Angst voor corona helpt je niet. Word wakker! - Kies wie je Bent

Angst voor corona helpt je niet. Word wakker!

door | mrt 24, 2020 | 3 reacties

Ben je bang voor corona? Bang voor de crisis? Bang voor je toekomst? Wat je overkomt is niet bepalend voor je geluk. Word wakker en kies wie je bent.

Ontwaak uit de illusie dat je huis, je baan, je geld, je geschiedenis, je familie, je vrienden of zelfs je gezondheid bepalend zijn voor je geluk. Je denkt dat je pas gelukkig bent als dit allemaal tiptop in orde is. Zodra hier iets gaat schuiven ontstaat er een crisis. Die crisis creëert angst.

Angst in deze tijd is menselijk en begrijpelijk. Een crisis dwingt je om anders naar zaken te kijken. Als je huwelijk uit elkaar klapt, je bedrijf failliet gaat of corona uitbreekt sta je in een andere, nieuwe werkelijkheid. En omdat je die nog niet kent, is dat eng.

Wat wil angst je vertellen?

Angst is er om je te waarschuwen, net als honger. Als je honger hebt, moet je iets eten. Angst vertelt je dat je de verkeerde kant op gaat. Dat klopt ook, denk je, dat komt door die problemen: je huwelijk, je bedrijf en corona krijgen de schuld.

Toch wijst angst je op iets anders. Angst bestaat uit gedachten over je problemen. Niet de crisis zelf, want over de crisis heb je geen controle. Je hebt ook geen controle over de ander of wat het leven je op je bord schuift. Je hebt wel controle over wat je ermee doet.

Wat kun je doen?

Wat kun je doen in een crisis? Ik zie drie dingen die corona jou kan leren: van buiten naar binnen, van onbewust naar bewust en van controle naar overgave.

1.     Van buiten naar binnen

Door corona moet je zoveel mogelijk thuis blijven. Het dwingt je om je aandacht te verleggen. Opeens moet je thuis werken, zijn de kinderen de hele dag thuis of moet je die twee zelfs zien te combineren.

Hier ligt een fantastische kans voor jou! Je krijg de kans om stil te staan, tot bezinning te komen en je leven te overzien. Ga in gesprek met je naasten over hoe het echt met jou en met hen gaat. Neem bijvoorbeeld de tijd om te lezen, te schrijven of te schilderen.

Meditatie brengt je van buiten naar binnen, want je traint er je gedachten mee. Dus als je bang bent voor corona, om eraan te overlijden of je baan kwijt te raken, zijn je gedachten jou de baas. Dan vecht je tegen jezelf en niet tegen corona.

In meditatie ervaar je dat je meer bent dan je gedachten. Er is een stille, liefdevolle, onveranderlijke plek binnenin jou waarin je alleen maar hoeft te zijn. Hier is geen angst, alleen vertrouwen. Neem de tijd die corona je nu biedt om binnen te blijven, je blik op je binnenwereld te richten en vertrouwen te vinden. Gooi je angst overboord. En hoe banger je bent, hoe groter de noodzaak is om dit te doen.

2.     Van onbewust naar bewust

Het grootste deel van je gedrag is onbewust, omdat je gedachten onbewust zijn. Want gedachten sturen gevoelens en gevoelens sturen gedrag. Dat is vaak goed gedrag: Je hebt bijvoorbeeld gedachten over de verspreiding van het virus, je bent bang om ziek te worden en daarom was je bewuster je handen.

Meditatie is een manier om je bewust te worden van je gedachten – het helpt je om je binnenwereld te begrijpen. In meditatie leer je je gedachten te trainen, keuzes te maken in je gevoelsleven en bewuster om te gaan met je problemen.

3.     Van controle naar overgave

Gedachtenpatronen laten zich niet zo gemakkelijk veranderen. Angst voor ziekte en dood zet je niet even aan de kant, dat begrijp ik heel goed.

Begin daarom nu met meditatie. De meest waardevolle lessen van meditatie leer je in het zitten zelf en dat een tijd lang uithouden. Het zitten kan pijnlijk zijn of ongemakkelijk en de tijd die je hebt ingesteld kan te lang duren. Dan heb je de neiging om het ongemak op te lossen door je te bewegen, je meditatie te stoppen en de tijd uit te zetten. En precies hierin is je onbewuste gedrag leidend. Want de meditatie zelf is niet het probleem. Het probleem zijn je gedachten over je zithouding, het ongemak dat je voelt tijdens het zitten en je ongeduld om de tijd uit te zitten.

De oefening is om juist die controle los te laten en je over te geven aan de oefening van de meditatie. Laat je niet afleiden door gedachten aan de pijn of het voortschrijden van de tijd.

Dagelijkse oefening

De dagelijkse oefening van mediatie maakt je bewust, krachtig en minder bang voor corona. Meditatie leert je om je over te geven aan iets waar je geen controle over hebt: het feit dat corona over de hele wereld een reëel gevaar oplevert.

Meditatie leert je hoe hier mee om kunt gaan: overgave betekent leven in vertrouwen en niet in angst. Het maakt je wakker, waardoor je realiseert dat je een keuze hebt om op een crisis te reageren – zonder dat je invloed hebt op de crisis zelf. Maak de keuze om de nodige maatregelen te nemen, goed voor jezelf te zorgen en in je gedrag rekening te houden met anderen. Oefen dit dagelijks en je zult resultaat zien.

Meditatie kan je van je angst afhelpen, maar dat wil niet zeggen dat corona geen zeer reëel gevaar oplevert voor jezelf en de mensen om je heen. Volg daarom de adviezen van het RIVM.

Wakker

Meditatie maakt je wakker. Wanneer je wakker bent, ontdek je wat er echt toe doet in jouw leven: je bent hier, op deze plek en op dit moment. Het leert je dat het geen zin heeft om bang te zijn voor een crisis die je toch niet kunt beïnvloeden, maar dat je wel invloed hebt op hoe je met die crisis omgaat.

Webinar Kaishi Meditatie

Donderdag 26 maart 19.30

Wil jij leren mediteren, zodat je de weg leert te gaan van buiten naar binnen, van onbewust naar bewust en van controle naar overgave? Wil je wakker worden, uit je angst stappen en leven in vertrouwen?

Meld je dan nu aan voor mijn Gratis Webinar waarin ik een fantastisch aanbod doe voor een wekelijkse online meditatiecursus. Ik heb deze cursus ontwikkeld als mijn bijdrage aan jou tijdens de coronacrisis. Maak er vooral gebruik van.

Ik heb beperkt plek. Wacht niet te lang en meld je hieronder direct aan.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk.
Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy Verklaring.

3 Reacties

 1. Natascha

  Wat een mooi blog Kit. Dat we een keus hebben in deze tijd van crisis geeft mij een rustig gevoel, wat Corona ook brengt. Dank je wel!

  Antwoord
 2. Savannah

  Mooi en krachtig verwoord Kit!

  Ik kijk er ook zo naar.
  Ik deel je blog graag voor de mensen die dit goed kunnen gebruiken!

  Liefs,
  Savannah

  Antwoord
 3. Femke

  🙏🏼

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *