Ben jij een lichtvanger? - Kies wie je Bent

Ben jij een lichtvanger?

door | okt 17, 2019 | 10 reacties

Nee, nee, nee, schreeuw ik wanhopig vanbinnen, terwijl ik op mijn pedalen sta in de stromende regen, tegen de volle wind in op de Waddendijk op Terschelling.

Gevecht

Ik heb geen idee hoe ver het nog is. Ik weet alleen dat ik niet verder kan kijken dan de volgende hoek van de dijk. Ik zie alleen de dijk, het fietspad en de zee in een oneindige punt voor me. Omkeren of opgeven is geen optie. Het is een gevecht tegen de natuur en tegen mezelf.

Herken je dat?

Herken je dat? Je bevindt je in een situatie die je wanhopig maakt. Je bent je baan kwijt geraakt, je ligt in een scheiding of je moeder ligt op sterven. Je wilt dit niet meemaken en niet voelen. Je vecht als een beer tegen jezelf om je staande te houden voor jezelf en je kinderen.

Onvermijdelijk

Hoe lang hou je dit vol? Niet lang, beloof ik je. Vechten tegen het onvermijdelijke maakt je ziek. Het put je uit. Je raakt uitgewoond en je voelt je zwakker en zieker worden. Hierdoor heb je steeds minder veerkracht om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Teleurstellingen komen harder binnen en je raakt verbitterd en verhard.

Slachtoffer

Je voelt je slachtoffer van je situatie en je weet niet wat je moet doen om hier uit te komen. Dat je niet meer piekert en je moeilijkheden met vertrouwen tegemoet ziet, ongeacht de uitkomst. Dat je open staat om pijn te dragen, omdat pijn nu eenmaal bij het leven hoort.

Geen invloed

Als je vecht tegen je leven, wordt het alleen maar erger. Ook ik kom geen meter verder op de dijk in mijn frustratie. Ik heb geen enkele invloed op de regen, de wind of de afstand. Ik zie schapen rustig grazen en die hebben het nergens over. Die zeggen geen nee tegen hun leven. Zij weigeren niet te grazen in de stromende regen.

Oene

Dagen later sta ik weer op de Waddendijk. Nu samen met Oene. Oene is vogelwachter bij Staatsbosbeheer van de Boschplaat op Terschelling. Hij laat mij het leven op de dijk zien. Nu zie ik pas de vogels die aan pieren trekken op het wad, de meeuwen die zich tegoed doen aan krabben en garnalen. Ik bevind me op één van de vruchtbaarste plekken ter wereld. Het maakt me nederig en ik slik mijn wanhoop over de dijk in.

Oene is een echte eilander. Vertrouwd met de natuur en zijn grillen. Hij kan uren vertellen over zijn ervaringen en neemt me mee op een persoonlijke excursie naar de mooiste plekken van het eiland.

Lichtvangertjes

Niet veel later wijst hij naar de bomen. Hij glimlacht en zegt: “Kijk, lichtvangertjes noem ik dat.”

Ik zie hoe dennen, eiken en beuken een weg zoeken naar de hemel. Sommige gaan kaarsrecht omhoog, anderen buigen zich in bochten om naar het licht uit te reiken. Want waar licht is, is leven.

Uitreiken

Dit is precies wat je moet doen. Je moet blijven uitreiken naar het licht. Het enige wat het donker maakt, zijn je gedachten over je leven. Vooral als je leven tegen zit, creëer je negatieve gedachten. En dan wordt het donkerder en donkerder.

Licht of donker

Elke levenssituatie nodigt je uit, om een keus te maken hoe je erop wilt reageren. Reageer je vanuit een donkere bril, dan zie je het ook donker en wordt het ook donker. Kijk vanuit een lichtbril en vertrouwen naar je moeilijkheden. De pijn is niet minder, maar wel lichter. Je raakt er niet verhard en verbitterd door. Je opent jezelf voor lessen en wijsheid van het leven, door te blijven uitreiken naar het licht. Hier is niets zweverigs aan. Het is enkel een keus. Kies je voor licht of donker?

Lichter

In eerste instantie kies ik op de dijk voor het donker. Ik voel me boos, moe en koud. Ik besluit te stoppen met fietsen en te lopen. Dit is lichter en helpt me op andere gedachten te komen. Ik begin te genieten van de wind en realiseer me, dat ik door kan in gevecht, of in vertrouwen. Het stopt met regenen en ik begin weer te fietsen. Voor ik het in de gaten heb, kan ik de dijk af en fiets ik naar het huis van Oene waar ik logeer.

Gratis sessie Kies wie je Bent

In deze blog deel ik mijn ervaring van Terschelling. Ook ik raak nog weleens verstrikt in mijn wanhoop. Dat is menselijk en normaal. Maar mijn bewustzijn, mijn kennis over mezelf, mijn vertrouwen in een goede afloop én mijn uitreiken naar het licht maken dat ik kies voor het licht en dit met je deel.

Ik heb dit geleerd, maar niet in mijn eentje. Dit pad alleen gaan is namelijk onmogelijk. Wil je een volledige ‘lichtvanger’ worden? Laten we samen kijken wat jij nodig hebt om dat te bereiken.

Vraag direct een Kies wie je Bent sessie aan en ontdek wat dit voor jou betekent.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

10 Reacties

 1. Marieke

  Je hebt in elk moment een keuze! Je hebt dat prachtig beschreven. Bedankt daarvoor.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Dankjewel!

   Antwoord
 2. Simone

  Mooi beschreven, lichtvangertjes en er zelf één zijn.
  Je kunt kiezen als je zowel donker als licht kent.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Je hoeft geen kennis te hebben van licht of donker om te kunnen kiezen. Het is hetzelfde als drinken. Als je dorst heb kies je dat je iets wilt drinken. Pas later bedenk je of dit koffie of thee wordt. Maar de keus te drinken heb je al gemaakt. Het mooie aan het kiezen voor het licht is, is dat het licht is als het kiezen voor drinken. Licht is namelijk al, altijd. Zelfs als het donker is. Daarom is het zo goed om bijvoorbeeld een spirituele leraar of hulpverlener te zoeken die dit licht leeft. Zij helpen je naar iets uit te reiken wat je nog niet kent, maar wel, voelt, ziet en ervaart.
   Bedankt voor je waardevolle toevoeging Marieke!

   Antwoord
 3. Marie-José

  Mooi Kit. Ja je hebt altijd een keuze hoe je reageert. En ja soms duurt het even voordat je dat kunt zien …

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja bijzonder he? Soms duurt het even. Moet het even rijpen zeg ik altijd. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord
 4. Veron Goemans

  Bomen kiezen altijd voor het licht omdat ze weten dat het de juiste keuze is. Wij mensen zitten overal met ons denken tussen en als je ‘donker’ denkt is het soms lastig om naar het licht te reiken. Mooi beschreven hoe zo’n proces verloopt Kit, en ja, de levenskunst is om een lichtvanger te zijn.

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Het is niet lastig om naar het licht te reiken. Wij maken het lastig, dat is zo interessant. Doe net als de bomen als vanzelf en eenvoudig. Dat zit ook in ons.

   Liefs Kit

   Antwoord
 5. Antoinette

  Prachtig Kit, lichtvanger zijn…. én het uitdragen. De bomen vangen licht. En wat kunnen wij ons toch soms verbergen.
  Super ….
  Ik ben ook blij je te lezen dat je het zo goed hebt gehad.
  liefs, Antoinette

  Antwoord
  • Kit de Haan

   Ja, was heerlijk om daar je één te voelen met de natuur. Terschelling is werkelijk prachtig. Bedankt voor je reactie.

   Liefs Kit

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *