien. Maak er een foto van en zet die als achtergrond op je computer en je telefoon. Hierdoor blijf je droom levend en denk je er elke dag aan, want wat je aandacht geeft groeit. Dit heb ik beschreven in mijn vorige blog.

Waar ik nieuwsgierig naar ben: welke droom heb je? Laat het mij weten in onderstaand reactieveld.

Als je droom werkelijkheid wordt

Sommige mensen proberen het gevoel van vast te zitten in hun leven te veranderen, door hun leven anders in te richten. Van baan te veranderen of in een andere stad gaan wonen en dat kan tijdelijk werken. Maar als je blijft geloven in trekken en duwen, dan doe je dat ook in een nieuwe situatie en verandert er niet zo veel.

Als je daadwerkelijk bereid bent een andere bril op te zetten, dan verandert je leven. Je ziet dan ineens mogelijkheden, je gaat andere contacten leggen, je liefde en passie komt tot uiting. Het leven gaat dan voor jou werken en dat levert je energie en levenslust op. Je geniet van je leven en van de mensen om je heen.

In de kennismakingstraining Hoe ik Mijn Dromen Waarmaakte ga ik je vertellen hoe je dat kunt bereiken.

Wil jij in 2019 jouw dromen gaan waarmaken? Meld je dan hieronder aan en reserveer je plek:

https://www.eventbrite.com/e/hoe-ik-mijn-dromen-waarmaakte-tickets-53902267132

Hartelijke groet,

Kit

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

6 Reacties

 1. Veron Goemans

  Toen ik je blog las moest ik meteen aan ‘omdenken’ denken.
  Zo waar, wat jij schrijft. Het begint allemaal met de overtuiging loslaten dat je vastzit.
  Fijn dat jij mensen helpt om die beweging te maken.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja Veron en het bijzondere is dat alleen gedachte dat je niet vastzit al bevrijdend werkt. Dankjewel!

   Liefs Kit

   Antwoord
 2. Joycet

  Beweeg mee in plaats van tegen, zeg je Kit. Als gedachten tegen je werken, keer ze om. En dat kan prima met een moodboard. Ik worstel nog wel met hoe ik dromen omzet in durven en doen.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Bedankt voor je aanvulling Joycet. Het maken van een Visionboard is de eerste stap om je droom helder te gaan zien. Je droom concreet vorm gaan geven door acties te gaan ondernemen zijn de vervolgstappen. Het begint bij je droom zien.

   Liefs Kit

   Antwoord
 3. Simone

  Hi Kit
  Ja het is waar wat je schrijft, jij bent meestal of altijd in the lead om te kiezen hoe jij je weg bewandeld.

  Mooi beschreven.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, dat klopt Simone. Dankjewel voor je reactie!

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *